香港長跑網 - 長跑長友

標題: 心跳錶, POLAR OR GARMIN (我不用計距離果D) [打印本頁]

作者: queenielty    時間: 2012-2-20 11:01
標題: 心跳錶, POLAR OR GARMIN (我不用計距離果D)
我有iphone nike+gps count 距離,  所以, 我只係想買隻錶for count 心跳+ 睇時間only.

心水已經有, 但是, 揀來揀去, 心大心細,

polar rs300x, 又好似幾好.

garmin FR60  <-- 因為我見亮哥團購是GARMIN, 我又覺得呢個牌子好似好DD...

好難揀呀~~~

希望有師兄師姐回覆~ THANKS~~

作者: hcli    時間: 2012-2-20 22:42
單作心跳用,個人建議Polar。
Garmin連GPS一體化。作跑街長課比較有用。

我本人用Polar RCX5 連foot pad 加iPhone Nike+ GPS,但兩者量出的結果不太相同。Polar比iphone準一些。
作者: perre    時間: 2012-2-20 22:56
我今天係IFC APPLE買左呢個http://www.scosche.com/mytrek

$1068,我都係用iPhone, 佢有自己APPS,而我都係用Nike+GPS,所以我今晚開左二個APPS去跑,附圖係今晚紀錄

經測試後,100%叉滿電,長開Screen + NIKE + 心跳APPS,大約可以用到4小時左右

跟屋企個 Panasonic 心跳計相差大約 1-2 下,但唔知邊個準
作者: 小叻    時間: 2012-2-21 12:18
好似Polar出心跳帶專d, Garmin就GPS好d!
作者: queenielty    時間: 2012-2-21 13:53
我上racing the planet 買~
上去買之前, 我打了電話問有冇貨, 剛巧, 我問接電話的職員, 講解用garmin 量心跳, 會好一d.
polar, 好似無咁專心跳~
所以, 最後我決定買了garmin FR60 心跳錶~

價錢都 usd 130.00.

昨天買了, 爬左好耐文,... GARMIN TRAINING BLOG, YOUTUBE TEACHING VIDEO..
http://www8.garmin.com/learningcenter/training/fr60/index.html

set 晒d data, 我都仲有D 位都唔識用...
今日上返RACING THE PLANET 問職員~

職員都識得用~ 好彩...

明天先正式開始用, 量HEART RATE 去跑步啦~
加油...
興趣又增加一成!!
作者: queenielty    時間: 2012-2-21 14:18
原帖由 hcli 於 2012-2-20 22:42 發表
單作心跳用,個人建議Polar。
Garmin連GPS一體化。作跑街長課比較有用。

我本人用Polar RCX5 連foot pad 加iPhone Nike+ GPS,但兩者量出的結果不太相同。Polar比iphone準一些。

全師兄~
我都是想買ONLY FOR 心跳多D,
FOR GPS 功能, 下下都要 3XXX.. 真係好貴.. 接近IPHONE 的價錢了.

IPHONE, 我一定會帶埋去跑步. 萬一自己有什麼事, 可以遇家人聯絡~

(純粹個人意見)
作者: queenielty    時間: 2012-2-21 14:20
原帖由 perre 於 2012-2-20 22:56 發表
我今天係IFC APPLE買左呢個http://www.scosche.com/mytrek

$1068,我都係用iPhone, 佢有自己APPS,而我都係用Nike+GPS,所以我今晚開左二個APPS去跑,附圖係今晚紀錄

經測試後,100%叉滿電,長開Screen + NIK ...

PERRE 師兄~ 多謝推介~
你呢個配件都很不錯.
我都好喜歡...

不過, 如果可以係手腕位置睇到心跳RESULT, 會更加理想

作者: perre    時間: 2012-2-21 15:16
用iPhone睇心跳,視乎你個電話於即係大約1000蚊,FP60!又抵喎

作者: perre    時間: 2012-2-21 15:19
請問要唔要另加心跳帶?淨錶OK?
作者: queenielty    時間: 2012-2-21 15:30
原帖由 perre 於 2012-2-21 15:19 發表
請問要唔要另加心跳帶?淨錶OK?

此價錢已經包心跳帶~
作者: wgchris    時間: 2012-2-21 16:10
有冇footpod?
這裏有review
dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html
作者: ccomeout    時間: 2012-2-21 16:44
之前都係用iPhone的RunKeeper 和 Nike +。
但我最後都係覺得Garmin連GPS的錶方便 (如310XT or 910XT等), 無可否認價錢真係貴左D。但一隻錶過,咩野資料一次過睇晒!真係方便好多!
作者: queenielty    時間: 2012-2-21 17:43
原帖由 wgchris 於 2012-2-21 16:10 發表
有冇footpod?
這裏有review
dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html

wgchris~
謝謝你找到此這個詳細的資料~
http://www.dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html
對我來說, 很有用...
讓我再仔細想清楚~
THANK YOU SO MUCH!
作者: 100100100    時間: 2012-2-23 00:01
原帖由 小叻 於 2012-2-21 12:18 發表
好似Polar出心跳帶專d, Garmin就GPS好d!

..............x10
作者: stunyap    時間: 2012-2-24 10:56
us130是不是沒有foor pod?

打了電話問,原來是唔連foot pod,而且是1320hkd.....(唔是us130...)

作者: stunyap    時間: 2012-2-24 20:22
剛發現ebay有FR60+ant+foot pod+hrm, 加shipping都是$1k,如果買多套仲可以share shipping到~$950一套

睇個seller之前已經賣過好多套男女裝,應該信得過,心動中
作者: pandaman    時間: 2012-2-25 01:21
剛發現ebay有FR60+ant+foot pod+hrm, 加shipping都是$1k,如果買多套仲可以share shipping到~$950一套 <---- 抵∼

我剛買左隻polar ft7 減磅用,都要九舊幾。只係測心跳。
作者: stunyap    時間: 2012-2-25 01:42
標題: 回復 17# 的帖子
我見rs100 8折都要8百6,而且冇得加foot pod
FR60又多D功能,抵玩~
作者: stunyap    時間: 2012-2-25 12:53
問過ebay個seller,話單連heart monitor加運可以~$750
有冇ching/tse有興趣?
作者: davidtwlo    時間: 2012-2-25 16:13
原帖由 kogun 於 2012-2-25 01:21 發表
剛發現ebay有FR60+ant+foot pod+hrm, 加shipping都是$1k,如果買多套仲可以share shipping到~$950一套 <---- 抵∼

我剛買左隻polar ft7 減磅用,都要九舊幾。只係測心跳。

咁平....真係諗吓買隻比隻乸....
作者: davidtwlo    時間: 2012-2-25 16:15
原帖由 stunyap 於 2012-2-25 12:53 發表
問過ebay個seller,話單連heart monitor加運可以~$750

係咪包FR60+ant+foot pod+hrm????
作者: stunyap    時間: 2012-2-25 16:59
標題: 回復 21# 的帖子
這個價就單連ant+hrm
作者: pandaman    時間: 2012-2-25 17:15
個人意見,如果真係買來練跑而唔係減肥,買埋footpod 既用處大d。
作者: Gunners    時間: 2012-2-25 23:25
原帖由 stunyap 於 2012-2-25 12:53 發表

師兄,想問吓單買foot pod要幾多錢,唔該!!
作者: stunyap    時間: 2012-2-26 00:24
標題: 回復 24# 的帖子
我見佢冇單foot pod賣,hrm就有

(不公開網址了,如大家對這ebay seller有興趣,可pm我    又或者想買單連hrm,也可pm我,睇下可唔可以share shipping吧)
作者: didierlee    時間: 2012-2-26 10:31
有美國親友,用Amazon 平好多,fodpod USD 45 & HRM USD 40
作者: Gunners    時間: 2012-2-26 11:10
原帖由 didierlee 於 2012-2-26 10:31 發表
有美國親友,用Amazon 平好多,fodpod USD 45 & HRM USD 40

咁寄番黎香港要幾多錢呢??
作者: little-fish    時間: 2012-2-26 12:28
標題: 回復 27# 的帖子
electroic device can not be send by post
作者: wilson-_-    時間: 2012-2-26 14:04
原帖由 Gunners 於 2012-2-26 11:10 發表

咁寄番黎香港要幾多錢呢??

香港有agent幫香港人代買Amazon 的貨品
剛剛透遇這agent買了 garmin 210 + Heart rate monitor, US$249.99 + 手續費HK$80 + 運費US$8
http://www.amazon.com/Garmin-Forerunner-GPS-Enabled-Sport-Monitor/dp/B0045ZPVB4/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1330236097&sr=8-2
作者: didierlee    時間: 2012-2-27 11:40
唔趕普通空郵幾十蚊港元,
速遞就二三百運費
作者: jbrun    時間: 2012-3-1 09:39
原帖由 wilson-_- 於 2012-2-26 14:04 發表

剛剛透遇這agent買了 garmin 210 + Heart rate monitor, US$249.99 + 手續費HK$80 + 運費US$8
http://www.amazon.com/Garmin-Forerunner-GPS-Enabled-Sport-Monitor/dp/ ...

ching,你覺得這個服務好不好呢?
可不可以pm有關香港agent的資料給我?
作者: wilson-_-    時間: 2012-3-2 14:08
己Pm

原帖由 jbrun 於 2012-3-1 09:39 發表

ching,你覺得這個服務好不好呢?
可不可以pm有關香港agent的資料給我?

作者: allanccl    時間: 2012-3-2 15:40
原帖由 wilson-_- 於 2012-2-26 14:04 發表

http://www.amazon.com/Garmin-Forerunner-GPS-Enabled-Sport-Monitor/dp/ ...

加加埋埋要HK$2150,都幾貴喎! 重要係水貨,無保養!

各位會員如果要買,可以PM小弟代買,保証香港總代理行貨,起碼平佢200不要買無保養的水貨,水貨壞左拿去香港總代理俾錢都唔幫你修理的,敬請留意。

作者: allanccl    時間: 2012-3-3 21:16
標題: 第一輪團購Garmin Forerunner 210 截止日期3月20日
團購已開始,優惠只限會員,會員可到以下連結觀看:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=17045&extra=page%3D1

其他網友是入不到以上連結的,請諒!
作者: kootaktak    時間: 2013-3-1 07:51
抱歉 因新手 未能進入網址  可以點做  請指教 !!
絕對買的 !!

作者: bunbun    時間: 2013-3-1 08:44
每月有 Polar Run
期間, 話可借用心跳帶

可上 facebook search一下

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2