香港長跑網 - 長跑長友

標題: interval [打印本頁]

作者: adamtam    時間: 2008-8-27 16:39
標題: interval
各跑手.

又係我呀,
今次又有一個字唔明點解,
你地成個講練 "interval"
想問"interval"點解?

Adamtam
作者: kenneth    時間: 2008-8-27 16:41
作者: adamtam    時間: 2008-8-27 16:42
都係唔明白...
作者: cfchan    時間: 2008-8-27 16:46
中文稱作「間歇跑」,跑一段特定距離後,休息若干時間,再跑一段特定距離,跟著循環下去,速度及心跳率會比連續跑為高
例︰400m x 15次,中間休息一分鐘!
作者: kenneth    時間: 2008-8-27 16:49
作者: spmho    時間: 2008-8-27 16:50
interval一般指跑某一組數某一距離既速度練習,多在運動場做
呢度d師兄/師姐會叫佢做「衝圈」

如:10次400m、5次800m、3次1600m
作者: cfchan    時間: 2008-8-27 16:52
原帖由 kennethwat 於 2008-8-27 16:49 發表

剛剛修正了 POST 。CHING 明晚來不來鄧記?" />

好呀,很久無見大家了!
作者: kenneth    時間: 2008-8-27 16:52
作者: kenneth    時間: 2008-8-27 16:52
作者: spmho    時間: 2008-8-27 16:57
原帖由 kennethwat 於 2008-8-27 16:52 發表

CHING 乜閣下的玩法咁舒服的?

ken兄,那只是例子 ,不代表我既練習係咁

又,interval玩法其實有好多種,「衝休衝休...」一類,「衝-慢跑-衝-慢跑....」又一類
目的都係加強速度既練習
作者: adamtam    時間: 2008-8-27 16:59
我今次明白了好多了, 
唔該晒.
作者: kenneth    時間: 2008-8-27 17:00
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-28 15:36
原帖由 kennethwat 於 2008-8-27 17:00 發表

明白﹗明白﹗呢類小弟未玩到,控制 衝 及 慢跑 的速度很困難。" />

x2
真係好難o架,我自己都學人試玩過一次衝一圈之後慢跑一圈,但係跑咗兩三set之後就唔掂啦[attach]1689[/attach],慢跑一圈之後都回唔到氣再衝,希望遲d練吓練吓就做到啦[attach]1688[/attach]。
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-29 12:12
我尋日跑的時候發覺要找人來跟住跑先迫到自己快......
作者: kenneth    時間: 2008-8-29 12:18
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-29 12:20
原帖由 kennethwat 於 2008-8-29 12:18 發表

D人太快,我跟唔到,一到直路,前面D人都走到很遠了。

我都係搵個速度同我差唔多ge 人先跟到~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2