香港長跑網 - 長跑長友

標題: Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步 [打印本頁]

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:28
標題: Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步
日期:12月2日晚上
氣溫:14度
衣著:仍是樽領純膠風褸(好臭)
伴侶:草蜢2010演唱會

原本今日都幾攰,但昨晚休息左一晚,今晚唔想偷懶,硬著
頭皮去跑步,可能天氣凍嘅關係,走左3公里只係17分鐘
,汗都未有,心諗7公里今晚應該無問題,到走左5公里時
,時間只係29分10秒,比平時還快了幾秒,但完全沒有
疲態,到走到7.2公里時亦只係42分33秒,比平時快
左成分鐘不特止,還有忘我嘅感覺,最後用左48分45秒
完成左10公里!
估唔到自9月23號開始第一天跑步(10年無跑),花左
9星期便到10公里,還在60分鐘內完成,很鼓舞!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:30
日期:12月3日晚上
氣溫:仍是很凍
衣著:仍是樽領純膠風褸(好臭)

短評: 今天的我, 打不到昨天的我, 跑少了一半, 很攰!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:31
日期:12月4日
天氣:好曬好乾燥
短評:今天的我打倒了昨天的我,但打唔倒前天的我!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:32
日期:12月6日
時間:晚上八點
小評:橋布斯在iPhone 4發佈會說:"再一次突破"!今晚終於重上10公里了,
而在5公里時,亦以29分08秒,僅以2秒之差破了之前
紀錄,但之後越跑越慢,到6公里時已經想放棄,可能今天
全日只食了四塊方包+二塊火腿+二塊芝士和一盒生果盒,
晚上返到屋企未食野就去跑步,但最終以堅毅的意志,不停
諗住 "跑完返去有飯食、跑完返去有飯食....",最後終於
捱到返來,但時間比上次慢了4分鐘!
當然最後返到屋企係無飯食,等住我嘅係海皇粥店的粥一碗
(因為昨晚食大左)!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:35
再一次突破自己,比昨晚快左七秒
日期:12月7日
時間:晚上九點
短評:四個字:攰到仆街!原本跑唔到,不過改左路線跑左
去深井,焗住包返回來先有10公里咋!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:36
日期:12月8日
時間:晚上九時十二分
短評:連跑二晚十公里,今晚留番少少,以免太盡,時間也
不錯,27分鐘多少少!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:37
日期:12月9日
時間:晚上十點
短評:今晚凍左,但可能心中有團火,所以走完五公里都好
似無走過咁,但都要適可而止!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:38
日期:12月12日
時間:都係晚上九點
短評:小跑三十分鐘,來回麗城至汀九橋底,但頭2.5公
里純上斜,之後2.5公里純落斜,都幾辛苦!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:40
再一次突破自己:跑左入黃金海岸,等緊巴士返屋企!
日期:12月10日
時間:早上11:30
短評:散晒!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:41
日期:12月14日
時間:晚上
短評:今晚試下快少少跑5公里,時間在27分多D,亦常
滿意!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:42
日期:12月15日
時間:都係晚上九點
短評:第五次10公里,自己今晚頭2公里拉住
拉住係12分鐘,之後8公里咬緊牙根放到尾,時間好好,
只係55分鐘,放完返來後,爽!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:44
日期:12月16日
時間:晚上七點多
路程:荃灣碼頭至深井嘉頓來回
短評:今晚終於的起心肝唔係汀九回程,挑戰一下深井回汀
九條長命斜,上斜前我後面有班人,到我咬緊牙根、用盡奶
力跑到山頂時,果班人已經唔見晒囉.....係快到唔見
晒,返到荃灣都見唔到尾影......wakakaka
ka!! 後來發覺原來果班人就係長跑網班青公癲友 .... >_<

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:45
日期:12月17日
時間:下午一時
短評:經過昨晚12公里和前晚10公里後,今早慢走5公
里作為肌肉Relax,明天要去地質公園,休息一天,下星
期繼續,而家要出去拎Body Check Report.

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:48
日期 : 12月18日
今天去買新牛仔褲, 腰圍終於可以由36吋變成32吋了, 體重亦由201磅變成176磅了! hehe

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:49
日期:12月18日
短評:原本今天休息,但昨天睇完報告,今晚都係唔好懶惰
,跑多二天,便有九天休息!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:51
日期:12月19日
時間:晚上八點廿分
短評:今日都唔攰丫,但唔知點解去到汀九穚底5公里時腳
軟喎,返來果段勁辛苦,九萬幾次想停,用盡無限意志先返
到麗城!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:52
日期:12月21日
時間:晚上九點半
短評:由於昨天和今天午餐食大左,而且昨天休息了一晚,
今晚復跑10公里,時間更做出突破!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:53
日期 : 12月23日
時間 : 晚上八點十五分
短評 : 呢二日食大左,要走多少少去消滅多D先得,但唔可以跑得
太夜,因要執行李,一陣晨早五點就要起身去機場!休息五
天再跑。

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:55
日期:12月6日
短評:新鞋落地真係好舒一服,但走完十五公里都極疲,明
天鐵定休息一天!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:56
日期:12月7日
昨晚走左15公里,今日減番一半,等身體Recover
y一下,但今日無著件企領風褸焗汗,十一月初以來首次唔
著,但就出事了,件味精濃Tee比個iPhone套條帶
上魔術貼勾到一大幅起晒線,不過算啦,用來跑步用,下次
著番風褸遮住都OK,天氣開始熱果時先買個件新吧!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:57
日期:1月8日
時間:下午五點半
短評:原本今天休息,但昨晚見到有個Friend,二個
月無做GYM,塊面又肥番,肚腩又走番出來說,嚇一嚇之
下,今日都係唔好偷懶,得閒就要郁下 >_<"

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 12:59
日期 : 12月9日
買左個新電子磅 ..... wakakakka~~~
又輕左少少, 比自己休息一天啦!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:01
日期 : 1月12日
第一次去左沙田大勇隊陪跑, 跑完後18人一齊食飯, 食量驚人,呢度只係一半,雞已經食左三隻
,誇!今晚還認識了坦克和成成.

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:02
日期:1月13日
時間:晚上八點半
短評:昨晚走左10公里,今晚有D攰,加上落雨 (總之一堆借口),走左五公里便無心機跑!跑完之後都唔
知邊D係雨邊D係汗,但好爽,因為荃灣今晚無人行,無人
放狗,又無BB車同細路四圍走!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:03
日期:1月14日
時間:早上11點半
短評:今朝走左個麗城嘉頓來回,原打算到青龍頭才折返,
但一起步就覺步頭重而無力,結果慢慢碌左個10K回來便
收工!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:04
日期:1月15日
時間:下午四點
短評:落雨濕濕,唯有去會所跑機,跑左6K用左35分,
慢慢碌都唔係問題,問題係四周事物不變,悶爆,都唔明點
解有人可以跑二粒鐘.    >_<"

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:05
日期:1月16日
短評:今晚試下放鬆身體,保持膊頭不太攞動,雙手有頻率
地Chok,利用Chok手去帶動雙腳前進,換來效果唔
錯,時間只係54:08而輕鬆完成,回頭到7.5公里汀
蘭居附近,雙腳還有推進力,唔錯,下次再試下以作証實!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:06
日期 : 1月17日
新跑步衣,貼身、擋風、排汗和快乾,剛才係太古城見有折
,可以取代現有果件風褸!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:07
日期:1月17日
短評:慢番少少,輕鬆多點,跑埋今晚休息三晚去團年飯!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:10
日期:1月21日
短評:由麗城出發,原想到大欖才折返,共走21公里。但
過左青龍頭多少少未夠八公里時已經覺得有D散散地,可能
跟住前面個師兄,比佢放乾左,下次都係唔好跟人太貼,最
後都係入個低波慢慢捱番荃西碼頭17公里便算,不過都破
左自己最遠紀錄!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 13:14
日期:1月22日
時間:下午二點九
短評:今日好特別,所以小跑一個麗城汀九來回,今日係自
去年9月23日開始跑步嘅第4個月,又係兔年最後一日,
先預祝大家新年進步,跑友越跑越有!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:03
日期:1月24日
時間:下午四時
短評:原想整個12-15公里開年跑,但起步就落雨,越
跑越大雨,又凍又濕,結果跑左4公里便收工!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:04
日期:1月25日大年初三
時間:下午四點
短評:天寒地凍都唔係問題,天雨路滑先麻煩,唯有去會所
跑跑步機+焗桑拿!

登錄/註冊後可看大圖

作者: Turtle    時間: 2012-3-22 14:04
踩場 !

恭喜Perre 兄開blog !!
作者: monkeywsk    時間: 2012-3-22 14:06
狂賀perre c 兄 開blog 大吉~~長跑長post~~
作者: perre    時間: 2012-3-22 14:06
日期:1月26日
時間:晚上八點九
短評:早二日買左條短Tight,但落雨無得試,襯今晚
回暖出去試下,用左之後發覺大腿輕鬆左,之前三步二格欄
杆,今晚每步差不多一格,而大腿輕左,但可能係短Tig
ht,小腿可能唔慣步寬而好似食多左力,上五吋下五吋有
投訴!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:08
日期:1月27日
時間:晚上八點四
短評:今晚試下放慢黎跑,同時縮短路程,留意一下小腿有
無投訴,同時留番體力明天用,結果係小腿只有小小投訴,
不過無昨晚咁犀利!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:10
日期:1月28日
時間:早上十點半
短評:由麗城三期出發,去到大欖橋頭折返,回程返到汀蘭
居捱唔住,捱唔到返麗城,差少少到半馬路程,不過都OK
,唔好梗硬跑,下次再試過!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:11
日期:1月30日
短評:星期六無比人界都自爆,攪到要訓晏教,昨天起身對
腳都未係自己,跟住下午幫朋友搬屋攪左六粒鐘,今晚都唔
敢太過份,里數同速度都要減緊D,係海旁來來回回跔一個
圈算數!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:13
日期 : 2月1日
最終都係買左Elite Compression Tight,好貴,因為無折,因為有九折果D地方無加長
版呎碼,人高真係蝕晒 >_<
不過呢間舖真係堅,半間舖賣2XU,除左褲之外,Tee
or Upper Tight都有廿三十款,還有背心,其中有件超型紅色大
隻佬緊身背心,剛好有個鬼佬試緊,型到爆,還有十多款風
褲,比N or A記果D型好多,重有件靚過North Face嘅雙層"哥踼屎",只係賣$1580,如果唔係
天氣漸熱,我都會買番件,因為而家減磅後,好多衫都由X
L改左穿M,好多褸都太過鬆,今年冬天都要換過晒!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:14
日期:二月第一天
時間:晚上九點半
短評:今天買左條長Compression Tight,有排走乳酸、保護机肉等功能,所以急不及待
去試褲,來來回回海旁走10K試試,條褲感覺非常好,好
薄,著左好似無著,極度透氣,跑時由於有氣流穿透褲管,
好似有風扇吹住咁,難怪夏天30度都有人著住,除左薄之
外,滕頭明顯有種拉扯保護的感覺,令每步明顯大步左及用
力少左,至於排走乳酸呢方面就神奇,我每次走10公里在
56分鐘內,右邊上五吋下五吋骨位及旁邊條機肉會好痛,
痛嘅情況係半夜唔覺意比老婆踢一腳都會痛醒,但今晚唔知
係褲的神效還是心理作用,雖然頭三公里都叫自己唔會太快
,小心受傷,但不知不覺間還是快左,仲係個人Perso
nal Best的52:46返來,最堅係我一路跑,一邊留意屁
股二側、大腿和小腿上五吋位机肉,但完全越跑越有,完全
無痛,沖涼後再按下右腳,竟然無未跑前咁痛喎,唔通真係
可以排走乳酸?試多幾次就知係咪真,如果真係,千幾蚊條
褲真係抵到爛,攪到我想買埋佢$420果個小腿套用來訓
教,訓醒一定腳腳有力,而且最重要,條褲非常非常貼身,
除左現代左少少之外(所以我多著一條短褲係面,太現代唔
慣),真係非常有型,極力推介!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:17
日期:2月4日
時間:早上十點半
短評:上星期捱唔到20K,到18K多少少就要行返來,
到19.2K時完全要坐,返到屋企疲到要訓晏教,今朝再
試20K,感覺好左,頭10K係57分多D,之後10K
就放慢口到1小時2分,共二小時內,但重點係唔洗行都返
到來,雖然跑完條腿痺左,但無上星期咁大鑊,攰到要訓教
,身體明顯強化左些少,唯一失誤就係青龍頭跌爛左個水樽
>_<"

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:18
日期:2月6日
短評:今天很熱又潮濕,很快件企領長袖跑衣差唔多可以收
埋,係時候物色一件型人跑衣,唔知件2XU緊身上衣掂唔
掂呢?著左會唔會好似條長Tight咁,有涼陣陣嘅Feel呢?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: tank1438    時間: 2012-3-22 14:18
原帖由 perre 於 2012-3-22 13:01 發表
日期 : 1月12日
第一次去左沙田大勇隊陪跑, 跑完後18人一齊食飯, 食量驚人,呢度只係一半,雞已經食左三隻
,誇!今晚還認識了坦克和成成.

登錄/註冊後可看大圖
其實當日我地有無交談過..??
不過我都係第一次入去踩場,跑左兩個5K TEMPO為CCM全馬作最後測試!!果餐真係飽到第朝都唔駛食早餐...
作者: perre    時間: 2012-3-22 14:24
原帖由 tank1438 於 2012-3-22 14:18 發表
其實當日我地有無交談過..??" />" />
不過我都係第一次入去踩場,跑左兩個5K TEMPO為CCM全馬作最後測試!!果餐真係飽到第朝都唔駛食早餐..." />" />

又真係好似無交談過喎~~~~真係好飽, 我都未試過一枱飯會叫三隻雞 ..... 所以青公癲友跑完去食飯, 真係好細食!~~~
作者: perre    時間: 2012-3-22 14:26
日期:2月7日
短評:今晚天氣影響心情,來回走二個圈算數,明天休息一
天!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:30
日期:2月11日
時間:上午十點三
短評:今天是第三次嘅20公里,時間係首10公里56分
多,之後10公里58分多,全程1:55:28,今朝比
前二星期為好,跑完無咁攰之餘時間亦好左,但過左15公
里後,還有腳仔軟軟嘅感覺,但明顯乳酸門檻係高左,但要
將20公里練到好似跑完10公里等如無跑到咁,還可能要
練多六至八星期,之後才會試23-25公里,但2013
年SCM半馬係Sub2之內應該無問題!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:32
日期 : 2月11日

今天見坦克師兄玩二年渣馬前後照, 我又手痕整番張四個月前後照 ....

四個月的減肥前後
體重由201磅-->170磅
褲頭由36吋-->30吋
我都要比自己一個讚!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:33
日期 : 2月13日

跑完步嘅恩物,又要多謝老婆!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:35
時間:晚上八點九
短評:按照今天日程係應該來回麗城到青龍頭百佳共15K
,但過左深井麗都少少就嗅到燒烤場傳來好香BBQ味,跟
住肚仔打鼓,登時無晒意志,於是回頭,返到汀蘭居還差K
多便回到家,但都無力繼續,為左長久嘅跑步生捱,算吧,
cool down 300米便慢walk回家,果下慢walk真係好慢,連
拖狗個阿婆都行得快過我,我重著住條2XU長Tight
,真係樣衰!=.="

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:37
日期 : 2月14日

今天係情人節 + 結婚五周年紀念日,今晚在家煮意粉和二塊一吋厚嘅頂級安
格斯西冷和肉眼,今晚親自下廚煎牛扒,老婆可以等食,超
正!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:38
日期:2月15日
時間:晚上九點幾
短評:今晚試下增速到440,但3.5公里便攪掂!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:41
日期:2月22日
短評:今晚又熱又濕,但今晚係近數月來首次用短袖衫去跑
步,因為唔需要再焗汗減肥了,今晚雖熱,但比當初27度
還穿長袖企領衫舒服好多,而且今晚走慢左,心跳keep
住唔過160,大部份係150上落,好舒服,係對腳仔攰
D!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:45
日期 : 2月24日
多謝長跑網queenielty姐幫忙代訂這麼靚的腰包.

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:47
日期 :3月1日

上次買左本理論版,今天買埋實習連DVD套裝!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:50
日期:3月1日
短評:3月頭炮係10K,係咁多,Bye Bye!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:52
日期:3月5日
時間:晚上七點
短評:因為自己傻仔,攪到買左條褲百幾=.="重要一起
步跟住胡蘇師兄,只係跟左二個圈就比佢放爆左>_<之後
果五個圈係捱返來,加想23度氣溫,呢10K好辛苦!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:54
日期:3月6日
時間:今晚夜左,晚上九點半
短評:今晚慢慢慢Jog左30分鐘,配速6分鐘/
K,心跳Keep住140次左右,心肺跑得好舒服,不過小
腿仍然未上力,有攰的感覺,明晚試多次5K慢Jog,星
期四去馬&#170193;山食大勇隊一周年飯,星期五休息一晚,星期六
照用配速6分鐘跟坦克師兄跑青公魔鬼大圈,希望19公里
返到深井唔洗坐小巴,可以跑埋返荃灣!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:56
日期:3月15日
時間:晚上八點半
短評:慢慢學習中

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 14:59
日期:3月17日
時間:早上十點
短評:太陽高照,天氣酷熱,由麗城向小島出發,先在海濱
搵路上小島北橋,落橋後搵路去第二個迴旋處,穿過長安村
,穿過行人隧道過迴旋過,再直上3公里有多的斜路,跟住
過左8公里開始落斜無耐,對面貨倉果然如傳聞一樣,有隻
黄色唐狗衝過來,我二話不說變成戴志偉般雙腿裝上摩打,
喪跑幾百米,但就係呢幾百米跑爆左......鳴鳴∼∼
∼往後果10公里辛苦到爆,又熱,去到藍澄灣對出迴旋處
,發覺跑錯路,返轉頭搵紅綠燈過馬路,跟住沿左邊行人路
跑,跑到尾又係無路,又要返轉頭,跟住跑另一條路,好不
容易才到藍澄灣後門,但又無路,結果要停低問人,順便飲
下水,但可能天氣太熱,650ml的水剛好飲晒,之後發
現有條小山路跑上長康村,上到去就可以沿路往青衣城出發
,但又搵唔到路入商場,結果又跑多左路上巴士站再入去七
仔買水,跟住又要跑番去長安村上小島北橋,返到去荃西碼
頭,意志一洩便停低,跑左19K多D,連等過馬路,搵路
等等,花左2小時10分鐘。

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 15:00
日期 : 3月16日 - 癲友晚飯, 每位$50, 抵.

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 15:02
日期:3月19日
小評:四個大字-->有得有失
事緣今晚興高采烈一心去葵芳運動場試下對Adidas Adizero Feather,又諗住得果四五公里,費事坐車去啦,跑
過去咪算囉,今次好醒,無好似上星期六咁,係青衣迷路時
又比狗追,同時對鞋真係好輕,得190g,但跑左幾分鐘
後,就發覺佢用料真係麻麻地,肯定無味精濃咁舒服,但都
算啦,因為佢輕而薄,所以跑左幾分鐘後覺得用腳踭落地係
唔C服,好自然咁變成用前腳掌落地,係好自然,唔洗刻意
,我都覺得出奇,原來咁容易就做到,只係唔知係咪最正確
,但慢慢跑左大約3公里左右,真係慢到6:30/
K,感覺同一個速度用少左力,可以話係快左同輕鬆左。

但好景不常,去到嘉里倉上斜時,左腳腳板足弓位有被磨捐
嘅感覺,大約到4.5K左右葵芳運動場已發覺頂唔緊,要
屎入去新都會廣場萬寧買胶布 ..... 跟住返球場坐係度慢慢貼,貼完坐左幾分鐘,試下落去跑T
rack啦,但跑左一陣,唔知點解會同隔離果個後生仔亙
界,界左三個圈亙有先後,但第三個圈竟然左邊後小腿抽根
喎,可能前腳掌落地未習慣就去界人,真係攞黎衰∼∼∼∼

又坐左一陣,係度諗下邊度用錯力呢,慢慢跑都唔太覺,但
一快就覺得落地時左後小腿食左好多力,但奇怪地右小腿又
唔覺喎,唔知係我左右机肉強度唔同還是我左右腳用力有分
別呢?還是未習慣呢?真係要再試多幾次先知。

算啦,已經傷痛處處,唯有慢慢跑返屋企,真係好慢,成7
分半1K,但去到樂悠居門口,今次輪到左腳板足弓位有磨
捐的感覺,頂∼∼∼以前成日話老婆買鞋著二次就收埋一邊
唔著,家陣我早二星期前買左對Nike Air Max 2011,雖然鞋底好C服,但鞋身好硬,跑多過10K會
"銀"住腳背,於是將佢變成去街鞋,上星期呢對Adiz
ero就輪到磨腳板底 ..... 唔通又要收埋佢?真係話得老婆多報應囉∼∼∼

而且都咪精農Rider15報銷後就快輪到對Rider
14報銷,咁要買咩鞋先好呢?有無鞋可以試著跑下覺得C
服先買架?唉∼∼∼∼半年買左五對鞋∼∼∼敗家仔!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-22 15:03
日期:3月21日
短評:星期一抽根後,左後小腿舊机肉今日都扯住扯住,好
似三年唔跑步,跑完第日落樓梯果種酸痛,加上昨晚食完飯
零晨一點先返到屋企,本應今晚係休息的,但昨晚食完燒豬
手、燒雞亦、炸薯條之後,今日下午又謂食,走左去試下K
FC避風塘炸雞配磨菇飯!
唉,今晚都係少郁30分鐘,慢慢JOG 5K,出一身汗,順便"櫈"番鬆少少後腿机肉,快D回復
番體力星期六去開心跑。

登錄/註冊後可看大圖

作者: Rhys    時間: 2012-3-22 18:17
賀開BLOG!

今日放假?
作者: Rhys    時間: 2012-3-22 18:28
原帖由 perre 於 2012-3-22 14:30 發表
時間:上午十點三
短評:今天是第三次嘅20公里,時間係首10公里56分
多,之後10公里58分多,全程1:55:28,今朝比
前二星期為好,跑完無咁攰之餘時間亦好左,但過左15公
里後,還有 ...

你咁跑 ,2013可以全馬啦
作者: Rhys    時間: 2012-3-22 18:32
勁喎,咁耐之前都記得,我都唔記得我每次跑完有咩感想,哈哈
作者: perre    時間: 2012-3-22 18:58
原帖由 Rhys 於 2012-3-22 18:17 發表 賀開BLOG! 今日放假?

今日Lunch無出去之麻!
作者: perre    時間: 2012-3-22 18:59
原帖由 Rhys 於 2012-3-22 18:32 發表 勁喎,咁耐之前都記得,我都唔記得我每次跑完有咩感想,哈哈

之前有寫Facebook, Copy and Paste咋!
作者: Jacky    時間: 2012-3-22 19:32
踩場,恭喜BLOG開張~~~!
作者: kennysze    時間: 2012-3-22 20:08
恭喜perre師兄開blog, 畫多D地圖俾我地睇啊!!!!
作者: chusiuyee    時間: 2012-3-22 23:04
原帖由 kennysze 於 2012-3-22 20:08 發表
恭喜perre師兄開blog, 畫多D地圖俾我地睇啊!!!!

作者: Gunners    時間: 2012-3-22 23:06
入黎打番個腳印先 恭喜開BLOG大吉
作者: Gunners    時間: 2012-3-22 23:08
原帖由 Rhys 於 2012-3-22 18:28 發表

你咁跑 ,2013可以全馬啦" />" />

跑左2012澳門果個先jack
作者: chusiuyee    時間: 2012-3-22 23:09
原帖由 Gunners 於 2012-3-22 23:06 發表
入黎打番個腳印 恭喜開BLOG大吉

乜唔係留低一篤屎屎咩~~
作者: taitung    時間: 2012-3-23 00:33
恭喜perre師兄開blog !
作者: perre    時間: 2012-3-23 12:05
日期 : 3月22日

今天無跑步, 去左九龍城睇鞋仔, 但空手而回, 結果同太座去左食泰國菜, 食到好飽飽~~~

跟住去左葵涌廣場行街仔, 路過運動家, 但無乜好鞋仔款式, 如果買左隻PS3的GAME返屋企 ......

今晚沒有時間跑步了.
作者: 阿貓    時間: 2012-3-23 20:26
原帖由 perre 於 2012-3-22 14:32 發表
日期 : 2月11日

今天見坦克師兄玩二年渣馬前後照, 我又手痕整番張四個月前後照 ....

四個月的減肥前後
體重由201磅-->170磅
褲頭由36吋-->30吋
我都要比自己一個讚!

http://www.perre.net/Nike-Runn ...

哇...哇...哇...Perr師兄你   產後  後生過   產前 3,4歲喎,
好厲害, 成個樣企理精神晒呀. 我卑你咁多個  讚 讚 讚 讚 讚
我而家有成30吋腰, 我要加油搵番 26吋腰    番嚟長伴我身邊
作者: perre    時間: 2012-3-23 22:34
原帖由 阿貓 於 2012-3-23 20:26 發表

哇...哇...哇...Perr師兄你   產後  後生過   產前 3,4歲喎,
好厲害, 成個樣企理精神晒呀. 我卑你咁多個  讚 讚 讚 讚 讚
我而家有成30吋腰, 我要加油搵番 26吋腰    番嚟長伴我身邊hgj09 ...

多謝支持∼∼∼
作者: perre    時間: 2012-3-23 22:35
日期:3月23日
時間:晚上七點半
短評:今晚慢跑了一段來回汀九穚,之後一班跑友去吃飯,大滿足之後再慢跑多2K返屋企!留番D力明早深井跑入錦田!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-24 14:21
日期:3月24日
時間:朝早九點
短評:一行22人出發,在深井會合,之後往青龍頭再上山路,沿住
山路向石崗方便走,差不多到石崗軍營,有一個農場,坐底做少少飲
食補給,之後再跑到錦上路地鐵站,但到地鐵站時有1公里跑錯路,
比阿姐點左去大欖隧道出口巴士站位,好彩有個哥哥話呢條路唔得,
所以返轉頭,全程跑左26公里,條山路好甘∼∼∼返到屋企沖完涼
即時搵容祖兒幫手攪攪隻腳仔!

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-26 20:28
日期:3月26日
時間:晚上六點半
短評:一放學就即刻返左屋企,換完衫就由屋企樓下正門起步,過左
荃灣海旁入德士古道,嘉里倉落葵芳,到運動場跑左三個圈之後穿過
葵芳地鐵站,在警署過對邊,沿大連排道直入葵涌,再轉番出青山公
路往大窩口,之後沿荃灣地鐵站經愉景新城和翠豐台返回屋企樓下正
門。合共跑左13.77公里,圍住葵涌區跑左一個小圈。

登錄/註冊後可看大圖

作者: perre    時間: 2012-3-27 19:25
日期:3月27日
時間:下午六點幾
短評:是日考試完畢,三天課程完成,所以要賀一賀佢,小Perre大冒險今天試一個新路線,由海旁入海濱,再轉上小島北橋,入去小島運動場打一個卡,之後轉入小鳥南橋落葵芳,再入葵芳運動場打一個卡,路住沿嘉里倉落返荃灣碼頭,再沿海旁返來。
但一回來便要立即梳洗,趕住去金鐘參加Annual Dinner ~~~

登錄/註冊後可看大圖

作者: 阿貓    時間: 2012-3-27 19:33
原帖由 perre 於 2012-3-27 19:25 發表
日期:3月27日
時間:下午六點幾
短評:是日考試完畢,三天課程完成,所以要賀一賀佢,小Perre大冒險今天試一個新路線,由海旁入海濱,再轉上小島北橋,入去小島運動場打一個卡,之後轉入小鳥南橋落葵芳,再入葵芳 ...

哇...哇...哇....祝你抽中 大奬  大獎 大獎
作者: perre    時間: 2012-3-27 20:07
原帖由 阿貓 於 2012-3-27 19:33 發表 哇...哇...哇....祝你抽中 大奬  大獎 大獎

作者: perre    時間: 2012-3-28 22:50
日期:3月28日
短評:今晚再試Adidas Adizero Feather,原打算小小地走三四K再感覺一下落腳位,但拉完
筋一抬頭就見到胡蘇師兄,於是就咁送佢返深井,但去到機場展覽中
心,發覺有少許唔對路,右腳腳板底有少少括腳情況,於是便慢慢折
返回荃灣,再順勢收慢腳步感受一下落地,但發覺腳頭仍然好重,真
係唔知幾時先改善到小腿唔用來,留番比大腿出力的步姿,最後我諗
下次要穿厚底襪先會再試Adizero。

登錄/註冊後可看大圖

作者: tank1438    時間: 2012-3-28 23:30
標題: 回復 85# 的帖子
其實ADIZERO出名"林"果喎,唔通Feather反傳統..??
作者: perre    時間: 2012-3-30 11:21
今天明天後天休息,留力星期日的復活跑,總結本月共有177.7
2公里
3月01日 ﹣ 10公里
3月05日 ﹣ 9.68公里
3月06日 ﹣ 5.01公里
3月07日 ﹣ 1.78公里
3月09日 ﹣ 2.14公里
3月10日 ﹣ 18.6公里
3月12日 ﹣ 10公里
3月13日 ﹣ 10公里
3月15日 ﹣ 5.93公里
3月17日 ﹣ 19.1公里
3月19日 ﹣ 11.1公里
3月21日 ﹣ 5公里
3月23日 ﹣ 6.47 + 2.13公里
3月24日 ﹣ 26.1公里
3月25日 ﹣ 13.7公里
3月26日 ﹣ 13.5公里
3月27日 ﹣ 7.48公里
作者: 阿火    時間: 2012-3-30 12:14
原帖由 perre 於 2012-3-30 11:21 發表 今天明天後天休息,留力星期日的復活跑,總結本月共有177.72公里 3月01日 ﹣ 10公里 3月05日 ﹣ 9.68公里 3月06日 ﹣ 5.01公里 3月07日 ﹣ 1.78公里 3月09日 ﹣ 2.14公里 3月10日 ﹣ 18.6公里 3月12 ...

Perre (Peter/Perry),加油!

阿火 - 愛搗亂, 只因我愛搗亂

作者: perre    時間: 2012-4-1 14:47
日期:4月1日
時間:早上八點
短評:今天同一班癲友和大勇隊隊員去左參加Panasonic復活跑,今天很多人,首200米約有幾百人在運動場中起步,而我起步排得差唔多最後,很辛苦才能涉出運動場,之後落到海旁,發現前方有個師姐細細粒,紫色BraTop的,見她在人群中穿插,於是我就上左佢架車,死跟其後,差不多過左3.5公里,才能離開人堆,睇番個Pacing,第2﹠3公里分別係4:44 & 4:53,個師姐真係好快,去到首5公里都唔洗25分,但可能穿插入群和死跟了一個唔合我Pacing嘅師姐,去到第6K之後,開始力有不計,跌到去差唔多5:30/K,返到終點時間係52:56秒,但可能頭段比較急,令到尾段屎屎下,發唔到力,呢度要檢討一下。

登錄/註冊後可看大圖

作者: lamkw103    時間: 2012-4-1 17:32
Ching 還有很大的進步空間 加油呀~!
作者: little-fish    時間: 2012-4-1 17:47
落到海旁,發現前方有個師姐細細粒,紫色BraTop的,見她在人群中穿插,於是我就上左佢架車<------- 細細粒都跟?師兄咁高大,應搵大粒過你的跑手幫你開路擋風喎,除非醉翁之意不在酒•••••

折反點係咪停車瑒(艇仔會則)?

作者: perre    時間: 2012-4-1 19:28
原帖由 little-fish 於 2012-4-1 17:47 發表
落到海旁,發現前方有個師姐細細粒,紫色BraTop的,見她在人群中穿插,於是我就上左佢架車

見佢細細粒身手唔錯,佢睇位同開路一流,肯定係比賽常客,但我就第一次 ∼∼∼∼
作者: perre    時間: 2012-4-1 19:31
日期:4月1日
時間:下午五點半
短評:約左人係葵芳拎隻海賊王Game,諗住幾個地鐵站咁近,跑
去咪算囉,順便用雙腳向地鐵抗議加價!跟住之後係葵芳運動場慢J
og左10個圈先跑返荃灣。今日沖左好多次涼∼∼∼∼

登錄/註冊後可看大圖

作者: 阿貓    時間: 2012-4-1 23:10
恭喜卑梨師兄...完成賽事...享受賽事....
復活跑係唔係你的第一次跑賽呀?
作者: perre    時間: 2012-4-2 07:57
原帖由 阿貓 於 2012-4-1 23:10 發表 恭喜卑梨師兄...完成賽事...享受賽事.... 復活跑係唔係你的第一次跑賽呀?

係呀,我係跑步新手黎架!
作者: perre    時間: 2012-4-2 21:09
日期:4月2日
短評:昨天消耗完,今日攰攰地,所以做二轉拉筋,跟住慢慢跑5公里,再拉拉筋算數,明天起一連小休六左去旅行,星期日晚回來,可能下星期一繼續。

登錄/註冊後可看大圖

作者: ~NN~    時間: 2012-4-3 16:27
原帖由 perre 於 2012-3-30 11:21 發表
今天明天後天休息,留力星期日的復活跑,總結本月共有177.7
2公里
3月01日 ﹣ 10公里
3月05日 ﹣ 9.68公里
3月06日 ﹣ 5.01公里
3月07日 ﹣ 1.78公里
3月09日 ﹣ 2.14公里
3月10日 ﹣ 18.6公里
3月12 ...

WOW~~~ Perre你好勤力呀, 繼續加油
作者: Tarry    時間: 2012-4-5 13:32
原帖由 ~NN~ 於 2012-4-3 16:27 發表

X2
作者: perre    時間: 2012-4-9 21:24
原帖由 ~NN~ 於 2012-4-3 16:27 發表

但跑得慢呢∼∼∼∼
作者: perre    時間: 2012-4-9 21:25
日期:4月9日
時間:晚上六點半
短評:今天三點才從四川回到家,執左一陣野,再梳洗一番,之後老婆話要訓一陣,咁我就落街慢慢跑番一陣,唔知係咪呢幾日行得多,腳仔上唔到力,好屎軟,加上好似好熱咁,去到深井重要買水水,呢14K比之前辛苦好多,夏天真的快來了∼∼∼

登錄/註冊後可看大圖

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2