香港長跑網 - 長跑長友

標題: 心跳問題 [打印本頁]

作者: fansullivan    時間: 2012-4-12 14:37
標題: 心跳問題
最近買咗隻心率錶諗住跑步減肥
但係靜止心跳都有11x, 約60%心率

急步行先已經around 70%
如果想減肥係咪唔好跑步?

作者: wychong82    時間: 2012-4-12 15:27
靜止心跳有11x.. @@""
您有無cal 錯呀? 您在咩環境同情況下cal啲?
如果,靜止心跳真係 11x。
您要見咗醫生先,叫醫生俾comment。先至好開始跑。
作者: fansullivan    時間: 2012-4-12 15:45
原帖由 wychong82 於 2012-4-12 15:27 發表
靜止心跳有11x.. @@""
您有無cal 錯呀? 您在咩環境同情況下cal啲?
如果,靜止心跳真係 11x。
您要見咗醫生先,叫醫生俾comment。先至好開始跑。

買咗隻polar rs100量的, 係屋企量
見邊種醫生? 驗身果d? 收費如何?

作者: shogikin    時間: 2012-4-12 16:46
其實不看得太明白你個post

靜止心跳: 人體在靜止時之每分鐘心跳次數
l靜止心跳次數就自己量1分鐘
好過用各種儀器啦

找到個網頁可以看看:
http://www.ccpass.edu.hk/subj/pe/sars/index9pe/intensity.htm

Kin in Running

作者: fansullivan    時間: 2012-4-12 20:58
原帖由 shogikin 於 2012-4-12 16:46 發表
其實不看得太明白你個post

靜止心跳: 人體在靜止時之每分鐘心跳次數
l靜止心跳次數就自己量1分鐘
好過用各種儀器啦

找到個網頁可以看看:
http://www.ccpass.edu.hk/subj/pe/sars/index9pe/intensity.htm

...

人手量脈搏結果都係100-110/min
我跑兩分鐘已經去到85% (220-年齡)
我見有種計法係計埋靜止心跳, 如果咁計就163下=70%
其實邊種先岩?

作者: marcus    時間: 2012-4-13 09:59
C兄, 真係咁快去睇下醫生check下好
作者: cj033258898    時間: 2012-4-13 10:31
c兄我較早的比你現在還要高,並且有手震現象,去睇醫生時脈搏去到1分鐘208,然後個醫生只係建議我馬上要去急症室.
最後check出來染了一個"甲高"的病,醫生要食18個月藥,現在已過了大半年,心率已回落至7x左右了...
作者: wychong82    時間: 2012-4-13 17:29
標題: 回復 3# 的帖子
上面D 師兄己經講咗D 有關啲問題。
等我補充小小。
如果,師兄您係長時間無做運動啲,如(1年以上)。
最好先見見醫生,check check and consult 一下。
why?-->無人知自己有無隱疾,如(心臟病,甲臟線素過高,血壓過高等等)
要睇咩嘢醫生?-->家庭醫生就可以了,佢地覺得有需要時,會再同您講。要求您再做D checking架喇。
幾錢?-->要睇您做咩checking,普通啲body check 都係HKD$1,500.00 - HKD$3,000.00左右
作者: fansullivan    時間: 2012-4-13 21:51
原帖由 wychong82 於 2012-4-13 17:29 發表
上面D 師兄己經講咗D 有關啲問題。
等我補充小小。
如果,師兄您係長時間無做運動啲,如(1年以上)。
最好先見見醫生,check check and consult 一下。
why?-->無人知自己有無隱疾,如(心臟病, ...

thx ching~
上網搵到有個家庭醫生list
但係唔清楚呢個機構o唔ok

http://www.hkptu.org/welfare/medic/ptu_consultant/index.php

作者: shogikin    時間: 2012-4-13 23:19
標題: 回復 9# 的帖子
家庭醫生 可以有2個意思:

1個是醫學專科名 (可能是list 上那些)

一般的意思 可能只是你的父母,家人最常看開的那位醫生
因為這位醫生最清楚你的家人有無遺傳病,和家族的健康情況

今晚食飯和醫療界的人談過
原來BB出生時是120-140次心跳的
人一路大才下降
所以110次 如果是6-10歲左右也不出奇  (其實大家都不知你幾多歲)

我剛剛才做了次全身檢查,check20幾項 $1000以下
如有興趣,我週末不在香港,下星期一PM些資料給你

Kin in Running

作者: fansullivan    時間: 2012-4-14 00:38
原帖由 shogikin 於 2012-4-13 23:19 發表
家庭醫生 可以有2個意思:

1個是醫學專科名 (可能是list 上那些)

一般的意思 可能只是你的父母,家人最常看開的那位醫生
因為這位醫生最清楚你的家人有無遺傳病,和家族的健康情況

今晚食飯和醫療界的人談過 ...

我全家冇指定睇開一個醫生, 亦都冇遺傳病
我覺得開診所果d都係求其開下傷風感冒藥
上網search先知原來都有醫學專科名
等你d資料, thx

補充資料:
小弟28 yrs old, 163cm, 62kg
十年前經常打波做劇烈運動

呢十年冇乜運動+放肆飲食, 所以想減下肥
頭先試左唔理心率錶, 慢跑約5min就想停, 未有不適, 其實心率已經到95% (因為目標係減肥, 知道心率超標唔勉強跑)
今日全程跑下行下約一個鐘, 約30%時間跑
作者: jackylo9319    時間: 2012-5-3 21:07
我就咁坐係到, 得61下/MIN

但係170CM, 83KG

其實想問下正唔正常 ? 同埋想問下買方隻錶好 ? 都係想FOR減肥的..

我有的裝備就只係Mizuno Wave Creation 11..
作者: wychong82    時間: 2012-5-4 08:33
61下/min 正常呀,(正常都係5x-7x,如果係無咩做運動啲人。)<--有做運動會低D tim。
邊隻錶?咩要睇您有咩用途,只係睇heart rate(入門可以用 Polar RS100 below HKD$1,xxx )。
如要睇速度(實時啲)要有foot pad (入門啲,可以Polar, Garmin)但係expensive好多(HKD$2,xxx-3,xxx)
仲有,要減肥。exercise時個heart rate 要60%to 75%左右同埋要飲食control。
希望幫到您,(偶都係減肥中,身高同您一樣。但重過您,一齊努力呀!! )
原帖由 jackylo9319 於 2012-5-3 21:07 發表
我就咁坐係到, 得61下/MIN

但係170CM, 83KG

其實想問下正唔正常 ? 同埋想問下買方隻錶好 ? 都係想FOR減肥的..

我有的裝備就只係Mizuno Wave Creation 11..

作者: little-fish    時間: 2012-5-4 08:42
原帖由 jackylo9319 於 2012-5-3 21:07 發表 我就咁坐係到, 得61下/MIN但係170CM, 83KG其實想問下正唔正常 ? 同埋想問下買方隻錶好 ? 都係想FOR減肥的..我有的裝備就只係Mizuno Wave Creation 11..

我同你一樣高,87kg, resting hr 係42 ,so don't worry about it

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2