香港長跑網 - 長跑長友

標題: 約跑既朋友分享下你既路線,(空氣好,少車) [打印本頁]

作者: adur661    時間: 2012-5-22 17:37
標題: 約跑既朋友分享下你既路線,(空氣好,少車)
大家好我跑開南區、東區等。
最近跑開d路線發覺比之前的少車左。

先講第一條路線先:
柏架山道>大潭水塘道>黃泥涌狹道>深水灣道>南風道> 香港仔水塘 的 引水道(1.5個人的闊度)>香港仔水塘水塘道>山頂跑一個圈>布力徑(好跑)>大潭水塘道>柏架山道

柏架山道>黃泥涌狹道

有另外兩種方法(山)
1.金督馳馬徑
2.天梯

第二條係:

華貴>華富消局>入域多利道>摩星嶺道>薄扶林道(近士美菲路的十字行車路口入)>般咸道>堅道>禮賓府>香港公園>花園道>寶雲道

特點係跑域多利道吸少左廢氣。

第三條:

柴灣>華富

無咩特別,都係跑街,唔多講。

如果星期二、四你想約跑,留言,我再開post

作者: Bonsir    時間: 2012-5-22 23:39
我想問下點樣由柴灣跑去華富 ? 小弟係小西灣人~ 好有興趣~~
作者: adur661    時間: 2012-5-25 16:23
原帖由 Bonsir 於 2012-5-22 23:39 發表
我想問下點樣由柴灣跑去華富 ? 小弟係小西灣人~ 好有興趣~~

可以經山路

跑街如下,

路線
上柴斜(亦可以經個好似叫興X邨上,無車),然後西灣河個海濱公園,之後.....,去到銅鑼灣跑維園對面近海條路,無路就上天橋去行入面人路,灣仔碼頭,上環港澳碼頭,最後可由薄扶林直去華富OR轉經域多利道(少車,較平)去華富

作者: adur661    時間: 2012-5-25 16:33
有興趣帶你跑下......
作者: 阿何    時間: 2012-5-26 15:05
標題: 回復 4# 的帖子
我係柴灣返工,有興趣不過未試過咁長!
師兄幫你問過,甘夫人去唔到畢拉山!

作者: adur661    時間: 2012-5-26 18:02
原帖由 阿何 於 2012-5-26 15:05 發表
我係柴灣返工,有興趣不過未試過咁長!
師兄幫你問過,甘夫人去唔到畢拉山!

唔該晒,
你係柴灣返工,咁住係邊?

今早係華貴出發>南風道(馬路上山)>大坑道落跑馬地>因昨晚練前掌跑法,腳痛放棄>沖涼搭mtr

作者: adur661    時間: 2012-5-26 18:12
柏架山道>金督馳馬徑>畢拉山道  有保留,要找日放假試試
作者: 阿何    時間: 2012-5-26 21:48
標題: 回復 6# 的帖子
師兄,我住係置富。你今朝條線有幾多K?

作者: adur661    時間: 2012-5-26 23:17
http://www.gmap-pedometer.com/
用呢個計,
可能11km。
作者: adur661    時間: 2012-5-26 23:32
師兄,置富跑去柴灣,主要三條線
不過都要睇師兄返幾點放幾點。

想跑返工,
第一先要有地方沖涼,柴灣有體育館好似4樓
第二跑步不能帶太多野,一對拖鞋(沖涼),o簡液,水,替換的薄運動衫褲。
公司鞋,衫褲放公司,之後換,早少少以免多人見你踢拖運動裝。
第三唔會影響你工作表現。
第四帶定錢打的,不過都無咩可能會打的。

放工跑回家就易啦。
一個腰包裝住支水就搞掂。唔怕好似跑上班咁 咁多野
作者: adur661    時間: 2012-5-26 23:36
如力有不逮,中途各站都有沖涼點。
上環、灣仔、銅鑼灣、西灣河呢四個都好近交通
作者: 阿何    時間: 2012-5-27 11:21
如果師兄係華貴住,下星期可以約下跑,方便的可以在南區果版傾,果邊有玩三鐵嘅靜水師兄!
作者: adur661    時間: 2012-5-27 19:54
好呀現在過去

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2