香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2012 香港ITU 三項鐵人亞洲盃 [打印本頁]

作者: swimbikerunner    時間: 2012-7-4 20:20
標題: 2012 香港ITU 三項鐵人亞洲盃
2012 香港ITU 三項鐵人亞洲盃 - 現正接受報名!
https://sites.google.com/a/triathlon.com.hk/2012hkitu_chi/
作者: swimbikerunner    時間: 2012-7-4 20:29
今年好似喺翻迪士尼。
作者: Laichi    時間: 2012-7-4 22:09
Yeah~! 好野!迪迪尼!拿拿林去報名先!
作者: swimbikerunner    時間: 2012-7-4 22:24
半奧距離資料好似唔啱,,
作者: key    時間: 2012-7-5 00:48
原帖由 swimbikerunner 於 2012-7-4 22:24 發表
半奧距離資料好似唔啱,,

點樣唔啱??
作者: ginnywong    時間: 2012-7-5 10:26
early bird 去到31/7, 快D報啦
作者: swimbikerunner    時間: 2012-7-5 10:30
原帖由 key 於 2012-7-5 00:48 發表

點樣唔啱??

網業同張form半奧既距離都寫錯咗,同奧運距離一樣
作者: swimbikerunner    時間: 2012-7-5 10:43
剛剛打電話去問,而家改翻0岩了
作者: kofelix    時間: 2012-7-5 15:24
係時候要去踩下佢條單車路線先,平時冇去開嗰樹練,超唔熟....
作者: franklcf    時間: 2012-7-6 10:32
我都聽朝試路
作者: key    時間: 2012-7-6 12:44
原帖由 swimbikerunner 於 2012-7-5 10:30 發表

網業同張form半奧既距離都寫錯咗,同奧運距離一樣

Thanks   
作者: rytleung    時間: 2012-7-6 13:24
我見2010年都好似有單車租, 我睇哂成份報名表都無提及過, 唔知呢次係咪無呢?
作者: swimbikerunner    時間: 2012-7-6 15:08
原帖由 rytleung 於 2012-7-6 13:24 發表
我見2010年都好似有單車租, 我睇哂成份報名表都無提及過, 唔知呢次係咪無呢?

我都有問過,佢地暫停未有,要再check遲啲會唔會有。
作者: rytleung    時間: 2012-7-6 15:44
thank you
作者: rock    時間: 2012-7-7 00:42
點解分齡賽全奧單車只係3個 laps 咁小?
作者: gforce    時間: 2012-7-7 07:49
原帖由 rock 於 2012-7-7 00:42 發表
點解分齡賽全奧單車只係3個 laps 咁小?

少Lap咪好囉, 即係唔使係度不停兜圈, 總之全奧單車一定會係40KM
作者: rock    時間: 2012-7-7 13:48
我上谷歌地圖度過,我懷疑應該要五個圈。
作者: jefflam    時間: 2012-7-10 13:40
第一次半奧,要勤力啲練下水
作者: gforce    時間: 2012-7-11 22:15
原帖由 jefflam 於 2012-7-10 13:40 發表
第一次半奧,要勤力啲練下水

加油! 對你應該問題不大!
作者: rock    時間: 2012-7-16 19:49
我報名後收到以下電郵, 依家唔知點好。

逕啟者
本會特此電郵補充有關2012香港 ITU 三項鐵人亞洲盃之報名安排。
香港三項鐵人總會實行“不退款”政策, 報名一經接納 ,報名費將不獲退回。如賽事因天氣惡劣或其他不受香港三項鐵人總會控制之原因而需更改賽事模式或取消賽事, 已繳之報名費均不會作任何退款之安排。所有報名費均不能轉讓給其他人或其他賽事。此乃不論賽事能否如期於指定日期地點舉行與否, 香港三項鐵人總會在賽事籌劃時已承擔了龐大的營運開支。
2012香港 ITU 三項鐵人亞洲盃將不設補賽。

請於2012年7月23日 (星期一) 或以前回覆本電郵以確認接受有關條款。  台端亦自行承擔報名參與此賽事之潛在風險, 當中包括因賽事取消而引致之報名費損失。如  台端不接受此條款或未於2012年7月23日或以前回覆者, 本會將取消  台端之報名並以支票安排退款。
詳情以英文譯本為準。
此致
各2012香港 ITU 三項鐵人亞洲盃參加者
香港三項鐵人總會  謹啟
2012年7月11日
作者: key    時間: 2012-7-17 11:05
原帖由 rock 於 2012-7-16 19:49 發表
我報名後收到以下電郵, 依家唔知點好。

逕啟者
本會特此電郵補充有關2012香港 ITU 三項鐵人亞洲盃之報名安排。
香港三項鐵人總會實行“不退款”政策, 報名一經接納 ,報名費將不獲退回。如賽事因天氣惡劣或其他 ...

I only replied to accept their policy and that's all !!
作者: rock    時間: 2012-7-17 17:17
I remember they cancelled the race last year but could not remember the reason. Do you think they will cancel the race like last year?
原帖由 key 於 2012-7-17 11:05 發表

I only replied to accept their policy and that's all !!

作者: 得得地    時間: 2012-7-17 17:30
原帖由 rock 於 2012-7-17 17:17 發表
I remember they cancelled the race last year but could not remember the reason. Do you think they will cancel the race like last year?

其實報咗名, 佢先講, 又要後補回覆, 係有啲怪.
但係, 既然係玩, 咁都冇辦法.

舊年, 唔係迪士尼,
據聞係因為封路問題, 唔可以大尾篤新娘潭兩日封路, 所以淨係開得星期日一日.

(唔知師兄係咪講哩啲呢 ??)   
作者: timerwai    時間: 2012-7-18 01:03
標題: 回復 22# 的帖子
其實應該係今年年頭搞左個offroad 三鐵賽@Disney.
個比賽原本唔o係race calendar,係比賽前三四個星期左右先公佈有lee 個賽事。
結果太少人報名,最後cancel了。
我報左名,佢退還返全數報名費
我諗佢地o個次應該蝕左D行政�租場費.

要搞兩日既ITU賽,籌備應該要一大筆錢
如果臨時cancel又refund既話,三鐵總會應該蝕得幾甘
所以佢加返個條款保障總會自已,都合理既...
作者: franklcf    時間: 2012-7-18 11:36
所以我一向係又報吾係又報 一來怕full 二來只為支持呢項運動.
作者: micmic2k    時間: 2012-9-23 23:39
有無師兄知唔知大尾督個bike leg(30km)甘啲定,迪迪尼個bike leg(40km)甘啲呢?
作者: franklcf    時間: 2012-9-24 09:27
個人覺得迪迪尼 40km 甘d, 因為冇回氣位 一條氣掃哂40km, 大尾督落斜可以鬆腳.
當然 比吾比油 就選手自定.
作者: micmic2k    時間: 2012-9-24 13:32
咁即係無咁多上落斜?比較平坦啲?
作者: franklcf    時間: 2012-9-24 16:11
每圈有兩個小暗斜 好頂癮 又快吾倒 慢又吾得 對我黎講.
原帖由 micmic2k 於 2012-9-24 13:32 發表
咁即係無咁多上落斜?比較平坦啲?

作者: micmic2k    時間: 2012-9-24 21:47
Ching, many thx for your info.  I am exhausted for yesterday event.  I hardly finished the run leg, n  I am worrying abt the bike leg for the O distance 3 weeks later.  I am not sufficiently prepared
作者: 水陸偉    時間: 2012-10-10 22:19
問下大家當日會點安排交通工具,送戰車去??

我玩第二日
作者: gforce    時間: 2012-10-10 22:48
原帖由 水陸偉 於 2012-10-10 22:19 發表
問下大家當日會點安排交通工具,送戰車去??

我玩第二日

有車揸車, 一係就打的
作者: Calf    時間: 2012-10-10 23:37
想問下坐地鐵去得唔得??
作者: 水陸偉    時間: 2012-10-11 10:36
如果租車有無咁早開工???
作者: franklcf    時間: 2012-10-11 12:03
當然有得call van. 大會有通知公共交通安排
作者: Calf    時間: 2012-10-12 23:31
我想問下個地圖點睇...全完唔明...
作者: kit56    時間: 2012-10-13 17:31
標題: 回復 36# 的帖子
完全同意!!! 完全睇唔明!!! 今日我賴左野啦...
作者: rock    時間: 2012-10-13 21:23
good luck to everyone tomorrow.
作者: kofelix    時間: 2012-10-14 13:06
唔知係錯覺定點,游水臨尾轉彎後嗰段仔好難游,游極唔到條梯咁....
作者: 得得地    時間: 2012-10-14 13:44
原帖由 kofelix 於 2012-10-14 13:06 發表
唔知係錯覺定點,游水臨尾轉彎後嗰段仔好難游,游極唔到條梯咁....

我都覺得係, 有幾吓好似係冇郁咁......
臨尾跑步都好熱, 其實我嗰啲叫 [行路].

今日見有少部分人... 有[受傷/意外]... 希望冇事.   
作者: rock    時間: 2012-10-14 15:28
D 水可能有問題, 用左兩次洗頭水都仲怪怪的。之前係大埔同大美篤都唔記得有咁既問題。
作者: snail    時間: 2012-10-14 16:44
原帖由 kit56 於 2012-10-13 17:31 發表
完全同意!!! 完全睇唔明!!! 今日我賴左野啦...

應該去PRE TRIP啦, 比賽要自己PRE TRIP先得.
作者: snail    時間: 2012-10-14 16:45
原帖由 kofelix 於 2012-10-14 13:06 發表

有海流, 又向太陽, 睇唔清, 的確有難度.

不過好多人都無問題.
作者: kofelix    時間: 2012-10-14 18:22
原帖由 snail 於 2012-10-14 16:45 發表

有海流, 又向太陽, 睇唔清, 的確有難度.

不過好多人都無問題.
背哂光,我搵極都搵唔到白色浮波.... 呢次真係好好既經驗......
作者: 水陸偉    時間: 2012-10-14 20:15
聽講有外國人跑步時中暑暈左,要送院搶救
作者: rock    時間: 2012-10-14 20:29
RIP.
一名27歲外籍男子中午在迪士尼樂園的酒店附近,參加運動項目時暈倒,其後死亡。
該外籍男子中午12時許,在迪士尼樂園度假區內,完成香港ITU三項鐵人亞洲盃賽事後,不適暈倒,送瑪嘉烈醫院後不治。
作者: ginnywong    時間: 2012-10-15 12:08
游水尾段係好難游, D暗流令到我游極都唔去, 游海就係有呢D野要面對
作者: key    時間: 2012-10-15 17:04

正常, 去時順流, 所以特別去, 折返時要游逆流, 所以特別吃力

作者: key    時間: 2012-10-15 18:14
原帖由 ginnywong 於 2012-10-15 12:08 發表
游水尾段係好難游, D暗流令到我游極都唔去, 游海就係有呢D野要面對

去時用自由, 順水流游得好舒服; 折返時轉蛙, 破浪之餘, 又可在逆光下看清浮標   
作者: micmic2k    時間: 2012-10-15 18:29
原帖由 key 於 2012-10-15 18:14 發表 去時用自由, 順水流游得好舒服; 折返時轉蛙, 破浪之餘, 又可在逆光下看清浮標     

係喎,又學到野
作者: rock    時間: 2012-10-16 22:00
Official result has been released.
作者: 水陸偉    時間: 2012-10-17 23:55
出左成績

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2