香港長跑網 - 長跑長友

標題: Motoactv 請問有無人用過? [打印本頁]

作者: lewischan    時間: 2012-8-9 10:41
標題: Motoactv 請問有無人用過?
https://motoactv.com/home/page/specs.html
請問有無師兄師姐用過?
作者: allanccl    時間: 2012-8-11 09:19
標題: 回復 1# 的帖子
我的朋友剛買了來用,佢未有報告,不過好似幾好玩,但係我只擔心防水,有耳筒跟,可以聽MP3,但係唔知會唔會入水。
如果長跑網搞團購,香港總代理特價後還有折,如有興趣,可以在此表示一下。
https://motoactv.com/

登錄/註冊後可看大圖

作者: tank1438    時間: 2012-8-11 13:21
我見阿馬x網好似有d防水套for呢隻錶!
如團購小弟有興趣的,最好配埋心跳帶同其他配件,謝謝!
作者: chuen3182    時間: 2012-8-11 13:59
樣子啲確幾 pro 幾靚仔喎  ^。^
作者: saki    時間: 2012-8-11 19:06
呢期某團購網做緊特價, $14xx, 有興趣望望啦
作者: chuen3182    時間: 2012-8-11 20:06
好正、好吸引∼$14xx  
作者: allanccl    時間: 2012-8-11 22:06
心跳帶未問幾多錢,團購價應該大約$1400。
作者: tank1438    時間: 2012-8-11 23:17
外國網站大約$150美金一隻,心跳帶$49一條!
作者: gasoline    時間: 2012-8-12 20:56
提示, 團購網呃錢, 你去G字頭大型運動舖都係0個個價, 即時有得賣
作者: allanccl    時間: 2012-8-13 09:20
原帖由 tank1438 於 2012-8-11 23:17 發表
外國網站大約$150美金一隻,心跳帶$49一條!

外國網站賣的香港沒保用,我的朋友也經這A字頭網站買了一隻Garmin305,用了幾個月便壞了,沒保用,只好再經A字頭網站買過一隻,就買了這隻Motoactv,外型及功能不錯,但他只怕會入水,因為插耳塞的孔是用膠卒卒住,等入了水又可以買過另一款。
香港總代理在運動博覽時的訂價是$2398,並希望我們能做團購,我們表示價錢沒競爭力,同樣(或相似)功能、防水級數的,外型比它方便纖巧的例如Garmin210也不用這麼貴,所以他們將訂價大幅調低至$1498,如果G字頭的運動用品公司也是這個價錢,那便不用做團購了(團購只再平約$100)。
作者: allanccl    時間: 2012-8-14 23:25
今日響香港總代理處拿了一隻來測試,外型好靚仔,輕巧美觀,今晚試過跑,都幾OK,字體夠大,光度適中,老花眼也沒問題,平時無背光,fing一下就著,佢內置Android,可以用藍芽耳機,用自己用開的耳筒聽MP3,d聲好靚,十足我個Sony MP3機。心跳帶要另買,原價$598(團購價約510),可用Ant+的,如果已經有Garmin的心跳帶便不用買,今晚試過好掂。據講佢GPS係用SiRFStarIII,今晚在空曠地方很快便搵到星,內置有Pedometer,即係唔洗買foot pod。 touch screen,用慣埃瘋的人很易操作。
其他過兩天才給大家詳細報告,如做團購,應該$一千三佰頭吧。會員請去會員專用的交易廣場看看https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=17816&goto=lastpost#lastpost
非會員是看不到的,可以PM小弟查詢。
作者: chuen3182    時間: 2012-8-15 00:21
謝謝∼亮哥測試Motoactv⋯期待
作者: tank1438    時間: 2012-8-15 00:58
thx 亮哥,等你測試,經爬文研究最大問題係電量,如聽住歌開住gps唔知可以顶幾耐呢?
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 09:43
原帖由 tank1438 於 2012-8-15 00:58 發表
thx 亮哥,等你測試,經爬文研究最大問題係電量,如聽住歌開住gps唔知可以顶幾耐呢?

好提議! 會試呢樣,重會試會否入水,跑步中途淋水,模擬操山中途落大雨。
還有甚麼想試的,請大家提出來,因為佢只得一隻錶給試用。星期五晚可以給坦克兄拿去試用。
其實昨晚和我的朋友傾偈,佢剛剛在下午時試過聽收音機跑步不假山(畢架山)(收音機要用有線耳筒做天線),GPS set 做每秒取訊號,可以用約四個鐘頭,GPS set 做每三秒取訊號,可以用約六個鐘。 如果用藍牙耳筒(自購)會慳電些及防水好些。
作者: lewischan    時間: 2012-8-15 10:57
原帖由 allanccl 於 2012-8-14 23:25 發表
今日響香港總代理處拿了一隻來測試,外型好靚仔,輕巧美觀,今晚試過跑,都幾OK,字體夠大,光度適中,老花眼也沒問題,平時無背光,fing一下就著,佢內置Android,可以用藍芽耳機,用自己用開的耳筒聽MP3,d聲好靚, ...

超曬值呀! 好想買呀!
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 11:02
原帖由 lewischan 於 2012-8-15 10:57 發表

超曬值呀! 好想買呀!

本來我不睇好這隻錶,但拿到實物後已180度改觀了,很薄的,畫面很大,字體清晰,功能強!
會員請去https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=17816&goto=lastpost#lastpost
訂購,團購已開始,頭一批會在這幾日內優先拿錶。

我今晚會帶去TKO試,今晚是試在大廈林立的市區跑,看看GPS接收如何,我會七點前到運動場,到時找你。
作者: 哈利330    時間: 2012-8-15 16:08
有冇話戴嚟游水得唔得?
作者: new-runner    時間: 2012-8-15 16:49
原帖由 allanccl 於 2012-8-15 09:43 發表 好提議! 會試呢樣,重會試會否入水,跑步中途淋水,模擬操山中途落大雨。還有甚麼想試的,請大家提出來,因為佢只得一隻錶給試用。星期五晚可以給坦克兄拿去試用。其實昨晚和我的朋友傾偈,佢剛剛在下午時試過 ...

請問上述係實際測試時間定Motoactv估計可備用時間呢?
作者: 思南    時間: 2012-8-15 17:10
原帖由 哈利330 於 2012-8-15 16:08 發表
有冇話戴嚟游水得唔得?

游埋水就唔係呢個價錢
作者: 炒炒    時間: 2012-8-15 18:28
想問個計步器功能, 係咪要當手錶戴先準呢?
如果用名片夾方式夾衣會唔會唔準?
又, 有冇得校準?

又, 佢 D training data 係咩 Format (即係好似 Garmin 係 FIT 咁), 係咪一定要用佢個 Software 同 Upload 佢個網呢?

Thx
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 22:50
原帖由 哈利330 於 2012-8-15 16:08 發表
有冇話戴嚟游水得唔得?

佢係IPX7,建議唔好戴來沖涼。咁點游水啊?
我今晚試過,食甜筒,去到唔知甚麼體育館(你問馬拉吧),飲完水,用水機沖了10秒,因touch screen關係,亂咁跳,回家途中,想睇時間,還自動播歌,睇黎應該唔可以游水。 我是埃瘋初哥,有點不明其操作,這些回答不能作準,它是沒有入水跡像的。
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 22:58
原帖由 new-runner 於 2012-8-15 16:49 發表

請問上述係實際測試時間定Motoactv估計可備用時間呢?

那是小弟想測試的項目。
備用時間....通常我們不想知,想知的是在跑步時、操山時,GPS開動了,可以用幾耐?
今天和一個會員"猿球"跑步,他以$2398買了這錶,用了一段時間,所以請教他,他說,用GPS時,只可用8個鐘,他試過用USB電中途充電,但個錶即時關機,不再收集數據,所以不宜用來毅行操山。
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 23:07
原帖由 炒炒 於 2012-8-15 18:28 發表
想問個計步器功能, 係咪要當手錶戴先準呢?
如果用名片夾方式夾衣會唔會唔準?
又, 有冇得校準?

又, 佢 D training data 係咩 Format (即係好似 Garmin 係 FIT 咁), 係咪一定要用佢個 Software 同 Upload 佢個網呢?

Thx

佢內置pedometer,當然無foot pod咁準,但係在無GPS訊號的地方,倒如室內跑機,穿過建築物,又或者過隧道,咁就好方便,唔洗帶/買多個foot pod,不過,要好似foot pod咁,要先Calibrate左先至準確的。

data 方面,佢有佢自己既Program,跟garmin 差唔多(maybe 差少少),沒有driver碟跟,插USB線落電腦便可update firmware 及 上傳資料(小弟未做過,會做,因為隻錶會變成中文介面,連中文歌名都show到),它是內置 software,不用driver 碟的。
作者: new-runner    時間: 2012-8-15 23:21
亮哥,請問團購價幾銀? Thx.
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 23:27
原帖由 new-runner 於 2012-8-15 23:21 發表
亮哥,請問團購價幾銀? Thx.

請收PM,不便公開。
作者: jin-roh    時間: 2012-8-15 23:53
亮哥,可否pm埋我價錢?有否跟錶帶或要另外買?心跳帶有團購嗎? 謝!
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 23:56
標題: 回復 26# 的帖子
請看PM。
作者: devil226    時間: 2012-8-16 09:36
亮哥, THX Trail report.

請PM埋我價錢, 錶+心跳帶+卡片夾.

Thanks!
作者: allanccl    時間: 2012-8-16 09:52
標題: 回復 28# 的帖子
請收PM。
作者: allanccl    時間: 2012-8-16 09:58
請注意,團購只限註冊會員,PM價錢只因尚未做會員看不到會員區的貼,如有意參加團購請從速填表登記。
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=5691&goto=lastpost#lastpost
作者: 炒炒    時間: 2012-8-16 12:51
原帖由 allanccl 於 2012-8-15 23:07 發表

佢內置pedometer,當然無foot pod咁準,但係在無GPS訊號的地方,倒如室內跑機,穿過建築物,又或者過隧道,咁就好方便,唔洗帶/買多個foot pod,不過,要好似foot pod咁,要先Calibrate左先至準確的。

data 方面 ...

Thx.

我用開 http://www.endomondo.com/ 上載Training Data. 即係用唔返啦. 咁要再考慮考慮. Thx.
作者: 欲阱划土    時間: 2012-8-16 14:26
亮哥, THX Trail report.

Thanks!
作者: eugwg123    時間: 2012-8-16 14:35
亮哥, 請PM埋我價錢, 錶+心跳帶+卡片夾.

Thanks!
作者: devil226    時間: 2012-8-16 21:32
有冇話戴嚟游水得唔得?

c hing, 可能這部啱你d. support ANT+, GPS, APS. youtube 見可游水.

水貨, 網上見到~1600

http://www.youtube.com/watch?v=JILrMD77KKE&feature=related
作者: allanccl    時間: 2012-8-16 21:41
有冇話戴嚟游水得唔得?

佢係IPX7防水,建議不要戴來沖涼,游水應該唔得。
作者: Ginobili    時間: 2012-8-24 13:43
亮哥
萬分感激
作者: allanccl    時間: 2012-8-24 15:24
標題: 回復 36# 的帖子
已PM。
作者: ho714    時間: 2012-8-24 22:18
亮哥
請PM價錢比我,唔該.
作者: Dipchk    時間: 2012-8-26 00:31
亮哥
萬分感激
作者: allanccl    時間: 2012-8-26 10:22
標題: 回復 38# & 39# 的帖子
已PM
作者: maddbt    時間: 2012-8-27 10:28
亮哥, 請PM埋我價錢, 錶+心跳帶+卡片夾.

Thank you.
作者: 固體蛇    時間: 2012-8-27 11:39
請教亮哥: 同garmin 910xt比較, 那個GPS天準確同反應快速?
如已有910xt, 仲值得買來玩玩嗎?
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 14:14
標題: 回復 41# 的帖子
已PM
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 14:21
原帖由 固體蛇 於 2012-8-27 11:39 發表
請教亮哥: 同garmin 910xt比較, 那個GPS天準確同反應快速?
如已有910xt, 仲值得買來玩玩嗎?

兩個性質唔同,910XT防水50M,電量20個鐘頭,是操山、跑步、游水、三鐵....專用。
這個錶是和 ipod 差唔多,用手撥來撥去,有MP3、FM收音機、藍牙handfree(配Android電話)等等,前衛玩意,防水是IPX7,電量同910遠遠無得比,想玩咪買來玩吧,910無上述的野玩。
作者: 固體蛇    時間: 2012-8-27 14:48
原帖由 allanccl 於 2012-8-27 14:21 發表

兩個性質唔同,910XT防水50M,電量20個鐘頭,是操山、跑步、游水、三鐵....專用。
這個錶是和 ipod 差唔多,用手撥來撥去,有MP3、FM收音機、藍牙handfree(配Android電話)等等,前衛玩意,防水是IPX7,電量同910遠 ...

防水IPX7即係比 910xt 高定低?
我跑步好專心唔聽歌, o甘睇o黎motoactv 係一件玩具多過一件輔助練跑工具,
應該我可以慳番
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 15:04
原帖由 固體蛇 於 2012-8-27 14:48 發表

防水IPX7即係比 910xt 高定低?
我跑步好專心唔聽歌, o甘睇o黎motoactv 係一件玩具多過一件輔助練跑工具,
應該我可以慳番

IPX7係盡量唔好戴來沖涼,910XT係IPX8,可以潛水50M防水。
唔可以話係玩具,等如"埃瘋",你話佢係玩具一定俾人笑。
如果你已有910XT輔助練跑,那已經是超過了所需的級數,這個不用買了。
作者: 固體蛇    時間: 2012-8-27 16:08
原帖由 allanccl 於 2012-8-27 15:04 發表

IPX7係盡量唔好戴來沖涼,910XT係IPX8,可以潛水50M防水。
唔可以話係玩具,等如"埃瘋",你話佢係玩具一定俾人笑。
如果你已有910XT輔助練跑,那已經是超過了所需的級數,這個不用買了。

多謝亮哥指教
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 23:57
原帖由 固體蛇 於 2012-8-27 16:08 發表

多謝亮哥指教

別客氣! 說話太直接,如有得罪,請諒!
作者: man1973    時間: 2012-9-7 12:24
其真呢隻...係唔係錶 ?
作者: goodthing    時間: 2012-9-11 20:34
亮哥
萬分感激
作者: allanccl    時間: 2012-9-11 20:47
原帖由 man1973 於 2012-9-7 12:24 發表
其真呢隻...係唔係錶 ?

它不是普通的錶,功能多多,有點似ipod咁撥來撥去,有MP3、FM,內置GPS......等等,請自己去佢個網頁睇睇吧!
https://motoactv.com/
作者: allanccl    時間: 2012-9-11 21:04
原帖由 goodthing 於 2012-9-11 20:34 發表
亮哥
萬分感激

已PM。
作者: man1973    時間: 2012-9-14 11:13
本人有d興趣, 想知道用家講下隻錶, 好與壞.
作者: awolswat    時間: 2012-9-15 11:46
亮哥
可否PM  錶+心跳帶 and 錶Only Price.
Thanks a lot
作者: allanccl    時間: 2012-9-15 16:20
標題: 回復 54# 的帖子
請看PM
作者: jwcjwc    時間: 2012-9-16 20:09
亮哥
可否PM  錶+心跳帶 價錢.
Thanks
作者: thunderfung    時間: 2012-9-17 15:20
你好, 請問可以PM埋比我嗎?謝謝你
作者: ctm1149    時間: 2012-9-17 21:24
亮哥
可否PM  錶+心跳帶 價錢.唔該哂.
作者: allanccl    時間: 2012-9-17 21:45
以上三位師兄請收PM
作者: doctor    時間: 2012-9-18 01:16
大家好,小弟剛剛也買了這錶,有d問題想同其他用家交流一下
買之前我帶我用開既Polar H7 heart beat sensor 通過 bluebooth 同 motoactv pair, 成功之後我就俾$走人,返屋企後跟手馬上upgrade所有firmware,之後我正式帶去跑就發覺隻錶當我activate running mode佢就出error "com.motorola.gault.activity" 同end左個running mode. 係forum都有其他人中蕉 https://forums.motorola.com/post ... entId=640685#640685 我之後知道原來version 1.6.x 係無問題,但係一上1.7就會有事.

之後我即刻攞返去retail shop 換另外一隻version 1.6.x, 有冇其他人report to HK Motorola? 而家真係俾佢玩死, d 新feature 又無得用,有冇人有解決方法?
作者: iRun09    時間: 2012-9-18 10:38
標題: 回復 59# 的帖子
亮哥, 請問910幾多錢, 有冇團購, 謝謝 !
作者: 柔詠    時間: 2012-9-18 11:51
即係純運動, Garmin 好d .....?
作者: jwcjwc    時間: 2012-9-18 19:24
乜 MOTOACTV 唔係用 ANT+ ? 點解要用 bluetooth 連接?

請問佢的 GPS 係咪冇 garmin 果啲咁好?
作者: doctor    時間: 2012-9-19 17:03
乜 MOTOACTV 唔係用 ANT+ ? 點解要用 bluetooth 連接?
Motoactv suppose can connect the sensor with ant+ or bt.

GPS is standard signal from satellite... not sure u want to ask which device with better receiving power, correct?
作者: hingkeestore    時間: 2012-9-25 00:10
亮哥,我想知Motoactv仲有冇團購?可pm我嗎?
作者: allanccl    時間: 2012-9-25 00:25
原帖由 iRun09 於 2012-9-18 10:38 發表
亮哥, 請問910幾多錢, 有冇團購, 謝謝 !

有的,請明天入會員區(版面下面的交易廣場)看看。 價錢不能公開,優惠只限註冊會員。
作者: allanccl    時間: 2012-9-25 00:32
原帖由 jwcjwc 於 2012-9-18 19:24 發表

MOTOACTV是兩用的,可以用佢的心跳帶,也可以用Ant+的,也可以用Bluetooth,通常用bluetooth耳筒。
每個牌子既GPS錶都有佢既賣點,我就是Garmin的擁躉,佢GPS唔係特別好,還可以接受吧,有改進的空間。我用過好多型號,其中910Xt可能是較差的,當收不到訊號或入了建築物或隧道,出來收番訊號就沒有該段距離,310XT會即刻計番俾你。
作者: allanccl    時間: 2012-9-25 00:34
原帖由 hingkeestore 於 2012-9-25 00:10 發表
亮哥,我想知Motoactv仲有冇團購?可pm我嗎?

還來得及,請進會員區觀看:
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=17816&goto=lastpost#lastpost
作者: takkikeos    時間: 2012-9-26 13:55
可以pm 團購價比我嗎? watch only
請問行Android可以自己裝app嗎?
作者: jwcjwc    時間: 2012-9-26 15:25
原帖由 takkikeos 於 2012-9-26 13:55 發表
可以pm 團購價比我嗎? watch only
請問行Android可以自己裝app嗎?

如要裝app要先root再裝market
但可能會冇左保養。
作者: mayc242826    時間: 2012-9-26 22:53
亮哥, 我已收到E-mail , 已成功做了會員, 但未收到信, 要4星期, 版面易未轉, 可否給報團購價( 錶+心跳帶+卡片夾). Thank You
[email protected]
作者: keith123    時間: 2012-10-1 19:45
亮哥, 請問團購何時結束, 因我怕未能趕及申請成為正式會員!
另外,可先 PM 我 MOTOACTV ONLY 及 臂帶 ,  錶帶 及心跳帶 的價錢嗎?
作者: allanccl    時間: 2012-10-1 19:59
原帖由 mayc242826 於 2012-9-26 22:53 發表
亮哥, 我已收到E-mail , 已成功做了會員, 但未收到信, 要4星期, 版面易未轉, 可否給報團購價( 錶+心跳帶+卡片夾). Thank You

恭喜閣下已是長跑網會員,可以進入會員區觀看。
作者: allanccl    時間: 2012-10-1 20:00
原帖由 keith123 於 2012-10-1 19:45 發表
亮哥, 請問團購何時結束, 因我怕未能趕及申請成為正式會員!
另外,可先 PM 我 MOTOACTV ONLY 及 臂帶 ,  錶帶 及心跳帶 的價錢嗎?

已PM。
團購會繼續,不用太急。
作者: BSDIvi    時間: 2012-10-4 11:02
亮哥
Thanks
作者: allanccl    時間: 2012-10-4 13:23
原帖由 BSDIvi 於 2012-10-4 11:02 發表
亮哥
Thanks

對不起! 已暫時截止團購了!
因為搞緊Garmin 及 Polar 錶的團購,還有2XU壓力衭團購,為了專心做好這些團購,所以做了頗長時間的Motoactv錶團購要暫時停一下,如閣下只鍾情這錶,請耐心等候(可能兩個月後)。

也重覆那句:團購優惠只限註冊會員,這是和代理團購的條件之一,因分不清網友會不會是其他商號來摸價,所以請不要再要求小弟PM價錢詳情。謝謝!

申請入會表格:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5691&extra=page%3D1
想快些入會請勿郵寄表格及支票,因不是經常去收信,以致個幾月都係未入到會。
希望快速申請為"長跑網會員",
應使用電郵/附加照片或pdf檔案 申請表+銀行入數+個人照片
作者: allanccl    時間: 2012-10-4 14:08
2XU團購,會員請往以下連結觀看:

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=18065&extra=page%3D1

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2