香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2012.12.02 澳門銀河娛樂國際馬拉松 [打印本頁]

作者: quigonjinn    時間: 2012-8-16 10:03
標題: 2012.12.02 澳門銀河娛樂國際馬拉松
各位跑友, 有得報名啦

https://www.macaumarathon.com/apply/en/

**據網上資料顯示, 開跑時間係 清晨 五點及五點十五分

作者: allanccl    時間: 2012-8-16 10:35
提早起步都好喎,搭夜船去,跑完就走,慳番酒店錢!
作者: tank1438    時間: 2012-8-16 11:01
清晨 五點...咁佢不如學星加坡日落馬拉松凌晨12:00開跑喇...橫掂都係無得訓...
作者: shogikin    時間: 2012-8-16 12:50
標題: 回復 3# 的帖子
好彩今年不去澳門跑.....

星加坡日落馬拉松是11:59PM起步
我想因為寫凌晨12:00很容易誤會 (唔知邊個是早一個凌晨定下一個凌晨)
想返起那年去星加坡跑
晚飯後開始慢慢去會場等11:59起步
會場已經很多活動,攤位,表演
但都是等等等等等

Kin in Running
作者: onionufo    時間: 2012-8-16 13:05
可能同封路有關
早d起步都有好處,溫度較低有利發揮,不過要提前適應咁既鐘數起身
作者: allanccl    時間: 2012-8-16 16:50
原帖由 tank1438 於 2012-8-16 11:01 發表
清晨 五點...咁佢不如學星加坡日落馬拉松凌晨12:00開跑喇...橫掂都係無得訓..." />" />

贊成! 但係,咪要半夜走?
作者: luhui    時間: 2012-8-16 17:01
如果可以有人代我領物, 請各師兄通知一下我去報名.
比渣打都係早多兩個鐘起身體出門o者.
我認真的. 謝謝 !!

原帖由 allanccl 於 2012-8-16 10:35 發表

作者: ccomeout    時間: 2012-8-16 17:17
刚上agoda check 過房價,要成1043一晚!貴過去年!唔係好底住喎!
作者: Bonsir    時間: 2012-8-16 18:55
如果特登坐船過去,但係只係跑半馬,會唔會好蝕底?
作者: allanccl    時間: 2012-8-16 21:07
原帖由 ccomeout 於 2012-8-16 17:17 發表
刚上agoda check 過房價,要成1043一晚!貴過去年!唔係好底住喎!

報名費+船費+酒店,貴過去上海跑馬拉松!
所以,有人會唔住酒店,搭夜船去,跑完即走。
作者: allanccl    時間: 2012-8-16 21:21
原帖由 Bonsir 於 2012-8-16 18:55 發表
如果特登坐船過去,但係只係跑半馬,會唔會好蝕底?

唔可以咁講既,我都試過去澳門跑半馬,目的是在賽道上替各長跑網友映相,那次是特別替CC師姐映相,因佢之前一年沒跑澳馬,齋來替我們映相打氣,很感激她,當時回了一句:下年妳跑我映番妳! 我當時用背囊裝住部Nikon大機,跑到西橋頂便停下來映相,映了很久風吹到鼻水橫流才繼續跑到終點,結果在橋上映不到CC,在終點才映到她,如今諗番轉頭,也不會後悔,小弟學識跑步(馬拉松)後便沒跑過半馬,那是難得的經歷!
作者: derek_cat    時間: 2012-8-18 08:29
原帖由 allanccl 於 2012-8-16 21:07 發表

報名費+船費+酒店,貴過去上海跑馬拉松!
所以,有人會唔住酒店,搭夜船去,跑完即走。

看来澳门的住宿要贵过香港?  在上海,网上预订的话,1000来块可以住到波特曼了。。。
作者: allanccl    時間: 2012-8-18 22:14
原帖由 derek_cat 於 2012-8-18 08:29 發表

看来澳门的住宿要贵过香港?  在上海,网上预订的话,1000来块可以住到波特曼了。。。

平時澳門的酒店是比香港便宜,$500已租住的酒店,澳馬時期要$1500啊!
作者: leehyalbert    時間: 2012-8-22 12:15
我今年會跑澳門馬拉松, 想請教一下跑過澳門全馬既ching的經驗, 知道要來回大橋4次, 講真算唔算好斜, 同渣馬要上昻船洲大橋比, 會唔會易D?
另外, 除了上落大橋外, 其餘路段係唔係都係全平路呢?

因為是第一次跑澳門全馬, 還請各位ching指教!
作者: Bonsir    時間: 2012-8-22 15:26
我想問下有無師兄可以幫小弟拎選手包?先謝大家了
作者: allanccl    時間: 2012-8-22 17:35
原帖由 leehyalbert 於 2012-8-22 12:15 發表
我今年會跑澳門馬拉松, 想請教一下跑過澳門全馬既ching的經驗, 知道要來回大橋4次, 講真算唔算好斜, 同渣馬要上昻船洲大橋比, 會唔會易D?
另外, 除了上落大橋外, 其餘路段係唔係都係全平路呢?

因為是第一次跑澳門全馬, 還請各位ching指教

登錄/註冊後可看大圖
!

是跑西橋,條橋如果平時有練下斜路,一d都唔難,是分段上斜,上少少斜又一段平平地既,然後再上斜,比昂船洲橋短好多。
除左過橋,全平路。不過每年都係好晒,全無遮陰,所以今年提早一個鐘起步,希望唔晒咁耐!
作者: leehyalbert    時間: 2012-8-23 11:09
原帖由 allanccl 於 2012-8-22 17:35 發表

是跑西橋,條橋如果平時有練下斜路,一d都唔難,是分段上斜,上少少斜又一段平平地既,然後再上斜,比昂船洲橋短好多。
除左過橋,全平路。不過每年都係好晒,全無遮陰,所以今年提早一個鐘起步,希望唔晒咁耐!

Thanks 亮哥!
作者: 柔詠    時間: 2012-8-23 13:48
等埋深圳資料,考慮下2選1....
作者: allanccl    時間: 2012-8-24 00:42
澳門有分齡組別,深圳....我們長跑網建議了分齡,但未必有,但交通住宿都便宜。
澳門的酒店當日特別貴,加埋船票,貴過跑上海馬拉松。
上海馬拉松氣氛還不錯,沒分年齡組別,去年男子300名內,女子100名內有美記Idaten跑鞋一雙,條賽道幾好跑,好平...除了用2K上幾十米既天橋,無澳門咁晒咁辛苦。
三個賽事各有優點缺點,我係三選一,都係唔決定住!
作者: derek_cat    時間: 2012-8-24 03:07
原帖由 allanccl 於 2012-8-24 00:42 發表
澳門有分齡組別,深圳....我們長跑網建議了分齡,但未必有,但交通住宿都便宜。
上海馬拉松氣氛還不錯,沒分年齡組別,去年男子300名內,女子100名內有美記Id ...

当天还有新加坡渣打,不过猫咪还是希望师兄们来上海。。。嘿嘿。。
作者: leehyalbert    時間: 2012-8-24 16:28
原帖由 allanccl 於 2012-8-24 00:42 發表
上海馬拉松氣氛還不錯,沒分年齡組別,去年男子300名內,女子100名內有美記Id ...

我還有一個顧慮就是因為深圳係第一次辦馬拉松, 賽道長度的準確性值得懷疑!
作者: ccomeout    時間: 2012-8-24 18:09
澳門半馬完成賽事都有個牌留念。
作者: allanccl    時間: 2012-8-25 22:22
原帖由 leehyalbert 於 2012-8-24 16:28 發表

我還有一個顧慮就是因為深圳係第一次辦馬拉松, 賽道長度的準確性值得懷疑!

他們是第一次搞,不是中國田協承認的,如果是9號舉行,近近地跑多隻馬也不錯,因他們今屆未能被中國田協承認,也想下屆給承認的,每個細節也會認真,他們才會被承認的,所以我不會懷疑"賽道長度的準確性"的。
作者: allanccl    時間: 2012-8-25 22:26
原帖由 ccomeout 於 2012-8-24 18:09 發表
澳門半馬完成賽事都有個牌留念。" />" />

是的,半馬兩個半小時內完成,全馬五個小時內完成才有紀念牌,五個小時後真係會關門,唔准人跑入運動場的,要帶齊兩張號碼布,缺少一張也不給紀念牌,有人試過跑頭幾名,有盃拿,但沒完成紀念牌拿,因為佢只得一張號碼布。
作者: derek_cat    時間: 2012-8-26 12:14
原帖由 allanccl 於 2012-8-25 22:22 發表

他們是第一次搞,不是中國田協承認的,如果是9號舉行,近近地跑多隻馬也不錯,因他們今屆未能被中國田協承認,也想下屆給承認的,每個細節也會認真,他們才會被承認的,所以我不會懷疑"賽道長度的準確性"的。

长度差一点也无所谓啦。。。猫咪觉得关键是要服务好,有饮料喝。。。跑完有东西吃,哈。。。
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 09:17
原帖由 derek_cat 於 2012-8-26 12:14 發表

长度差一点也无所谓啦。。。猫咪觉得关键是要服务好,有饮料喝。。。跑完有东西吃,哈。。。

我就以享受的心情去跑,不管他夠不夠長,最重要賽道夠靚,觀眾熱情,有打印証書一張便可。
作者: 小叻    時間: 2012-8-27 11:12
原帖由 allanccl 於 2012-8-25 22:26 發表

是的,半馬兩個半小時內完成,全馬五個小時內完成才有紀念牌,五個小時後真係會關門,唔准人跑入運動場的,要帶齊兩張號碼布,缺少一張也不給紀念牌,有人試過跑頭幾名,有盃拿,但沒完成紀念牌拿,因為佢只得一張 ...

大會驚有人用前後號碼布各拎一個牌, 我上次都無帶, 比終點工作人員拍照認住你, 然後返酒店拎返另一張號碼布回終點, 就可以取回完成牌!
作者: denis3885    時間: 2012-8-27 12:01
原帖由 小叻 於 2012-8-27 11:12 發表 大會驚有人用前後號碼布各拎一個牌, 我上次都無帶, 比終點工作人員拍照認住你, 然後返酒店拎返另一張號碼布回終點, 就可以取回完成牌!
上年開始已經只係用一張號碼布了。
作者: onionufo    時間: 2012-8-27 12:32
原帖由 allanccl 於 2012-8-25 22:22 發表 他們是第一次搞,不是中國田協承認的,如果是9號舉行,近近地跑多隻馬也不錯,因他們今屆未能被中國田協承認,也想下屆給承認的,每個細節也會認真,他們才會被承認的,所以我不會懷疑"賽道長度的準確性"的。

但我見中國田協網站有通告出左,話派出左國家級裁判主持深馬,負責丈量果位係B grade,以前負責過北京同廈門賽道量度。
睇上去又似乎係官方比賽,真係唔知真相。
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 14:26
原帖由 onionufo 於 2012-8-27 12:32 發表

但我見中國田協網站有通告出左,話派出左國家級裁判主持深馬,負責丈量果位係B grade,以前負責過北京同廈門賽道量度。
睇上去又似乎係官方比賽,真係唔知真相。

是的,我看深圳是搞得蠻認真的,他們希望被中國田協承認,以後每年都搞,如果他們每年都搞馬拉松,我們就有福了。
作者: derek_cat    時間: 2012-8-27 20:42
原帖由 allanccl 於 2012-8-27 14:26 發表

是的,我看深圳是搞得蠻認真的,他們希望被中國田協承認,以後每年都搞,如果他們每年都搞馬拉松,我們就有福了。

香港跑步师兄们的又一个选择,哈
作者: 柔詠    時間: 2012-8-27 22:31
期待中!
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 23:46
哎也! 呢個貼講澳馬,離題了!
作者: LL3578    時間: 2012-9-3 17:36
原帖由 allanccl 於 2012-8-16 10:35 發表

如果咁既話,我都可以去跑下~~~
作者: 零下十度    時間: 2012-9-4 01:48
原帖由 derek_cat 於 2012-8-24 03:07 發表

当天还有新加坡渣打,不过猫咪还是希望师兄们来上海。。。嘿嘿。。

去年跑過澳馬,今年我選上海的~
作者: lau700609    時間: 2012-9-8 19:10
標題: 何時取號碼布?
想去玩,但請問各Ching:澳馬會早一至兩天派發號碼布包給海外參賽者嗎?
哪麼,早一晚香港友不住酒店的話,便要睡公園了!
作者: allanccl    時間: 2012-9-8 20:20
原帖由 lau700609 於 2012-9-8 19:10 發表
想去玩,但請問各Ching:澳馬會早一至兩天派發號碼布包給海外參賽者嗎?
哪麼,早一晚香港友不住酒店的話,便要睡公園了!

會的,早兩天便派發號碼布包給海外及本地參賽者。
不要太灰,在長跑網總有跑友去跑的,搭他們取便可,識多個朋友囉。
作者: lau700609    時間: 2012-9-11 12:08
標題: 求助!有無Ching姐可以幫忙取號碼布包?
小弟第一次去澳馬,請問有無Ching、姐可以幫忙取號碼布包,出賽日賽場交收,謝謝!請pm我。
作者: yannn3860    時間: 2012-9-18 14:47
我只參加了迷馬,上年參加過覺得不錯,今年應該會住酒店,順便同家人過去玩下,叫佢地睇我比賽,哈哈。不過估不到迷馬都有完成牌拎
作者: 藍衫    時間: 2012-9-19 16:41
全馬同半馬完成紀念牌,糸咪一樣架?
原帖由 allanccl 於 2012-8-25 22:26 發表

是的,半馬兩個半小時內完成,全馬五個小時內完成才有紀念牌,五個小時後真係會關門,唔准人跑入運動場的,要帶齊兩張號碼布,缺少一張也不給紀念牌,有人試過跑頭幾名,有盃拿,但沒完成紀念牌拿,因為佢只得一張 ...

作者: allanccl    時間: 2012-9-19 21:17
原帖由 藍衫 於 2012-9-19 16:41 發表
全馬同半馬完成紀念牌,糸咪一樣架?

唔同的,半馬紀念牌寫明是半馬,全馬紀念牌寫明是馬拉松完成者。
作者: wu193    時間: 2012-10-22 18:07
估不到澳門銀河馬拉松..,,,.半馬....竟然上週已爆滿.......

澳門有部份跑友尚未報名......

作者: myhnet    時間: 2012-10-24 10:03
已经报了澳门马拉松,求组队带队
作者: lau700609    時間: 2012-10-24 17:02
標題: 12月1日晚無著落
徵求組隊取號碼布租酒店,或找個公園露宿!
無深圳個隻馬,馬交即滿!
作者: allanccl    時間: 2012-10-24 17:19
原帖由 lau700609 於 2012-10-24 17:02 發表
徵求組隊取號碼布租酒店,或找個公園露宿!
無深圳個隻馬,馬交即滿!

wu193是澳門師兄,可不可以請他代領號碼布? 然後你地搭夜船過大海,那便不用露宿公園囉! 反正五點鐘起跑,租了酒店也要三點鐘起身食早餐及過去熱身。
作者: runningstone    時間: 2012-10-25 22:36
報左全馬, 到時見
作者: wu193    時間: 2012-10-25 23:10
標題: 回復 45# 的帖子
亮哥c兄..
唔好客氣,,祇要有報名收據.使可代取....比賽當日約定地點聯繫取號碼布便可...

我今年無報澳門馬..因與香港黃金海岸冬泳撞期,,,

我會安排辦妥..
收據可電郵俾我[email protected].
作者: allanccl    時間: 2012-10-26 00:02
原帖由 wu193 於 2012-10-25 23:10 發表
亮哥c兄..
唔好客氣,,祇要有報名收據.使可代取....比賽當日約定地點聯繫取號碼布便可...

我今年無報澳門馬..因與香港黃金海岸冬泳撞期,,,

我會安排辦妥..
收據可電郵俾我[email protected].

謝謝wu193師兄慷慨幫忙,lau700609及其他師兄/姐請直接和他聯系啊!
作者: lau700609    時間: 2012-10-26 08:16
標題: 謝謝wu193師兄慷慨幫忙
希望成功如願去馬
作者: wu193    時間: 2012-10-26 10:53
標題: 回復 49# 的帖子
舉手之勞不用客氣,,,聯絡我便可....皇上c兄有我電話號碼,,,可電我//whatsapp我或短信都可以..
作者: chungchung    時間: 2012-10-26 13:15
最經濟方法 : 坐夜船過大海, 早上參加比賽, 唔知wu193師兄,可唔可以幫我 代領號碼布, 比賽當日給我
作者: wu193    時間: 2012-10-26 14:33
標題: 回復 51# 的帖子
可以..send收據俾我....晶片我先代付...
比賽5時正開跑...0430最後召集...
即是最遲0430前你要取得號碼布及儲物再進入起步區...
最佳接觸點就在儲物點對面行人路.(泳泳入口)..

作者: myhnet    時間: 2012-10-29 12:08
原帖由 wu193 於 2012-10-26 14:33 發表
可以..send收據俾我....晶片我先代付...
比賽5時正開跑...0430最後召集...
即是最遲0430前你要取得號碼布及儲物再進入起步區...
最佳接觸點就在儲物點對面行人路.(泳泳入口)..

有無可能直接在運動場邊上打帳篷呢?
作者: wu193    時間: 2012-10-29 23:54
標題: 回復 53# 的帖子
每逢運動場有演會門票或什麼票等等出售,,,
都會有人隔夜在行人路邊排隊在隊伍內開帳過夜的..
警員不會理會...
若果c兄你想嘗試,,
你可以在運動場側的馬拉松出口左邊路段就在08聖火架左右,,,
往前百米麥當奴對面體育局練習場門口設有浴室及廁所..夠方便.
另一選擇可在運動場正門右側的迴旋路下層也不錯..
哈...以上純粹個人吹水...........
好好享受馬拉松...

作者: 上善若水    時間: 2012-12-2 18:09
標題: 回復 1# 的帖子
今年的澳馬是否真的跑多1K?
作者: samsoniu    時間: 2012-12-2 18:22
Yes, half marathon + 1K and full marathon + 2K
作者: luhui    時間: 2012-12-2 19:45
原帖由 samsoniu 於 2012-12-2 18:22 發表
Yes, half marathon + 1K and full marathon + 2K

咁抵賺?!
作者: asmcando    時間: 2012-12-2 21:01
係人都咁講, 全馬前列份子話:跑咗十幾分鐘, 到咗銀河, 先至2K!!!???
作者: onionufo    時間: 2012-12-2 21:54
標題: 回復 58# 的帖子
有冇咁誇張?可能只係里數牌位置擺錯?
作者: 上善若水    時間: 2012-12-2 22:02
標題: 回復 56# 的帖子
係唔係所有半馬/全馬的跑手都跑多左?我記得我出運動場係向左跑,跑左7分鐘幾先至睇到1k的牌,我的速度應該5分幾
作者: csrunner    時間: 2012-12-2 22:15
(澳門電台消息)澳門國際馬拉松賽會出錯令跑手多跑最少1公里。與體發局聯合主辦賽事的田徑總會副理事長陳步倩稱,對此表示歉意,日後將改善安排。        他稱事件因指引員帶錯路,賽後不少跑手表達不滿,但未收到正式投訴,為確保賽事嚴謹,按國際慣例不會變更選手時間和成績。        陳步倩稱,今屆賽事道路情況複雜,除跑多咗外,亦因參賽人數眾多,曾發生不同賽事眾多跑手匯集在交通路口等情況,認為今屆賽事經驗值得檢討和深思。(歐陽俊榮 黃偉昌)

(澳門電台消息)第31屆澳門國際馬拉松賽發生賽會指引員指示出錯,導致參加全程和半程馬拉松跑手跑多最少1公里,賽會其後致歉,稱會跟進改善,有特邀參賽跑手對此不滿,亦有跑手希望酌情處理達標時間。        女子組冠軍莉達批評大會犯錯影響跑手表現,有選手經理人認為錯誤不能接受,致不少原定達標跑手失去獎金,亦不滿賽會無向他們交代如何跟進。        有本澳跑手稱出錯後無任何指示,打亂他們佈署,又稱部分跑手多跑約3公里。        全程馬拉松賽事,埃塞俄比亞占美達和莉德包辦男、女子公開組冠軍,男子組獲勝的占美達時間是2小時23分56秒。去年冠軍時間為2小時12分49秒。(歐陽俊榮 黃偉昌)
作者: asmcando    時間: 2012-12-2 22:16
我見唔1K牌。
作者: onionufo    時間: 2012-12-2 22:24
標題: 回復 61# 的帖子
作為一個舉辦左31年既賽事,仲要係AIMS會員,居然會犯如此低級同嚴重嘅錯??真係無法容忍
作者: asmcando    時間: 2012-12-2 22:31
many discussion in hkrunners

http://www.hkrunners.com/node/4805
作者: speedpurple0    時間: 2012-12-2 23:20
http://new.cyberctm.com/cn/info/tdmnews.php?id=18

只找到一個網站交代事件
我第1k 成9分鐘,第2k 4'05
作者: laylomay    時間: 2012-12-3 00:05
以我理解, 其實係一出運動場就錯左方向;
今日我地出運動場後就跟大隊向左轉入地堡街, 一路跑返出去轉左再轉左至兜返去運動場正門, 其實就係呢度出事;
根本應該係一出運動場向右轉, 即係回程入運動場條路轉出去, 咁樣的話, 距離就對喇;
如果各位師兄姐記得的話, 係咪好奇怪點解無啦啦路中心有架吉普車, 而車上有一對外藉男女向跑手HIGH5嗎?
因為根本果度都唔係封路範圍, 唔係架車入左黎, 而係我地衝左過去 ...
問題係, 點解一出運動場, 冇任何指示應該向邊便跑呢?
作者: 小叻    時間: 2012-12-3 00:27
原帖由 laylomay 於 2012-12-3 00:05 發表
以我理解, 其實係一出運動場就錯左方向;
今日我地出運動場後就跟大隊向左轉入地堡街, 一路跑返出去轉左再轉左至兜返去運動場正門, 其實就係呢度出事;
根本應該係一出運動場向右轉, 即係回程入運動場條路轉出去, 咁 ...

我跑過5之, 每年都係一出運動場右轉, 會經過君怡酒店, 咁多香港人年年都跑, 點解會錯呢?
作者: speedpurple0    時間: 2012-12-3 07:24
標題: 回復 67# 的帖子
小叻,如果你去的話咁你都錯了,向君怡酒店跑才是錯路的方向,應該係一出運動場轉右再轉左,向Galaxy 跑!
好多香港人年年都去又點?澳門人自己都跑錯!
作者: coolmanlai    時間: 2012-12-3 09:00
我地班迷馬跑手同樣糟糕,每年最多人參加的項目每年都有人反應跑多跑少,全因賽道跟本沒有每公里里数牌提示,方向又不清楚,令跑手無所適從.報名費50元超值,紀念品又多,希望大會下年辦得好啲啦

作者: jyew    時間: 2012-12-3 09:31
咁就無理頭跑多佐2-3km.. 呢到講緊10幾20mins 架呢...
作者: myhnet    時間: 2012-12-3 10:21
Garmin 305, 43.6km
作者: chrislam    時間: 2012-12-3 10:36
作為澳門人的我,都會跑錯,原因好簡單,明知出運動場轉左有點古怪,但無理由你咁有型自己一條冷轉右,同我一齊起跑的澳門跑友們都照跟,都好正常。問題係大會無清晰指示,亦無封閉左方路線。相信跑多咗1km的路友嚟講,已屬著數,因為一批前列跑手,包括特邀跑手,跑咗去大潭山附近,足足跑多3km,真係攞命。
舉辦了三十一屆,又係為一個國際性賽事,相信大會真係要好好檢討,以免日後再發生同類事件。
作者: 阿強    時間: 2012-12-3 10:37
我陪女友跑佢第一個半馬,都希望2小時半內完成拿番個紀念牌,今次跑錯路,超時左九分鐘完成,牌又無成績又無!><
作者: asmcando    時間: 2012-12-3 18:01
我超左4分鐘,我想要返成績同埋個完成牌咋。
作者: 448800    時間: 2012-12-3 20:57
跑多咗
作者: katchoi    時間: 2012-12-4 00:36
唉, 今年出師不利, 居然臨起跑落雨, 重越落越大, 淋到成隻狗咁, 又凍, 頭嗰幾k都望唔到距離牌, 但有D距離牌好怪, 好似11km和12km中間的距離就非常之咁近; 我原本報全馬, 不過越跑越唔掂, 到27km便放棄返運動場鳴金收兵, 原來都跑咗成28k.
作者: Alan123    時間: 2012-12-4 02:23
今生第一個全馬居然風風雨雨中完成 , 一起步就落雨 , 仲要越來越密雨 ,

一起步臨出運動場仲要塞著 , 班人望機影相 ,

點知轉左 , 莫非天雨突然轉路線 , 但又聽吾到大會宣佈 ,

跑左出手送街 , 但又吾見人打氣 , 繞左成個運動場走 , 全身濕晒 , 跑鞋更濕 ,

在望到 3k 路牌用左22分鐘 , 7k 40分鐘 , 人塞避人避水氹 ,

頭一個圈 1小時50分 , 越跑腳板越痛 , 越跑越慢 , 最後 4小13分完成 ,

得知原來跑錯路 , 第一個馬拉松又濕又滑稽
作者: 鄭永忠    時間: 2012-12-4 19:21
標題: 回復 77# 的帖子
我與一些接近五小時的跑友,跑到心驚膽跳,還以自己狀態太差,也聽到一些跑友在出體育場時邊跑邊問,為何不是跑右手,怎麼今年改路線??

對了,我有交相機給跑友幫忙拍照,約有兩千張,會陸續放在面子書,有興趣者請加小弟,謝謝。

小弟的面子書:ET Tey

幸好小弟趕在4:54跑完,然後有替五小時左右的人拍照。最後一位是4:59:59。
作者: myhnet    時間: 2012-12-4 20:46
我是四小時四十五分鐘左右到達終點。不知道澳門馬拉松的照片到哪里可以找到?
作者: coolmanlai    時間: 2012-12-4 21:06
原帖由 myhnet 於 2012-12-4 20:46 發表
我是四小時四十五分鐘左右到達終點。不知道澳門馬拉松的照片到哪里可以找到?
遲些到marathon-photo找,現在可到sportsoho 相簿區找,有5個相簿
作者: 鄭永忠    時間: 2012-12-4 22:23
標題: 回復 79# 的帖子
可以在facebook加 我的朋友,他的老婆有拍不少。https://www.facebook.com/spila98?fref=ts ,pls tell him u r Malaysia Tey's friend will do.
看到有几位穿长跑网衣服的跑友。

作者: laylomay    時間: 2012-12-5 10:19
[quote]原帖由 鄭永忠 於 2012-12-4 22:23 發表

登錄/註冊後可看大圖

多謝你, 我在其中找到一張有自己的
作者: 鄭永忠    時間: 2012-12-5 11:05
標題: 回復 82# 的帖子
不用客氣。
作者: kenfungkk    時間: 2012-12-5 13:19
成六千人一齊跑錯路,可唔可以申請健力士紀錄呀,我都係其中一個有份創紀錄傢
作者: jyew    時間: 2012-12-5 13:37
多謝你, 我都有一張有自己的
作者: 鄭永忠    時間: 2012-12-5 14:20
標題: 回復 84# 的帖子
其實沒有全部跑錯,聽說有些當地選手跑對路,造成後來的情況是非洲快腳需力追以補回三公里的落差。
作者: 鄭永忠    時間: 2012-12-5 14:21
標題: 回復 85# 的帖子
不用客氣,都是朋友幫忙拿相機拍。
作者: pck    時間: 2012-12-6 00:10
多謝!ching...........
作者: 鄭永忠    時間: 2012-12-7 18:58
標題: 回復 88# 的帖子
不用客氣,加油!
作者: Alan123    時間: 2012-12-10 01:05
http://www.marathon-photos.com/scripts/index.py

可以免費 download 証書啦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2