香港長跑網 - 長跑長友

標題: wave rider vs wave idaten [打印本頁]

作者: ccplee    時間: 2012-8-21 15:00
標題: wave rider vs wave idaten
小弟對跑鞋早排爛咗, 見咁多人都話美記跑鞋好, 所以都想買對試下。爬咗好多文, 發現有d ching/ctse 話 wave rider 好, 有d又話 idaten 好, 睇咗好多文都唔知應該買邊款好!

我 170cm, 60kg, 正常弓足和跑姿, 平時跑開街邊行人路/馬路, 每星期 2-3次, 每次 6-8km, 以我既情況, 其實應該買 rider 定係 idaten 好呢?

希望有 ching/ctse 可以教吓我! 唔該哂!
作者: jackyleu    時間: 2012-8-21 17:56
標題: 回復 1# 的帖子
其實,這兩款跑鞋的特點都頗不同,要視乎你的要求!

Rider:訓練鞋款,比較重 (310g),但防震、穩定性及耐用性較高,適合中慢跑

Idaten:比賽/速度訓練鞋款,比較輕身 (220g) 而觸地感好,適合追求速度的跑手
作者: ccplee    時間: 2012-8-21 18:09
原來係咁! 咁我諗 rider 適合我用途多d! 唔該哂!
作者: chiuhin    時間: 2012-9-20 16:57
之前着開 idaten, 今日入了 WAVE RIDER 16 操長課
作者: chiuhin    時間: 2012-9-20 17:01
係呢款OSAKA special edition

登錄/註冊後可看大圖

作者: se7en11    時間: 2012-9-20 18:26
咁快出咗16,我對15都差不多夠期要換,仲打算換對Aero11。
作者: bigman    時間: 2012-9-20 21:53
WAVE RIDER 16 操長課一流

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2