香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有點跑步&interval問題 [打印本頁]

作者: yannn3860    時間: 2012-9-16 22:22
標題: 有點跑步&interval問題
我仲係新手,剛參考了d資料有d唔係好明?但如果我練跑10k,係咪快速10x1000米,中途每SET REST..慢跑1至兩分鐘既意思?同埋要統計每set既時間?http://www.hksports.net/hkpe/running/principles_methods/computerized_running_training.htm

作者: little-fish    時間: 2012-9-17 11:27
跑得完就唔係10km interval 了。試4x 1000m先,睇下反應
最近的10km 成績係?
作者: yannn3860    時間: 2012-9-17 23:11
標題: 新手跑步問題
SORRY..其實我都唔係好理解INTERVAL既定義..間歇跑可以令人跑得耐D..??跑得遠就唔係10KM INTERVAL?? 或者唔講呢個問題住..因為我應該仲有好耐先可以進一步練呢個...

ANYWAY我都係最近2星期先叫認真練..隔日跑..每日加5分鐘..依家7K用45分鐘左右...(23歲女)每日加5分鐘會唔會太密..?定應該每1星期先加呢??
因為打算黎緊再戰渣打10K..THANKS~~~~
太多問題問=.=

作者: little-fish    時間: 2012-9-18 00:02
對10來講,十月底先練都未遲,慢慢跑住先。至緊要輕鬆。每日加5分鐘,我認為是多了。每星期應不多於10%
作者: yannn3860    時間: 2012-9-18 00:52
原帖由 little-fish 於 2012-9-18 00:02 發表 對10來講,十月底先練都未遲,慢慢跑住先。至緊要輕鬆。每日加5分鐘,我認為是多了。每星期應不多於10%
好的..咁我呢個星期都KEEP住45分鐘先..
睇下自己身體狀況好何先

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2