香港長跑網 - 長跑長友

標題: 元朗新手報到 [打印本頁]

作者: ayudover    時間: 2012-10-13 21:57
標題: 元朗新手報到
元朗新手報到,跑開朗屏外圍
作者: nottoofat    時間: 2012-10-15 16:19
Hello ! 我都係元朗人. 其實元朗仲有好多跑步路線架. 唔駛剩係跑朗屏外圍咁寡...
作者: ayudover    時間: 2012-10-17 01:12
nottoofat 你好,我係新手,有冇好路線介紹?thanks
作者: kary    時間: 2012-10-17 11:22
標題: 回復 3# 的帖子
我就多數去 元朗公園 和 運動場  跑, 都唔錯架 !
作者: mill    時間: 2012-10-17 12:01
原帖由 ayudover 於 2012-10-13 21:57 發表
元朗新手報到,跑開朗屏外圍

WELCOME~~~我跑開荃灣青山公路, 有機會來JOIN我地一齊跑啦!
作者: nottoofat    時間: 2012-10-18 21:43
大棠山唔錯架,可以練下上落斜。元朗至屯門又得,元朗跑去上水又得。唔想臭臭上車,可以考慮撘車去屯門,or上水,跑返元朗,返屋企冲涼仲好!屯門西鐵站至元朗10K左右,上水東鐵站至元朗15k左右
作者: Dicken    時間: 2012-11-5 02:23
大家好...我間中會跑去南生圍路...不過係全平路...挑戰性唔高...希望有機會約埋一齊四處跑下...
作者: paulwywong    時間: 2012-11-5 13:51
作者: Dicken    時間: 2012-11-6 12:46
原帖由 paulwywong 於 2012-11-5 13:51 發表 我有時會跑南生圍, 偶遇

paul ching...你習慣咩時間跑南生圍㗎?人�單車多嗎?
作者: ivan    時間: 2012-11-6 22:01
標題: 回復 1# 的帖子
元南都幾好跑架.

博愛對面入朗河路, 崇山新村, 深涌村, 欖口村, 翹翠峰, 原築, 蝶翠峰, 最後朗晴居.
約6K,
作者: ayudover    時間: 2012-11-7 00:11
原帖由 ivan 於 2012-11-6 22:01 發表
元南都幾好跑架.

博愛對面入朗河路, 崇山新村, 深涌村, 欖口村, 翹翠峰, 原築, 蝶翠峰, 最後朗晴居.
約6K,

thank you c-hing, let me try try.
作者: ayudover    時間: 2013-1-24 00:07
大家好,近其小弟鐘意周圍兜,但好慢咁跑。
作者: ayudover    時間: 2013-1-24 00:09
paulwywong 發表於 2012-11-5 13:51
我有時會跑南生圍, 偶遇

前排我都由屯門慢跑入南生圍
作者: ayudover    時間: 2013-1-24 00:12
mill 發表於 2012-10-17 12:01
WELCOME~~~我跑開荃灣青山公路, 有機會來JOIN我地一齊跑啦!

mill姐你好,我都好想JOIN,BUT成日遲收工
作者: mill    時間: 2013-1-24 09:34
ayudover 發表於 2013-1-24 00:12
mill姐你好,我都好想JOIN,BUT成日遲收工

你好呀! 搵次準時收工來JOIN啦! 青山公路絛路好正,風景如晝,有上有落,包唔會悶親你.
作者: paulwywong    時間: 2013-1-24 11:20
作者: paulwywong    時間: 2013-1-24 11:21
作者: kplus    時間: 2013-2-25 14:07
大家好, 見到各位ching提起南生圍, 尋日終於試左係元朗跑入去, 練平路長課確係唔錯, 不過可能係禮拜日, 人車都比較多…
作者: oscarli333    時間: 2013-3-19 00:03
大家好! 新仔一名!平時跑開市鎮公園,有時間一齊跑呀
作者: fattree21    時間: 2013-3-19 08:29
Dicken 發表於 2012-11-5 02:23
大家好...我間中會跑去南生圍路...不過係全平路...挑戰性唔高...希望有機會約埋一齊四處跑下...:loveliness ...

作者: fattree21    時間: 2013-3-19 08:31
oscarli333 發表於 2013-3-19 00:03
大家好! 新仔一名!平時跑開市鎮公園,有時間一齊跑呀

作者: 水怪    時間: 2013-3-20 09:22
hi....各位好像 我都係跑開元朗公園的. 係新手一名, 希望有機會能相約大家一齊跑吧
作者: planetso    時間: 2013-4-29 16:07
各位好, 我也是元朗跑友, 初來報道! 各位多多指教! YOHO後面朗河路唔錯, 一邊出博愛可跑去南生圍或錦田(但較靜, 女子單獨別去); 另一邊跑去深涌原築那邊, 較多跑友, 輕鬆也有5-6k

請問雞地跑去天水圍西鐵站大概有多遠?
作者: nottoofat    時間: 2013-4-29 18:37

雞地跑去天水圍西鐵站經朗屏約4.5K, 我都係雞地人,一般星期六朝早長課,有機會一齊跑!
作者: planetso    時間: 2013-5-1 09:17
nottoofat 發表於 2013-4-29 18:37
雞地跑去天水圍西鐵站經朗屏約4.5K, 我都係雞地人,一般星期六朝早長課,有機會一齊跑! ...

謝謝ching, 元朗真係好跑, 間中也會去大棠
作者: planetso    時間: 2013-5-1 09:17
nottoofat 發表於 2013-4-29 18:37
雞地跑去天水圍西鐵站經朗屏約4.5K, 我都係雞地人,一般星期六朝早長課,有機會一齊跑! ...

謝謝ching, 元朗真係好跑, 間中也會去大棠
作者: smhomay    時間: 2013-5-21 14:11
新手報到,我跑開元朗公園,其實就唔係好enjoy ,因前真係辛苦,想大家分享下点先可以保持每星期都跑步?
作者: vcbid    時間: 2013-5-21 15:13
smhomay 發表於 2013-5-21 14:11
新手報到,我跑開元朗公園,其實就唔係好enjoy ,因前真係辛苦,想大家分享下点先可以保持每星期都跑步? ...

跑步辛苦, 通常都係開頭果一段, 所以跑慢D先令到自己唔覺得辛苦, 再加長距離, 自然跑得輕鬆又愉快

長時間做運動會令人體分泌大量安多酚, 當你跑多左就好易上癮, 亦即係所謂既runner's high
作者: Ah_Wing    時間: 2013-5-22 23:49
smhomay 發表於 2013-5-21 14:11
新手報到,我跑開元朗公園,其實就唔係好enjoy ,因前真係辛苦,想大家分享下点先可以保持每星期都跑步? ...

如果覺辛苦,可能是太快了。應該用舒服的步速,easy run走慢啲,或行吓跑吓亦可。跑步是個習慣,慢慢來別心急。
作者: andytcl2007    時間: 2013-7-3 09:33
大家好
            我跑開天水圍.有時間一齊跑呀
作者: mill    時間: 2013-7-4 14:51
Hello, 大家好, 我跑開荃灣青山公路的, 有機會來一齊跑吓啦!
作者: phgsss    時間: 2013-11-8 22:15
元朗新手報到,跑開工业邨同埋大操场

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2