香港長跑網 - 長跑長友

標題: 初次全馬用什麼跑鞋 ? [打印本頁]

作者: ys_tong    時間: 2012-11-28 22:44
標題: 初次全馬用什麼跑鞋 ?
選擇避震型或輕型?
作者: taekwondofu    時間: 2012-11-29 10:41
避震型
作者: Thales    時間: 2012-11-29 14:27
我初次全馬著Adidas Boston
作者: jefflam77    時間: 2012-11-29 14:34
原帖由 ys_tong 於 2012-11-28 22:44 發表 選擇避震型或輕型?
要睇你跑咩時間。
作者: ys_tong    時間: 2012-11-29 21:58
唔知跑到咩時間 !未試過完成42k練習 ,4/11 天水圍Asics10k 跑0:53,今年渣打半馬2:22,請師兄賜教 ![/quote]原帖由 jefflam77 於 2012-11-29 14:34 發表

登錄/註冊後可看大圖

要睇你跑咩時間。 [/quote]
作者: jefflam77    時間: 2012-11-29 22:08
原帖由 ys_tong 於 2012-11-29 21:58 發表 唔知跑到咩時間 !未試過完成42k練習 ,4/11 天水圍Asics10k 跑0:53,今年渣打半馬2:22,請師兄賜教 !
原帖由 jefflam77 於 2012-11-29 14:34 發表

登錄/註冊後可看大圖
要睇 ... [/quote]你著開咩跑鞋?我自己中意著adizero mana/tempo/baston 都覺得啱自己。我跑全馬完成時間同你可能差不多。我地這類,應該買保護性強為主,因為好大機會35k后跑得走樣既話,好易傷。
作者: gaius    時間: 2012-11-30 17:51
Asics Kayano! 避震及保護都好好
作者: ys_tong    時間: 2012-11-30 21:48
我買了一對(1) NB 超輕跑鞋RC900JR ,鞋跟太薄,可能只可應付10k比賽。

登錄/註冊後可看大圖

另外一對(2) Mizuno Wave Aero 10
特性A. 訓練目標4hr完成全馬之輕量慢跑鞋
B. 適合增加速度之路跑訓練
C. ap+中底
D. DYNAMOTION FIT鞋面構造
E. gender engineering男女有別大底
F. MIZUNO INTERCOOL腳底排熱氣
G. MIZUNO平行WAVE
H. SmoothRide
I. 輕量化(250 g) (27.0 cm單腳)
和一對(3) Mizuno Wave Laser

登錄/註冊後可看大圖

特性A. 適合一般型足弓,注重高避震效果跑者使用
B. ap+中底
C. MIZUNO平行WAVE
D. SmoothRide
E. VS-1吸震材質
F. X10耐磨大底

綜合各師兄意見,我這樣的全馬新手,加上膝蓋痛,都是要加強膝蓋保護才適合我,估計(2) 和(3)較適合我,
全馬比賽完成時間不重要,重要的是完成賽程。謝謝各師兄提議 !
原帖由 jefflam77 於 2012-11-29 22:08 發表
原帖由 jefflam77 於 2012-11-29 14:34 發表

登錄/註冊後可看大圖
要睇 ...
你著開咩跑鞋?我自己中意著adizero mana/tempo/baston 都覺得啱自己。我跑全馬完成時間同你 ... [/quote]
作者: jefflam77    時間: 2012-11-30 21:53
原帖由 ys_tong 於 2012-11-30 21:48 發表 我買了一對(1) NB 超輕跑鞋RC900JR ,鞋跟太薄,可能只可應付10k比賽。

登錄/註冊後可看大圖
另外一對(2) Mizuno Wave Aero 10 特性A. 訓練目標4hr完 ...
對2同3我試著過,幾舒服。較軟底。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2