香港長跑網 - 長跑長友

標題: Nike Pro, Adidas Techfit, 2XU, Skins Compression wear邊條好? [打印本頁]

作者: Carson    時間: 2012-12-1 00:48
標題: Nike Pro, Adidas Techfit, 2XU, Skins Compression wear邊條好?
各位ching好, 小弟初到貴境, 我想買返條tight著黎跑, 慢跑
把左好多文, 想知邊條tight會好d, 我見2XU, SKINS都好多人suggest, 我見有好多ching0岩0岩訂左Skins A400, 或者用緊2XU Elite.
但係小弟只係初跑者, 冇咁多budget買呢d compression.
想問下Nike pro同adidas techfit既compression係咪差好多? 基本上同冇一樣?
如果係, 係咪普通長tight就已經ok呢? 我見mizuo, asics都有d around $3xx既tight, 個d係好唔好架呢?
煩請各ching請教一下, 感激感激
作者: Kennysan    時間: 2012-12-1 01:56
如果Nike pro同Adidas 我個人會選擇Nike pro,因adidas褲檔較長較高腰,nike pro就貼d
至於nike pro,Adidas 比mizuno,asice 單薄,
點選擇就好取決於你自己跑幾耐,怕唔怕熱,
我自己做例,每次跑得都1hour up,跑到咁上下會大汗會熱,著厚身tight會好唔舒服,所以我選擇薄身透氣度高既tight
作者: Calf    時間: 2012-12-1 01:56
Nike pro可以話冇...
adidas techfit(舊版)有小小,不過佢冇出長款...好難話有咩compression功能..
2XU佢而家新款有分3條line....應該係Recovery係最有效..
SKINS都有分A200/A400/other...太多line冇咩去研究..不過自己有條A400,比起2xu好小小
而mizuo, asics..我就未試過
作者: Calf    時間: 2012-12-1 02:16
其實ching你應該認清自己想要咩...
如果想補下暖/型下的話就買普通tight褲啦,
如果想買條有d功能性既compression,個budget一定會超....

再加上compression產品始終有壽命..我好小會著黎跑..(冇錢)
以我自己為例,我有一套compression強既長褲/衫,不過淨係運動完作休息用,
比賽/實戰時就用返普通短tight褲(型同貼身方便D),
同埋買compression既褲一定要長...因為唔係長褲就冇左好多compression既功效

講到尾...都係錢啦
作者: jefflam77    時間: 2012-12-1 07:51
原帖由 Calf 於 2012-12-1 02:16 發表 其實ching你應該認清自己想要咩...如果想補下暖/型下的話就買普通tight褲啦,如果想買條有d功能性既compression,個budget一定會超....再加上compression產品始終有壽命..我好小會著黎跑..(冇錢)以我自己為例, ...
同意師兄講:短tight比賽有用,長tight始終較焗,之前著new balance長,前天收到了skins都係長,主要都係用黎休息用。個人認為,除了係好凍要著,比賽我都盡量不著,返家后才作復康用。new balance長係較焗,但減價時三百幾蚊買,我用左一年覺得ok。買skin係想有多條作替換用。
作者: Carson    時間: 2012-12-1 14:50
多謝咁多位ching既意見, 我諗我呢d初哥, 都係用d普通tight先啦, 咁係咪其實nike, adidas, miuzno, asics個d基本上係一樣架呢? 只係厚薄既分別? 我見2XU都有條長tight, 不過要成$59x, 係咪同其他nike, adidas一樣? 個d都成$4xx, 好似好貴.....=.='' 我見美記都只係$3xx....差咁遠既=.=''
作者: mwt128    時間: 2012-12-1 20:18
順路一問,因我都想買tight,
今日我見到一隻牌子叫reecho,我想問一下各位師兄有冇用過
呢隻牌子嘅tight褲,好唔好?
作者: didierlee    時間: 2012-12-1 21:37
regular sport tights 同 compression tights質料功效不同,價錢當然分別好大!
問題等如太空褸同羽裓保暖能力,垃圾膠袋同Core-Tex防水性能......
作者: yeewahkin    時間: 2012-12-2 18:26
SKINS
貴得應該
作者: Carson    時間: 2012-12-3 21:19
唔該咁多位ching
今日係旺角gigasports買左2條tight, 咁就冇左$800......
1條miuzo size L, 1條2XU size m
唔知有冇買錯size, 2條著落好似差唔多..........
作者: Horace    時間: 2012-12-4 01:32
標題: 回復 10# 的帖子
ching 是不是買了 mizuno BG8000?
作者: Carson    時間: 2012-12-4 10:20
原帖由 greennut 於 2012-12-4 01:32 發表
ching 是不是買了 mizuno BG8000?

唔係呀, BG8000好靚喎, 幾錢呀?
作者: BL_BaBa    時間: 2012-12-4 11:45
BG8000 好似$800以上
作者: Horace    時間: 2012-12-4 23:17
標題: 回復 12# 的帖子
係giga見到8xx, 係幾靚,但係條褲好重
作者: man1973    時間: 2012-12-5 16:17
昨日買左條...new balance, 睇下呢種褲係唔係你地講到咁利害.
作者: Carson    時間: 2012-12-6 11:22
原帖由 man1973 於 2012-12-5 16:17 發表
昨日買左條...new balance, 睇下呢種褲係唔係你地講到咁利害.

Ching買左邊條呀?!
作者: man1973    時間: 2012-12-6 12:42
標題: 回復 16# 的帖子
特價後199
作者: jefflam77    時間: 2012-12-6 12:57
原帖由 man1973 於 2012-12-6 12:42 發表
特價後199

short?
作者: man1973    時間: 2012-12-6 13:16
標題: 回復 18# 的帖子
及膝,,,,
作者: →JacKy仔←    時間: 2012-12-7 14:29
咁係有 compression 果d定普通tight呀?普通既tight無乜特別作用嫁啵
作者: Calf    時間: 2012-12-9 11:34
上面ching買new balance係普通既tight黎...應該冇咩功能可言...
作者: Carson    時間: 2012-12-9 22:54
ching知唔知adidas techfit 新舊版點分呀?
作者: Carson    時間: 2012-12-9 22:55
原帖由 greennut 於 2012-12-4 23:17 發表
係giga見到8xx, 係幾靚,但係條褲好重

我今日都見到呀, 又重又貴, 要成$920, 但係呢條係咪compression黎架? 呢個價, 可以買條2XU =.=''
作者: leslie    時間: 2012-12-10 09:58
原帖由 Carson 於 2012-12-9 22:55 發表

我今日都見到呀, 又重又貴, 要成$920, 但係呢條係咪compression黎架? 呢個價, 可以買條2XU =.=''

2XU依家要$1100元

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2