香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步背包一問 [打印本頁]

作者: bobdog0224    時間: 2012-12-18 23:19
標題: 跑步背包一問
請教各位Ching, 你們有否用背包嗎? 請問可否介紹一下? 5L 定10L 好?
因本人想在放工後在公司換跑步服之後嘗試跑回家當訓練 (大約10K 左右路程), 所以想選購一個合用.在淘寶看過一些,但不知如何選擇.
作者: gisp    時間: 2012-12-19 12:54
我有用背包,不過用泥操山用,放更換既衫,風褸,頭燈,糧水.
10k應該唔使用背包,可以唔使飲,要飲野有7仔.
城市跑多數用腰包就夠,有電話,錢,八達通,長途先加支500ml.
作者: bobdog0224    時間: 2012-12-19 13:14
Thanks gisp, 我都是想放返工衫同返工鞋.
跑山也是我另一目標.
想問你的背包 是那一款, 5L 定10L?想參考一下.
作者: Frankie7    時間: 2012-12-19 13:22
大細係睇須要而定. 你要放幾多就買幾大, 足夠就OK, 唔好過大. 大包會Fing得好勁.
一定要試上身, 唔好單睇網.
要有腰帶. 有埋水袋重好.
作者: bobdog0224    時間: 2012-12-19 13:43
謝謝Frankie7 ching, 想問有冇好介紹可以參考?
作者: gisp    時間: 2012-12-19 14:05
原帖由 bobdog0224 於 2012-12-19 13:14 發表
Thanks gisp, 我都是想放返工衫同返工鞋.
跑山也是我另一目標.
想問你的背包 是那一款, 5L 定10L?想參考一下.

我自己用呢個CamelBak Octane LR
我介紹朋友用呢個CamelBak Octane XCT,原因係而家LR貴左.
作者: bobdog0224    時間: 2012-12-19 15:06
多謝gisp 介紹
作者: Jinman1983    時間: 2013-2-26 22:31
師兄們,小弟都想買個背囊放工跑步,宜家睇中呢兩款,可否俾d意見?
http://www.deuter.com/en/DE/product/1-76/32113/Race.html
http://www.deuter.com/en/DE/prod ... ce%20EXP%20Air.html

謝謝
作者: felixcat    時間: 2013-2-27 08:02

如果想專業些少嘅背囊,可以考慮osprey,其中Raptor同Viper系列最適合跑步/山。建議盡量買細D,瘦身D同貼背,腰帶同肩帶要合身。鞋可以放背囊外。

http://www.ospreypacks.com/en/group/mens_1/raptor_series_updated

http://www.ospreypacks.com/en/group/mens_1/viper_series_updated

作者: didierlee    時間: 2013-2-27 09:31

Viper, Osprey係好,因為質料重又厚又fing,好易擦傷皮膚,用黎跑步不建議,山地單車用較合適!
可試試Salomon, Camelbak, Inov 8, Hydrapak,Northface 較合road run , trail run,最重要親身試試.....
作者: felixcat    時間: 2013-2-27 10:41
didierlee 發表於 2013-2-27 09:31
Viper, Osprey係好,因為質料重又厚又fing,好易擦傷皮膚,用黎跑步不建議,山地單車用較合適!
可試試Salo ...

師兄講得啱,自己試真先重要。不過我又唔覺osprey D背囊唔啱跑喎,不過睇人喇。師兄講果D牌子我就偏好salomon,唯一缺點係貴。
作者: didierlee    時間: 2013-2-27 11:57
可能我唔好彩,Osprey 腰帶位置易走位,做成fing fing下鬆弛,同埋拉錬快打柴.....
salomon 普通係平過osprey viper, 除非s-lab條line會貴D,因為班世界冠軍都用佢,不過s-lab advance背心設計好正.
作者: felixcat    時間: 2013-2-27 13:28
didierlee 發表於 2013-2-27 11:57
可能我唔好彩,Osprey 腰帶位置易走位,做成fing fing下鬆弛,同埋拉錬快打柴.....
salomon 普通係平過ospr ...

師兄果然識嘢喎,salomon果隻背心真係正野,我睇咗好耐不過成千銀唔捨得,如果玩跑山多真係值得,不過呢隻未必係樓主所想。用得salomon就多數係專用果D型號先值得買,普通果D其實無乜分別。挑選背囊係好有學問,每個牌子都有正野,建議樓主按自己需要去舖頭試真D,然後先上網買。
作者: didierlee    時間: 2013-2-27 16:59
因為曾經用過幾款都不合適,最近敗左2013年新款adv skin 5 sets
注意一下backpack一樣分size,留意埋水袋行李裝上後會否影響運動....

作者: felixcat    時間: 2013-2-27 17:49
didierlee 發表於 2013-2-27 16:59
因為曾經用過幾款都不合適,最近敗左2013年新款adv skin 5 sets
注意一下backpack一樣分size,留意埋水袋行 ...

師兄好毒下噃,咁我又整條link俾樓主,引佢上12樓睇睇先。

http://www.orientfair.com/Product/Salomon/Bags.htm
作者: Jinman1983    時間: 2013-2-27 18:43
didierlee 發表於 2013-2-27 16:59
注意一下backpack一樣分size,留意埋水袋行 ...

謝謝,但太pro呀,帶返工好似
邊間舖多啲款揀同埋又唔怕啲人運桔架
作者: felixcat    時間: 2013-2-27 20:37
Jinman1983 發表於 2013-2-27 18:43
謝謝,但太pro呀,帶返工好似
邊間舖多啲款揀同埋又唔怕啲人運桔架

咪同你講咗O記12樓囉。
作者: Jinman1983    時間: 2013-2-27 23:47
Thz very much
作者: Jinman1983    時間: 2013-3-2 09:31

登錄/註冊後可看大圖

最後買左呢個, 試過塞埋個大玻璃飯盒, 都唔fing, 謝謝師兄們介紹, 可惜今日落雨無得路測
作者: felixcat    時間: 2013-3-2 13:05
今日D雨好細啫,幾背囊有幾大?好似唔只10L喎。無論如何,有新玩具就努力喇。
作者: mic    時間: 2013-3-11 16:22
Jinman1983 發表於 2013-3-2 09:31
最後買左呢個, 試過塞埋個大玻璃飯盒, 都唔fing, 謝謝師兄們介紹, 可惜今日落雨無得路測 ...

師兄, 借問聲你呢個背包那裡買到?可分享嗎?
作者: Jinman1983    時間: 2013-3-11 18:52
mic 發表於 2013-3-11 16:22
師兄, 借問聲你呢個背包那裡買到?可分享嗎?

我係mega box 間protrek買架,但佢呢隻色無再入,同埋幅相個比例係大左好多,實際一件衫,一條褲已經塞滿佢
作者: felixcat    時間: 2013-3-11 20:45
今日上旺角12樓見有隻Salomon 20l  背囊都好,未折約六百,新返咗顏色齊。應該適合想裝多此少嘢跑步。細果D都有,不過仲貴D。
作者: mic    時間: 2013-3-12 09:52
Jinman1983 發表於 2013-3-11 18:52
我係mega box 間protrek買架,但佢呢隻色無再入,同埋幅相個比例係大左好多,實際一件衫,一條褲已經塞滿 ...

唔該哂 Jinman 回覆及 Felixcat 介紹, 我都係想買個 backpack 跑來回公司, 放衫,褲,鞋, 我估 Salomon 20 可能啱用, 再去睇睇試下先 thx
作者: didierlee    時間: 2013-3-12 15:13
20 lite 用黎遠足較適合,會好fing,
建議先嘗試類似重量跑,因為好少負重20lite去跑步,加上天氣轉熱,都無人背咁重長跑,最好10lite以下,否則太重負磅令跑慾大減
作者: felixcat    時間: 2013-3-12 18:32
didierlee 發表於 2013-3-12 15:13
20 lite 用黎遠足較適合,會好fing,
建議先嘗試類似重量跑,因為好少負重20lite去跑步,加上天氣轉熱,都 ...

Salomon Trail 20 係設計俾 Trail Running而唔係遠足,而且D背囊大小每個廠家都訂得唔一㨾,最重要係睇實物同試上身。好嘅專用背囊係按用家需要而設計,用途仲分類得好仔細,唔一定話大D就唔適合跑,當然small is beautiful。

所以好似樓主咁要攞埋返工D野,Salomon係可以考慮之一,參考下佢嘅設計定位:Ideal for day hikes, people who run from home to office and need to carry an extra set of clothing, or everyday adventures.
作者: didierlee    時間: 2013-3-12 21:23

因為我用過舊款20L,唔落水袋唔裝滿一樣會少許fing,同埋腰膊位要茶花士令.....
設計理論,背包當然堅固裝到有關要求,但實際唔係人人一開始可以承受咁重跑.
作者: laputa99    時間: 2013-3-12 23:51
ching, 個人意見, 20L 太大太闊不貼身, Salomon有好多跑山輕身背包, 買10- 13 L 最fit 跑歩.

登錄/註冊後可看大圖

作者: felixcat    時間: 2013-3-13 00:50
樓上兩位師兄嘅意見都好有道理,想用20L就三思自己需要啦。

另外有冇師兄用過arcteryx呢隻小背包,評價如何?
http://www.arcteryx.com/product. ... &model=Aerios-7
作者: queenielty    時間: 2013-8-30 15:37
今日爬了很久的文章, 之前貪平, 係淘寶買了果250元的背包
台灣的. 迪卡儂 跑步水袋背包中性
http://detail.tmall.com/item.htm ... =a1z09.5.0.0.4v4DHU
很辛苦, 現在辦理退貨.

所以, 今日要買另一背包, 可以放2L 水
但我打算都是用來放跑衫 加拖鞋居多, 今日係 PROTREK 買, 仲有9折
是周年紀念月, 買東西有9折, 折實後, 899元
雖然有點貴, 但DISCOUNT前是$999. 感覺上是好一點嗎?
日後如果行山都可以用上.

作者: 孖八    時間: 2013-9-2 21:36

登錄/註冊後可看大圖

未知黎款如何?Nathan Minimist Race Vest
到手330人仔
作者: ayudover    時間: 2013-9-2 23:08
FYI
小弟用 Osprey Talon 11 放工跑.

登錄/註冊後可看大圖

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2