香港長跑網 - 長跑長友

標題: 深水土步新手報到 [打印本頁]

作者: ngwkd2008    時間: 2008-9-23 20:14
標題: 深水土步新手報到
小弟David Ng, 而家跑深水土步

作者: vhtober    時間: 2008-9-23 20:33
hello! david 兄~你好丫~
作者: 龜速行    時間: 2008-9-23 20:58
welcome welcome

david  c hing

多多指教ar
作者: nc    時間: 2008-9-23 21:09
david ching 歡迎歡迎
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-23 21:15
作者: 力    時間: 2008-9-23 21:22
標題: 回復 1# 的帖子
Welcome David!
作者: lvrunner    時間: 2008-9-23 22:24
Hi David ~

Welcome to longrun.hk!   I am the other David here.
作者: 曲奇    時間: 2008-9-24 00:13
歡迎,david 兄~~
作者: =chairman=    時間: 2008-9-24 00:25
WELCOME David ~~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-9-24 01:03
歡迎大衛師兄.
長跑長有.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-9-24 08:15
歡迎!
作者: kenneth    時間: 2008-9-24 08:34
作者: Alfred    時間: 2008-9-24 08:53
Welcome to join us.
作者: 711MF    時間: 2008-9-24 09:21
作者: blurmax    時間: 2008-9-24 16:35
歡迎..歡迎..david 兄..
你跑開    Deep Water Bay?

作者: 力    時間: 2008-9-24 16:37
原帖由 blurmax 於 2008-9-24 16:35 發表
歡迎..歡迎..david 兄..
你跑開    Deep Water Bay?

Deep Water 埗
作者: ngwkd2008    時間: 2008-9-25 00:07
標題: 回復 15# 的帖子
Sham Shui Po, not Deep Water Bay
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-4 11:03
HELLO.........
我都係這個網的新手....及跑SSP區的....
我剛報了渣打馬拉松半馬...有無興趣約埋一齊練習呢?
作者: vhtober    時間: 2008-10-4 12:02
HELLO~~~WITCHY貓貓 ctse 你是跑開運動場or 街架???我都係深水po 區既朋友丫
作者: redred    時間: 2008-10-5 01:03
david ching, 歡迎曬
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-6 13:41
原帖由 vhtober 於 2008-10-4 12:02 發表
HELLO~~~WITCHY貓貓 ctse 你是跑開運動場or 街架???我都係深水po 區既朋友丫

家有時跟朋友跑以下路線:
1. 長沙灣>大角咀>油麻地>尖沙咀
2. 長沙灣>荔枝角>美孚
3.  荔枝角公園
4. 自己家樓下的公園

通常我都會一條友自己跑number 4路線...

join 唔join到一齊練習呢?如ok,你send pm我呀....
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-6 13:47
原帖由 vhtober 於 2008-10-4 12:02 發表

唔記得問:咩係ctse呀...................??
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-6 23:28
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-6 13:47 發表

唔記得問:咩係ctse呀...................??

catcat ctse,

ctse=師姐

我係慢跑小師妹
作者: vhtober    時間: 2008-10-6 23:30
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-6 13:41 發表

家有時跟朋友跑以下路線:
1. 長沙灣>大角咀>油麻地>尖沙咀
2. 長沙灣>荔枝角>美孚
3.  荔枝角公園
4. 自己家樓下的公園

通常我都會一條友自己跑number 4路線...

join 唔join到一齊練習呢?如ok,你send  ...

witchycatcah~ 我都係...比較怕醜. .唔係好敢跑街街~~我是跑開深水x運動場的..如果就到..可以一同跑丫
作者: Alfred    時間: 2008-10-7 11:40
題外話,請問師兄/姐,深水埗運動場附近有無酒家或餐廳可提供,因本網下個月一週年紀念,可能會攪活動。Thanks
作者: tomcat    時間: 2008-10-7 17:55
歡迎﹗David Ng,
有無參加比賽?
有無興趣跑呢個賽事
HKMP 半馬拉松2008
https://www.longrun.hk/hk/?p=176
作者: blurmax    時間: 2008-10-7 18:00
Alfred, U can find info at Openrice.com :

http://www.openrice.com/restaurant/sr1.htm?s=1&dishes_id=&amenity_id=&price=&cuisine_id=1999&district_id=2019&inputcategory=cname&inputstrrest=&ST=1&x=64&y=45

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: vhtober    時間: 2008-10-7 18:46
原帖由 Alfred 於 2008-10-7 11:40 發表
題外話,請問師兄/姐,深水埗運動場附近有無酒家或餐廳可提供,因本網下個月一週年紀念,可能會攪活動。Thanks

WOR~ 梗係有la~果頭有好幾間酒樓ka....餐廳都有唔少....打邊爐又有
如果行遠dd..仲可以去松記吃個糖水tim~都好出名架(不過真係要行一段路law)~~包你盡興而回丫
作者: nc    時間: 2008-10-7 19:09
原帖由 vhtober 於 2008-10-7 18:46 發表

WOR~ 梗係有la~果頭有好幾間酒樓ka....餐廳都有唔少....打邊爐又有
如果行遠dd..仲可以去松記吃個糖水tim~都好出名架(不過真係要行一段路law)~~包你盡興而回丫

ching們可能不慣行, 跑應該會好d   

(唔好意思又答嘴 )
作者: kenneth    時間: 2008-10-7 19:10
作者: Alfred    時間: 2008-10-7 19:46
原帖由 kenneth 於 7/10/2008 19:10 發表

alfred兄,sorry ﹗因為11月賽程太密,一週年紀念活動會取消。" />hjk" />

可惜
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-8 11:01
原帖由 Alfred 於 2008-10-7 11:40 發表

深水步運動場係咪指近郵局及荔枝角工業/廠區果個呀..?
如果係果個,甘食野就應該有好多選擇啦.....因為個度算係返工區域,條街都有好多食店...

我初黎報到,唔知可唔可以join你地既一週年紀念dinner呀...?
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-8 11:04
原帖由 vhtober 於 2008-10-7 18:46 發表

"松記糖水"...好呀,又平又正.......
因為我家就係佢附近,如果個晚大家真係dinner後去松記吃糖水,甘即係有一大班"猛男靚女"送我返屋企.........呵呵

作者: witchycatcat    時間: 2008-10-8 11:07
原帖由 vhtober 於 2008-10-6 23:30 發表

witchycatcah~ 我都係...比較怕醜. .唔係好敢跑街街~~我是跑開深水x運動場的..如果就到..可以一同跑丫

甘就岩啦....我比較唔怕醜...同你一定好夾...........(嘔)
我地可以約埋一齊練習呀....我pm左你的既mobile啦....請快d與我聯絡啦...
大家一齊練習~~
作者: vhtober    時間: 2008-10-8 22:20
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-8 11:07 發表

甘就岩啦....我比較唔怕醜...同你一定好夾...........(嘔)
我地可以約埋一齊練習呀....我pm左你的既mobile啦....請快d與我聯絡啦...
大家一齊練習~~

貓ctse~我收到la~~~ 都係第一次收pm 咋..搵左好耐都唔知點開...
好喎...到時你帶我出去(街)威la..我下次去次前call call 你先~你跑開咩時段ar??
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 08:47
原帖由 vhtober 於 2008-10-8 22:20 發表

貓ctse~我收到la~~~ 都係第一次收pm 咋..搵左好耐都唔知點開...
好喎...到時你帶我出去(街)威la..我下次去次前call call 你先~你跑開咩時段ar??

我這兩日開始早上4:30am起身,5am開始由附近既公園仔練習跑步,跑到6:30am才完.....因為平日放工後無咩時間跑步呀,所以就迫自己早起練習啦......

如果我地一齊跑,你最好早一天call我安排一下,因為我自己好鬼多私務要搞, 平日放工後都唔可以隨時走得開, 加上我而家又早上running,所以預早一天安排比較好...
作者: nc    時間: 2008-10-9 10:11
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-9 08:47 發表

我這兩日開始早上4:30am起身,5am開始由附近既公園仔練習跑步,跑到6:30am才完.....因為平日放工後無咩時間跑步呀,所以就迫自己早起練習啦......

如果我地一齊跑,你最好早一天call我安排一下,因為 ...

witchycatcat很勤力呀, 6:30am起身我都懶, 可況4:30am, ctse 勁
作者: 曲奇    時間: 2008-10-9 10:19
四點半咁早就起身...
有時候我才在這個時間訓覺呀... vv"
作者: kenneth    時間: 2008-10-9 10:23
作者: 龜速行    時間: 2008-10-9 11:37
witchycatcat ctse

wa !! 4:30 am起身 5:00 am 跑步

決心很大

"強"!!!!!!!!!!!

作者: Alfred    時間: 2008-10-9 12:08
原帖由 龜速行 於 9/10/2008 11:37 發表
witchycatcat ctse

wa !! 4:30 am起身 5:00 am 跑步

決心很大

"強"!!!!!!!!!!!

小弟遲啲都可能會咁做,返早就跑番工,放工再一轉。而家講住先。
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 13:36
哈哈......多謝樓上的讚賞.........
5am跑步既大計我都係實行第二日咋...希望我唔會甘快放棄啦.....
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 13:36
原帖由 Alfred 於 2008-10-9 12:08 發表

小弟遲啲都可能會咁做,返早就跑番工,放工再一轉。而家講住先。

跑返工,甘個身咪臭晒囉...............
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 13:43
原帖由 kenneth 於 2008-10-9 10:23 發表
四點半起身跑步,除渣打外,小弟都冇試過 。佩服﹗佩服﹗

你地勁呀嘛...............我呀....前幾年我仲係咩運動都唔做既懶人....後來識左一d行山既良朋益友,跟下人地就開始玩下運動啦.....我d體力唔好架,所以要將勤補拙,俾多d心機練習才得..." />" />

我而家主要是玩跑步,獨木舟,浮潛,行下山.....我遲d plan緊學scuba diving.....不過我swimming唔係幾掂,主要是唔夠氣,游到最多25m咋...
作者: kenneth    時間: 2008-10-9 13:49
作者: 龜速行    時間: 2008-10-9 14:30
標題: 回復 44# 的帖子
witchycatcat c tse

wa wa ................

真的十項全能

作者: 曲奇    時間: 2008-10-9 14:41
若然遲d忙到冇時間練跑...
或許我都會效法witchycatcat c tse朝早起身跑步..
不過真的須要超勁的恆心啊....
作者: 711MF    時間: 2008-10-9 15:02
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 15:20
原帖由 711MF 於 2008-10-9 15:02 發表

下山下海都玩齊,,,
scuba diving  好似最小游到50M 喎,

唔係呀.............無記錯既話應該係200mhjgh" />k" />

獨木舟就at least 50m
作者: 711MF    時間: 2008-10-9 15:22
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 16:00
原帖由 711MF 於 2008-10-9 15:22 發表

要游200M 但係游得25M,咁先練游水囉.........

我唔夠氣架啦....游水唔係我專長...
作者: 711MF    時間: 2008-10-9 16:12
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-9 16:52
原帖由 711MF 於 2008-10-9 16:12 發表

游水唔得,潛水好似會危D喎.....

唔係唔得,係唔pro啫.............潛水有氧氣樽嘛...
作者: 711MF    時間: 2008-10-9 17:11
作者: Alfred    時間: 2008-10-9 17:47
原帖由 witchycatcat 於 9/10/2008 13:36 發表

跑返工,甘個身咪臭晒囉...............fhjfrt" />

跳落臭河冲凉就掂哂。
作者: vhtober    時間: 2008-10-9 23:06
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-9 08:47 發表

如果我地一齊跑,你最好早一天call我安排一下,因為 ...

4...4...4....4 點...我仲同周公子傾緊計wor~~~~你好堅丫....要keep 住丫..我plan 好之後call 你丫..不過好唔好黃昏時候去丫??如果是5:00...請問天光未架呢其實?
作者: vhtober    時間: 2008-10-9 23:14
yeah...貓貓ctse, 你真係 10 項全能丫...你只係謙姐...你所謂無氣..應該同我個standard 有d 唔同架la~我真係好鬼無氣, 好la 好la..到時你就見識下咩叫真正的無氣無力...fg~~~
我之前唔係反開跑步ka..我只是跳舞~~不是好勁d舞, 是belly dance 咋.....間下唔時才swimming 下...游就游到好耐..不過都係慢游..蛙式慢游
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-10 09:49
原帖由 vhtober 於 2008-10-9 23:06 發表

不過好唔好黃昏時候去丫??如果是5:00...請問天光未架呢其實?

如果平日要返工既日子,我最快都要around 8pm才得呀..........所以我至改早上練習咋......
以我這幾日既觀察,而家既天氣,個天起碼6am才有微光......
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-10 09:53
原帖由 vhtober 於 2008-10-9 23:14 發表
yeah...貓貓ctse, 你真係 10 項全能丫...你只係謙姐...你所謂無氣..應該同我個standard 有d 唔同架la~我真係好鬼無氣, 好la 好la..到時你就見識下咩叫真正的無氣無力...fg~~~
我之前唔係反開跑步ka..我只是跳舞~~不 ...

唔係呀..............我真係好水皮既,不過就因為性格比較外向,我既戶外活動朋友全部都係網上認識既......因為我以前f.1至f.7都係讀女校,d女仔朋友全部都係唔做運動既......所以我唯有跟"街外人"才有得玩運動....所以,我幾年前真係一點運動都唔做既.........................

你跳舞架,甘你身型咪好靚囉
作者: vhtober    時間: 2008-10-10 20:02
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-10 09:53 發表

唔係呀..............我真係好水皮既,不過就因為性格比較外向,我既戶外活動朋友全部都係網上認識既......因為我以前f.1至f.7都係讀女校,d女仔朋友全部都係唔做運動既......所以我唯有跟"街外人"才有得玩運動.... ...

死la 死la~~我地係唔係同學來ka..我都係女校生..都係d fd 係唔做任何運動~ 唔通...世界咁細小???
你就估錯la..我係小肥妹仔一名...絕對同 "好身型" 拉唔上關係...跳極都係肥do do~
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-14 09:22
原帖由 vhtober 於 2008-10-10 20:02 發表

死la 死la~~我地係唔係同學來ka..我都係女校生..都係d fd 係唔做任何運動~fgj" /> 唔通...世界咁細小???
你就估錯la..我係小肥妹仔一名...絕對同 "好身型" 拉唔上關係...跳極都係肥do do~

e.............你間中學係唔係都係深水步區,不過前幾年搬左去大角咀果間呀? .........
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-18 22:47
標題: 馬拉松 Clinic
有無人參加馬拉松 Clinic?上年訓練班都馬拉松提醒我注意到 D 基本動作。希望今年有新的得著。
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-19 15:49
標題: 回復 26# 的帖子
才剛剛復操,未敢立到谷半馬!
作者: vhtober    時間: 2008-10-19 18:41
原帖由 ngwkd2008 於 2008-10-19 15:49 發表

e ching~你受了傷乎? 咁你報了渣打未ar?
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-19 23:47
標題: 回復 64# 的帖子
不是受傷,只是這三個月忙行山及影相,疏於操練。今年渣打已報半馬挑戰組。
作者: vhtober    時間: 2008-10-20 21:28
原帖由 ngwkd2008 於 2008-10-19 23:47 發表
不是受傷,只是這三個月忙行山及影相,疏於操練。今年渣打已報半馬挑戰組。

icic~ar~ching 也愛影相? 去開邊樹拍呢又?我也報了半馬...不過佢要上次成績within 2:15至可以挑戰組, 我不合格ar~只入了慢跑組也~~
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-20 21:44
標題: 回復 66# 的帖子
我上次都未做到2:15,不過希望借同組跑手帶出鬥心。
作者: vhtober    時間: 2008-10-20 21:59
哎呀~mud 佢唔係會check 架咩? ~ 我都想入挑戰組架...我上次係2:20~我目標係可以比上次快10 mins...希望可以la
作者: vhtober    時間: 2008-10-20 22:01
係wor ching, catcat ctse 約跑wor...this friday~你來不來?
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-21 10:59
原帖由 ngwkd2008 於 2008-10-18 22:47 發表
有無人參加馬拉松 Clinic?上年訓練班都馬拉松提醒我注意到 D 基本動作。希望今年有新的得著。

請問咩係馬拉松clinic呀.. .......?
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-21 11:00
原帖由 ngwkd2008 於 2008-10-19 15:49 發表

david ching,
我同vhtober都報了半馬...不過唔係挑戰組.....
我地個日可以一齊影大合照呀...
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-21 11:02
原帖由 vhtober 於 2008-10-20 21:28 發表

icic~ar~ching 也愛影相? 去開邊樹拍呢又?我也報了半馬...不過佢要上次成績within 2:15至可以挑戰組, 我不合格ar~只入了慢跑組也~~

vhtober你 都好影相架咩...?定係你想ching同你影寫真呀..............
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-21 11:02
原帖由 vhtober 於 2008-10-20 21:59 發表
哎呀~mud 佢唔係會check 架咩? ~ 我都想入挑戰組架...我上次係2:20~我目標係可以比上次快10 mins...希望可以la

唔好呀...................................你陪我一齊玩"非挑戰組"啦
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-21 11:03
原帖由 vhtober 於 2008-10-20 22:01 發表
係wor ching, catcat ctse 約跑wor...this friday~你來不來?

ching reply左佢會到啦....放心放心....
作者: kenneth    時間: 2008-10-21 11:04
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-21 11:30
原帖由 kenneth 於 2008-10-21 11:04 發表

話時話,小弟覺得,應該是...不會check 的。

不過,就算"萬車邊"join左挑戰組,但同跑果度個個都係勁人,自己跑得甘慢會好沮喪架喎.............
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-21 12:57
標題: 回復 70# 的帖子
即係業餘田徑總會協辦
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-21 13:01
雖然不斷被人超前,但拍住D高手跑一小段都係過癮。
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-21 13:03
標題: 回復 68# 的帖子
向自己挑戰一次喇!
作者: ngwkd2008    時間: 2008-10-21 13:04
標題: 回復 76# 的帖子
向自己挑戰一次喇!
作者: vhtober    時間: 2008-10-22 19:00
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-21 11:02 發表

vhtober你 都好影相架咩...?定係你想ching同你影寫真呀..............

HEHE~~~梗係唔係人拍我la...我係好影相架...不過都唔喜歡拍人...喜歡打下雀同捉下虫
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-23 09:04
原帖由 vhtober 於 2008-10-22 19:00 發表

HEHE~~~梗係唔係人拍我la...我係好影相架...不過都唔喜歡拍人...喜歡打下雀同捉下虫

打雀捉虫........

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2