香港長跑網 - 長跑長友

標題: 參加渣馬或長跑比賽的朋友,會否邊跑邊聽歌? [打印本頁]

作者: eric798    時間: 2013-2-22 11:00
標題: 參加渣馬或長跑比賽的朋友,會否邊跑邊聽歌?
參加渣馬或長跑比賽的朋友,會否邊跑邊聽歌?
你們會用什麼裝備?

我日前才經團購買了一個可放手機的肩帶,相當實用。
作者: 固體蛇    時間: 2013-2-22 12:01
一向唔會訪聽歌邊跑, 覺得幾危險
作者: Ziramas    時間: 2013-2-22 15:32
I do listen to music but only use one ear plug (stay alert)
作者: Joeilo2005    時間: 2013-2-22 16:10
Yes, it is my habit to do so.

作者: Primart    時間: 2013-2-22 16:50
上年半馬冇聽歌, 不太辛苦回終點。
今年上全馬一定要聽勁歌, 後段要靠節拍來打氣, 推只腳向前走。
作者: lycos520    時間: 2013-2-22 21:30
會,習慣咗,唔系個話好無聊。一般聽滄海一聲笑呢種
作者: little-fish    時間: 2013-2-22 22:07
平時長課都有,但24號就唔了,輕身上陣,
作者: 柔詠    時間: 2013-2-23 08:23
不會!
作者: workhardbrother    時間: 2013-2-23 09:01
聽 Rap, hip hop
作者: tammytse    時間: 2013-2-23 09:05
上年有。後來改了習慣不再聽歌。聽自己嘅呼吸
作者: disdis    時間: 2013-2-24 13:12
rock festival
作者: sonilmk    時間: 2013-2-24 19:17
我都冇聽, 覺得會分心留意唔到周邊D跑手
作者: cmanho    時間: 2013-2-25 18:46
小弟會一面聽歌, 一面發呆~~
hahaha...
作者: kokyan_lam    時間: 2013-2-25 19:08
會聽, 尤其係打氣歌, 真係對鬥心有幫肋, 不過唔會帶earphone/headphone, 會用iphone loudspeaker放, 因為跑手太多, 帶earphone會聽唔到周圍既聲, 易出意外
作者: croco399    時間: 2013-2-27 23:02
試過聽, 帶耳機就成日甩耳機, 用機speaker又影響到人
所以都係唔帶唔聽了
畢竟輕身上陣最好
作者: akirayuki    時間: 2013-2-28 00:21
我都有戴, 不過就普通野, 想換部ipod nano or ipod shuffle!

唔知邊部會好少少?
作者: mtkdc    時間: 2013-2-28 01:23
akirayuki 兄...勸你放棄ipod shuffle...容易入汗(壞機)!
另外,跑馬路或經過單車徑就少聽歌,圍圈跑就必備了...否則悶死!
作者: angkso    時間: 2013-3-1 14:48
I always have MP3, may be TKO has less traffic; my shuffle has been with me over 4 years and still working fine...
作者: awolswat    時間: 2013-3-1 15:21
練習會聽歌仔, 一個人實在有點悶!
比賽唔會聽, 實在太多人!
要小心聆聽四周聲音!提防意外!
作者: CYRCON    時間: 2013-3-1 16:20
聽著歌不危險嗎?會聽不到現場情況
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-13 05:27
雖然驚危險, 但聽左真係無咁悶, 而且唔會成日諗住唔夠氣, 好辛苦, 當然也會不自覺慢起來.......
想問下師兄們正式比賽係咪其實唔比聽歌 ?
作者: akirayuki    時間: 2013-3-13 22:38
mtkdc 發表於 2013-2-28 01:23
akirayuki 兄...勸你放棄ipod shuffle...容易入汗(壞機)!
另外,跑馬路或經過單車徑就少聽歌,圍圈跑就必備了 ...

謝謝, 我都係跑維園多! 所以會一路跑一路聽下歌, 放鬆下
作者: pakcb    時間: 2013-3-19 17:44
以前有,但後來發覺呢個係惡習黎
可戒應戒
作者: Pepe    時間: 2013-3-19 18:30
自己唱!大細聲、幾時停都得。
作者: wongkel    時間: 2013-3-26 12:17
我習慣左聽,好慘,唔聽就跑得差。岩岩渣馬跑跑下(開頭)居然冇電,灰爆,同埋好似冇左D音樂去distrack我咁,反而好唔專心。之後再 join 左令一個全馬,全程聽歌,就ok了。所以... 我都想介聽歌習慣。

我用 iPod shuffer + Philips actionfit headband,好輕同防水好,shuffer 就用左2年,不過3舊水既機粗用都可以。
作者: NKLK    時間: 2013-3-29 00:52
小弟都好不幸慣咗聽住歌或收音機去跑,比賽亦然,兩樣聽法都會令我好自然咁代入咗有美妙人聲嘅世界,個人又會自然地輕身咗,有好笑嘢聽又會輕鬆D。如果半馬以上冇咗耳伴,加上又係跑track嘅話,淨係聽住自己呼吸同腳步聲,真係要好有功力先得,而呢方面亦都係我要向各位師兄師姐學習!!!

Btw, 最近小弟有隻個人覺得好正嘅OST介紹黎作為練tempo或衝刺時段係一絕嘅,就係早排好hit嘅....

"Les Misérables_ Highlights From The Motion Picture Soundtrack"
作者: YM Tse    時間: 2013-3-29 00:57
初時跑都有聽,但發覺聽左1小時倒隻耳仔好攰!之後再無用!而我比較愛跑街可提高警覺留意四週環境。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2