香港長跑網 - 長跑長友

標題: compression socks... [打印本頁]

作者: Calf    時間: 2013-2-25 04:50
標題: compression socks...
想問下邊隻牌子比較好? 美記? asics? Salomon? 2xu? skin? Compressport ?
其實socks定calf會好D呢?
socks定calf主要分別係邊?
主要想多用途D..練習同比賽都著,平時長跑,三鐵同跑山都有...

===========
另外想問問2隻牌子..

Salomon
Salomon 1
Salomon 2
Salomon 3
Salomon 4

呢4隻各有咩分別?
===============
Compressport

Compressport 1
Compressport 2
Compressport 3

呢3隻又有咩分別呢?
唔該各ching

作者: Calf    時間: 2013-2-28 03:11
推一推..
作者: didierlee    時間: 2013-2-28 11:44
唔使考慮,市場上Compressport呢樣最強, R2啦,size 亦合亞洲人
作者: kelvin71    時間: 2013-2-28 17:05
一定是COMPRESSION PORT 好些.

順帶一提,SOCK同CALF保護地方不同,師兄要留意.
作者: little-fish    時間: 2013-2-28 17:22
didierlee 發表於 2013-2-28 11:44
唔使考慮,市場上Compressport呢樣最強, R2啦,size 亦合亞洲人

聽說是 ur 最好!不過未試過其他
作者: Calf    時間: 2013-2-28 23:23
唔係US最好咩??
另外calf同SOCK保護既地方有咩分別?
作者: didierlee    時間: 2013-2-28 23:52
一般用r2已非常足夠,保護回復效果巳經很好。
貴未必好,合用便足夠
作者: CYRCON    時間: 2013-3-1 18:43
唔知有冇人想一起買呢
作者: muse2705    時間: 2013-3-3 02:13
請問香港邊度可以買到Compressport
作者: Calf    時間: 2013-3-3 05:53
3鐵鋪有得買,但經ching推介後,我已經上網買左
作者: bunbun    時間: 2013-3-3 06:28
kelvin71 發表於 2013-2-28 17:05
一定是COMPRESSION PORT 好些.

順帶一提,SOCK同CALF保護地方不同,師兄要留意.

請教, sock vs calf的分別?
是長短嗎?
作者: kelvin71    時間: 2013-3-3 17:16
bunbun 發表於 2013-3-3 06:28
請教, sock vs calf的分別?
是長短嗎?

Calf一般保護小腿腓腸肌,同時增強此處血液流通。

Socks主要保護足踝及脛部分,但因長度關係,未必能百分百保護小腿位置。

作者: muse2705    時間: 2013-3-4 11:01
Calf 發表於 2013-3-3 05:53
3鐵鋪有得買,但經ching推介後,我已經上網買左

Ching, 可以pm我價錢嗎?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2