香港長跑網 - 長跑長友

標題: 條街少咗人跑步? [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-3-2 12:44
標題: 條街少咗人跑步?
有無發覺條街少咗人跑步?

最多的時候, 就係農曆年期間

作者: alanika    時間: 2013-3-2 13:12
其實都係。每年幾萬人跑渣馬,但平時日常練跑只見來來去去都是那幾個人跑,跑步在香港根本不成風氣,都幾悲。
作者: tammytse    時間: 2013-3-2 14:14
10k比賽後休息(偷懶)了數天,又外出了兩天,明天恢復操練。剛enroll 了runkeeper 的半馬training plan.  向半馬出發!
作者: cmanho    時間: 2013-3-2 14:39
小弟渣馬後休息1天已經復操, 但條街的確少咗好多人跑步~~
作者: gc9543    時間: 2013-3-2 14:43
渣馬傷左。休養中;只輕鬆跑了2次 30min

作者: PiTA    時間: 2013-3-2 16:03

渣打馬拉松個後少咗人喺街跑就係必然嘞,加上從呢個月開始啲天氣就越來越暖/熱,俾人多一個理由唔出去跑。

對於D die-hard 跑友嚟講,咁都未必係壞事,起碼條街無咁多人啦。

我聽日就要復(長)課嘞,為嚟緊嘅比賽作準備!
作者: forget    時間: 2013-3-2 19:07

臨渣馬前兩星期真係多好多跑友喺街跑,尤其是女仔依家......
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-2 19:37
香港人共性,愛趁墟,臨急抱佛腳。少左人係必然的了,留低的又咪平日撞口撞面果班。希望渣馬過後可以多d新人加入喇
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-2 19:59
啲人當渣馬係大考,咁試都考完了,仲邊有人温習呢
作者: PiTA    時間: 2013-3-2 21:54
coolmanlai 發表於 2013-3-2 19:59

當然有啦!以全馬嚟計,就係果啲當渣打香港馬拉松係香港公開試,除咗香港之外呢班考生仲要考其他地區嘅公開試架!

學無止"境" 呀,你話係咪?
作者: SEA    時間: 2013-3-2 21:55
其實都好正常
大賽過後大多重回自已的生活
加上潮濕更令人不想跑
作者: JIMTSE    時間: 2013-3-2 22:21
gc9543 發表於 2013-3-2 14:43
渣馬傷左。休養中;只輕鬆跑了2次 30min

same~
作者: wwy512    時間: 2013-3-2 23:05
休息中~因為膝頭整親,但唔係跑步整親,所以游下水輕鬆下先
作者: ChowChow    時間: 2013-3-3 22:30
比賽完都要抖吓掛?我都停咗1week無跑, 但我嚟緊重有一個full M + 4月決戰大帽之巔
所以唔好咁快下定論
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-4 01:16
今日下午跑步,覺得又多番人跑了!
作者: Joeilo2005    時間: 2013-3-4 13:18
嘻嘻,我也enroll 左Runkeeper 21k, 今晚開始了。大家努力
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-4 22:35
coolmanlai 發表於 2013-3-2 19:59

题外話,我個人唔建議一年跑太多全馬賽事,要長時間高強度耐力訓練是會傷身的,君不見昔日很多可做2小時30多的本地名將已絕跡全馬賽事.始終長跑長有至係王道!
作者: tammytse    時間: 2013-3-4 22:41
Joeilo2005 發表於 2013-3-4 13:18
嘻嘻,我也enroll 左Runkeeper 21k, 今晚開始了。大家努力

大家一起努力加油!
作者: muse2705    時間: 2013-3-4 23:46
已經開始復操

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2