香港長跑網 - 長跑長友

標題: JoJo亂跑紀錄 [打印本頁]

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-8 03:09
標題: JoJo亂跑紀錄

小弟現年廿五, 家住九龍, 本性屎忽痕外加三分鐘熱度,目標係長跑長有一改過去
本身小弟自細的頑皮開, 唔鍾意癡家, 所以就有唔同運動,小學乒乓, 初中籃球, 中五減肥日日游水游左一個暑假,高中足球
雖然讀區內名校, 但中五前我都唔讀書,突然間心血來潮唔想衰比人睇就開始讀, 比我好彩升到中六
但好景不常, 放學踢波跑跑下斷左靭帶,半月板碎左, 排期做手術要半年後, 好啦~ 又好似中五咁,讀書係為玩, 咁就比我認認真真讀書希望入大學玩多三年
好彩比我入到, 更開心係唔返學入院做手術居然唔洗拎假,但一入就十日
唔知係我本身身體差定誤服蛋, 做完手術好腫啲骨出血又入多次手術室,但公立醫院排左七日先入到, 當中感覺好似有個鉗夾住膝頭咁痛到爆, 之後第十日先出院,先開始我另一人生
經過隻腳伸唔直, 屈唔到, 物理治療半年後我好返,中間我第一次認真接觸跑步
中學運動會有跑過100, 400, 1500同玩過跳遠,三級跳等, 由於我專搵冷門參加所以都有拎過獎, 哈哈
但長少少, 半個鐘以上咁跑真係未試過,而有測時間同距離居然係醫院的跑步機上, 事後當然發現跑步機同真係跑唔同啦
由於果陣真係好想快啲好返踢返波, 所以好努力, 大學入面的健身室亦日日去操
由於覺得悶, 所以我踩單車機,因為單車機可以睇書, 其他唔得
最後係算好返, 但我亦不再愛自己踢足球,因為身邊朋友知道我受過傷會就住我, 我亦都唔會好似未受傷前咁去到盡下下就住就住, 從此我就無再波踢
單車機上的興趣一直到畢業, 亦完成台灣單車環島遊作為畢業旅行
之後工作一直忙亦遇到一個我好鍾意的女生, 但中間一直有好多少問題,最後亦分手了
為左忘記傷痛, 我決定做運動, 重拾運動流汗為我帶來的快樂
運動最簡單莫過於跑步, 所以就開始跑步
小弟又係一個器材控, 耳筒, 電腦,相機等, 亦深知自己性格係買左就要用盡, 所以不久購入運動手錶連心跳計同測距器,為的就是要自己跑步
開始跑時由於太耐無跑亦唔識控制速度, 跑屋村一圈已經扯晒蝦,大約有千五米左右
亦都唔係日日跑, 可能一個禮拜先跑一次,或兩次
每次加半個圈, 去到後期已經可以跑10K左右
但好景又不常 (應該衰野做太多天收),123月我居然盲腸炎, 但我由於見工, 所以第一日無睇,第二日去樓下睇醫生, 可能經過之前手術我變得更忍得痛, 醫生話我急性腸胃炎,到第三日我真係落唔到床先叫白車入院
人生真係充滿驚喜, 上白車想去私家醫院(買左保險無理由唔用), 但救護人員話白車只去公立醫院, 推左去最入個位,床都落唔到, 等左一個鐘聽到叫名抽血, 短短廿米路我行左十五分鐘先過到去,再行左漫長的廿米照X, 搞左七個鐘先上病房,醫生果陣仲係話我條腸反轉左話未必要做手術
上到病房照電腦掃描, 之後有醫生同我講話:阿仔你大鑊喇, 你盲腸穿左而家要同即刻同你做手術, 夠十八歲未?
唔想屋企人擔心我只係同家姐講, 叫佢地唔好同屋企人講
人生第三次全身麻醉, 唯一擔心係醒唔返,醒唔返好自己唔會知, 好過半身麻醉下半身郁唔到
手術開始前仲講緊笑, 一訓就六個鐘, 好彩最後都醒得返,見到父母的擔心樣, 我又一次做左衰仔
外科病房總結就係人多同嘈, 但亦都見到父母家人最重要,見有病人父母七八十歲行動不便都日日泥探病, 但仔女可能幾日先泥一次,父母果然偉大
一訓就廿日, 放假放左一個月有多,真好唔返工有糧出, 但日日洗傷口洗左兩三個月, 而身上亦多條永不磨滅的疤痕
身體弱, 一直去到年初先跑返步,理由只有一個: 器材控
見到有對鞋好靚, 買左返去, 由於隻色關係基本上唔會著出街,但買左無理由唔著所以就著去跑步
咁耐無跑跑2K已經好辛苦, 但最後跑左5K,跑左一月二月都係亂跑,
日日都跑咁滯, 唔累就買多啲,10K, 累就4K起跳, 10K速度慢慢由開始接近一個鐘去到50分鐘內,亦開始有身邊朋友加入 (其實係佢地等拖拍搵我ZIP時間)
最後興起國外馬拉松的念頭, 希望參加外地賽事順手旅行,感愛下氣氛, 所以上網搵
泥到長跑網同RUNNER’S WORLD先知原來要練其實有更好方法,LSD, TEMOP, INTERVAL
所以都改變左訓練方法, 唔再一味亂跑
至於體重, 亦由之前70KG減到而家66KG(178CM), 肚啲肥肉都好似少左, 煙都食少左, 希望可以繼續跑
Run Health, Run Long, Run Fast

作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-8 04:30
Ching 好有毅力呀! 加油! 不過小心身體,長跑長有
作者: Professor    時間: 2013-3-8 10:40
肚啲肥肉都好似少左, 煙都食少左-----> 我都係~!  大家加油!!!  
作者: blurmax    時間: 2013-3-8 11:14

Better quit smoking lah - it's 100% hazardous to your health
作者: orgafish    時間: 2013-3-8 15:29
JoJo, continue ur running and quite smoking like me la
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-8 16:31
Ching , 我都係因為跑步的緣故,終於戒了食煙, 我食了十幾年架啦 ! 您會覺得身體狀況會更好
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-11 11:21

多謝各位!二月開始跑多左後已經食少左一半

尋日跑左18K
跑完到今日都唔係好想食煙,但習慣係某啲時間要食
咁我就打煙炮(無落LUNGS,吸入口吐返出泥)
睇泥要再跑多啲

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-12 21:57
Interval Training Session 2
2K Warm Up
400M Fast Run + 400M Recovery Run
8 Times Total
Run till 10K for cool down

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-13 21:00
Recovery Run

作者: 長跑傑    時間: 2013-3-13 22:11
個網相信有好多戎緊煙既師兄, 大家一齊努力呀 !!!!
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-14 22:34
Tempo 1
400M * 2 Warmup
400M * 10, Targeted in 2 min per lap
800M recover
400M * 10, Targeted in 2 min per lap Round 2
Jog till reached 10KM

作者: mill    時間: 2013-3-15 11:49
加油呀JoJoYip~~~
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-16 21:24
mill 發表於 2013-3-15 11:49
加油呀JoJoYip~~~

多謝!希望快啲有機會遇到你~
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-16 21:25
LSD 4
19KM (1KM incremental from last week)

作者: mill    時間: 2013-3-16 21:40
JoJoYip 發表於 2013-3-16 21:24
多謝!希望快啲有機會遇到你~

你星期一晚去浦崗村跑 OR 星期5晚去荃灣跑青山公路就好大機會會見到我了.
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-20 20:55
Interval Session 3
3 * 400M Warm Up
400M 1:30-1:40 + 200M Easy Jog 1:30
12 Sets
Jog till reached 10K
PS Could not finish 400M after 7th Set, but still could finish within 1:40
Damn Hot Today

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-22 22:10
Tempo 2
400M * 2 Warmup
400M * 10 Target 1:55 per lap (but failed for the first few laps which finished within 1:40 or 1:50)
400M * 1 Easy Job and Water
400 * 10 Target 1:55 per lap Round 2 (Again, failed to control speed and ran too fast for the first few laps)
Job till reached 10K
Feeling Good this time, planning to have the same speed but have 3 sets next week

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-23 18:29
Damn hot today, I will never run in the afternoon in this weather except I have other stuff to do at night.
Easy run, control speed in 10KM/H
Feeling good but exhausted due to water lose from sweating.

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-4 23:44
成個禮拜都地濕
加上懶無跑到
今日第一次去you can shine
體能訓練
腳仔軟
作者: Ah_Wing    時間: 2013-4-5 00:44
JoJoYip 發表於 2013-3-23 18:29
Damn hot today, I will never run in the afternoon in this weather except I have other stuff to do at ...

個easy run HRavg高到同tempo/intervals差唔多嘅?
作者: fu38    時間: 2013-4-5 02:10
煙唔應該食少D,應該係戒咗佢, 只要有"但願今次唔好再三分鐘熱度 熱愛生命"呢個決心,就一定做得到,我食咗廿幾年,戒了四年,身體明顯健康了。

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-5 11:23
Ah_Wing 發表於 2013-4-5 00:44
個easy run HRavg高到同tempo/intervals差唔多嘅?

@@我都唔知

但跑上泥真係好輕鬆,速度都慢左好多

唔知係咪食煙關係。。。

靜止心跳60,行路100﹣110,上斜行去到120。。。
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-5 11:23
fu38 發表於 2013-4-5 02:10
煙唔應該食少D,應該係戒咗佢, 只要有"但願今次唔好再三分鐘熱度 熱愛生命"呢個決心,就一定做得到,我食 ...

我會努力架喇!!
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-7 01:39
You Can Shine後仲未RECOVER得晒
大腿仲有啲酸軟
下晝出太陽去郁動下
不過有啲涼,無乜點出汗,可惜可惜

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-14 20:45
落雨加上有野做無跑一排
起身見到有太陽急不及待今日要去跑
練左次好耐無練的INTERVAL
800M WARM UP
400M TARGET 100 SEC 200M JOG RECOVER
13 SETS TOTAL
JOG TILL REACHED 10K

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-15 20:46
Easy Run + Strength every 6 laps

作者: kokyan_lam    時間: 2013-4-15 23:17
加油!
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-18 23:33
是日YOU CAN SHINE跟操
新丁班學“鈎車”
又幾好玩喎
多謝教練及師兄師姊

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-20 13:21

是日跟操跑馬鞍山到元洲仔來回
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-20 13:26
道行未夠著薄底鞋
尾段有啲老抽
睇泥要加強訓練
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-21 12:59
今日參加左MAY姐長課
對腳有啲酸
換左對鞋果然好啲
去到科學院就回程
要抖下先得

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-23 22:12
禮拜六日跑完長課後(其實都唔算長)
星期一休息左日,對腳感覺有一半係我
由於對上大半個月落雨無練過
體能好似差左
是日TARGET 1:55/LAP * 10
2 SETS TOTAL
跑到好辛苦
同埋爭啲食波餅
睇泥都盡可能揀啲無人用足球場的時間練
之後做左3 SET體能
謎:點解我小腿酸過大腿?我跑姿睇泥錯得好利害,星期四要問教練

作者: Mimi    時間: 2013-4-23 22:49
原來Jo Jo師兄都係上新丁班。哎呀!我唔認得人樣!
師兄你都要保重,少食煙為妙!
上第二堂學改善跑姿、用腳前掌跑,我對小脾都係酸過大脾好多(平時通常係大脾酸)!唔知係咪你跑姿正在改良中?問下教練……
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-24 22:48
Mimi 發表於 2013-4-23 22:49
原來Jo Jo師兄都係上新丁班。哎呀!我唔認得人樣!
師兄你都要保重,少食煙為妙!
上第二堂學改善跑姿、用 ...

我認人都好差
但師姐你我實認得
實在太令人嘆為觀止
五月底前都仲可以泥新丁班
之後轉工就唔知喇
聽日我話你知我係邊個
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-24 22:49
是日輕鬆跑
仲多人過尋日
不過今日有中同陪輕鬆跑時間過得好快(其實尋日不停望表都過得好快)
小腿依然酸酸地

作者: JoJoYip    時間: 2013-4-25 23:13
預計泥緊幾日落雨
新丁班前去練INTERVAL
400衝200休*10
之後教練計劃去梅子林上落斜可惜好景不常未離開海濱開始大雨中斜折返
教練練深蹲之後除鞋跑400*2
睇泥除鞋跑真係會用前腳落地
不過小腿力量唔夠好快就無力
要加強訓練亦要試下除鞋跑學跑姿

作者: av123    時間: 2013-4-26 10:41
JoJoYip 發表於 2013-4-25 23:13
預計泥緊幾日落雨
新丁班前去練INTERVAL
400衝200休*10

係啦,跑跑下黎落大雨, 最後唯有急步快d跑返球場.
除鞋跑原來真係好爽, 以後真係要試多d!
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-26 11:18
av123 發表於 2013-4-26 10:41
係啦,跑跑下黎落大雨, 最後唯有急步快d跑返球場.
除鞋跑原來真係好爽, 以後真係要試多d! ...

以後無籍口比自己落雨唔跑步(當然要安全最好跑運動場)
但小腿今日好酸
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-28 22:56
話說尋晚燒野食後
今朝起身喉嚨有啲怪
唔知係太熱氣定作病
尋日訓太晏無跑有啲內疚
今日跟MAY姐去馬
原本下晝中同好友約我跑斧山道
咁就留力一半返轉頭
點知下晝無跑到改左去即興影相
但乜都影唔到

登錄/註冊後可看大圖

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-1 10:58
430約跑
感謝各工作人員令活動順利舉行
病病地都照跑
呢類活動又點可以錯過?!
去程跟大隊跑,少少暗斜唔多覺
水站折返
回程自已跑
5:00/K
好少自己跑都去到呢個速度
但落斜又真係幾爽
汀九下仲見近排火熱的鴨仔
可惜跑住唔想停無影到

PS SUUNTO個新INTERFACE都幾靚
但啲位太闊整到好怪

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-2 22:57
星期四又到新丁訓練班
早到輕鬆跑個4K熱身
由於上星期無去梅子林所以留定力唔知今日會唔會補返
不過今日教練安排做體能
之後再1,2,3,4,5
第1次一個圈3分鐘連抖
第2次兩個圈6分鐘連抖
如此類推
原本諗住2:00一圈5:00 PACING跑
但諗諗下又好似唔係好練到野
加快左少少
但師兄姐實在跑得好快
追到嘔都追唔到

PS 由430左邊流鼻水到今日兩邊一齊流,跑步都幾係野,用個口抖氣又好口乾,但又唔用得鼻,祝自己早日康復

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-2 23:01
總結四月跑得好少
唔可以再因為落雨而唔跑
五月加油

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-4 20:23

是日早上有野做
下午有得跑老遠都走去荃灣到青龍頭來回輕鬆走一轉(其實唔知到未但隻錶話8K就返轉頭)
其實都幾好跑,有少少上落斜
但間唔中要過馬路感覺上時間過得快啲
諗住最尾4K試下用4:30﹣4:40走但最後邊傾計邊慢JOG不覺不覺就返左去
唔錯唔錯
除左多蚊之外(簡直係我天敵)
明天再努力

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-5 19:18
是日馬鞍山科學園來回
真係幾休閒
慢慢跑慢慢跑
但慢得泥一樣好大汗件衫同褲濕晒
PS 1 唔知係鞋定心理作用,感覺尋日輕快好多今日腳步有啲沉重
PS 2 腳指尾舊骨有啲痛唔知咩事,聽日休跑一日睇下咩情況,希望係攰唔係傷

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-10 01:27
自上個禮拜六跑完右腳腳趾尾同腳板中間果個位有啲唔自然(唔敢講話痛,未去到我認為痛的地步)後決定休跑一陣
等到果個唔自然感覺消失後先跑
星期四新丁班上堂
雖然上個禮拜喉嚨唔自然又復發+濃啖但都照去
有得去學野梗係去學下啦
去到熱身跑圈場邊有個阿叔(伯?)叫我過去
以為咩事
佢話我跑姿有問題,我梗係知啦,熱身梗係輕挑彈彈下扮青春少艾
到最後其實想SELL我上堂
上堂唔係唔好但我未到呢個專業地步
好意心領

之後正式上堂
體能4 SETS
無上個禮拜咁努
之後玩跑圈
1 SET = 1K + 深蹲十下+1K+SIT UP 10下
TOTAL 4 SETS
時間唔記得
同埋跑跑下無數到圈亂左都亂跑
望到隻錶跑左似正路就算
我發覺我都係懶無出盡全力
下次努力啲!

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-12 13:04
話說愈病愈重
連繼兩日諗住早啲訓第二日早起但訓左兩個鐘就醒
直到四點先訓返
尋日起唔到身
今日順利起身
跑開就無鼻水同無咳
但3K位置落狗屎全身濕晒唔想病況更差唯有折返
見太輕鬆回程全程學人前腳掌落地
唔知係咪唔岩
同一速度計要比全掌落地更花氣力

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-14 00:17
話說尋日來回加埋得果7K好似無郁過咁
今日就去過鬆下腳
好似好耐無跑過斧山
跑跑下巧遇一個小同+中同
就開始吹水喇
最後完成10K成身濕晒收工走人
PS 跑又唔咳一停又咳,唉
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-14 21:22
好似好耐無跑過INTERRVAL
今日又重溫下
800M WARM UP
400M TARGET 1:40 200M JOG RECOVER
6 SETS 飲水 8 SETS
800M JOG COOL DOWN
頭12 SETS都KEEP到前掌落地
之後無以為繼
下次再努力
PS 件衫濕到扭啲水夠煮兩個出前一丁,有夠誇張

作者: Mimi    時間: 2013-5-14 21:54
d咳好番未呀?
好勤力呀!
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-15 11:00
Mimi 發表於 2013-5-14 21:54
d咳好番未呀?
好勤力呀!

好衰架
由出門口去跑都無乜點咳
到返屋企又咳過
不過好得七七八八喇!謝謝關心!
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-15 21:20
尋日學完前掌落地小腿好酸
決定去整個EASY RUN抖下
但性急的我唔望錶無目的只會愈跑愈快
所以就SET左心跳160做目標
結果係:真係跑得好慢
特別係件衫濕晒癡住個身真係好唔舒服
所以都係除衫跑
謎:幾時個肚腩先肯同我分手?

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-16 23:54
原本以為落雨點知好快又好天
即劇早啲去熱個身
400M*2熱身
400M*10 TARGET 1:55
頭果幾圈都係太快
最後JOY到夠5K好計數
開頭諗住來兩SET但實在太太太太熱喇
條短褲濕到好似游完水上水咁
比個藉口懶下

之後上堂
上半堂教癡膠布
下半堂教練指示訓練加速
2*400
4*400
5*400
1*400
中間可停一分鐘
小弟實在未夠道行跑左六個圈跳車抖左一分鐘再完成後半
同埋都係加唔到速,嗚嗚
最後條褲堂然係濕晒啦

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-20 00:46

話說自中學亂咁報的田徑比賽後第一次比賽
都有十年
今次參加左東莞的5K比賽(幸好無報半馬,唔係呢個天氣下我可能會中暑)
是日異常熱
雙錶又無時間/公里只有即時每小時速度
又唔識點配速所以鎖定13KM﹣14KM/H跑
人好多開頭起步好似玩閃避球咁閃泥閃去
跑左陣已經熱到想暈
又不停咁試搵人跟但搵極都搵唔到(比我遇到仁教練跟左陣已經跳車,太快根本唔係我速度)
去到2.5K第一個水站,問人返轉頭未
可能我用唔係講普通話無人應我
跟住問下隔離跑緊果個轉普通話
佢話跑多陣會有指示
跑多陣見到樹上掛左啲野,寫住3K
行埋去停係度望,係喎係呢次比賽3K喎
諗左陣發現對路返轉頭
果時應該無乜跑5K係我前邊
同時見到同響都叫佢地調頭
去到水站轉普通話問佢話係要調頭
我問做乜無指示
佢居然指住一部停係隔離GE單車車尾
嘩真係好細,眼細睇野集中GE我都睇唔到就知有幾細
最後跑返去
特別之處係好多人未到水站就調頭
唔知係佢地見有人調頭所以調頭定睇己計到差唔多調頭
應該我係笨
無乜心情下加上熱力愈跑愈慢
但都係搵唔到人跟
曾經想行但不停有人跑
係人地眼前又點可以停?
隻錶到大約5K左右望左眼大約22﹣23分左右
同預計差唔多
但真係唔多想跑,最後果段大約係5:20以上完成
到終點已經係28分幾
抖左陣唔記得幾耐先記得禁停隻錶
最後得第五,哈哈

自爽MODE;冠軍時間係26分幾我唔係跑多應該有前三,哈哈,不過虛榮泥姐

作者: runforfun    時間: 2013-5-20 00:55
師兄利害! 不過你說的過程好搞笑。
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-20 21:31
runforfun 發表於 2013-5-20 00:55
師兄利害! 不過你說的過程好搞笑。

小弟弱得很速度很慢呢
同埋我是小師弟,哈哈
仲有好多訓練需要做去提升速度+耐力
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-20 21:37

望下對愛鞋,個底蝕得好快 真係要少啲著佢
所以換過對鞋跑
話說東莞賽請教左師母EMILY
決定改下跑姿
所以今日決定繼續用前掌落地
速度唔敢開太快所以頭6K用160HR後段用170HR
望下錶無咁悶嘛
全程都OK但8K過後腳跟會輕輕掂下地
不過我感覺唔到HAMSTRING酸痛
反而都仲係要腿,今次多埋膝頭
跑完COOL DOWN落大雨避左半個鐘先忍唔住淋雨跑返去
希望唔好咳得更西利
作者: cyrilchu    時間: 2013-5-21 11:15
jojo你好勤力喎,落親斧山都見你,少少交流,以我見到,你個上身可以前傾多啲,後蹬加強小小,個跑姿會正好多.睇下個link入唔入到,好多資料参考.
http://www.sportsnote.com.tw/run ... 6-b50c-39058ee42ef6
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-21 11:56
cyrilchu 發表於 2013-5-21 11:15
jojo你好勤力喎,落親斧山都見你,少少交流,以我見到,你個上身可以前傾多啲,後蹬加強小小,個跑姿會正好多.睇 ...

多謝指教!呢排改緊跑姿同埋跟心跳跑唔想跑太快所以怪怪地
但慢得泥辛苦個跑姿好又怪
你都好勤力呀成日都見到你!下次見到你有空再指教下小弟
作者: samuelw    時間: 2013-5-21 22:02
師兄做乜青筋都現晒
你又勤力,又fit,又跑得快。遲D一定可以攞最型跑姿獎。加油
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-24 00:03

YOU CAN SHINE上堂日
話說下個禮拜返新工,放工唔知泥唔泥到
可能係最後一堂
上半堂先做體能
上鏈人*30+果個唔記得叫咩*10
TOTAL 3 SETS
之後上梅子林
行山行過,跑真係第一次
我認我唔應該亂跟人
太快跟唔上辛苦自己
同埋右邊膝頭感覺怪怪地
唔知係咪前掌落地關係,因為右腳腳趾尾對落腳掌位呢兩日都有啲痛
經仁教練教導上斜落斜技巧
上斜真係
路斜又唔敢太快,一泥地下濕二泥我有少少夜盲唔係好睇到
最後安全返返去
PS 要勤力拉筋
PS2 想快啲幫對MIZUNO SPACER AR4開鞋,黃色真係好靚 LOVE
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-24 20:41
難得好天
著左對靚靚新鞋去開鞋
對比舊愛呢對SPACER包得無咁貼服,特別係前腳掌位
諗諗下比我發現左主要原因可能係
1 舊愛挷鞋帶果個位前少少,比較近腳尖
2 舊愛挷鞋帶的位置左右闊啲
其實都係鞋帶分別,始終人人對腳唔同而彈性最大係鞋帶
其次係HEEL DROP比舊愛多,有啲唔慣
但終括而言佢係一對好鞋(隻色太靚)
是日繼續練習前掌落地
TARGET HR 160﹣168輕鬆跑(仁教練同前進話,我好乖架)
跑跑下有幸巧遇皇上
經皇上指導下又學多左野
最後10K收工,條褲一樣濕晒
PS 跑跑下有個細路衝過泥好彩唔快同咁岩慢左半下唔係撞到佢飛起,佢仲大叫媽媽,我本能反應大喝佢叫佢要玩去一二邊唔好係跑道玩(其實我好善良架

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-26 23:46
尋日考試成日加上歐聯
星期日朝早走堂
夜晚比朋友放飛機獨自EASY RUN
比我巧遇初四果兩個靚女
我唔係特別跑埋去架
只係我跑慣第六線
每次過佢地都聞到香水味
不過幾好睇就真
是日提唔起勁,又熱
難得我想落雨,因為反正出左門口再大雨我都照跑
但事與願遺只係落左廿秒
最後一樣10K收工

PS 右膝都係怪怪地,有待觀察
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-29 21:25
膝頭仲有啲唔自然
所以決定休息兩日(其實係懶)
今日再次練前掌落地
唔知係咪尋晚前前後後飲左兩三L啤酒+成左大半包煙關係
今日目標心跳160﹣168居然只係快6M/K
加上唔知係順風跑定真係無風關係,運動場一半真係焗到暈咁滯
完全感覺到啲熱氣圍住身邊唔散
最後少少吃力完成10K
而全程都可以前掌了(有幾十米想改返全掌但好唔自然,唔知係改造成功定呢對新鞋未全掌過所以唔慣)

作者: JoJoYip    時間: 2013-5-31 00:01
是晚上堂
好彩早左少少放工去到岩岩有車趕到
熱得很
先體能後跑圈+體能
800M+SIT UP+鴨仔行*6 (我偷懶六次,其他師兄師姐8次)
膝頭依舊怪怪的,都係唔好去盡六次就停
鴨仔行真係搞唔掂
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-1 19:17
星期六馬鞍山長課
八點起步,開頭都還可
但經過無野擋住對幹太陽真係頂唔住
除左熱就是熱
加上唔知係咪新SPACER問題定我返新工著對新尖頭板鞋太窄問題
磨到好唔舒服
當然跑完係甩左一大忽皮
下次癡膠布
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-3 23:47
星期日昏迷+休息以為甩皮果度會好好多
今日膽粗粗癡晒膠布諗住去輕鬆走返個10K伸伸腳排排乳酸
點知計錯數平價膠布果兩個位會移位
最後忍痛完成10K
睇泥真係要抖返兩日比佢好返
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-4 21:58
是日六四,今年無去
原因有三
1 太熱,著恤衫好唔舒服
2 我之前去係紀念死傷者,但我唔係啲政治團體所講去六四集會係反中國,港獨或要求平反的反持者,至少我立場同佢地所講有差距,唔想比扭曲我今年唔去
3 想跑步

結果甩板都用上年入廠拎返泥癡妙布的膠布癡晒四隻腳趾出去跑
天氣涼涼地輕鬆得很,同一心跳下快左唔少
但好景不常雨愈落愈大
最後行晒雷比人叫返出跑道
等左陣唔見停唔想浪費時間自己做體能
搞完一輪都未停雨決定收工返屋企
明天繼續
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-5 21:49
尋日練完體能今日繼續跑
目標一樣控制心跳+練步頻+膠布癡腳趾
都悶悶地
但跑跑下有個怪人,明明見佢開始行,隔兩條線過佢佢又爆返上泥
頭幾次都無理佢,但佢愈來愈過,跑到我隔離線
=.=最慘係佢過完我又慢又頂住我
好啦為左唔好成日整到我更慢我就加下速
唔望心跳舒服跑(對腳舒服但透氣唔舒服)大約5MIN/K,心跳大約172
開頭幾百米佢都好似有跟我,跑左兩個圈唔多覺有人跟就跟返心跳跑
百思不得其解都唔明頂住我做乜,你有你跑我有我跑
我周圍望靚女好明顯果個係個男
轉左10K見有人衝圈
跟左陣果然十幾K開始膝頭就唔夠力
同埋停左陣真係起唔返
為安全計3K收工,呢次就有氣無力
要好好休息聽晚上堂

作者: JoJoYip    時間: 2013-6-7 00:09
星期四上堂日
今日體能後玩123456
即係1個圈三分鐘跑連休,兩個圈六分鐘連休
由於無戴錶無時間所以多謝各師兄姐比我跟之外仲比我拎埋時間
特別係EDMUND陪我跑左好幾SET
仲要難得唔記得帶膠布腳趾都無事
匠練果然是好朋友
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-9 18:27

尋日偷懶考試無跑
今日馬鞍山補返
還好起身前應該落左雨
開跑無咁熱
食左次梅後向大圍進發
明星海鮮舫前水站折返
除左梅子林外全程望心跳跑
果然好慢
之後跟大隊去游水但游左陣就被趕上水
作者: little-fish    時間: 2013-6-10 08:27
上梅子林其實都可以mon 住,我就見過有人跑沙田坳道都可以好低心跳13x, 5/km.(印象中)
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-10 16:14
little-fish 發表於 2013-6-10 08:27
上梅子林其實都可以mon 住,我就見過有人跑沙田坳道都可以好低心跳13x, 5/km.(印象中) ...

小弟體能差
其實同行無分別但心跳都不停升高
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-11 06:48
輕鬆望心跳跑
天氣涼跑快左少少
但依然好濕
8K後對袜同鞋應該濕晒
每步感覺好似踩落水咁
返到家即刻拎對鞋去吹免得變臭

作者: JoJoYip    時間: 2013-6-13 23:47
星期二同同事食飯飲野
星期三偷懶在家昏迷
今日收工晏左少少去到馬鞍山已經做緊第二SET體能
做多SET後開跑
800M+10 SITUP+800M+10 弓剪步
TOTAL 4 SET
無熱身無拉筋第二SET開始抽抽地
最後唔太辛苦完成

謎:究竟我係咪應該去快少少?
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-18 22:02
剛剛星期六約左人
星期日戰敗於周公
無去長課下只好自己自轉
望心跳跑,但好悶
最後在中間同後段加插1K加速4分鐘完成先無咁悶

今日見天氣好啲的起心奸玩下好耐無玩的INTERVAL
兩個圈熱身
TARGET 1:35 400M 200M JOG RECOVERY
TOTAL走左13 SET
走左6 SETS補左下水
第13 SET超標兩秒,都怪自己屎忽痕走去跟人地衝200M,明明自己走緊400
鞋帶甩左次但最後又整得太緊有啲痛
斧山亦真係好多人

差唔多要認真啲練喇

作者: JoJoYip    時間: 2013-6-19 22:06
相對岩岩學人跑INTERVAL
今日其實唔太酸痛
所以放工急急腳又去EASY RUN左10K
之後急急腳返屋企準備出去影星
雖然月光好光但幾個麻甩佬應該會玩得幾開心
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-21 00:14
今日又YCS
一如上星期去到都拉完筋咁滯
之後體能
上鏈X10 + 鴨仔跳(?)X10+上鏈X10 + 鴨仔跳(?)X10
做左3 SETS
休息過後又玩遊戲
800M+唔記得咩名+800M+唔記得咩名
TOTAL 3 SETS
時間抄左兩簿
嚇得我今日隻錶最重要個制無反應
返到屋企拎舊電出泥入返落去又正常返
又慳左二千蚊

PS印腳正常,但教練話我跑步兩隻腳都外八字,要改善
作者: 肥B    時間: 2013-6-21 09:52
JoJoYip 發表於 2013-6-21 00:14
今日又YCS
一如上星期去到都拉完筋咁滯
之後體能

JoJo ching  800 + 深蹲 x 10 + 800 + 掌上壓 x 10
作者: paul3fung    時間: 2013-6-28 23:46
加油
作者: JoJoYip    時間: 2013-11-5 13:02
初馬之大阪馬拉松2013
無泥UPDATE一排,我懶左?!又好似真係有啲
由一日一課變成二日什至三日先一課,亦少左INTERVAL同TEMPO
10月1比賽跑左46分32秒,雖然果日好熱但都幾滿意自己成績,原本計劃係50分完賽
之後好似練左一次15K同一次16K就學人跑馬其實都幾不自量力
13年年頭學人跑,最長跑過21K左右,仲要係好耐之前GE事,果陣仲要跑唔完
大阪馬前跑16K感覺都唔太差,自以為唔衝大快就可以完,無預計到過左30K體力透支撞牆抽筋真係會發生我身上
本以為整左三包GEL同幾包鹽就挨到最後

可以話好彩又可以話唔好彩,去果程要轉機,香港起飛DEALY左兩個鐘,去到上海好趕咁轉另一班機,可惜人趕到行季趕唔到
果陣係星期五晚,職員告知星期日十二點前可以送到我酒店
但我只能告知我跑鞋同其他重要野係行季箱度,而我泥係跑馬
感謝職員搵左個識國語GE職員,自問英文唔差但我又唔明佢講咩佢又唔明我講咩
最後得到通知可以星期六晏晝拎同時我亦計劃好如果行季都唔到我就去買衫褲鞋去跑,只係無錶做配速
星期六早上去拎選手包,同各香港師兄姊影左相,買左少少紀念品就去機場
真好彩!行李箱出現!即刻打開望望對鞋先,無錯係佢啦!

比賽當日我住起跑果度附近一間酒店,行去集合地方
朝早有啲凍我著背心短褲去企左大半個鐘
奇怪的是日本人好似唔多著背心短褲
佢地應該都奇怪點解我會著背心短褲
搵左個有太陽照的地方企暖暖身
九點開始!但我排在L組,要等之前A-K果11組郁我先郁,目標時間四小時!
嘩勁多人!多人十係多到我頭15K一直左閃右避
有心跳帶係身就知出左幾多力
唔太辛苦時望下錶,嘩咩事?跑緊5MIN/K都無,心跳得15X?!
平時係香港六分速都無咁慢
見唔太辛苦又搵到人跟就KEEP住呢個速度跟,直到去到10K左右佢慢左我先過佢
又真係幾輕鬆,氣氛又好,心諗四個鐘實無問題啦
去到15K都好似岩岩起跑咁輕鬆跑,見到個香港人仲同佢傾左兩句,發覺自己氣都無嗺一下又講到
而佢望望我號碼布就話:你跑得咁快做乜咁後起步?!
我只好笑答:我第一次跑馬拉松
我果陣又好傻咁諗:咁跑法真係330都得喎

過左20K體力開始有啲下降,只好減速,同用全掌落地,等小腿休息下
咁岩又比我搵到個五分半速的美女
我又跟佢跑左10K
路上補給站好長,我都唔迫住入去拎,反而去站尾先拎
野食又多,工作人員又熱情,真開心

去到30K感覺奶奶地野
再慢啲六分速跑,又好天真咁諗慢慢跑可以挨到返終點
可惜,去到34K終於頂唔住做步兵,果種感覺唔知點講,好似架車ENGINE死左火咁
仲要一停就小抽筋
不過無停得拉,格硬急步行,咁樣行1K跑1K行1K跑1K
去到38K左右個人開始著返
望下錶,我頂,做乜去左RESET果版?!即係我之前啲時間唔見晒
好似我有袋電話係小腿包度開GPS
有個時間望下
最後果段其實係最辛苦
一泥無時間睇一定要盡力跑
但每一次都好似最後一步咁
同時又唔停得驚停左又跑唔返
挨下挨下就到終點,原本都慢跑緊,但望到終點個牌唔知咩事
突然可以又加速,終於完成左人生初馬
即刻望下電話時間四個鐘內
突然間個人又好似死左火咁凍晒
拎完紀念品換埋衫就去問職員係咪有時間睇
原來有得上網即時睇返,剛好四小時內真開心
雖然唔係咩快時間但自己訂下目標達到總算一件值得開心GE事

PS隔日去行運動店勁多香港人,原來跑完大阪馬去到有DISCOUNT!
雖然我想買果兩對鞋佢無我SIZE我無幫襯到佢同用COUPON
但職員好好咁介紹左我去第二間鋪買
最後我都有返去買號碼扣,用埋張COUPON

作者: CEC    時間: 2013-11-11 22:00
JOJO你文筆好風趣!
作者: 長跑傑    時間: 2013-11-25 16:21
JoJoYip 發表於 2013-11-5 13:02
初馬之大阪馬拉松2013
無泥UPDATE一排,我懶左?!又好似真係有啲
由一日一課變成二日什至三日先一課,亦少 ...

JOJO 好FIT, 第一次都有SUB 4 ~勁!!
作者: JoJoYip    時間: 2013-12-8 14:12
是日機場十公里
自己錶時間:44'14
大會時間: 44'37

起跑前有啲急想去廁所但人太多所以無去到,又唔想咁早上線所以就四圍搵人吹水
開跑果然好多人一字排開慢跑,只好時快時慢搵位過人
過左一公里追到大力,希望可以跟到
但六公里後開始落後
熱身唔夠加上著住新鞋唔想磨佢只好跑慢啲
同埋都幾多U-TURN一轉完加速真辛苦
好彩愛鞋跑完如新一樣
同人講PB會比人笑。。。因為只係第二次比賽基本上唔慢過上次就可以PB。。。哈哈
作者: JoJoYip    時間: 2013-12-16 09:56
城門皇者半馬

比賽前收凌晨一點,落得床訓都三點,六點又起身,果種感覺真不爽
去到搵下號碼布,周圍吹下水就上線起步
是次係愛鞋榮休一役,無呢對鞋我唔會係呢度出現亦唔會為跑而瘋狂
所以訂下目標:完成時間1:45
無乜落雨但磚濕滑唔咬地,跑得有點吃力
上梅子林速度急降,不過早有準備
只要落斜追返多少加上全程速度唔跌過5MIN/K就可以達標
天雨路滑落斜唔敢太快,一泥熱身唔夠驚彈落去果陣抽筋,更重要的是愛鞋投訴唔好太急佢可能頂唔順
跌倒事少出醜事大,我唔會容許呢件事發生
彈左落去之後就跑返城門河,好懷念,自從而家份工正式開始後就少左好多長課
亦都維持一向政策:跟人跑
當然跟返自己速度差唔多的跑者
不經不覺過埋雙橋,即係仲有3K左右
手錶時間為1:25左右
仲有20分鐘,決定放慢
一泥唔係想造時間,只為完賽
二泥跑太盡下次要更好時間更難,留個空間仳自己
最後完成時間為1:41
太好了,幫鞋子圓夢,雖然好低能但無佢我唔會跑,感覺上無健康左但小弟係有少少改變
好在我仲有三對同款不同色GE等緊我著爛佢地
作者: swan    時間: 2013-12-16 10:29
你的經歷都幾波折!

你重後生, 斷估你都未做人老豆。重有大把世界!  不過希望你的經歷都可以給你一些啟發, 尤其是你自己講過的 ".....重拾運動流汗為我帶來的快樂", "......父母果然偉大", 加油!

作者: JoJoYip    時間: 2013-12-17 21:12
swan 發表於 2013-12-16 10:29
你的經歷都幾波折!

你重後生, 斷估你都未做人老豆。重有大把世界!  不過希望你的經歷都可以給你一些啟發,  ...

哈哈~近幾年發生好多唔同事在我身上
雖然對比大家係微不足道但我覺得我個人改變左唔少
最緊要係自己開心+身邊人開心就夠
其他事情當然要努力但唔強求
大家一齊加油!
作者: JoJoYip    時間: 2014-2-17 20:46

是日第二個全馬,輸左比自己,只怪自己練習不足無乜長課
頭段都唔錯上斜都跑到5MIN/K,不過又真係好大風,特別係汀九吹到傻,搵唔到速度差唔多的跑手只好減速搵人擋風
入長青前速度開始跌,不過落斜死頂去到30K
噢,今次一抽筋就無左上次果種要繼續落去的意志力
反正今年唔太慢就得下年要拎進步獎(報唔到柬京的話)同真係無乜心機跑,可能跑公路太悶我又唔夠快界唔到人了
不過行返順個人就跑抽筋又行,落斜彈落去,多人地方又跑
到最後入銅鑼灣人開始多,最後一公里我係用起步的速度跑返去,果下我先知自己係仲有力,只係意志力唔夠強同懶
$300報名費,都唔怪佢,但我見唔到有蕉同朱古力,玩咩要問先攞到,雖然我唔志在食但實在有啲失望,同埋我係咪應該搵搵會唔會同商品說明修列有衝突?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2