香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問香港有冇游水加跑步的比賽玩? [打印本頁]

作者: muse2705    時間: 2013-3-16 21:29
標題: 請問香港有冇游水加跑步的比賽玩?
如題
作者: 得得地    時間: 2013-3-16 21:50
除咗三鐵總會嘅賽事, 最近期嘅有哩個.

http://www.revolution-asia.com/E ... Aquathon_Series.htm

個人覺得幾好氣氛, 考慮緊睇定啲可能會報名.   
作者: 水陸偉    時間: 2013-3-16 23:54
玩過淺水灣鬼佬攪多嘉年華feel
作者: muse2705    時間: 2013-3-17 01:06
得得地 發表於 2013-3-16 21:50

http://www.revolution-asia.com/Events/Splash__n_Dash_Aquathon_S ...

多謝ching ge 料資, 睇黎呢個比賽o岩我

作者: gxchen    時間: 2013-4-25 21:37
得得地 發表於 2013-3-16 21:50

http://www.revolution-asia.com/Events/Splash__n_Dash_Aquathon_S ...

剛報名參加了Race 1 (12.5.2013),應該幾好玩!多謝推薦!
作者: 得得地    時間: 2013-4-25 23:11
呀... 最近見到仲有哩個......
今年我都想玩哩個多啲...
想長游+長跑, 多過游跑游......   

http://www.aquawiz2000.com/
作者: gxchen    時間: 2013-4-27 06:16
得得地 發表於 2013-4-25 23:11

又好似幾好玩!謝謝介紹!

距離都ok,我跑步現在都會每日10k左右,游水30個塘1500m,不過唯一係游海未試過咁遠驚唔知自己得唔得,等我去完splash and dash試下游完再決定!
作者: bunbun    時間: 2013-4-27 06:24
gxchen 發表於 2013-4-27 06:16
又好似幾好玩!謝謝介紹!

距離都ok,我跑步現在都會每日10k左右,游水30個塘1500m,不過唯一係游海未試過 ...

cHing, 好利害!

你係 (跑10km + 游1.5km) x 7 days ?
作者: hogay    時間: 2013-4-27 10:16
得得地 發表於 2013-4-25 23:11

。想問吓呢個比賽有無限時?同埋游完水後有無地方比你着跑鞋?新仔第一次玩乜都唔識
作者: 得得地    時間: 2013-4-27 11:29
hogay 發表於 2013-4-27 10:16
。想問吓呢個比賽有無限時?同埋游完水後有無地方比你着跑鞋?新仔第一次玩乜都唔識 ...

時限...
我舊年好似係玩大尾篤一次.
印象中, 好似就冇講過時限......
游水就算慢, 我諗都好難會特登捉你上嚟趕你走... 而且游水慢都可以跑步追嘛.
(我就係啱啱九龍仔公園泳池水陸, 游水好慢, 跑步追返好幾個, 好似幾過癮.)   

我記得有次係游跑游, (跑又唔敢放太盡), 最後一程游有啲攰, 又有陽光射住, 就慢慢游幾舒服.   

同埋有時如果有好幾組嘅話, 最多佢係會另一組都開賽, 唔等你...
即係話, 游游吓仲享受緊嘅時候, 突然間後面又有一批[飛魚]湧上嚟,
最緊要都係自己游, 唔好理佢哋就得嘞.   

一定有地方俾你轉項著跑鞋, 轉項一定等埋你, 應該唔會攞走你啲嘢......
作者: hogay    時間: 2013-4-27 12:00
thanks
作者: gxchen    時間: 2013-4-27 16:42
bunbun 發表於 2013-4-27 06:24
cHing, 好利害!

你係 (跑10km + 游1.5km) x 7 days ?

見笑了,游和跑都平均每星期五次左右喇,但不一定每日都游加跑。放假會跑和游耐一些。

今日一早跑了17k, 之後食完早餐後試下去沙灘游,居然又幾輕鬆和舒服喎!一口氣不停游了四十分鐘。

不知游了幾長,但我估點都過race 1的1km 啩?因我在泳池游1k都係21-22分鐘左右,雖然游海會慢些。

經今早試游,放哂心應該可完成賽事。不過在海上的方向感差些,經常不知游了去哪裡,要改善一下!
作者: 得得地    時間: 2013-4-27 23:36
gxchen 發表於 2013-4-27 16:42
見笑了,游和跑都平均每星期五次左右喇,但不一定每日都游加跑。放假會跑和游耐一些。

今日一早跑了17k, ...

嘩 ! 跑咗17km, 先出海灘游, 唔怕攰 ?!
嘩... ! 以你嘅速度, 今年可以玩 [維港渡海泳] 囉.

好羨慕 !!!   
作者: gxchen    時間: 2013-4-28 21:13
跑完游下水可以鬆下對腳,我覺得有舒緩作用,所以反而唔多覺攰。

渡海泳都有興趣,不過好似要水試幾煩,都唔知入唔入到圍。
作者: 得得地    時間: 2013-4-28 22:29
gxchen 發表於 2013-4-28 21:13
跑完游下水可以鬆下對腳,我覺得有舒緩作用,所以反而唔多覺攰。

渡海泳都有興趣,不過好似要水試幾煩, ...

要求1500m游45分鐘內, 不過多人爭就快者得.
舊年好似係約38分鐘, 不過, 男女年齡組別唔同.
但係見你應該游到三十幾嘅頭, 照計就應該冇問題.
我下次都係去碰運氣...... (其實我係游蛙式......)   
作者: gxchen    時間: 2013-4-29 14:03
得得地 發表於 2013-4-28 22:29
要求1500m游45分鐘內, 不過多人爭就快者得.
舊年好似係約38分鐘, 不過, 男女年齡組別唔同.
但係見你應該 ...

謝師兄資料,再爬文得知水試不可帶表,lunch time 時去試了不看表游1500m, 原來不看表是很不習慣的,但游完再睇時間又ok 喎,33:10 比平時稍慢些少啫。

希望再練下今年試下報!

大家一起努力!:)
作者: Andy    時間: 2013-5-7 12:06
我都參加咗12-5-2013,有甚麼要留意的地方。我係第一次玩。
作者: gxchen    時間: 2013-5-11 18:14
Andy 發表於 2013-5-7 12:06
我都參加咗12-5-2013,有甚麼要留意的地方。我係第一次玩。

師兄有收到email 通知注意事項嗎?
作者: gxchen    時間: 2013-5-11 18:22
Just in case 你收不到通知

https://regonline.activeeurope.com/custImages/280000/280670/SnD_R1_RaceDayInformationSheet.pdf
作者: Andy    時間: 2013-5-31 15:49
有冇人玩6月9日第二個series?
作者: Calf    時間: 2013-5-31 20:21
淨係玩aquawiz個race 2為左玩tst三鐵
作者: gxchen    時間: 2013-6-2 12:01
Andy 發表於 2013-5-31 15:49
有冇人玩6月9日第二個series?

玩左Race 1 only。跟住會玩這個Sogo HK Aquathlon Race 2:

http://www.aquawiz2000.com/
作者: Andy    時間: 2013-6-10 13:31
昨天玩咗Race 2。跑4K, 游540, 再跑4K。因只記得開始時計時完成就忘了。約64分鍾完成。慢就慢D

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2