香港長跑網 - 長跑長友

標題: VC的日誌 [打印本頁]

作者: vcbid    時間: 2013-3-21 11:54
標題: VC的日誌
身高164, 今早過磅117磅, 年齡3字後半, 跑齡大概由2012年10月開始

2013年3月20日下午9時多:
天氣潮濕舉步為艱, 屯門河畔->屯門碼頭->蝴蝶灣來回約12K, 1hr6mins
忽發奇想, 跑樓梯30層, 5 MINS 12 SEC

作者: mill    時間: 2013-3-21 14:06
恭喜VC開BLOG, 加油呀!  昨晚我都有跑, 真係跑得幾辛苦.
作者: vcbid    時間: 2013-3-21 14:22
mill 發表於 2013-3-21 14:06
恭喜VC開BLOG, 加油呀!  昨晚我都有跑, 真係跑得幾辛苦.

見到你話跑到電話都壞埋, 好在我用SONY, 防水唔怕濕
作者: mill    時間: 2013-3-21 15:00
vcbid 發表於 2013-3-21 14:22
見到你話跑到電話都壞埋, 好在我用SONY, 防水唔怕濕

係我昨晚自己唔小心,我跑時無落雨的, 係昨晚天氣太濕了, 所以出得較多汗才弄濕了手機.
但宜家又好似無事了..
作者: Ah_Wing    時間: 2013-3-21 21:30
恭喜開blog,捧吓場先
作者: vcbid    時間: 2013-3-21 23:42
2013年3月21日下午6時多:

lunch time突然購物欲起買左件背心短褲, 放工換衫跑下各位師兄師姐唔會跑既多人路段, 跑速時快時慢, 星光大道廣東道一帶要同自由行玩障礙賽當然地龜速, 海濱長廊差d大風到吹走我, 好爽亦跑得比平常路段快:

5支旗桿->星光大道->紅磡碼頭->星光大道->5支旗桿->廣東道->西九海濱長廊2圈->九龍公園1圈, 約16K, 1hr35mins

我知我懶, 無大家咁積極衝時間, 但係easy run睇風景都係唔錯既節目
作者: vcbid    時間: 2013-3-24 00:16
2013年3月23日中午12時:

烈日當空, 食完早餐決定去試試自己耐熱能力, 27度既鄧肇堅比想像中熱, 跑唔夠30分鐘已經有脫水感覺, 已經盡全力, 但係速度比預期慢好多, 中午真係比夜晚辛苦好多, 下次都唔敢正午跑啦

鄧肇堅運動場25圈, 53分鐘多
作者: vcbid    時間: 2013-3-24 23:20
2013年3月24日下午9時多:
學人係運動場跑10次400M快200行, 玩完一次覺得幾悶, 懶人都係適合係街慢跑~

2KM熱身跑 6:00/KM

400圈速 1:30/1:28/1:35/1:35/1:33/1:36/1:36/1:37/1:37/1:36
200行2:00MINS左右

3KM慢跑 6:20/KM
作者: vcbid    時間: 2013-3-26 22:46
2013年3月26日下午8時多:
又落雨又閃電, 係屋企無野做, 走左去跑樓梯

5次每次上30層 4:20/4:32/4:45/4:51/4:49

行落樓梯無計時, 反正就係散步咁慢, 唔係咩有系統既訓練, 想做就去做~
跑完返屋企累死左, 原來跑樓梯係極辛苦既一件事
作者: vcbid    時間: 2013-3-29 15:58
2013年3月29日下午1時多:
難得無落雨又係假期, 跑返個長課, 天氣真係好舒服, 跑步既好日子

屯門河畔->屯門碼頭->屯門河畔->洪水橋->屯門河畔 20K 1hr58mins
作者: vcbid    時間: 2013-3-31 20:20
2013年3月31日下午1時多:
天雨路滑, 速度好唔平均

屯門河畔->屯門碼頭->屯門河畔  13.4K  1hr18mins
作者: vcbid    時間: 2013-4-2 23:21
2013年4月2日下午9時

屯門河畔->屯門碼頭->屯門河畔 10.3K 55MINS
作者: vcbid    時間: 2013-4-4 23:31
2013年4月4日下午9時:
濕滑既鄧肇堅

5x400:2MINS休息    1:35/1:34/1:34/1:36/1:35   
3x1000:3MINS休息  4:15/4:13/4:16
慢跑3KM 6:30/KM
作者: vcbid    時間: 2013-4-7 22:08
2013年4月7日上午9時:
天氣好到不得了, 早餐都未食起身就去跑步

屯門河畔->三聖->黃金海岸->小欖來回約20K, 1hr53mins

第1次跑青公, 平時都係跑平路, 原來多左斜路累好多, 下次要食左野先跑
作者: vcbid    時間: 2013-4-12 23:10
2013年4月12日下午9時半:

屯門河畔->屯門碼頭->屯門河畔 10K 49MINS
作者: vcbid    時間: 2013-4-14 21:18
2013年4月14日上午10時:
天色灰濛濛, 食左條朱古力BAR就去跑, 唔知係唔係空氣差影響, 跑得好辛苦, 原本想比上次跑多2k, 到最後都係同地點折返

屯門河畔->三聖->黃金海岸->小欖來回約20K, 1hr58mins

作者: vcbid    時間: 2013-4-20 22:27
2013年4月20日下午4時:

好熱好曬, 身體狀況麻麻地
鄧肇堅5K, 24mins
作者: ayudover    時間: 2013-4-21 00:01
VCBID CHING 努力!
作者: vcbid    時間: 2013-4-21 12:18
2013年4月21日上午9時多:
尋日只跑左5K, 今朝一早起身起去大家樂食左完早餐, 就直接坐西鐵出荃灣, 強逼自己跑一貨長課, 自制半馬路程

荃灣西鐵站->青公->三聖->蔡意橋 21K 2hrs 1min

一段小插曲: 差不多到終點, 去到屯門公園旁既時候, 一個小朋友好積極咁追上我再係我面前急停, 為避佢向左跨出一大步差d 仆倒, 返到屋企發現左邊尾趾腫左
作者: vcbid    時間: 2013-4-28 21:55
2013年4月28日上午9時:

成個星期都好忙, 無時間跑, 今日終於抽到時間

屯門河畔->青公->豪景花園 來回24K 2hrs 30mins

作者: vcbid    時間: 2013-5-4 15:53
2013年5月4日下午1時:

最近比較懶, 1個星期先跑1次, 今日嘗試改變跑法, 加密步頻減細步幅

屯門河畔->屯門碼頭來回10K 55mins
作者: vcbid    時間: 2013-5-5 22:15
2013年5月5日下午11時

屯門河畔->屯門碼頭來回10K 55mins
作者: vcbid    時間: 2013-5-9 22:44
2013年5月9日下午9時
突然又熱又焗跑得好辛苦

屯門河畔->屯門碼頭來回10K 57mins
作者: vcbid    時間: 2013-5-12 14:18
2013年5月12日上午10時
又熱又焗, 烈日當空龜速跑, 帶一支水唔夠飲, 回程去到黃金海岸買左支保礦力飲

屯門河畔->青公來回22K 2hrs 25mins
作者: vcbid    時間: 2013-5-17 12:06
2013年5月16日下午9時
無跑幾日,加上2晚夜訓, 肌肉有D緊, 慢慢跑

屯門河畔->屯門碼頭來回10K 59MINS

作者: vcbid    時間: 2013-5-17 20:14
2013年5月17日下午5時

蔡意橋->洪水橋來回10K 57MINS
作者: vcbid    時間: 2013-5-21 22:43
2013年5月21日8時多

天文台話就快落雨, 就近近地去左鄧記跑

5KM慢跑
200m快200m慢跑 x 10
1KM慢跑

一共10K

作者: vcbid    時間: 2013-5-23 22:59
2013年5月23日下午9時
團購左心率表, 貨未到之前跑快D, 黎左就無得亂跑

屯門河畔->屯門碼頭來回10K   49:21
作者: vcbid    時間: 2013-5-24 00:16
vcbid 發表於 2013-5-23 22:59
2013年5月23日下午9時
團購左心率表, 貨未到之前跑快D, 黎左就無得亂跑

ayudover 師兄唔好笑我, 我果d龜速, 其他師兄傾住計都跑到
作者: ayudover    時間: 2013-5-24 00:23
vcbid 發表於 2013-5-24 00:16
ayudover 師兄唔好笑我, 我果d龜速, 其他師兄傾住計都跑到

VCching 你真係快我好多!!! 大家努力!!
作者: vcbid    時間: 2013-5-25 21:05
2013年5月25日下午6時
唔知係咪之前一晚飲多左, 今日狀態好差
去左鄧記跑圈, 跑左陣2隻腳前脛都好酸, 停低拉左陣筋再跑多陣都好似唔係好順咁, 勉強無幸福返歸

一共慢跑左5K

作者: vcbid    時間: 2013-5-26 21:18
2013年5月26日下午6時
狀況持續低迷, 今日逼自己跑一轉長少少

荃灣西站->三聖 17K 1hr 42 mins

原本想跑返屋企, 但係狀況真係好差, 去到小欖橋底已經抖左陣, 去到三聖肌肉好緊, 唯有放棄, 係三聖食少少野再行返屋企
作者: vcbid    時間: 2013-5-29 23:02
2013年5月29日下午9時
由於之前狀況好差, 加上天氣又焗又熱, 所以一開始就放慢跑, 跑左5K覺得OK, 就差不多全力跑埋後5K

屯門河畔->屯門碼頭來回10K  前半段 31:24 後半段24:51 total 56mins 15s
作者: kokyan_lam    時間: 2013-5-29 23:07
ching如果覺得狀態不佳的話, 可以先跑短d, 但用自己平日的速度, 睇下是否ok, 有助重拾狀態及信心
作者: vcbid    時間: 2013-6-1 21:48
2013年6月1日下午4時

天氣真係好熱~太陽好毒, 頂唔順跑短少少, 希望慢慢可以習慣
屯門河畔 7K 41mins
作者: vcbid    時間: 2013-6-2 23:09
2013年6月2日下午9時
今日家庭日同阿媽飲完茶行左成日街, 食埋飯返屋企諗住跑一陣鬆鬆腳, 點知出奇地好好狀態, 係練習加快步頻之後, 自己覺得跑得最好既一次, 而且一直都係維持用鼻呼吸, 覺得重有餘力

屯門河畔->屯門碼頭來回10K  
1K快過1K
5:50 5:47 5:38 5:35 5:32 5:29 5:18 4:53 4:42 4:12
Total 53:01

時間唔算好快, 但係跑得好輕鬆舒服, 希望可以捉住今日既感覺

作者: vcbid    時間: 2013-6-7 00:32

2013年6月6日下午9時30分
初嘗心率跑, 唔係咁成功, 要KEEP住138HR以下有D難度
太過留意心率, 反而令到跑姿呼吸速度都唔係咁穩定, 希望下一課會好D

TIME: 01:20
AVG PACE: 8:01
PACE: 07:05 07:24 07:56 07:59 08:16 08:02 08:16 08:14 08:27 08:20
AVG HR: 135 (73%)
MAX HR: 152 (82%)
AVG CADENCE: 87
MAX CADENCE: 95
作者: vcbid    時間: 2013-6-8 23:23
2013年6月8日下午8時30分
天氣持續悶熱, 跑得比上一課更慢, 但係心率比較穩定
目標6課後可以控制到全課都唔超標(75%), 6課後亦都會做1次最高心率既測試, 希望可以提高少少心率跑快少少
另外一提, 可能因為我腳步好密而跑得好慢, 感覺好似成日比人眼望望

TIME: 01:25:14
AVG PACE: 8:29
PACE: 08:10 08:07 08:21 09:09 08:57 09:02 08:16 09:14 09:08 08:21
AVG HR: 134 (72%)
MAX HR: 142 (76%)
MAX CADENCE: 93
作者: vcbid    時間: 2013-6-9 10:48
vcbid 發表於 2013-6-2 23:09
2013年6月2日下午9時
今日家庭日同阿媽飲完茶行左成日街, 食埋飯返屋企諗住跑一陣鬆鬆腳, 點知出奇地好好狀 ...

當時未有步頻計唔知確實係幾多, 但係應該唔會少於90
作者: vcbid    時間: 2013-6-10 23:49
2013年6月10日下午10時30分
雖然個AVG PACE 又慢左少少, 但係整體黎計覺得跑好左, 全程無超標, 超左36秒係因為有隻飛既小強撞埋黎嚇左一嚇
另外決定減短路程, 以而家跑得咁慢既速度, 我諗跑太長都係無用, 下一課應該會改為8K左右

屯門河畔->屯門碼頭來回9K  
TIME: 01:16:34
AVG PACE: 8:31
PACE: 07:24 08:39 09:04 08:53 08:48 09:04 08:32 08:34 07:33
MAX CADENCE: 90
作者: kelvin71    時間: 2013-6-11 07:38
vcbid 發表於 2013-6-10 23:49
2013年6月10日下午10時30分
雖然個AVG PACE 又慢左少少, 但係整體黎計覺得跑好左, 全程無超標, 超左36秒係 ...

初初跟隨心跳跑,不用跑太耐/太長,多也無用。

如果訓練定為12星期,每課可以由4.5k開始,每星期每課加0.5k,最後一周每課為10k。

或者用時間做指標,45分鐘一課。
作者: vcbid    時間: 2013-6-11 10:39
kelvin71 發表於 2013-6-11 07:38
初初跟隨心跳跑,不用跑太耐/太長,多也無用。

如果訓練定為12星期,每課可以由4.5k開始,每星期每課加 ...

受教, 咁我先定為45分鐘1課
作者: vcbid    時間: 2013-6-13 00:52

2013年6月12日下午10時30分
原本想跑45分鐘, 但係天氣太好, 唔覺唔覺又跑左57分鐘, 天氣決定一切, 涼左5度, pace快左1分鐘

屯門河畔 7.74KM
TIME: 00:57:16
AVG PACE: 07:24
PACE: 07:02 07:26 08:03 07:41 07:35 06:53 07:44
AVG HR: 132 (71%)
MAX HR: 141 (76%)
AVG CADENCE: 91
MAX CADENCE: 96
作者: vcbid    時間: 2013-6-15 22:43
2013年6月15日下午8時30分
又濕又熱, 好難頂既天氣, 又打回原形PACE變返8-9分

屯門河畔 6.03KM
TIME: 00:51:42
AVG PACE: 08:34
PACE: 07:53 08:59 09:02 09:00 08:32 08:02
MAX HR: 140 (76%)
AVG CADENCE: 89
MAX CADENCE: 94
作者: savingking    時間: 2013-6-16 08:03
vcbid 發表於 2013-6-15 22:43
2013年6月15日下午8時30分
又濕又熱, 好難頂既天氣, 又打回原形PACE變返8-9分

點解狀態差咁遠,之前5分多六分1k,而家7分半?為左keep HR?
作者: vcbid    時間: 2013-6-16 21:34
savingking 發表於 2013-6-16 08:03
點解狀態差咁遠,之前5分多六分1k,而家7分半?為左keep HR?

係呀~為左KEEP住75% HR
其實我之前一直都係亂跑, 10K去到49分鐘左右好似已經好難進步, 睇完小魚師兄同埋KEVIN師兄既日誌, 嘗試下跟心率跑, 睇下年尾可唔可以有D突破
作者: 細康    時間: 2013-6-17 16:52
vcbid 發表於 2013-6-16 21:34
係呀~為左KEEP住75% HR
其實我之前一直都係亂跑, 10K去到49分鐘左右好似已經好難進步, 睇完小魚師兄同埋K ...

加油呀 VC! 試多D 保持在 70% 左右 (<75%) MHR 來訓練心率吖. PACING 可能會慢D, 但係可以令身體 (同個心) 快D適應低心率下支持運動.
作者: vcbid    時間: 2013-6-17 17:19
細康 發表於 2013-6-17 16:52
加油呀 VC! 試多D 保持在 70% 左右 (

盡量試下, 天氣太熱, 要維持130HR, 難度真係十級....
作者: vcbid    時間: 2013-6-17 23:22
2013年6月17日下午9時30分
天氣一日難頂過一日, 今日D空氣好似靜止左咁
KEEP到心率就KEEP唔到步頻, 持續調整中

屯門河畔 6.09KM
TIME: 00:51:54
AVG PACE: 08:31
PACE: 08:56 08:38 09:09 08:49 08:36 07:52
MAX HR: 138 (75%)
AVG CADENCE: 86
MAX CADENCE: 91
作者: vcbid    時間: 2013-6-19 23:01
2013年6月19日下午9時
酷熱天氣警告底下, 未跑急步行去跑都已經過百一, 希望平均130HR, 後果就係PACE去到9分鐘, 而且最終都係失敗, 重有4秒過左75%

屯門河畔 6.69KM
TIME: 01:00:17
AVG PACE: 09:01
AVG HR: 131 (70%)
作者: 細康    時間: 2013-6-20 00:22
vcbid 發表於 2013-6-19 23:01
2013年6月19日下午9時
酷熱天氣警告底下, 未跑急步行去跑都已經過百一, 希望平均130HR, 後果就係PACE去到9 ...

VC, 你已經控制得好好! 我的更不堪入目呢
作者: vcbid    時間: 2013-6-20 00:32
細康 發表於 2013-6-20 00:22
VC, 你已經控制得好好! 我的更不堪入目呢

我睇到呀, 你近2次跑好似全部都跑到超哂標, 係咪做完gym d肌肉未抖夠呀
作者: vcbid    時間: 2013-6-22 18:47
2013年6月22日下午4:30
3號風球之後跑返轉, 開始時陰天跑得好舒服, 到太陽出黎就好辛苦控制心率, 第一次係有太陽下控制心率跑, 都算滿意

屯門河畔 6.50KM
TIME: 00:54:29
AVG PACE: 08:23
MAX HR: 139 (75%)
MAX CADENCE: 92
作者: vcbid    時間: 2013-6-23 23:14
2013年6月23日下午9時多
控制之內, 感覺上跑得密D, 心率好似易D控制

屯門河畔 6.67KM
TIME: 00:55:54
AVG HR: 131 (70%)
作者: vcbid    時間: 2013-6-24 22:50
2013年6月24日下午9時
落完雨都依然好熱, 睇黎重有成個夏天要捱, 幾時先可以跑得快D

屯門河畔 6.42KM
TIME: 00:54:12
AVG PACE: 08:26
作者: vcbid    時間: 2013-6-25 07:32
vcbid 發表於 2013-6-24 22:50
落完雨都依然好熱, 睇黎重有成個夏天要捱, 幾時先可以跑得快D

下個月開始, 每星期會係其中一次加個6X150既短跑

練夠3個月低心率先會真正加其他練速度既內容
作者: gxchen    時間: 2013-6-25 08:55
vcbid 發表於 2013-6-25 07:32
下個月開始, 每星期會係其中一次加個6X150既短跑

練夠3個月低心率先會真正加其他練速度既內容 ...

明白了!謝謝分享!
作者: vcbid    時間: 2013-6-25 22:56

2013年6月25日下午9時
今日跑得極差, 成日控制唔到不自覺加速令到心率升高, 一高又要減速, 搞到avg pace好慢
max hr無超75%, 全靠不停望住隻錶, 搞到連個跑姿都散散地

屯門河畔 6.65KM
TIME: 01:00:18
AVG PACE: 09:05
AVG HR: 131 (71%)
MAX HR: 137 (74%)
AVG CADENCE: 88
作者: kelvin71    時間: 2013-6-25 23:39
vcbid 發表於 2013-6-25 22:56
今日跑得極差, 成日控制唔到不自覺加速令到心率升高, 一高又要減速, 搞到avg pace好 ...

心跳控制不好,很大原因是還未掌握得清在不同心跳區應用何種步速:你開始的步速過快。

掌握得好,在起跑後應該可以升至70-73%便穩定下來。

另外,呼吸也有一定幫助:保持較慢的呼吸,但每下都是深而長。
作者: vcbid    時間: 2013-6-26 00:24
kelvin71 發表於 2013-6-25 23:39
心跳控制不好,很大原因是還未掌握得清在不同心跳區應用何種步速:你開始的步速過快。

掌握得好,在起跑 ...

難到爆, 玩左成個月12課都唔係好知應該用咩步距步速去跑, 可能我太蠢, 希望慢慢可以掌握到

呼吸已經習慣保持深長

作者: vcbid    時間: 2013-6-27 23:17
2013年6月27日下午9時
有史以黎跑得最慢既一次, 刻意係一開始既時候用9分鍾既PACE黎跑, 2K之後HR一樣升唔停要減速, 跑足一個月反而越黎越慢, 有D洩氣, 希望下個月一星期一課加插6X150M可以鬆鬆腳, 無咁鬱悶
今課整體PACING慢, 心率偏高, 步速慢, 可以話係最失敗既一課

屯門河畔 6.43KM
TIME: 01:00:12
AVG PACE: 09:22
AVG HR: 133 (72%)
作者: 細康    時間: 2013-6-27 23:25
加油! 訓練心率是漫長的路。 我也才剛開始3個月。 互勉之。
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-6-27 23:32
vcbid 發表於 2013-6-27 23:17
2013年6月27日下午9時
有史以黎跑得最慢既一次, 刻意係一開始既時候用9分鍾既PACE黎跑, 2K之後HR一樣升唔停 ...

Vebid ching ! 最近天氣真係好熱, 心率訓練真係好難, 不過, 困難時間總會過去的, 放棄就前功盡癈了!加油
作者: kokyan_lam    時間: 2013-6-28 00:08
要被逼用9分幾來跑, 真係好厭悶....CHING要頂住呀!
作者: vcbid    時間: 2013-6-28 00:35
感激各位鼓勵, 我一定會堅持落去既, 我深信到秋冬一定會有收成
而且咁慢都有一個收獲, 平時跑完唔多唔少都有D累, 而家跑完會精神左, 同埋成功增左少少磅
作者: vcbid    時間: 2013-6-28 14:23
vcbid 發表於 2013-6-28 00:35
感激各位鼓勵, 我一定會堅持落去既, 我深信到秋冬一定會有收成
而且咁慢都有一個收獲, 平時跑完唔多唔少都 ...

細康師兄睇錯左啦, 我係想增磅唔想再瘦啦, 就黎風季再瘦我會比風吹走架啦
作者: kelvin71    時間: 2013-6-28 14:32
vcbid 發表於 2013-6-28 00:35
而且咁慢都有一個收獲, 平時跑完唔多唔少都 ...

愈跑愈精神係一個好現象.但切記唔好跑多.

但另一方面,增磅的話有少少出奇....你比之前食得多?
作者: vcbid    時間: 2013-6-28 14:43
kelvin71 發表於 2013-6-28 14:32
愈跑愈精神係一個好現象.但切記唔好跑多.

但另一方面,增磅的話有少少出奇....你比之前食得多? ...

無食多到, 可能因為今個月無哂長課最多都係跑1個鐘, 同之前比無論里數同時間都少左,
雖然肥得3磅但係已經好開心
作者: 細康    時間: 2013-6-28 16:57
vcbid 發表於 2013-6-28 14:43
無食多到, 可能因為今個月無哂長課最多都係跑1個鐘, 同之前比無論里數同時間都少左,
雖然肥得3磅但係已 ...

哦, 係想增磅. 咁就不如跑完1個鐘頭內食野又或加多餐 tea 或宵夜. 好快見效!
不過之後想瘦番就要痛下苦功囉.  
作者: vcbid    時間: 2013-6-28 17:36
細康 發表於 2013-6-28 16:57
哦, 係想增磅. 咁就不如跑完1個鐘頭內食野又或加多餐 tea 或宵夜. 好快見效!
不過之後想瘦番就要痛下苦 ...

我成日跑完就食雪糕
作者: vcbid    時間: 2013-7-2 22:46
2013年7月2日下午9時
新既一個月開始, 為左隆重其事新衫新褲新鞋落街跑, 可惜型左唔夠15分鐘落左場大驟雨, 即時變落湯雞, 更加可惜既係試下步距長D步頻少D, 發現一樣跑得咁慢, 亦都唔可以令心率穩定, 一樣要跑下減下速

屯門河畔 7.04KM
TIME: 01:04:03
AVG PACE: 09:06
AVG CADENCE: 84
MAX CADENCE: 88
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-3 08:50
我跑完之後通常薯片, 杯面, 啤酒, 雪糕通通食齊
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-3 21:50
因為我人瘦, 長跑消耗大, 所以要KEEP體重一定要不斷食!
作者: vcbid    時間: 2013-7-3 23:44

2013年7月3日下午9時
今日真係好熱, 又一次打破最慢紀錄, 基本上對腳一用力HR已經升到135, 維持跑步既動作但係同人散步差唔多速度, 真係挑戰緊我既耐性人都癲, 為左平衡心理, 原本諗住星期六/日先做既短跑練習提前今日做

屯門河畔 7.32KM
TIME: 01:04:03
AVG PACE: 09:38
MAX CADENCE: 91

太耐無快跑, 好似有D失速, 加速既時候感覺好似無以前咁快同咁順暢
6X150, 休息2分鐘
34s AHR139(75%) MHR154(83%)
32s AHR145(78%) MHR164(88%)
32s AHR151(81%) MHR172(92%)
32s AHR157(84%) MHR175(94%)
32s AHR159(85%) MHR176(95%)
27s AHR163(88%) MHR180(96%)

有D迷惘, 低心率慢跑無好轉重越黎越慢, PACE就黎去到10分鐘, 短跑又無以前咁快, 夏天同時練心率既3個月果然係好難捱, 令人充滿猜疑, 重有2個月, 點都要頂埋佢

作者: vcbid    時間: 2013-7-4 23:11
2013年7月4日下午9時
又一個酷熱天氣警告既夜晚, 唔洗跑快步行左500M去跑步既地方HR已經升到118, 理所當然地龜速

屯門河畔 7.43KM
TIME: 01:09:30
AVG PACE: 09:21
作者: 細康    時間: 2013-7-5 12:43
vcbid 發表於 2013-7-3 23:44
2013年7月3日下午9時
今日真係好熱, 又一次打破最慢紀錄, 基本上對腳一用力HR已經升到135, 維持跑步既動作 ...

vc 兄, 你跑步既地方如果較當風會幫助身體散熱. 心率會無咁高. 或者你試下帶埋水去跑. 沿途補水也有幫助.
作者: vcbid    時間: 2013-7-5 14:05
細康 發表於 2013-7-5 12:43
vc 兄, 你跑步既地方如果較當風會幫助身體散熱. 心率會無咁高. 或者你試下帶埋水去跑. 沿途補水也有幫助. ...

其實沿途都有飲水機, 我都已經有飲水,但係持續都係咁上下

好明顯天氣影響太大, 24度跑7:30, 27度跑8分幾, 而家30度跑9分幾, 而家唯有唔理時間, 只睇心率捱過夏天
但係跑太慢, 跑姿唔多唔少有影響, 腳受力亦都比快跑黎得重, EASY RUN都唔係太EASY
作者: vcbid    時間: 2013-7-5 22:33
vcbid 發表於 2013-7-5 14:05
其實沿途都有飲水機, 我都已經有飲水,但係持續都係咁上下

好明顯天氣影響太大, 24度跑7:30, 27度跑8分幾 ...

chris 師兄我都有諗過同樣既事, 但係想深一層, 唔想屈服係天氣之下而收埋自己係健身室, 點都要頂埋呢2個月
作者: vcbid    時間: 2013-7-6 22:42
2013年7月6日下午8時
原本今日無諗過會跑, 但係太多私事家事好煩, 跑下步散下心減下壓

屯門河畔 7.47KM
TIME: 01:09:22
AVG PACE: 09:17
AVG CADENCE: 84
作者: vcbid    時間: 2013-7-7 22:39
2013年7月7日下午8時
落完雨涼左少少, 感覺輕鬆好多

屯門河畔 7.25KM
TIME: 01:05:11
AVG PACE: 09:00
作者: vcbid    時間: 2013-7-9 22:41

2013年7月9日下午9時
超左2次標, 都係飲水既時候急停, 引起心率急升, 下次去飲水機既時候要先改為急步行,
事實上今日跑既感覺唔錯, 步頻步速都比之前穩定

屯門河畔 7.22KM
TIME: 01:06:29
AVG PACE: 09:12
AVG HR: 131 (71%)
MAX HR: 144 (77%)
作者: vcbid    時間: 2013-7-10 22:46
2013年7月10日下午9時
今日條心率帶傻傻地, 跑左2K幾成日無啦啦心率係咁跌, 跟住走左去廁所洗洗佢再跑多4K幾
唔知係天氣關係定係慢慢適應, 由上一課後半段開始跑得好左, 步頻,步速, 心率都穩定左, 可惜頭2K幾紀錄唔作得準, 而且由於開頭見心率跌加速可能有時間超左標唔知

屯門河畔 約7KM
TIME: 約1hr

以下資料以後4K幾作紀錄
AVG PACE: 08.34
AVG HR: 133(72%)
作者: vcbid    時間: 2013-7-13 23:11

2013年7月13日下午8時
天氣太熱, 心率升左就唔識跌, 跑得好慢, 慢跑又引致唔出汗, 體溫上升, 惡性循環

屯門河畔 7.12KM
TIME: 01:08:23
AVG PACE: 09:37
AVG CADENCE: 90

6X150 REST 2MINS
上個星期跑完, 今個星期再跑速度返黎啦, 但係真係太熱, 跑完有D OVER HEAT, 頭赤赤
29' MAX HR163
28' MAX HR172
30' MAX HR175
24' MAX HR176
24' MAX HR172
24' MAX HR174

作者: 細康    時間: 2013-7-14 00:23
sr 唔駛 25s 就跑完…… 可能去得太盡。 有無記錄心率?
作者: vcbid    時間: 2013-7-14 00:36
細康 發表於 2013-7-14 00:23
sr 唔駛 25s 就跑完…… 可能去得太盡。 有無記錄心率?

補返個max hr上去啦, 其實同上星期既心率差唔多
天氣真係太熱, 我係唔多流汗既人散熱比正常人慢d, 其實開始既1個鐘慢跑我已經有D OVERHEAT, 下次我諗要去洗個面降下溫先開始

作者: vcbid    時間: 2013-7-14 21:46
2013年7月14日下午7時
原來尋日唔係OVERHEAT係有病, 今朝起身肚痾左幾次, 夜晚見無乜野加上今個星期未跑夠4次, 又走左去跑, 基本上同平日無咩分別, 係口乾D, 可能係痾得多水份流失未補充返

屯門河畔 7.51KM
TIME: 01:08:06
AVG PACE: 09:05
作者: vcbid    時間: 2013-7-16 23:08
2013年7月16日下午9時
天氣涼左2度, 一開始都係照平常PACING 9:00去跑, 跑左2K幾發現心率維持係125左右, 就用大概PACING 8:00去跑, 天氣影響真係好大

屯門河畔 8.18 KM
TIME: 01:10:16
AVG PACE: 08:36
AVG HR: 130 (70%)
MAX HR: 151 (81%) 大概跑到1.5K既時間, 突然有2秒由12X直接跳到141, 應該係心率帶接觸不良
作者: vcbid    時間: 2013-7-17 22:32
2013年7月17日下午8時半
一出門口就落雨, 怕越落越大就近近地走左去運動場跑, 全平路又唔洗等燈位唔洗避單車, 步速同心率都好穩定, 而且持續涼少少既天氣, 可以跑到PACING8分幾, 另外第1次平均步頻過90

鄧肇堅運動場 8.13 KM
TIME: 01:07:42
AVG PACE: 08:20  
AVG CADENCE: 91
作者: vcbid    時間: 2013-7-18 22:54
2013年7月18日下午9時
熱返又打回原形, 變返差唔多9分既PACING, 但係跑得穩定左, 少左減速, 算係有改善

屯門河畔 8.01 KM
TIME: 01:11:33
AVG PACE: 08:56
作者: vcbid    時間: 2013-7-20 21:58
2013年7月20日下午5時半
今日要做6x150M, 所以又走左又運動場, 好明顯跑運動場比跑街快, 可惜平日太夜, 趕唔切入場跑, 經過星期5既吃喝玩樂, 跑起上黎對腳有少少酸

鄧肇堅運動場 8.35KM
TIME: 01:07:06
AVG PACE: 08:03   

除左第1次未控制到步速, 其他穩定到不得了全部28秒, 唔算辛苦, 最高心率都係去到177(95%), 幾滿意
6X150M
32s avg hr 138 max hr 160
28s avg hr 147 max hr 165
28s avg hr 153 max hr 170
28s avg hr 158 max hr 172
28s avg hr 161 max hr 177
28s avg hr 162 max hr 174

作者: vcbid    時間: 2013-7-22 23:02
2013年7月22日下午9時
每次過完假期, 例必腳步沉重, 跑左幾K就腳軟軟, 但係出奇地PACING 8分幾, 究竟係因為天氣因素, 定係因為跑運動場, 又或者係我突然勁左
唔理咁多, 既然跑運動場快D, 盡可能都早D收工早D返入運動場跑

鄧肇堅運動場 8.22KM
TIME: 01:08:06
AVG PACE: 08:17   
作者: vcbid    時間: 2013-7-23 23:39
2013年7月23日下午9時
時間同尋日差唔多, 不過控制好左, 腳都無左尋日酸軟既感覺

鄧肇堅運動場 8.31KM
TIME: 01:08:50
AVG PACE: 08:17   
作者: vcbid    時間: 2013-7-27 18:58
2013年7月27日下午4時半
無跑3日好似唔係好掌握到節奏, 加上天氣開始既時候微雨稍涼跑快左, 2K之後突然暴曬, 運動場突然變左桑拿房, 心率暴升好難控制, 足足有1分鐘時間超標

鄧肇堅運動場 8.34KM
TIME: 01:09:29
AVG PACE: 08:20   

唔知係咪因為12點食完LUNCH之後未食過野, 跑起上黎有D腳軟, 加上好曬, 心率偏高, 步速亦都唔係好平均

31s avg hr 146 max hr 164
28s avg hr 151 max hr 170
32s avg hr 158 max hr 172
32s avg hr 166 max hr 177
28s avg hr 169 max hr 179
24s avg hr 168 max hr 179

作者: vcbid    時間: 2013-7-28 19:12
2013年7月28日下午5時
今個星期原來以為完成唔到4課, 但係當跑上癮, 將D約會時間改改佢, 點都會想到辦法死掂4課
今日好好彩, 跑完先落大雨, 跑既時候天陰陰幾舒服, 整體感覺良好, 時間又快左少少, week8 完

鄧肇堅運動場 8.36KM
TIME: 01:08:10
AVG PACE: 08:09   
作者: vcbid    時間: 2013-7-30 23:01
2013年7月30日下午9時
終於第9周可以有半課跑快少少, 每次去完玩飲多2杯, 第2日例牌狀態麻麻, 今日都唔例外, 睇個步頻就覺得效率麻麻, 加上第1次跑MAX 81%HR, 未係好掌握到步速, 希望下星期會跑得好D

鄧肇堅運動場 7.16KM

PART1
DISTANCE:3.64 KM
TIME: 00:30:12
AVG PACE: 08:18     

PART2
DISTANCE:3.52 KM
TIME: 00:25:47
AVG PACE: 07:20     
AVG HR: 146 (78%)
MAX HR: 153 (82%)

PS. 2個月無跑過咁快, 雖然速度依然係好慢, 但係已經覺得好爽, 同埋原來差5%係相差成分鐘1K
作者: 細康    時間: 2013-7-31 01:03
vcbid 發表於 2013-7-30 23:01
2013年7月30日下午9時
終於第9周可以有半課跑快少少, 每次去完玩飲多2杯, 第2日例牌狀態麻麻, 今日都唔例外 ...

VC 兄, 想問下你隻 心率錶好唔好用呀?
作者: vcbid    時間: 2013-7-31 07:33
細康 發表於 2013-7-31 01:03
VC 兄, 想問下你隻 心率錶好唔好用呀?

夠輕薄功能都齊哂, 連埋計步頻, GPS定位快, 游得水, 一頁可以自訂睇4樣野, 同埋有震動提示好方便

但係都有個問題係每4秒先拎一次定位, 所以跑SR同埋interval既時候好易唔準跑多左2-30M先識停

總結, 以性價比黎計我覺得好抵玩
作者: vcbid    時間: 2013-7-31 22:55

2013年7月31日下午9時
酷熱天氣警告下, 成個運動場都係人, 熱上加熱

鄧肇堅運動場 8.39KM
TIME: 01:10:08
AVG PACE: 08:21   

7月埋單加埋153KM

作者: vcbid    時間: 2013-8-1 23:32
2013年8月1日下午9時
3球風球但係運動場一滴風都無好焗, 停低飲水果時心率突然爆升去到146, 成日都唔記得一停就停

鄧肇堅運動場 8.12KM
TIME: 01:07:43
AVG PACE: 08:21   
MAX HR: 146 (78%)

原本想唔好跑咁快控制好步速, 但係完全失敗, 每個150都唔同速度, 不過過程尚算輕鬆

34s avg hr 139 max hr 158
32s avg hr 148 max hr 168
29s avg hr 156 max hr 171
32s avg hr 162 max hr 173
28s avg hr 160 max hr 171
29s avg hr 162 max hr 172

作者: vcbid    時間: 2013-8-3 22:55
2013年8月3日下午9時
例牌前一晚飲完酒, 第2日對腳都有排毒既感覺, 今日都唔例外, 頭2-3K對腳好"冤", 跟住慢慢就鬆返哂

鄧肇堅運動場 8.04KM
TIME: 01:07:29

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2