香港長跑網 - 長跑長友

標題: 瑜人跑步日誌 [打印本頁]

作者: Mimi    時間: 2013-4-23 11:32
標題: 瑜人跑步日誌

跑步一年兩個月,而家因為老毛病要停跑一排。襯而家呢個休息機會開blog,回顧過去,希望繼續展望未來……

作者: Mimi    時間: 2013-4-23 11:59
因為心律不正,郁D就暈,細過一路都不俾做運動。見住同學仔跑步,心中只有羨慕,但為咗安慰自己,就會話:點解佢哋咁儍,跑步咁辛苦,有乜好玩喎!
直到結咗婚,老公話我再唔做運動只會越嚟越差,俾佢迫去gym。記得果年23歲,第一次上一部類似跑步機嘅嘢,5分鐘後,呼吸困難,天旋地轉…呀!點解要我做D咁辛苦嘅嘢!?
但因為老公一句:我老你咁多都做到,你咁後生,有乜藉口做咗到?因為自己好勝心……我一定唔可以衰俾佢睇,於是開始運動,但係對跑步(機)仍然有陰影……開頭三年只做重訓,第四年因為逃避舉機,開始join group class, 有少少cardio,兩年後發現瑜珈,一路做到而家……
直到上年有一日,突然覺得要跑……
作者: 肥B    時間: 2013-4-23 12:01
保重身體啊!日後身體康復再來一起跑跑跑
作者: blurmax    時間: 2013-4-23 14:14
Never give up!
Run and listen to your body!

作者: 光中跑者    時間: 2013-4-23 14:30
緩步漸進便可,不要急進及死衝,身體是需要時間適應的.記住長跑長有.
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-4-23 15:03
師姐保重, 慢慢休養身體, 來曰方長!
作者: Mimi    時間: 2013-4-23 20:27
多謝光中Sir, 肥B師姐,各位師兄/姐,
人老咗,會錫身d,唔會令身邊人擔心。
作者: Mimi    時間: 2013-4-23 20:57

2012年2月15日
已經唔係太記得原因(或者係唔想記),呢日突然同自己講:跑!跑到你唔郁得為止!
於是我第一次認真咁踏上跑步機……
跑步就係有呢種magic…
播緊嘅DVD,睇唔到,聽唔到……
上機之前嘅抱怨,唔記得……
個腦淨係重覆住一組數字“3 5 4 2, 3 5 4 2”(唔知點解)
耳中只聽到腳步聲、呼吸聲、心跳聲……
好辛苦,但係好鐘意呢咋怪聲,我知道我存在,好似瑜珈所講:無過去、無將來,只有現在,「活在當下」!
結果:
[attach]20760[/attach]
我無死!哈哈哈!
我原來可以跑長過5分鐘,仲長好多!
但係之後果日個pat痛到呢
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-23 22:08
加油!
最緊要健康,身體比咩反應都要聽,唔好死頂
唔係好似我咁爭啲無命(不過唔關運動事)
作者: eokcyu    時間: 2013-4-24 10:03
多年前因医生勸告而開始做帶氧運動及開始跑步不覺十多年,健康有改善但最大的得益是心理的改喜。跑步時專注呼吸同步伐腦袋反而得到 relax,但一路跑一路想進步並超越昨天的自己的心態又令自己久不久受傷,近期又因骨膜炎而改做其它的運動,希望司可以快些復原再跑。加油!並且練習及比賽時要加倍小心及留意身体的反應!
作者: Mimi    時間: 2013-4-24 14:30

2012年7月
由二月開始,一路進步緩慢咁跑。每一次上跑步機前,都戰戰兢兢可唔可以完成60分鐘(因為跑步機最多俾校60分鐘+5分鐘cool down)。
我發現兩個「秘訣」:
1.跑果日一定要食lunch (因為工作忙,同以前喺瑜珈學校瑖練,通常只食早餐同晚餐。)
2.之前果晚唔夠瞓跑係會死嘅(成日搬嘢番屋企做,通常兩點後瞓,第二朝六點起身。)
可能係做嘢真係太唔健康,可能自己天資真係唔好,跑好耐進步無乜。
唔理,總之跑啦(果陣每星期兩至三次上跑步機。)
直到放暑假7月,果日居然跑到人生第一個10K!
[attach]20766[/attach]
嘩!不得了!!
之後每次練習都以10k做目標(雖然有時會唔得)
亦由果日開始,我諗我可以跑10k比賽……
作者: kin8333    時間: 2013-4-24 20:49
Mimi 發表於 2013-4-23 20:27
多謝光中Sir, 肥B師姐,各位師兄/姐,
人老咗,會錫身d,唔會令身邊人擔心。 ...

後生女話自已老,波叔都無話自已老啦,放開心情病魔自然走,開開心心面對人生啦,後生女.
作者: JoJoYip    時間: 2013-4-24 22:44
Mimi 發表於 2013-4-24 14:30
2012年7月
由二月開始,一路進步緩慢咁跑。每一次上跑步機前,都戰戰兢兢可唔可以完成60分鐘(因為跑步機最 ...

我都覺跑開個人會注重左健康(好多外國研究都有呢個結論)

不過跑路同跑步機感覺真係唔同

加油,健康最緊要
作者: Mimi    時間: 2013-4-26 00:17
kin8333 發表於 2013-4-24 20:49
後生女話自已老,波叔都無話自已老啦,放開心情病魔自然走,開開心心面對人生啦,後生女. ...

多謝波哥話我後生,呵呵呵!!
我呀……唔老唔嫰果隻啦。C9一個。但論輩份就有番咁上下--我係人哋阿嫲(講真架,雖然有d複雜……)
第日我跑全馬,d人又可以講:嫲嫲都跑馬拉松!哈哈哈!
作者: Mimi    時間: 2013-4-26 00:24
JoJoYip 發表於 2013-4-24 22:44
我都覺跑開個人會注重左健康(好多外國研究都有呢個結論)

不過跑路同跑步機感覺真係唔同

係呀,跑街同跑步機真係好唔同。
記得我第一次跑街(其實係運動場),呀!點解辛苦咁多架!仲俾老公影咗d「死樣」相!
作者: little-fish    時間: 2013-4-26 06:28
如果是心率不正常,唔知我練緊以心率數據作基礎訓練那套會否有幫助?
作者: little-fish    時間: 2013-4-26 06:32
跑步機,上個月我慢跑咗90min, 跑完落地都有啲頭腦不清感覺
作者: Mimi    時間: 2013-4-26 22:08
little-fish 發表於 2013-4-26 06:28
如果是心率不正常,唔知我練緊以心率數據作基礎訓練那套會否有幫助?

我嚟緊開始跑番果陣一定會試,到時要請教小魚師兄!
而家聽醫生話,乖乖抖抖(連瑜珈都唔做得!)但係成日pat pat 痕!以我呢d坐唔定嘅性格,而家真係……eeeeeeeee! 所以一定要快d回歸正常,如果唔係人都癲
作者: little-fish    時間: 2013-4-27 06:11
Mimi 發表於 2013-4-26 22:08
我嚟緊開始跑番果陣一定會試,到時要請教小魚師兄!
而家聽醫生話,乖乖抖抖(連瑜珈都唔做得!)但係成 ...

你Case ,搵happy 幫你design 好啲。預備個人跑步姿歷簡介話佢知,同時要買心跳錶
作者: Mimi    時間: 2013-4-30 12:23
10k情意結
話說前年開學日子,好友傳出壞消息。佢老公癌病番發……
同日,好巧合兩次聽到UNICEF嘅慈善跑。
突然忽發奇想,為咗我朋友同佢屋企,我要參加呢個比賽。
而家諗番真係好儍,跟本唔知10k其實一d都唔易。
結果:自己病,參加唔到;好友老公病逝,留抵年輕老婆同4歲囡囡。
可能好傻,但係我一直都梗梗於懷,希望有一日可以跑10k比賽。
作者: Mimi    時間: 2013-4-30 13:31

闖出跑步機
2012夏天,一路喺跑步機上面,10k都唔會死,仲試過sub 60(因為有兩位頗肥嘅C9朋友年年都跑UNICEF, 時間都係around 1hr 20min, 仲話好辛苦,叫我唔好心雄,10k sub 60對我嚟講應該好難!),以為自己好勁(而家先知原來自己好白痴,哈哈!),膽粗粗報咗人生第一個10k比賽。
都知道跑步機同跑街好唔同,比賽之前一定要練下。
2012年9月30日
33歲之後嘅第一個假期,我要做d嘢。
諗住9月尾,朝早,應該唔會太熱太曬,點知……中伏!!
果朝10:00去到沙田運動場,目標25個圈。
但係果陣乜都唔識,落到跑道,究竟我要跑邊條線?是旦啦!Play safe 加多少少,第六線啦!
頭五個圈都仲ok,第六個圈開始辛苦,第十個圈之後想死!我點樣跑完25個圈??
老公大約1hr 10min到運動場接我,以為我跑完,但係我正係第20個圈到“籣“緊!
唔得!唔可以衰俾老公睇!
最後用咗個半鐘有多跑完25個圈。
跑完:
1.好熱!原來9月底都仲係咁熱!去到第五個圈d汗已經“葉“眼,好辛苦!跑完好似跌咗落水!
2.曬傷。我果日著短褲、吊帶背心,不嬲自命陽光少女(嘔),去海灘都唔查防曬。跑完仲唔知死,以為個膊頭同大脾紅bok bok, 好靚,到傍晚至識痛!(後來聽番人哋講,原來朝早係講6、7點晨咁早!)
3.對腳同pat pat 酸咗好多日。跑街(雖然只係運動場)真係辛苦好多!
4.變咗乞兒頭。因為同跑步機好唔同,我又紮長鞭,跑完之後,條鞭變咗一舊嘢,打哂kick
雖然好慢,到中後段每一步都想放棄,但起碼我完成、無放棄!心諗:第一次咁樣衰啫,第二次一定會好d!下星期再嚟!

作者: awolswat    時間: 2013-4-30 16:41
師姐, 努力吧!
我內子都問過我, 你跑步跑到幾時完? 我答: 跑到跑唔到為止!

夏天早上最好7:00前開跑....
如果怕曬就夜晚跑! 夏天通常我都跑夜晚,

不過炎夏夜晚,三十幾度冇風, 都好囉命!
小心小心! 多飲水!
作者: Ah_Wing    時間: 2013-4-30 21:53
Mimi 發表於 2013-4-30 13:31
闖出跑步機
2012夏天,一路喺跑步機上面,10k都唔會死,仲試過sub 60(因為有兩位頗肥嘅C9朋友年年都跑UNIC ...

25個圈咁多,意志力好頑強呀!其實我覺得跑街易過跑圈,要睇路又可以睇吓風景,比較輕鬆啲,冇跑圈咁沉悶。
作者: Mimi    時間: 2013-5-3 17:00
awolswat 發表於 2013-4-30 16:41
師姐, 努力吧!
我內子都問過我, 你跑步跑到幾時完? 我答: 跑到跑唔到為止!

哈哈,你咁樣答太太,佢一定唔知嬲你定讚你好!
嚟緊夏天都諗住跑夜晚
作者: kin8333    時間: 2013-5-3 18:39
Mimi:近來身體如何呀,好些沒有.
作者: Mimi    時間: 2013-5-3 22:01
Ah_Wing 發表於 2013-4-30 21:53
25個圈咁多,意志力好頑強呀!其實我覺得跑街易過跑圈,要睇路又可以睇吓風景,比較輕鬆啲,冇跑圈咁沉悶 ...

係呀,師兄,跑運動場真係好悶,好折磨!
跑跑步機,成日覺得自己似無腦嘅白老鼠,好ong 居。
跑運動場,永遠無盡頭,兜嚟兜去,看臺又斜上去,自己好似喺個井底,感覺唔好(所以我跑完第二次就無再跑運動場,開始跑街。)
跑街感覺正好多,加上住沙田(後來至知道原來沙田、大埔係香港長跑勝地,一路都走寶!),喺城門河邊跑,爽呀!
作者: Mimi    時間: 2013-5-3 22:08
kin8333 發表於 2013-5-3 18:39
Mimi:近來身體如何呀,好些沒有.

多謝波哥!
上兩個禮拜一路都好好,唔知做乜5·1放假果日突然唔舒服,wing wing wing之下撞親額頭同手踭,而家超醜樣!
作者: Mimi    時間: 2013-5-3 22:17

2012年10月4日
第二次跑運動場,今次醒目:搽防曬、紮髻。
依然辛苦,但係時間一個鐘頭十分鐘25圈,比上次快20分鐘!嘩!我諗呢個短時間進步係我呢世人都唔會再出現!(其實係我第一次真係太唔識,一開波就係咁放,儍瓜者!)
[attach]20966[/attach]
紮髻

[attach]20967[/attach]

作者: little-fish    時間: 2013-5-4 06:45
至緊要是先100%復原才跑
作者: little-fish    時間: 2013-5-4 06:51
我第一次完成10km,都係個半鐘,接近兩年前的一個夏天晩上,青山公路(落馬洲段),當時超開心,開心過今年首次完成全馬(因為未達標,失落)。
作者: Mimi    時間: 2013-5-5 22:25
little-fish 發表於 2013-5-4 06:51
我第一次完成10km,都係個半鐘,接近兩年前的一個夏天晩上,青山公路(落馬洲段),當時超開心,開心過今年 ...

小魚師兄,
由10k到全馬只係兩年時間!好犀利!
果次未達標,下次達標果陣要一樣興奮,話哂係全馬嘛!
作者: Mimi    時間: 2013-5-5 22:59

第一次跑街
2012年10月中
跑咗兩次運動場都未死,自信可以跑街。
問題係我點知自己跑咗幾遠?
記得以前有個同事話過由馬山跑去大圍大約10k……是旦啦!跑咗先算。跑幾遠只係數字,最緊要係有跑過!
家住威爾斯附近,盲摸摸、兜兜下,終於揾到路去畫舫,之後沿濱景一路跑……
嘩!真係好鍾意濱景段路!好近河,有日落,有人放狗,有風,好正!!
一路跑到馬山,十年前啱啱結婚嘅舊居,特別鍾意個公園……跑到雅典居調頭。
跑到濱景,老公見我咁耐未番,打電話吹!
哎呀!諗住穿過石門會快d,點知盪失路!(我係認路方向白痴)
都唔記得全程跑咗幾耐,又幾次盪失路,唔知跑咗幾遠,應該有10k嘅(後來至知道過哂!)
雖然有d辛苦,但好鍾意跑街嘅感覺,有風、有呼吸、有心跳,每一步我感覺到自由、生命!第一次跑街……愛上鳥!!
作者: awolswat    時間: 2013-5-6 17:20
師姐,可以用"Runkeeper" (Android / Iphone). 每KM有提示(Time, Pace...), 好方便.
Pro d 就添置隻GPS手錶.
作者: Mimi    時間: 2013-5-6 19:02
awolswat 發表於 2013-5-6 17:20
師姐,可以用"Runkeeper" (Android / Iphone). 每KM有提示(Time, Pace...), 好方便.
Pro d 就添置隻GPS手錶. ...

係呀師兄,我而加都係用緊Runkeeper.
試過Nike+同Endomondo, 都係鍾意Runkeeper 好d。
GPS錶好貴,唔捨得……
作者: Mimi    時間: 2013-5-7 17:50

New running mate -- Runkeeper
2012年10月尾
老公幫我揾咗個app,計路程、時間、速度。
大件事!我個人好固執,慣咗一樣嘢就好難改。
第一次用Runkeeper, 要“cool"住個電話喺手臂,自己又大汗,搞到個電話濕哂,都幾煩。但之後睇到自己里數,時間,又好開心,之後就慣咗,無咗佢唔得。
第一次用Runkeeper 計,10k多少少,中間又pause, 又唔知搞乜,全程1:12。
[attach]21057[/attach]
第二次,可能自己真係快咗,1:02完成10k。
[attach]21056[/attach]

我仲喺Runkeeper 識咗個朋友仔。佢發現我同佢跑同一條路線,又參加同一個比賽(UNICEF),後來發覺兩個都係第一次跑比賽!(兩個儍人比賽儍事遲d講!)
之後有幾次唔知做乜個GPS唔 work,我居然跑跑下折返,無apps計著就唔跑……不要得!
不過每次睇到自己有進步,每個月儲里,真係好有成功感!
作者: awolswat    時間: 2013-5-9 15:30
師姐可以試試用細腰包.隻手舒服好多!
https://www.longrun.hk/forum/for ... hread&tid=18098
作者: Mimi    時間: 2013-5-9 16:45
awolswat 發表於 2013-5-9 15:30
師姐可以試試用細腰包.隻手舒服好多!
https://www.longrun.hk/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=18098 ...

正喎!多謝師兄介紹!
其手cool住隻手都好有問題:
1。跑完個電話會濕哂
2。成日望住個電話,八卦要知道自己跑幾遠。
等我快d買番個先(yeah yeah, 又有藉口買嘢,hehehe!)
作者: Mimi    時間: 2013-5-12 23:25
懶、懶、懶!就快完呢段休息(偷懶)時間,但係仲有好多嘢未寫。哎呀,要勤力d寫blog 啦!

作者: Mimi    時間: 2013-5-12 23:51

失望……失望的一日
雖然應該順時序,但係今日實在…嗚嗚…
停咗兩星期,今日再跑。
叫做“籣“完10k,時間令人失望,感覺仲差過啱啱學跑,對腳好重,揾唔番以前有過嘅節奏…
[attach]21127[/attach]
由零開始,感覺好氣餒…
無計。時間過咗、懶咗就係懶咗,再怨都無用...
Start moving! Get my lazy ass off! 從新開始過!
(仲有,點解會生水泡架??喺腳弓位。同一對鞋,同一對襪。兩個禮拜啫,對腳d皮已經軟咗?)
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-13 00:39
慢慢泥囉
唔好一開始去咁盡
等身體適應下
作者: kin8333    時間: 2013-5-13 08:30
唔好心急,慢慢來啦,有波哥在你後面跑唔怕.
作者: Mimi    時間: 2013-5-13 16:37
多謝JoJo, 波哥!
我會欣住架啦。希望下星期四上堂唔會差得太離譜
作者: Mimi    時間: 2013-5-13 18:21

第一次比賽
2012年11月25日   廸廸尼 UNICEF 10K
未講比賽當日講下d賽前(儍)花絮先。
攞選手包
因為第一次,唔知乜嘢係“選手包“,見到封信話runner's pack, 又話唔會提供袋,我以為係好大袋嘢,老公幫我去攞之前,仲叫佢拎個大環保袋。點知原來得丁屎咁多嘢
[attach]21138[/attach]
Over-train
比賽之前兩三個禮拜好勤力,但好蠢咁死練。上回題到喺runkeeper 識果個朋友仔同我一樣,比賽前一星期練到腳痛。佢腳踭,我腳弓位。結果:朋友仔紮住腳比賽,跑完之後更大鑊,“吉“咗成個月;我著平時對薄底鞋會痛,比賽果日著對細咗半個碼嘅舊鞋,結果……
[attach]21137[/attach]
當日比賽前
因為怕遲到,零晨4:00就落街節的士。點知去到晨咁早。我著住牛仔褲去,諗住喺果度換,點知保安唔俾用樂園廁所,我又盲毛,揾唔到更衣帳篷,結果自己走走走,去個無乜人見到嘅暗角位換衫,醜死鬼!
放咗行理,仲有成個幾鐘先開跑,一路等,好想發癲同人分享興奮心情,但5:00幾個個都瞓緊教…但係再唔講嘢會發癲,結果打電話俾德國嘅好朋友,佢一聽到我把聲就知我已經進入不受控制發癲狀態,聽到佢為我打氣,我直情飛上天。
點知一收線,個天開始落雨,越落越大。
同runkeeper 朋友仔聯絡上,我哋其實未見過面,佢叫我喺男更衣帳篷後面d樹避雨,佢都喺果度(下!?原來有地方換衫架?!)。我呢個盲毛又再次揾路,今次我一眼就認到佢。因為習慣,我一見到佢就衝埋去嚟個擁抱,嚇親呢位怕醜靚仔朋友。
比賽啦!
我早我朋友仔一組,自己出去先。
自己知自己慢,起跑都行後d。見到週圍咁多人,真係好high! 雖然落住雨,但係見到咁多人一齊濕身跑,未出發,先興奮!
開跑啦!原來打水戰係好爽架…初頭…
跑咗好順嘅2k,見到……斜路!!?呀!原來跑步係有斜路呢樣嘢!!一路練習都係100%平路,上斜真係驚驚!好彩沿途有好多得意嘢睇(例:擔遮比賽嘢大嬸,靚女……)上斜無想像中咁恐怖。返而落斜開始吃力,件衫濕咗水好重,對鞋每步都“滋滋“聲,再加上唔啱碼,對腳開始痛。
好鍾意水站,雖然會慢咗,但係我每個水站都會停,因為覺得dump水杯果下好型!
沿途風光明美,特別喺水邊,諗起自己練開濱景果段路,特別起勁。
到8k先開始識攰,比起平時練習叻好多!
時間:1:03:30, ok la
[attach]21139[/attach]
賽後驚喜
啱啱衝完線,居然撞到好多年無見嘅同學,佢跑完半馬,叫我明年一齊同佢跑。成個比賽咁多人,咁都撞到了,仲要第一次比賽就收到咁嘅鼓勵,我相信緣份!
諗住行一陣等埋怕醜靚仔朋友,點知行行下撞到中學老師,母校而家仲有長跑隊,好感覺!老師見到我都好驚奇,因為我中學成日暈,完全唔係運動人。嘻嘻,我覺得自己好叻!
以為自己好濕,諗住拿拿林攞行理換番乾淨衫,點知個袋原來淋咗雨兩個鐘,濕到冧。結果換d更濕嘅衫走。
走就大件事囉。幾千人一齊迫廸廸尼火車,之後濕到冧坐一個鐘巴士,仲辛苦過跑。
番到屋企除鞋,盛惠水泡三個,甩甲一隻,臭鞋(臭足個幾月)一對。
總結
雖然小小辛苦,小小濕/up身,但係原來比賽真係好…興奮、興奮、興奮!
作者: Mimi    時間: 2013-5-15 17:53

第一次長課
2012年11月
因為怕比賽跑唔到10k,比賽前想試下跑長d,確保自己比賽果日一定完成到。
但長d即係幾長?
唔識嘢,淨係知道10k再上係半馬,即係21k多少少啦,所以好白痴咁,膽粗粗試21k!
平時練10k係5k+5k來回,21k無理由跑多一轉咁儍架?所以決定過橋,喺城門河另外一邊開始。
去到雙子橋唔識路。是旦啦,跟著d單車無死。過咗馬槽轉右,嘩!呢條路好靚,未嚟過架!兩邊有樹,小路有好多人踩單車,有日落陽光透落嚟,好詩意呀!但係路會去邊架?
突然有個感動:條路去邊有乜所謂?只要我有一對腳,我跑去邊都得!世界再大,我都可以用我雙腳留底腳印。嘩!我好自由呀!
過咗段小路,我見到海,有日落,好靚呀!望到平時練習嘅馬山,同一個地方,因為跑步,而家有另一個角度,突然又有感動…
去到馬尿水,前面有隧道同一條好細嘅路,下!去邊架?會唔會落咗去前面個碼頭仔,掘頭路架?算啦!是日探險完畢,下次再探過。調頭!
過番雙子橋,對腳已經無力,身都濕透,但仲有馬山來回+城門河一段至可以番屋企,目標:21k!!唔可以放棄!
去到雅典居調頭位,不如去多少少,去個碼頭仔。果然無後悔,海呀!去到最篤位有少少天涯海角嘅感覺!
回程果8k真係好辛苦!成對腳好好好重,好似要甩咁。跑又無力,行又唔係,因為跑開嘅節奏令對腳慢唔到落嚟。結果碌下碌下,由有太陽跑到天黑、全身汚糟辣撻,終於完成21k!(超龜速!)
前所未有嘅攰(之後冤痛咗3日!),但係前所未有咁感覺到自由、力量、滿足!
[attach]21159[/attach]

作者: Mimi    時間: 2013-5-16 01:05

沒有最慢,只有更慢……頹喪……
“復出”後第三次練習,一次比一次慢。超灰……

[attach]21160[/attach]

[attach]21161[/attach]

[attach]21162[/attach]

作者: Ah_Wing    時間: 2013-5-16 01:46
Mimi 發表於 2013-5-16 01:05
“復出”後第三次練習,一次比一次慢。超灰…… ...

練習時慢有什麼所謂?又不是比賽,無需太介懷。體力不夠慢慢跑有助回復,好過谷容易受傷。
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-5-16 03:18
“復出”後第三次練習,一次比一次慢。超灰…… ...

Mimi 師姊! 小弟練習時, 何嘗不是經歷無數次退步, 經常遇上愈跑愈慢, 不過, 學您話dry ....只要有一雙腳,一口氣.....第曰一定會進步嘅, 所以 通常我只會頹一陣, 過一二日吳服氣, 又再努力跑過, 所以不需灰, 加油
作者: kin8333    時間: 2013-5-16 07:45
Mimi 師姊.我支持你
作者: 肥B    時間: 2013-5-16 11:58

Mimi加油  ,其實對我來說你很厲害的了,星期一那天我又爬又行才能勉強方完成8k,時間是8:30/k
作者: Mimi    時間: 2013-5-16 12:11
感激咁多位師兄鼓勵, 我知道我會過到嘅!!

作者: Mimi    時間: 2013-5-16 12:18
肥B 發表於 2013-5-16 11:58
Mimi加油  ,其實對我來說你很厲害的了,星期一那天我又爬又行才能勉強方完成8k,時 ...

我地一齊爬行la!
作者: Mimi    時間: 2013-5-16 12:37
偷鷄請半日假睇醫生。
心電圖(靜態同運動)都好靚,心酵素正常,resting heart rate 少少高(88)。
不過血色素差咗d,得9.2。可能因為咁跑得咗好。
作者: Mimi    時間: 2013-5-18 11:17
2013年5月17日
唔憤氣, 再練!
hehe, 有進步, 唔單只計時間, 最重要係感覺
[attach]21176[/attach]
不過唔知做乜跑完腰痛, 今日個人硬咗
作者: runforfun    時間: 2013-5-20 01:04
加油!
作者: 肥B    時間: 2013-5-20 10:01
Mimi 發表於 2013-5-18 11:17
2013年5月17日
唔憤氣, 再練!
hehe, 有進步, 唔單只計時間, 最重要係感覺

今天好點嘛!不要太心急,博哂命跑啊!
作者: Mimi    時間: 2013-5-20 19:12
肥B 發表於 2013-5-20 10:01
今天好點嘛!不要太心急,博哂命跑啊!

好好多啦!不過果日跑完腰痛,而家似大肚婆咁,條腰梗哂!
睇到你哋上堂d相、成績,勁羨慕!等我呀!!!
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-20 21:38
Mimi 發表於 2013-5-20 19:12
好好多啦!不過果日跑完腰痛,而家似大肚婆咁,條腰梗哂!
睇到你哋上堂d相、成績,勁羨慕!等我呀!!! ...

我先唔信你條腰會硬!哈哈
=.=如果你條腰都硬我條腰叫咩?!

跑還跑就住好,唔好一次加咁多呀~
作者: Mimi    時間: 2013-5-21 17:22
JoJoYip 發表於 2013-5-20 21:38
我先唔信你條腰會硬!哈哈
=.=如果你條腰都硬我條腰叫咩?!

我諗係果日嘅跑姿有問題(仁教練話過我膊頭緊張、縮膊,會影響條腰),搞到腰痛咗幾日。
JoJo,你咁後生,要練嘅一定可以變條蛇腰出嚟嘅,hehehe
作者: Mimi    時間: 2013-5-29 23:07

本來想復跑之前回顧跑步一年d難忘事,但實在太忙(懶)…嘻嘻,聽日正式復跑啦!
亂跑一年,真係有好多難忘事:
第一次撞牆
第一次跑長課磨難大脾,痛到瞓唔到(好彩我平胸)
因為磨難脾,最錫我嘅細佬送咗條名貴嘅CWX
第一次著tights,為咗唔浪費細佬心意,跑咗一次真正自己嘅長課--30k(屋企到大尾篤)
[attach]21515[/attach][attach]21514[/attach]

完成一直以為mission impossible 嘅一段路--屋企到西貢,發現原來得20k
[attach]21518[/attach]

報唔到渣馬,唔服氣,哼!渣馬好叻咩?我報其他比賽。結果過去跑季一共跑咗9個比賽
[attach]21517[/attach]

第一次喺比賽見到有跑手暈倒…心中好唔好受(希望Martin 師兄早日完全康復)
最後一個比賽以PB作結,好開心……
[attach]21516[/attach]

希望復跑後可以……學識享受跑步……
作者: Mimi    時間: 2013-5-29 23:19

星期日(5月26日)傍晚
又一次好慢,但感覺無咁想死。定下目標:不在乎時間,但一定要揾番跑步嘅感覺
[attach]21520[/attach]
星期一(5月27日)夜晚
再一次好慢,但感覺好好多。
但途中有少少唔舒服,唔敢跑遠。結果跑咗段好怪嘅路線:濱景河邊兜嚟兜去。繼k繼k加上去,最後都完成10k。番到屋企,老公問我係咪跌咗落水
[attach]21519[/attach]

作者: kin8333    時間: 2013-5-30 00:25
Mimi 加油
作者: little-fish    時間: 2013-5-30 05:59

在現在溫度下練習,我是認為你跑太快!10km 比賽我快你10分鐘,但練習一般課程時,我比你跑更慢。學習放鬆,要慢則慢,需要快時先快。長中短距離、慢快衝的不同跑法也要練,各有其效果。
作者: Mimi    時間: 2013-5-30 13:57
kin8333 發表於 2013-5-30 00:25
Mimi 加油

多謝波哥!
我今晚番嚟啦, 到時見
作者: Mimi    時間: 2013-5-30 14:10
little-fish 發表於 2013-5-30 05:59
在現在溫度下練習,我是認為你跑太快!10km 比賽我快你10分鐘,但練習一般課程時,我比你跑更慢。學習放 ...

小魚師兄,
你唔係第一個提醒我學習放鬆嘅人...
瑜伽又好, 日常生活又好, 都比人話唔識放鬆... 幾廿歲人, 有排學...

作者: Mimi    時間: 2013-5-30 14:19
正式復跑, 日誌個名都要改!
跑步+瑜伽... 聆聽身體, 享受生命
各位師兄師姐多多教指

作者: 肥B    時間: 2013-5-30 15:28
歡mimi歸隊

作者: Mimi    時間: 2013-5-30 16:47
肥B 發表於 2013-5-30 15:28
歡mimi歸隊

今晚見!:)
作者: kin8333    時間: 2013-5-30 18:13
歡迎mimi歸隊

今晚見
作者: Mimi    時間: 2013-5-31 15:36
Yeah!! 終於上番堂啦
自己 warm up 2k, 居然比呢排練習快好多! (瑜伽人日成講 energy, 可能運動場多人跑, energy 好, 跑都快d)
上堂, warm up... 彈弓人小小辛苦, 但係ok
800m + physical training (sit ups + 鴨鴨行) x 2 x 3. 我知我一定做到!!  
可以上堂, 好開心, 因為有進步 -- 我識照顧自己 (教練, 師兄師兄姐, 咗使擔心)
今日對髀有d酸, 我鍾意

作者: Mimi    時間: 2013-6-3 09:16
尋日飲大咗, miss 咗星期日晚一課。決心今朝一定要補番!
4:45 起身, 醒少少, 5:30 開始。
第一次清晨練習, 太陽開始升起, 空氣清新, 有雀雀同貓貓, 感覺良好。
[attach]21588[/attach]
跑到濱景, 有位師兄 pacing 一致, 想跟佢車, 但係跟唔到
跑到7k, 師兄同我傾計, 仲俾咗好多tips (放鬆膊頭, 放鬆跑...), 鼓勵我慢慢練, 唔好心急, 仲讚我 fit, 有潛質, 嗬嗬嗬... (多謝 Gordon 師兄, 如果你見到)
每次開始新嘢都會遇到鼓勵, 又要講一次: 我相信緣份
聽教練話, 夏天練耐力, 唔追速度 (雖然今日可以快d)
[attach]21589[/attach]
跑完 6:35, 太陽已經好熱; 跑完, 無胃口吃早餐

作者: awolswat    時間: 2013-6-3 11:47
師姐!勁勁勁!! !
"4:45 起身" 我真係做唔到....
4點幾我還在暖暖的被窩中嘆冷氣..
作者: vcbid    時間: 2013-6-3 12:05
Mimi 發表於 2013-6-3 09:16
尋日飲大咗, miss 咗星期日晚一課。決心今朝一定要補番!
4:45 起身, 醒少少, 5:30 開始。
第 ...

靚女係著數D, 平時我跑步想跟住D 師兄, 一般都係比人快放一段乾塘
作者: Mimi    時間: 2013-6-4 08:35
awolswat 發表於 2013-6-3 11:47
師姐!勁勁勁!! !
"4:45 起身" 我真係做唔到....
4點幾我還在暖暖的被窩中嘆冷氣.. ...

其實只係之前懶咗...
不過我番工都要早起身, 夏天又易醒d, 最重要係我鬧鐘錄咗句: 肥婆, 好起身 la wei!

作者: Mimi    時間: 2013-6-4 08:45
vcbid 發表於 2013-6-3 12:05
靚女係著數D, 平時我跑步想跟住D 師兄, 一般都係比人快放一段乾塘

師兄唔好玩啦!
應該係我實在跑得太樣衰, 濱景果位師兄唔底得要開口提提我!
我最初跟唔到, 都係比人快放, hehe
作者: little-fish    時間: 2013-6-5 06:34
Mimi 發表於 2013-6-4 08:45
師兄唔好玩啦!
應該係我實在跑得太樣衰, 濱景果位師兄唔底得要開口提提我!
我最初跟唔到, 都係比人快放,  ...

如果在城門河你見到我,你可能都會快放我 (視乎我的課程,不過一般如到賓景的,也是慢課多)
作者: Mimi    時間: 2013-6-6 09:04
雖然仲有少少雨, 但係之前懶咗, 夜晚又唔得, 仲要大食 (grad. din, 但係因為我食素, 原來無嘢食), 點都要跑一課!
心血來潮, 少少轉路線。
可能涼少少, 跑得舒服咗
[attach]21622[/attach]

Distance won't change.
Time won't change.
What can be changed is your decision -- Keep going or give up.
And you always know my answer
作者: nothize    時間: 2013-6-6 18:22
little-fish 發表於 2013-5-30 05:59
在現在溫度下練習,我是認為你跑太快!10km 比賽我快你10分鐘,但練習一般課程時,我比你跑更慢。學習放 ...

小魚師兄意思是練習應看重訓練的細節和質量(有快有慢和里數)而非整體時間?
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 19:32
nothize 發表於 2013-6-6 18:22
小魚師兄意思是練習應看重訓練的細節和質量(有快有慢和里數)而非整體時間? ...

因為她長期跑這時間,氣溫低時又係,高時又係,但天熱心臟負擔較重(散熱),所以以對身體強度而言,應收慢些,如果有hrm 便知道了。
我Sub 45 , 現在的輕鬆跑,都係6:30/km 10km (30c 天陰),所以對她而言是太快了
作者: nothize    時間: 2013-6-6 19:50
little-fish 發表於 2013-6-6 19:32
因為她長期跑這時間,氣溫低時又係,高時又係,但天熱心臟負擔較重(散熱),所以以對身體強度而言,應收 ...

哦.......我誤會了師兄的意思. 我還以為師兄說練習時比她慢, 但比賽時反而可更快完成(Sub 45).
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 20:30
nothize 發表於 2013-6-6 19:50
哦.......我誤會了師兄的意思. 我還以為師兄說練習時比她慢, 但比賽時反而可更快完成(Sub 45).  ...

我係平時跑係比很多人慢喎••••不過如果比賽順利的話,我應該有sub45能力,因在某段時期,按計劃便會做tempo,interval, fertlet,sprints,hill sprint 等等1系列課,只是這些不用經常做,否則對我計劃而言,會overtrain 我,多於6個星期就頂唔順
作者: nothize    時間: 2013-6-6 20:56
little-fish 發表於 2013-6-6 20:30
我係平時跑係比很多人慢喎••••不過如果比賽順利的話,我應該有sub45能力,因在某段時期,按計劃便會 ...

我對師兄呢個練習方法很有興趣! 你有在日誌中詳談嗎?

我之前望完師兄日誌第一頁見到啲格式有少少走樣所以便無心機看埋其它. 剛巧在呢個貼看到師兄說平時練習比人慢, 比賽卻比人快. 此道似乎可保不傷之餘又能有效增益, 似乎就是我想要的方法!
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 21:42
nothize 發表於 2013-6-6 20:56
我對師兄呢個練習方法很有興趣! 你有在日誌中詳談嗎?

我之前望完師兄日誌第一頁見到啲格式有少少走樣所 ...

有,由第8頁開始,是我首次10km 的詳盡練習記錄,之後接著便是全馬訓練(我冇半馬經驗),可以參考一下,但請自行調節,要用心跳帶,及無限的耐性,因起步很輕鬆,很多人有懷疑便放棄。不過其實到第二階段尾時是挺吃力的(但又不至死去活來)

Recovery run, long run, semi long run(3段變速跑) , speed repeat(短衝), hill repeat(短途山坡衝,至辛苦這個,泠汗都出,但我是到全馬時先加入練), tempo, interval

就這幾種跑法,不同系統有不同名稱,大同少異。因我是利用心率作第一指標,所以除了speed repeat/hill repeat, 其他一律與心跳有關
作者: nothize    時間: 2013-6-6 21:51
little-fish 發表於 2013-6-6 21:42
有,由第8頁開始,是我首次10km 的詳盡練習記錄,之後接著便是全馬訓練(我冇半馬經驗),可以參考一下, ...

謝謝賜教
作者: little-fish    時間: 2013-6-7 13:56
nothize 發表於 2013-6-6 21:51
謝謝賜教

其實我想Mimi 多了解這個,因為心跳較高(雖然未必一定構成問題),這個練法應該可以有效降低心跳。
作者: nothize    時間: 2013-6-7 14:28
little-fish 發表於 2013-6-7 13:56
其實我想Mimi 多了解這個,因為心跳較高(雖然未必一定構成問題),這個練法應該可以有效降低心跳。 ...

啊!! 係喎 Mimi 第一頁有說她心率不正.
作者: Mimi    時間: 2013-6-8 10:00
多謝兩位師兄關心、提點
其實我真係唔識控制速度,當然唔會好似d後生仔衝100m咁跑,但總知一開始跑就盡自己能力。個個都話我去得太盡、跑到過火;我自知我唔識放鬆(好諷刺,我練習瑜珈,但係唔識放鬆。我唯一可以放鬆係上完幾堂超power、想死、十級折磨瑜珈堂之後嘅大休息,同埋meditation),我唔明白乜嘢叫太盡、過火。我好清楚去到咩位我會「冧」;跑、運動、甚至瑜珈(嚴重聲名:瑜珈唔係運動,係修練)對我嚟講完全唔係舒服;其實人生就係苦困,所以要透過唔同歷煉去解脫……呀!講得太遠……收!
nothize 師兄,唔使喊喎!天生係咁怨都無謂。相反,我超鍾意自己……有d自戀添,hahahahaha
作者: Mimi    時間: 2013-6-9 23:58

(呢幾日都忙/懶,襯放假,快d寫番。)
6月6日,星期四,又係上當嘅日子。
至從大休之後,每次跑之前都戰戰兢兢,驚自己做得唔好、更甚應付唔嚟、唔達標,上堂就更驚。
果日搭緊火車去運動場,突然有啟悟。記得以前一位瑜珈老師講過:每一次上堂前唔好有期望;無論你練習咗幾耐,每一次練習都係新開始,放開心胸去接受新鮮事。無需望過去,過去只會帶來無謂嘅恐懼或驕傲;更無需望將來,因為將來只係自製幻象;活在當下,感受上堂嘅一刻,只要你全情投入,一切都變成果刻嘅最好。
曾經睇過一位跑手咁寫: every run is a new run. Every runner is a beginner when he starts a new run. Be humble, yet confident. Experience every run like a baby.
抛開無謂包袱,開開心心上堂去!
雖然唔算輕鬆,但總算完成。好開心!
其實唔算好熱,但係跑完變水人,好彩有網衫換,hehe
我諗我core真係太雞!上堂只有“提腿“同core有關,做得都唔算多,但係肚肚酸咗兩日,星期五上瑜珈練core俾老師話點解咁咋!
今堂啟示:好好的活在當下…
作者: Mimi    時間: 2013-6-10 09:31
休息後第一次長過10k, 頭4k都ok舒服, 之後有D吃力。
諗起第一次長課..
諗起初中讀果課"風雪中的北平" -- 行一步, 退三步... 算啦! 人生就係咁架啦...
大髀又磨損咗! 痛! (花士靈呀!)
跑完去Seven買野飲, 太多汗, 嚇親亞姐
跑完無胃口, 無食夜晚飯
[attach]21647[/attach]

作者: Mimi    時間: 2013-6-13 09:11
各位有無試過某d日子跑 會有唔同感覺呢?
有d學派瑜珈會喺新月嘅日子減低練習強度, 話說新月能量較低同易傷。
我練習嘅最好時間係喺一個月圓之夜 (我係人狼??)
尋日跑咗一課好有覺知 (mindful) 嘅10k...
唔快, 但係身體嘅信號好強... 唔識形容... 總之係好敏感身體狀況, mind and body become one...
微風細雨, 舒服
[attach]21683[/attach]

作者: Mimi    時間: 2013-6-14 23:58
由細到大都俾人話我反叛,父母係咁講,話我做每件事都要人擔心;老細叫到入房warning,話我反叛!
其實我真係唔係呀!喺值得尊重嘅權威不,就算幾唔甘心,我都100%服從。
果陣喺印度學瑜珈,上師講乜、點教,無論點唔認同都要聽,洗厠所、無熱水冲涼、無啖好食、聽課坐地下腰痛腳痺、練習辛苦,一律乖乖受哂。我山長水遠去印度學嘢(8個鐘頭飛機、5個鐘頭火車、13個鐘頭的士,仲要遲到無得入學校/寺院),唔係為咗嘈交!
以前學capoeira, 有師兄講過: 教練話你,你拗都無用。不如自己練多幾次,等教練無機會鬧你仲實際。
講番跑步。
尋晚上堂,做完warm up,跑(400x2+體能),本來應該唔難。但跑到第二set,教練話:你爆咗“計“,停。
爆“計“?係一d都唔輕鬆,但我仲可跑!
但係教練就係教練,佢講,我要聽,如果唔係、或者有任何唔尊重就唔好嚟上堂,無人迫我嚟,教練都係義務,佢無必要特別照顧個別學員,(雖然我見到佢真係做到!)尤其我咁咋!
無得跑、完成唔到4 sets, 好失望、好嬲自己點解咁咋、點解會面青!?擡頭望d雨越落越大,我問自己為乜跑?點解要咁辛苦?為咗證明d我根本證明唔到嘅嘢?追夢?我嘅夢喺邊?
好頹、好想大喊,反正落緊雨,無人會知。
但大家嚟上堂唔係睇你黑面,要做大小姐就番屋企。從拾心情,檢討自己仲實際……問題係,我真係唔知自己衰乜,我嚟緊應該點做?
Tomorrow is another day.
聽日又係新開始。屢戰屢敗,屢敗屢戰,總有一日,我可以(再)跑到!

作者: vcbid    時間: 2013-6-15 00:19
Mimi 發表於 2013-6-14 23:58
由細到大都俾人話我反叛,父母係咁講,話我做每件事都要人擔心;老細叫到入房warning,話我反叛!
其實我真 ...

師姐, 睇你個BLOG覺得你係一個倔強硬頸既人, 有毅力係好, 但係唔係每樣事都要搏老命, 體能既野可以慢慢練, 唔洗1次谷爆自己既, 平常心放輕鬆, 有時會有你意想不到既效果...中國人有一句欲速不達呀
作者: nothize    時間: 2013-6-15 03:05
Mimi 發表於 2013-6-14 23:58
其實我真 ...

教練要確保所有學員都得到 100% 運動安全與增益.

無錯今次仲可以跑. 下次呢? 下下次呢?

如果單靠意志並忽略身體狀況可以對訓練有良好效果, 咁一定會有一班人建立一套意志跑法. 好可惜......我試過呢套跑法, 係有害無益.
作者: little-fish    時間: 2013-6-15 09:27
跑爆咗同是否能繼續又真係冇必然性•••••其實練習,在任何情況下都至多用到約9成,死谷會影響服原,即overall 影響整個進度。
玩這些短途衝圈(400m或 以下,如300,200,100) ,與其盲目追求時間,不如要求姿勢良好、盡量放鬆為首要,上次已與你面談提及。自自然然就會快,不用强求。
作者: Mimi    時間: 2013-6-15 12:27
little-fish 發表於 2013-6-15 09:27
跑爆咗同是否能繼續又真係冇必然性•••••其實練習,在任何情況下都至多用到約9成,死谷會影響服原,即o ...

呀!原來果日賜教嘅係小魚師兄你!(成日形著你係舉重嘅大隻女人,原來你都幾慈父型架喎!)唔認得人,失覺失覺!(你又認得我嘅?)
如果我無記錯,同你傾計果日係我第一日歸隊,我又係跑爆,俾教練同師母話……
作者: Mimi    時間: 2013-6-18 08:58
今次真係跑爆... 無嘢講,我衰!
頭8k, ok; 回程, 半死 -- 行又暈, 跑又唔夠力, 想嘔, 尾2k, 90%死...
番到屋企無胃口, 老公話點都要食d, 結果... 嘔
唉...
[attach]21804[/attach]

作者: 肥B    時間: 2013-6-18 09:58
Mimi 發表於 2013-6-18 08:58
頭8k, ok; 回程, 半死 -- 行又暈, 跑又唔夠力, 想嘔, 尾2k, 90%死...
番到 ...

Mimi好好細心寧聽自己的身體是很重要的,要好好愛錫自己
慢下來有時比快還困難
作者: vcbid    時間: 2013-6-18 10:50
Mimi 發表於 2013-6-18 08:58
番到 ...

你唔似跑爆, 似係中暑多D, 係咪無補夠水?

中暑係會死人架, 有暈同嘔既感覺唔好死頂, 搵個陰涼既地方坐低飲水, 抖夠搭車返屋企啦
作者: Mimi    時間: 2013-6-18 11:39
肥B 發表於 2013-6-18 09:58
Mimi好好細心寧聽自己的身體是很重要的,要好好愛錫自己
慢下來有時比快還困難, ...

我已經一開始就keep 住唔快 (7min /k, 唔快過6min 50s/k), 但係越慢、越耐就越辛苦?
慢又唔係、快又唔得,都唔知想點?!
作者: Mimi    時間: 2013-6-18 11:52
vcbid 發表於 2013-6-18 10:50
你唔似跑爆, 似係中暑多D, 係咪無補夠水?

中暑係會死人架, 有暈同嘔既感覺唔好死頂, 搵個陰涼既地方坐 ...

下~原來係中暑!!?
我最後兩k聽唔到嘢、睇唔到顏色... 經過威爾斯果陣直情想"欄"入急診室
我都有坐底, 起身跑兩步又嚟過...

作者: vcbid    時間: 2013-6-18 12:09
Mimi 發表於 2013-6-18 11:52
下~原來係中暑!!?
我最後兩k聽唔到嘢、睇唔到顏色... 經過威爾斯果陣直情想"欄"入急診室 ...

好大可能係中暑, 跑前同跑緊既時候一定一定要飲多D水呀
千萬唔好死頂, 跑唔到就坐車走, 你已經接近休克, 暈低分分鐘玩完, 你重咁後生靚女, 跑步唔係搏命

ps. 唔好嫌我長氣

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2