香港長跑網 - 長跑長友

標題: 想試跑半馬!! [打印本頁]

作者: vincent_liwl    時間: 2008-10-12 21:17
標題: 想試跑半馬!!
我係一個新手,07年尾先第一次跑10k,發覺愛上了長跑.至今跑過4次,
今日歐化寶1/4馬跑60分鐘.好想渣打試吓跑半馬. 各位前輩會唔會認為唔可行呀!

如果真係好想試試,請問有問練跑建議呀?例如每星期應要練多少次,每次跑幾長呀?

謝謝大多寶貴意見.
作者: 力    時間: 2008-10-12 22:53
原帖由 vincent_liwl 於 2008-10-12 21:17 發表
我係一個新手,07年尾先第一次跑10k,發覺愛上了長跑.至今跑過4次,
今日歐化寶1/4馬跑60分鐘.好想渣打試吓跑半馬. 各位前輩會唔會認為唔可行呀!

如果真係好想試試,請問有問練跑建議呀?例如每星期應要練多少 ...

我就無特別計劃, 只是想跑就跑, 比賽前做多啲長課。

如要較詳細嘅plan, 可參孝 Hal Hidgon的計劃:
http://www.halhigdon.com/halfmarathon/novice.htm
作者: oscar    時間: 2008-10-13 00:18
作者: SimonFai    時間: 2008-10-13 14:52
Hi, i would like to try again half marathon 2009, coz i have missed last year, let's got to run .
作者: ginnywong    時間: 2008-10-15 09:06
哈哈,我都報左2009的揸打半馬, 希望唔會比人捉上車,我而家最長都係跑過13k, 仲要個半鐘先跑得完
作者: kenneth    時間: 2008-10-15 10:25
作者: 力    時間: 2008-10-15 10:30
原帖由 ginnywong 於 2008-10-15 09:06 發表
哈哈,我都報左2009的揸打半馬, 希望唔會比人捉上車,我而家最長都係跑過13k, 仲要個半鐘先跑得完

Ginny ctse is an ironwoman, should be no problem for HM
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-15 22:55
原帖由 ginnywong 於 2008-10-15 09:06 發表

小妹的狀況跟Ginny一樣,個半小時才跑完13km,因為中間有行少少,又跑得慢.
一起加油!
作者: 曲奇    時間: 2008-10-16 00:02
我都係第1次報半馬,大家一齊加油啦~~
作者: 龜速行    時間: 2008-10-16 00:13
vincent_liwl c hing

小弟都係第1次報半馬

開始練緊 16 k (極龜速)

大家加油加油
go go let's go

作者: 章魚    時間: 2008-10-16 11:10
我也是第一次報半馬,操多點,加油
作者: ginnywong    時間: 2008-10-16 12:49
原帖由 Alex 於 2008-10-15 10:30 發表

Ginny ctse is an ironwoman, should be no problem for HM

我只係玩到奧運距離, 只需跑10k。
跑步係我最弱的, 所以都唔係好有信心
作者: ginnywong    時間: 2008-10-16 12:49
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-15 22:55 發表

小妹的狀況跟Ginny一樣,個半小時才跑完13km,因為中間有行少少,又跑得慢.
一起加油!

你跑得唔慢啦,我無行,d時間都係同你一樣
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-17 00:27
原帖由 ginnywong 於 2008-10-16 12:49 發表

你跑得唔慢啦,我無行,d時間都係同你一樣

時間一樣!
到時,妳完成半馬,沒有人會在乎妳是跑得快與慢,還是跑+行,
最重要是享受練習與比賽的過程,達成自己的目標.
作者: Andy    時間: 2008-10-17 09:59
[quote]原帖由 vincent_liwl 於 12/10/2008 21:17 發表

登錄/註冊後可看大圖

今日歐化寶1/4馬跑60分鐘.好想渣打試

Try la, I also ran ST 10K in 2007 at 58 Min.  Then I tries HM in Unicef st 2:12 and then St HM at 2:05.  It is not a goos result, and I think you must do better than I did.

作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 10:05
作者: Andy    時間: 2008-10-17 10:12
[quote]原帖由 vincent_liwl 於 12/10/2008 21:17 發表

登錄/註冊後可看大圖

今日歐化寶1/4馬跑60分鐘.好想渣打試

Don't know why, this is the fourth time the words I typed were missing after posting ( I have previewed)

作者: Andy    時間: 2008-10-17 10:17
原帖由 瘋狂跑步機 於 17/10/2008 10:05 發表

師兄你好, 小弟同你差唔多情況, 年頭才始跑.
因應自己既身體條件去操練, 如果OK就跑多D長課, 應該冇問題.
一齊努力吧!

I thought you were an experienced runner.
作者: 肚空漫步    時間: 2008-10-23 20:39
我都是第一次報半馬,真係有人捉你上車咁恐佈
作者: lionchiu    時間: 2008-10-23 21:39
大家好..我都係今年第1年玩渣打半馬
希望跑出好成績...
一齊努力...(最後一年青年組)
作者: wongc    時間: 2008-10-23 22:54
原帖由 肚空漫步 於 2008-10-23 20:39 發表
我都是第一次報半馬,真係有人捉你上車咁恐佈

唔洗驚, 你實快過架巴士到..........因為巴士好似係最後清場先出現的, 半馬早全馬成個鐘出發, 要等到全馬的時限到(8:00am + 5.5 hours) 先有免費巴士坐.......
作者: goodie    時間: 2008-10-24 18:05
我2007年第一次參加比賽就膽粗粗跑渣打半馬,1hr56min完成,OK la.  比賽前,我已跑過幾次21KM,所以有信心完成比賽。只要努力,誰都可以。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2