香港長跑網 - 長跑長友

標題: 10K 時間 [打印本頁]

作者: vlotau    時間: 2013-6-6 12:22
標題: 10K 時間
唔知大家練左幾耐就可以突破一個鐘

見我鞋底,練左成年都要65-70分鐘...

作者: keithlky    時間: 2013-6-6 12:31
無環境資料,好難答你。pace time 7分鐘一公里
作者: HKMac    時間: 2013-6-6 12:47
大約2年時間, 49min5Xsec, 八九成平路
作者: lamlamsir    時間: 2013-6-6 13:00

仲後生,練習45分左右。
(停左半年,練番一個月)
作者: JIMTSE    時間: 2013-6-6 13:19

記得第一次跑10k都要成60mins,都係夏天……成二年前既事了~
作者: ryim    時間: 2013-6-6 13:31
從上年九月開始跑...練左兩個月...ASICS 10km <48min...UNICEF 10km <45min...今年 百仁基金 <43min...
作者: JIMTSE    時間: 2013-6-6 13:49
師兄幾高幾重?
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 14:02
11月時間,在首次比賽中(9700m) 53分鐘,之後一年玩咗一次10km (可樂),一次渣打全馬。今明兩年專攻10km,目標sub40
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 14:05
可能師兄跑得未夠慢,根基未得,比多些資料:年齡、身高體重、飲食、如何練習等
作者: vlotau    時間: 2013-6-6 14:07
見大家D回應, 仲更加慚愧

我170cm高, 68kg

作者: vlotau    時間: 2013-6-6 14:11
little-fish 發表於 2013-6-6 14:05
可能師兄跑得未夠慢,根基未得,比多些資料:年齡、身高體重、飲食、如何練習等 ...

年齡 60後
每週跑around 40K

作者: little-fish    時間: 2013-6-6 14:14
vlotau 發表於 2013-6-6 14:11
年齡 60後
每週跑around 40K

頭定尾先?咁態度好難比意見你
作者: dickyyim    時間: 2013-6-6 15:52

60後...都~50, 仲想同D 80/90後斗快?!
我都70後 + 長時間坐OFFICE......
現在跑步主要為健康... 時間快慢對我並不重要。 我們永遠都5會快過D 黑人啦  本地第一都 SUB 30.
其實你儲夠咪數自然會快 (慢慢會快少少), 只是習慣咗平時個PACE 時間 (~ 7MINS./KM); 因人而異, 可能快D 你身體應付5來, 反而這個PACE 時間係最舒服, 仲可以跑展D 距離。
我上年才開始跑長跑, 讀書時玩開短跑 100M, 200M; 前年第一年跑渣打 10KM, 跑了幾轉 5~6KM 就去, 當時半行半跑... 都差不多70MINS 完成。在上年年中奧運歡樂跑開始參加本地 10KM賽事如: 美津濃, 皇者,飛達等, 參加比賽有推動力去練習多D (如果5係...多數找藉口5跑) 最快時間 52分幾, 我無刻意去練速度, 但起碼 5會停下行下去完成, 可以一條氣跑完, 到終點5會點喘氣。(因為我5會因想快少少而臨尾去衝)
健康才是主要收獲 今年BODY CHECK D 數字比上年好好多!! 心跳都慢了。
HINTS: 你想測試自己可以找一個快過自己PACE 的目標跟住跑, 睇下跟5跟上, 辛5辛苦便知一二 。
作者: ryim    時間: 2013-6-6 16:33
little-fish 發表於 2013-6-6 14:02
11月時間,在首次比賽中(9700m) 53分鐘,之後一年玩咗一次10km (可樂),一次渣打全馬。今明兩年專攻10km, ...

呢個都係我o既目標
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 17:55
dickyyim 發表於 2013-6-6 15:52
現在跑步主要為健康... 時間快慢對 ...

我的啟蒙師兄,便是60後(頭個隻),兩年來跑唔多,百呎竿頭,邁向sub41(由我初跑步時,他在sub45).

作者: 建仔    時間: 2013-6-6 20:01
我個人建議如果10K想跑得快,對個時間有要求,
可以嘗試由1000米開始做目標,以5min/K既速度跑,
如果覺得氣還夠的話,可以下次加多500米,
一路如此,你就會慢慢加到10K了,
講緊已經差不多半年左右練成,但因個人體能及體質而已,
我相信每星期抽兩天練習已經很足夠,其他時間可以做少少體能訓練,
如掌上壓等等,日久必定跑10K可衝破1小時。

P.S. 我都係跑步區初哥黎
作者: vlotau    時間: 2013-6-6 20:22
little-fish 發表於 2013-6-6 14:14
頭定尾先?咁態度好難比意見你

我剛剛中間,師兄真係好有,等你好意見
作者: vlotau    時間: 2013-6-6 20:25
dickyyim 發表於 2013-6-6 15:52
現在跑步主要為健康... 時間快慢對 ...

多謝師兄分享,都係既,參加比賽有推動力。但師兄你咁young就要年年驗身!??
作者: vlotau    時間: 2013-6-6 20:29
建仔 發表於 2013-6-6 20:01
我個人建議如果10K想跑得快,對個時間有要求,
可以嘗試由1000米開始做目標,以5min/K既速度跑,
如果覺得 ...

Thanks

我都開始玩變速跑,而家跑 5mins15sec/k, 已經係極限。一晚衝到三次已偷笑。
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 20:42
vlotau 發表於 2013-6-6 20:29
Thanks

我都開始玩變速跑,而家跑 5mins15sec/k, 已經係極限。一晚衝到三次已偷笑。 ...

就你字眼而言,你對變速跑有誤解,變速跑一定係輕鬆的,只比Long run 略快。
師兄正正經經寫出至佳成績,近兩個月點跑、跑乜,睇一下你少咗乜。
作者: little-fish    時間: 2013-6-6 21:28
vlotau 發表於 2013-6-6 20:29
Thanks

我都開始玩變速跑,而家跑 5mins15sec/k, 已經係極限。一晚衝到三次已偷笑。 ...

嗯,我第一次跑到5:10/km 時(只有一K),兩個月後便sub55 ,指要有適當引導(我當時有網友指導,一直到現在,無私地為我)
作者: tkorunner    時間: 2013-6-6 21:42

vlotau C Hing, 我建議你參考

https://www.longrun.hk/forum/thread-19982-1-1.html

中 bunbun C Hing 介紹的那本書.

http://www.runbayou.com/jackd.htm 計算 VDOT, 找出適合你的 tempo, interval, easy run... 的 pacing.

我也是 60 後, 曾以此訓練, 也有些成果.  (我當初沒有計劃, 随心跑, 進步較少, 有了GPS 錶後,  較有計劃的訓練, 成績便有進步)
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-7 00:14
年頭開始跑
三四月50分鐘內
不過我後生你好多
果陣進步最快係練INTERVAL+TEMPO<<<可能我岩岩開始跑進步明顯
最近改跑姿+練體能為主
不過我覺得INTERVAL同TEMPO真係要谷盡啲唔係好似唔多練到野
小弟愚見,還望高手快腳指教
作者: sam張    時間: 2013-6-7 07:50
vlotau 發表於 2013-6-6 07:29
Thanks

得加啦,比D耐性同恆心,一定得.我剛返操兩個月都ok,我都係60后,五十了.
作者: Pepe    時間: 2013-6-7 08:15
其實唔係跑得耐會自然快,尤其是已經超過一年,要找出可以加快的辦法。例如,您現時的歩頻及步寬是多少、用什麼跑法、練習環境及質量等。可參考網上資料作比照。祝成功!
作者: little-fish    時間: 2013-6-7 08:27
JoJoYip 發表於 2013-6-7 00:14
年頭開始跑
三四月50分鐘內
不過我後生你好多

雖然說各師各法,但邊個教你interval & tempo 係谷盡?師兄知這兩個係練乜嗎?
作者: vlotau    時間: 2013-6-7 08:40
tkorunner 發表於 2013-6-6 21:42
vlotau C Hing, 我建議你參考

https://www.longrun.hk/forum/thread-19982-1-1.html

Thanks tkorunner 師兄,

呢個VDOT calculator 好得, 真係好介紹. 不過要D時間去消化.
另外,或者會係跑路上遇上
yes, I am tko walker… 哈哈

作者: vlotau    時間: 2013-6-7 08:46
JoJoYip 發表於 2013-6-7 00:14
年頭開始跑
三四月50分鐘內
不過我後生你好多

Yip 師兄,

呢個就係我一直的疑惑.見有d friend 跑唔夠十次,去參加10k, 56mins得左.
點解我會咁難呢,年紀大,真係冇得急

作者: vlotau    時間: 2013-6-7 09:01
sam張 發表於 2013-6-7 07:50
得加啦,比D耐性同恆心,一定得.我剛返操兩個月都ok,我都係60后,五十了.

Thanks Sam,

知道有人支持,跑都量起勁D
作者: vlotau    時間: 2013-6-7 09:04
Pepe 發表於 2013-6-7 08:15
其實唔係跑得耐會自然快,尤其是已經超過一年,要找出可以加快的辦法。例如,您現時的歩頻及步寬是多少、用 ...

年紀大,唯有慢慢來,會找tkorunner師兄介紹那本書看看參考下.
作者: vlotau    時間: 2013-6-7 09:10
little-fish 發表於 2013-6-6 20:42
就你字眼而言,你對變速跑有誤解,變速跑一定係輕鬆的,只比Long run 略快。
師兄正正經經寫出至佳成績, ...

勞煩晒,或者等我正正經經跟其他師兄提供的資料再練多兩個月.
再有問題,一定再勞煩師兄.

作者: 龜兔競跑    時間: 2013-6-7 09:29
Viotau 師兄, 您年紀吳係好大咋喎! 肯練實會進步嘅, 但最好講多少少操練資料: 如每星期多少課? 距離多少?
步速? 性質? 如tempo, interval ? 路線性質 ? 如有冇跑上斜坡? 有冇其他輔助訓練? 肌力訓練,肌耐力訓練...........
這裡有不少富經驗師兄(不包括小弟) 會給予很多寶貴意見的.
作者: dickyyim    時間: 2013-6-7 10:36
vlotau 發表於 2013-6-6 20:25
多謝師兄分享,都係既,參加比賽有推動力。但師兄你咁young就要年年驗身!?? ...

40 啦...仲後生, 5好玩我啦, 個女 9月都升中一啦.
年年驗身係公司福利 (每人上限 $3K), 無理由5做咁笨; 5 係間間公司有的.
作者: little-fish    時間: 2013-6-7 13:01
vlotau 發表於 2013-6-7 09:10
勞煩晒,或者等我正正經經跟其他師兄提供的資料再練多兩個月.
再有問題,一定再勞煩師兄.
...

又要想知自己缺乏乜,又唔肯認真俾資料,又冇人見過你點跑,就等如隔住個電話同醫生講不適,醫生問何處不適又唔答,但係都要醫生開薬,係黃綠醫生先幫到你

成兩頁都冇人提過步頻,一味建議練interval,難道interval 係靈丹?真係有需要/合適咩?
你認真跟上面的建議練啦,兩個月後,我批你只會在傷版問人點養傷。
作者: vlotau    時間: 2013-6-7 14:32
龜兔競跑 發表於 2013-6-7 09:29
Viotau 師兄, 您年紀吳係好大咋喎! 肯練實會進步嘅, 但最好講多少少操練資料: 如每星期多少課? 距離多少?
...

Thks... 龜兔競跑 c hing. pls chk PM
作者: awolswat    時間: 2013-6-7 16:45
得既! 我第一次10KM 要66分鐘,
跑多2 個月左右, 就55分鐘.

上次比賽跑到48分半!

努力終有成果!
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-7 18:39
大概都望過
我知小魚師兄都係望心跳跑
或者我覺得兩者都有關連
真係各師各法
作者: tinospecial    時間: 2013-6-7 18:50
我都想請教下,我自己跑開5-6km左右,都跑左半年,試過一次係街跑10k係54mins左右,但好難再快,試過用全速跑4.47 min/km頂得3.2km左右,平時都係跑均速多,平時唔會跑interval or tempo個d...想10k時間加快有咩方法

ps 27歲,170cm, 59kg
作者: little-fish    時間: 2013-6-7 19:19
JoJoYip 發表於 2013-6-7 18:39
大概都望過
我知小魚師兄都係望心跳跑
或者我覺得兩者都有關連

你知我利用心跳,但有否留意其實我是用10km 比賽速跑tempo, 心率只是作為微調(氣溫、身體狀態等),尤其10km 比賽至後那三km 先係戲肉,所以7km 以下唔太辛苦。與其他計劃系統分別不大,只是在細微處重點唔同。過咗7km 就失去練tempo 的定義啦。
不如你講一下對tempo 及Inteval 的理解是甚麼?
作者: Pepe    時間: 2013-6-7 19:23
tinospecial 發表於 2013-6-7 18:50
我都想請教下,我自己跑開5-6km左右,都跑左半年,試過一次係街跑10k係54mins左右,但好難再快,試過用全速 ...

可先定下一個目標,例如:25分鐘內完成5k,然後以這個速度加長距離,試試看。當然要有適當的練習質量啦!
作者: little-fish    時間: 2013-6-7 19:31
tinospecial 發表於 2013-6-7 18:50
我都想請教下,我自己跑開5-6km左右,都跑左半年,試過一次係街跑10k係54mins左右,但好難再快,試過用全速 ...

用8min/km , 由4km 開始per session , 一星期至少3次,不多於5次,每星期加500m,直到每次9km 為止,其間避免其他激烈運動,不過打後至少都應加入tempo, 提升一下轉換lactate 能力,那是你10km力量的來源.反正tempo 都唔辛苦。interval 唔鐘意可skip, 雖然會有點缺點,便是肌肉抗酸力較差,影響尾段爆seed 能力。
作者: tinospecial    時間: 2013-6-7 19:44
Pepe 發表於 2013-6-7 19:23
可先定下一個目標,例如:25分鐘內完成5k,然後以這個速度加長距離,試試看。當然要有適當的練習質量啦! ...

多謝師兄~其實25分鐘完成5K已經成功, 我試試再加快~!
作者: tinospecial    時間: 2013-6-7 20:00
little-fish 發表於 2013-6-7 19:31
用8min/km , 由4km 開始per session , 一星期至少3次,不多於5次,每星期加500m,直到每次9km 為止,其間 ...

即係用慢D既速度由4K慢慢加到9K??
8min/km對我來講有難度,幾乎=快步行了...
作者: little-fish    時間: 2013-6-7 21:00
tinospecial 發表於 2013-6-7 20:00
即係用慢D既速度由4K慢慢加到9K??
8min/km對我來講有難度,幾乎=快步行了...

唔識慢跑,又何來快跑,我直情有時行路(為要降低心率),很多世界級跑手都跑7min/km 平時。我43min ,近日天熱,週時用6分尾至7分半跑,你用8分好合理,其實我想叫你用9分的,但可能對你而言太難維持一個跑姿,先叫你用8min. 注意要全身盡量放鬆再放鬆,想一些開心事會有幫助。嘗試收細步幅,用較高的步頻,因這個會比較易傷,高步頻也助降低風險
作者: tinospecial    時間: 2013-6-7 21:36
little-fish 發表於 2013-6-7 21:00
唔識慢跑,又何來快跑,我直情有時行路(為要降低心率),很多世界級跑手都跑7min/km 平時。我43min ,近 ...

明白, 感謝師兄指教,我試試~!!!
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-7 23:09
little-fish 發表於 2013-6-7 19:19
你知我利用心跳,但有否留意其實我是用10km 比賽速跑tempo, 心率只是作為微調(氣溫、身體狀態等),尤其 ...

如果我話interval係提升速度
Tempo係耐力
唔知會唔會有錯?
作者: sam張    時間: 2013-6-7 23:30
JoJoYip 發表於 2013-6-7 10:09
Tempo係耐力
唔知會唔會有錯?

睇下你點配合啦, 最緊要係練既目的清楚.
作者: vlotau    時間: 2013-6-8 09:54
little-fish 發表於 2013-6-7 21:00
唔識慢跑,又何來快跑,我直情有時行路(為要降低心率),很多世界級跑手都跑7min/km 平時。我43min ,近 ...

師兄,快我唔得,但呢種我得喎。

我 8mins/k, 可以維持2.5hrs=18-19K。

咁慢,其實有乜好呀?
作者: keithlky    時間: 2013-6-8 12:13
vlotau 發表於 2013-6-8 09:54

有乜好?
咪長跑長有囉
作者: little-fish    時間: 2013-6-8 15:18
keithlky 發表於 2013-6-8 12:13
有乜好?
咪長跑長有囉

我由50min/10km  到45 那段那兩個月就係咁跑,師兄不懂便不要妄下判言,要快唔係只有死練乜tempo/interval 才可以(當然我也有練)。
http://duathlon.com/articles/1460/   可以改改no pain no gain 的舊方式。
這裡的前輩running 佐治在其日誌"㚏向太陽"也提及他是如何突破樽口位,也對不同出名的系統有一些介紹,各新人可以search 來睇睇
作者: little-fish    時間: 2013-6-8 15:21
JoJoYip 發表於 2013-6-7 23:09
Tempo係耐力
唔知會唔會有錯?

40分/100 的答案,不合格,就係因為你對這兩個一知半解,才有早前甚麼唔谷盡,tempo/interval 練唔到之言
作者: little-fish    時間: 2013-6-8 15:39
vlotau 發表於 2013-6-8 09:54

由你提供的不完整資料睇,第一:你年齡、體重根本上唔係問題,大把人年齡大過你,仍可不斷進步,以60分鐘這入門檻關口不足以構成問題。
第二:你每星期40km, 對10km 而言,一航已經足夠有餘,所以里數唔係問題(但係點跑、用乜感覺就全冇資料)

所以我認為問題出在你跑姿上居多,可能唔識放鬆/慳力,試改用高步頻的方式,起碼有83,ideal 90以上
作者: little-fish    時間: 2013-6-8 15:44
little-fish 發表於 2013-6-8 15:39
由你提供的不完整資料睇,第一:你年齡、體重根本上唔係問題,大把人年齡大過你,仍可不斷進步,以60分鐘 ...

即係建議你用兩三次課程,試一下與以往相同速度,但改用細細步

有時間便輕鬆玩這個 http://www.youtube.com/embed/Eit3pGym2Dg
作者: bunbun    時間: 2013-6-8 16:52
根據呢度:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19880-1-1.html

你而家的pacing,
操interval的話
會建議呢個pacing:

作者: keithlky    時間: 2013-6-8 16:54
little-fish 發表於 2013-6-8 15:18
我由50min/10km  到45 那段那兩個月就係咁跑,師兄不懂便不要妄下判言,要快唔係只有死練乜tempo/interval ...

你認為「長跑長有」唔岩?

對於Vlotau 既問題,一開始我話無環境因素,點答。
其次真係無見過佢本人,只係網上討論怎樣怎樣,最好見真人再從旁指點,或好似一些人落場跟師父正宗去學會比較正確及安全,體能差異,體質承受各人不同,要因應需要而調節訓練力度。有人可以谷,有人某些原因唔可以亂谷。

所以我就簡單回應vlotau, 佢話跑快跑慢有乜好?

我就以長跑網其一宗旨,至緊要「長跑長有」,就係要不計較時間快慢,跑步有益身心,「長跑長有」有何不妥?
作者: bunbun    時間: 2013-6-8 17:11
https://www.longrun.hk/forum/thread-19760-1-1.html
關家良一「首先,先從慢慢跑開始。」
作者: little-fish    時間: 2013-6-8 17:27
keithlky 發表於 2013-6-8 16:54
你認為「長跑長有」唔岩?

對於Vlotau 既問題,一開始我話無環境因素,點答。

因為你簡單答人,所以我也簡單答你,你唔清楚練習慢跑的好處,又何止長跑長有?其用處我已post 比你,根本上慢跑是一切長跑的基礎

你Post 中所講,與我一開始已經要他比詳盡些資料有何分別?係啲人冇厘頭一味叫人練tempo/interval 之嘛,根本連個原因都未清楚。以我所見,多數跑友啲傷都係日積月累,overtraining 所至,所以我唔會一味叫人練衝刺。
作者: keithlky    時間: 2013-6-8 22:45
little-fish 發表於 2013-6-8 17:27
因為你簡單答人,所以我也簡單答你,你唔清楚練習慢跑的好處,又何止長跑長有?其用處我已post 比你,根本 ...

我再重申一次

「長跑長有」,快慢隨人,可必計較。
作者: vlotau    時間: 2013-6-8 23:04
little-fish 發表於 2013-6-8 15:39
由你提供的不完整資料睇,第一:你年齡、體重根本上唔係問題,大把人年齡大過你,仍可不斷進步,以60分鐘 ...

hi hi... 剛剛跑完,真係83
作者: vlotau    時間: 2013-6-8 23:08
bunbun 發表於 2013-6-8 16:52
根據呢度:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19880-1-1.html

Thanks bunbun,

好可惜,我都唔係好明。

咁 70%-95%, 我應該點揀!?!?
作者: vlotau    時間: 2013-6-8 23:20
little-fish 發表於 2013-6-8 17:27
因為你簡單答人,所以我也簡單答你,你唔清楚練習慢跑的好處,又何止長跑長有?其用處我已post 比你,根本 ...

兩位師兄,太用心喇。

實不相瞞,唔係我唔想講乜資料。事實係我都唔係好明大家問乜。

甚麼 interval/tempo 我都分唔清!

唔好講,”點跑、用乜感覺”,我真係丈八金剛。

Just tried my best

每星期3-4課
距離 around 40k/week
步速 平均 7mins/k
1週1次hei跑, 1hr-1hr15mins. 有快有慢跑 1-2次,快就5:30/km,慢就7-8mins/km, 1次長跑 2-2.5hrs
路線幾乎全平路,因為一上斜,小腿好快硬
冇其他輔助訓練 
作者: gisp    時間: 2013-6-9 00:04
本身有做開運動,開始跑長跑覺得練interval太辛苦同埋易傷,直到而家我都少練interval.
策略轉做一排跑快,一排跑長.
跑快就跑短d,約4-6k,1min50一圈,跑長就跑慢d,10-15k,唔計時
跑一排就用2min一個圈做測試,試下keep到幾多個圈.
由keep 6個到十幾個,keep到20個圈應該已經可以10k/hr,keep到25個就10k/50min.
由4K開始練,唔使半年就1小時內,過左三年,前排練渣打,試10K約跑46min,全馬時頭30k都可以12k/hr.
唔同年齡唔同進度,ching不用心急,只要肯練又唔傷,日子有功,10k/hr一定得.
作者: little-fish    時間: 2013-6-9 05:51
vlotau 發表於 2013-6-8 23:04

準吧?緊係啦,我身高年齡都同你差不多,不過重你幾拾磅,玩咗成年,基本上由3:40/km 到9min/km ,由100m 至全馬數據都有齊
不過我認為83是基本要求,低過這步頻,腳背骨好易受傷,至好有90以上(不過如果慢jog,我自己都做唔到,只在86左近,仲要係留心後才有)
作者: nothize    時間: 2013-6-9 14:17
vlotau 發表於 2013-6-8 23:04

用心算還是.......甚麼?
作者: vlotau    時間: 2013-6-9 15:35
nothize 發表於 2013-6-9 14:17
用心算還是.......甚麼?

has timer... beep beep beep
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-9 18:51
little-fish 發表於 2013-6-8 15:21
40分/100 的答案,不合格,就係因為你對這兩個一知半解,才有早前甚麼唔谷盡,tempo/interval 練唔到之言 ...

我都知我了解唔足
還望小魚兄指教

不過有人用速度去練有人用心跳練我覺得其實一樣
因為速度同心跳有關係

所以呢。。。。
作者: nothize    時間: 2013-6-9 19:40
vlotau 發表於 2013-6-9 15:35
has timer... beep beep beep

我仲係原始人, 除咗可計時嗰啲電子錶未用過其它......

你係咪用計步器架?
作者: vlotau    時間: 2013-6-9 21:07
nothize 發表於 2013-6-9 19:40
我仲係原始人, 除咗可計時嗰啲電子錶未用過其它......

你係咪用計步器架? ...

Timer 係倒數計時,平時我地用個function應該係stop watch。
應該三十年前既g-shxck都已經有。

倒數計時有個好處係可以set重複幾多次

e.g. 你set倒數計時1分鐘,重複5次,隻錶會由59倒數至0,然後beep beep
跟住再由59倒數至0,再beep beep. 一直重複5次.

咁你聽到beep beep就開始數,到下次beep beep就停。 得左
作者: little-fish    時間: 2013-6-9 21:10
JoJoYip 發表於 2013-6-9 18:51
我都知我了解唔足
還望小魚兄指教

Yip 師兄,前面我已提及,在心率訓練系統內,在tempo/interval 是以速度行先,再用心率數字去調控,以我為例,一個6km 的tempo 課,通常首2•5km 心率都未在相關的zone 內,同樣情況在interval 都係。
我不認同你的是你話tempo/interval 唔谷盡練唔到之言。你去search 一下就算在不同系統,究竟tempo /interval 係用乜速度先。
加上,你的理解tempo 是如何運作去提升耐力?過程係乜?知道後你就明點解唔係谷盡。谷盡只係去滿足人性自殘去找快樂的一面。
作者: little-fish    時間: 2013-6-9 21:18
https://www.longrun.hk/forum/forum-47-1.html

自己睇,好早我都post 過啲網上文章。基本上有齊對唔同跑法的目的及如何運作,欠的永遠是一整個系統而已(當然,啲教練要搵食嘛)
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-9 21:35
little-fish 發表於 2013-6-9 21:10
Yip 師兄,前面我已提及,在心率訓練系統內,在tempo/interval 是以速度行先,再用心率數字去調控,以我 ...

小魚兄
或者你誤解左我意思
我都無認同過唔谷盡練唔到之類
人人身體唔同我都唔相信一個PROGRAMME可以FIT晒全部人
所以呢,搵岩自己就得
有時什至要TRIAL ﹪ ERROR (安全情況下)

作者: little-fish    時間: 2013-6-10 01:23
JoJoYip 發表於 2013-6-9 21:35
小魚兄
或者你誤解左我意思
我都無認同過唔谷盡練唔到之類

我睇#23 咋
作者: Calman1010    時間: 2013-6-14 22:19
60後,約1:08左右,荃灣西至深井來回。
作者: savingking    時間: 2013-6-15 13:00
仲未跑過10k比賽!!很期待!
作者: little-fish    時間: 2013-6-17 07:06
近日天氣較不熱,但都ok(28c),樓主破60末,
作者: vlotau    時間: 2013-6-17 08:40
little-fish 發表於 2013-6-17 07:06
近日天氣較不熱,但都ok(28c),樓主破60末,

小魚兄,早晨
未喇,我練緊你個”凌波細步”嗎… 哈哈
以家跑一個鐘,都有20分鐘做到86, 90就未到喇.
再快,小腿就緊,另外唔知點解腳趾公對上個位有小小忍忍痛.
不過好輕微,跑2.5鐘都仲得.

作者: vlotau    時間: 2013-6-17 08:42
Calman1010 發表於 2013-6-14 22:19
60後,約1:08左右,荃灣西至深井來回。

師兄,我地水平差不多
作者: vlotau    時間: 2013-6-17 08:44
savingking 發表於 2013-6-15 13:00
仲未跑過10k比賽!!很期待!

師兄努力… 正如其他師兄講,最緊要長跑長有.
作者: little-fish    時間: 2013-6-17 11:05
vlotau 發表於 2013-6-17 08:40
小魚兄,早晨
未喇,我練緊你個”凌波細步”嗎… 哈哈
以家跑一個鐘,都有20分鐘做到86, 90就未到喇.

以Over 6min/km 速做到86已很好••••••如果跑完(初初玩),屁股唔酸,可能是用錯力
作者: Calman1010    時間: 2013-6-19 19:03
vlotau 發表於 2013-6-17 08:42
師兄,我地水平差不多

CHing 大家繼續努力,唔好俾佢停,相信好快就唔使60min/10K!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2