香港長跑網 - 長跑長友

標題: 將軍澳地盤狗出沒注意 [打印本頁]

作者: fu38    時間: 2013-6-8 04:16
標題: 將軍澳地盤狗出沒注意
將軍澳跑友請注意,由將軍澳站至調景嶺站之間的寶邑路有數隻地盤狗出沒,我習慣深夜跑步,話說今晚由將軍澳站起步,由唐賢街轉入禮樂街時,發覺有三隻狗從後追上,在我一米範圍內一齊跑,當時都唔知係匈我還是和我玩,我只好減慢速度,一步一驚心,不時向後望,跑過一段路後,它們才沒有跟上,嚇到腳都軟,之後繼續跑,林住回程入維景灣畔走轉,點知仲大鑊,跑到寶邑路迴旋處時,有六隻地盤狗圍住我跑,今次feel到唔係同我玩,嚇到我即刻由跑變行,希望唔好跟住我,事與願違,佢地行得仲近咗,有幾野直頭個狗鼻掂到我小腿,最後要橫跨幾條行車線先luck到身,想起都一額汗,大家要小心!
[attach]21628[/attach]

作者: ae80    時間: 2013-6-8 11:13
Thanks for reminding.
作者: fergusmok    時間: 2013-6-8 11:49
我都係夜晚成十一點先跑, 同CHING你同一條路線, 果度有成7-8隻狗. 見到佢地千祈要放慢, 仲有唔好同佢地有眼神接觸, 如果唔係, 佢地九成九同你"跑過".

小心小心!
作者: Pepe    時間: 2013-6-10 18:54
其實佢地日頭都有蒲頭,唯有當睇佢唔到!如果追到嚟,唯有過兩招••• 爆番段!
作者: fu38    時間: 2013-6-11 00:20
Pepe 發表於 2013-6-10 18:54
其實佢地日頭都有蒲頭,唯有當睇佢唔到!如果追到嚟,唯有過兩招••• 爆番段! ...

爆番段 ? 祝你好運!我就唔掂啦!
作者: Pepe    時間: 2013-6-11 07:54
fu38 發表於 2013-6-11 00:20

死到臨頭,唔掂都唔得啦!
作者: Pepe    時間: 2013-6-11 08:02
fu38 發表於 2013-6-11 00:20

死到臨頭,唔掂都唔得啦!
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-6-11 08:20
有冇ching用過驅狗器, 吳知得吳得?
作者: fu38    時間: 2013-6-11 13:06
咁咪要帶多舊嘢!係咪應該搵漁農處幫幫手會比較好?其實除了跑友之外,行人都有危險,由奇係極度怕狗的人,遲早出事!
作者: witchycatcat    時間: 2013-6-15 08:58
fu38 發表於 2013-6-11 13:06
咁咪要帶多舊嘢!係咪應該搵漁農處幫幫手會比較好?其實除了跑友之外,行人都有危險,由奇係極度怕狗的人, ...

搵魚記,狗狗會死得好慘,放過狗狗啦
作者: fu38    時間: 2013-6-15 16:45
witchycatcat 發表於 2013-6-15 08:58
搵魚記,狗狗會死得好慘,放過狗狗啦

我無搵,只係隋口講,我已經無跑個一帶,放過狗狗,但問題始終係到,希望之後無人中招!
作者: Pepe    時間: 2013-6-15 17:53
其實佢地被地盤遺棄,都好慘嘅!不過,新市鎮的環境亦無可能容納佢地生活。
作者: witchycatcat    時間: 2013-6-17 07:53
最衰係政府政策,容許地盤養狗及遺棄
作者: fu38    時間: 2013-6-17 20:56
其實D地盤狗唔係棄狗,個地盤還有一段時間才完工,只係地盤管理不善!
作者: meia    時間: 2013-6-18 14:30
我住果頭, d 狗夜晚吠的好勁, 有好多人打咗電話去捉啦, 座頭都貼哂通告

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2