香港長跑網 - 長跑長友

標題: 天氣太熱, 跑到鞋都濕 [打印本頁]

作者: goldbergip    時間: 2013-6-18 23:12
標題: 天氣太熱, 跑到鞋都濕
各位師兄師姐, 小弟一向活躍於九龍城黃大仙一帶慢跑, 今個月訂左目標係100K, 今日已有96K了
100K 對好多師兄師姐實屬小兒科, 但對小弟算是個紀錄了

今個月跑得比較密, 但每次長度短少少, 大約6-10K, 密食當三番, 其實有時跑到尾都仲可以繼續跑落去, 不過呢排真係太熱, 跑到8K以上就流汗流到成身都濕晒, 連鞋都濕埋, 真係好煩, 有兩對跑鞋夾埋都洗左3次了。

試過著對長D O既襪, 都係濕晒, 搞到今日跑7K 就收左工 (對鞋啱啱洗完第一次著)

到7 8月都唔知點算呀!!!   
作者: oscarli333    時間: 2013-6-18 23:35
我都跑到條褲滴水,只係30分鐘!
作者: bobdog0224    時間: 2013-6-18 23:59
我好享受到出晒汗O個種感覺!
作者: goldbergip    時間: 2013-6-19 00:04
我都享受, 個身濕晒冇問題, 只係當濕到去對鞋, 一路跑每一步感覺到入面有水, 好唔適應
作者: lewischan    時間: 2013-6-19 00:16
跑完最舒服,跑緊好辛苦
作者: kokyan_lam    時間: 2013-6-19 00:19
夏天無論晨操晚練, 都難免變水人, 差別只係滴多滴少. 衣物跑完即洗, 鞋的話如果汗濕嚴重, 可以用洗衣粉開一盤水, 浸幾個鐘再沖乾淨, 自然風乾幾日就OK, 頭半天可以用布塞入鞋櫳幫助吸水
作者: Pepe    時間: 2013-6-19 07:57
曾經聽過人講:腰間繫上毛巾吸汗,可免鞋濕。
作者: goldbergip    時間: 2013-6-19 11:51
kokyan_lam 發表於 2013-6-19 00:19
夏天無論晨操晚練, 都難免變水人, 差別只係滴多滴少. 衣物跑完即洗, 鞋的話如果汗濕嚴重, 可以用洗衣粉開一 ...

THX 師兄, 對鞋濕晒, 我返到屋企沖涼即刻洗, 用洗衣液擦下, 再
等佢吹干
作者: goldbergip    時間: 2013-6-19 11:52
Pepe 發表於 2013-6-19 07:57

THX, 我有見過街上有跑友係咁, 等我都試下先
作者: kokyan_lam    時間: 2013-6-19 11:58
Pepe 發表於 2013-6-19 07:57

都係一個可行既做法, 只要你唔介意腰間比較熱的話
作者: kokyan_lam    時間: 2013-6-19 11:59
goldbergip 發表於 2013-6-19 11:51
THX 師兄, 對鞋濕晒, 我返到屋企沖涼即刻洗, 用洗衣液擦下, 再
等佢吹干

總之就唔好落機洗, 同長時間陽光底下曝曬, 否則跑鞋會變形
作者: goldbergip    時間: 2013-6-19 13:35
kokyan_lam 發表於 2013-6-19 11:59

THX 師兄
作者: lamlamsir    時間: 2013-6-19 23:25
對鞋濕照跑會易生雞眼??
作者: Ah_Wing    時間: 2013-6-26 01:48
kokyan_lam 發表於 2013-6-19 11:59

我一向都是用洗衣機洗的,暫時未有問題,可能我粗著唔覺?
清去鞋底啲石同泥,除鞋帶,除咗鞋蹍(怕佢容易爛),用洗衣液,凍水洗,風乾。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-6-26 01:51
Ah_Wing 發表於 2013-6-26 01:48
我一向都是用洗衣機洗的,暫時未有問題,可能我粗著唔覺?
清去鞋底啲石同泥,除鞋帶,除咗鞋蹍(怕佢容易 ...

如果我放落機洗, 我諗我老婆殺左我都似...HAHA
作者: Ah_Wing    時間: 2013-6-26 02:06
kokyan_lam 發表於 2013-6-26 01:51
如果我放落機洗, 我諗我老婆殺左我都似...HAHA

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2