香港長跑網 - 長跑長友

標題: Skxn A200 短 tight 褪色 [打印本頁]

作者: RingoLee    時間: 2013-6-24 07:51
標題: Skxn A200 短 tight 褪色
我有一條黑色skxn A200的短tight,是約半年前向原廠訂購的,只試過穿著它跑過幾次10k。昨天再穿它跑了20k左右,發覺皮膚與它接觸的部份染了黑色,用沐浴露清洗也不能馬上把痕跡抹去。
各位有沒有試過穿這牌子的 tight 褪色。

作者: icechan    時間: 2013-6-24 08:41
我未試過.  用了約一年.
作者: oasisred    時間: 2013-6-24 09:42
我未試過,  不過"浪位"勁起粒. 用了約一年.
作者: winner1    時間: 2013-6-24 10:05
我用A400(長tight)都一年多(冬天用)都未試過~~
作者: nottoofat    時間: 2013-6-24 10:24
我著A400短,半年左右,每次都手洗,每次洗都有少少甩色,但係就從未試過蝕落大脾咁誇張喎....
作者: marcus    時間: 2013-6-24 10:40
著左兩年, over 30次, 冇甩色喎
未出A200之前最平果款就洗第一次會甩, 之後都冇事
作者: JIMTSE    時間: 2013-6-24 13:54
一年前喺三鐵買咗條A400短tight,無論著住瞓同比賽都完全無甩色現象,但係我反而覺得佢太緊,托力大到令表現有啲影響。
作者: gisp    時間: 2013-6-24 21:03
A200常着,着左一年多,差唔多個個星期都用,冇試過甩色.
着泥露營過夜,上山三日兩夜,浸水都冇事.
都有A400,但少着,同樓上一樣,覺得太緊,有時比賽會着.
作者: keithlky    時間: 2013-6-24 22:37
有兩條A400, 無問題,可能你經過一些特殊處理,破壞左布既結構。
作者: RingoLee    時間: 2013-6-24 23:08
keithlky 發表於 2013-6-24 22:37
有兩條A400, 無問題,可能你經過一些特殊處理,破壞左布既結構。

不知是否我放進洗衣機清洗時,放了柔順劑的緣故。
作者: allanccl    時間: 2013-6-25 08:41
RingoLee 發表於 2013-6-24 23:08
不知是否我放進洗衣機清洗時,放了柔順劑的緣故。

Compression tight 的保養請參考:
https://www.longrun.hk/forum/for ... mp;extra=#pid991498
作者: RingoLee    時間: 2013-6-25 10:28

多謝亮哥提供資料,下次清洗時,不再加柔順劑了。
作者: 孖八    時間: 2013-6-28 21:28
我件A200长tight褪色+1

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2