香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014.3.9名古屋女子馬拉松and名古屋市城市馬拉松 [打印本頁]

作者: kf    時間: 2013-7-12 18:48
標題: 2014.3.9名古屋女子馬拉松and名古屋市城市馬拉松

2014名古屋女子馬拉松
http://womens.marathon-festival.com/information/outline/
2014名古屋市城市馬拉松 ((半程馬拉松(男女) 四分之一马拉松(男女) ))
http://city.marathon-festival.com/

大賽名
名古屋女子馬拉松2014
主辦
日本田徑聯盟、中日新聞社
協辦
愛知縣、名古屋市、愛知縣教育委員會、名古屋市教育委員會、名古屋市教育體育協會
主管
愛知田徑協會
贊助
金牌贊助商:日本MENARD化妝品株式會社
銀牌贊助商:株式會社NIKE JAPAN
項目
女子馬拉松
舉辦日程
2014年3月9日 (星期日) 9:10開始
路線
名古屋女子馬拉松路線
【以Nagoya Dome為起點和終點、日本田徑聯盟/AIMS公認路線】
競技規則
依照國際田徑聯盟、日本田徑聯盟比賽規則以及本大會規定。
本大會由IAAF認定,所以依照IAAF Road Race Label Regulations(國際田徑聯盟公路賽規則)規定

大賽名
名古屋市城市馬拉松2014
主辦
名古屋市、名古屋市教育委員會、名古屋市教育體育協會,中日新聞社
協辦
愛知縣、愛知縣教育委員會
後援
日本田徑聯盟
主管
愛知田徑協會
贊助
金牌贊助商:日本MENARD化妝品株式會社
銀牌贊助商:株式會社NIKE JAPAN
項目
1) 半程馬拉松 (男女)
2) 四分之一马拉松(男女)
舉辦日程
2014年3月9日 (星期日) 10:10 開始
路線
1) 半程馬拉松(21.0975公里)
Nagoya Dome~白川公園 (日本田徑聯盟/AIMS公認路線)
2) 四分之一马拉松(10.5公里)
Nagoya Dome~瑞穗公園田徑賽場

作者: 柔詠    時間: 2013-7-12 20:58
這個半馬有興趣,未去過"名古屋"旅行。

作者: 柔詠    時間: 2013-7-16 23:54
有無師兄姐走過這半馬? 易報嗎?氣氛好?
作者: cam    時間: 2013-9-10 08:11
今日開始報名.

2014名古屋女子馬拉松
http://biz2.knt.co.jp/nagoya2014/registration.asp?siteID=1

作者: 柔詠    時間: 2013-9-10 10:12
小弟會報半馬, 好似9-25start apply !
作者: 柔詠    時間: 2013-9-24 21:21
明天可以報半馬......
http://city.marathon-festival.com/
作者: hiuchung406    時間: 2013-9-25 08:53
今朝9點可以報。2月跑完全馬3月跑返隻半馬都ok。我今年6月去過Nagoya, 周邊城市都幾靚架。
作者: hiuchung406    時間: 2013-9-25 09:03
已報, 等結果。
作者: 柔詠    時間: 2013-9-25 10:27
hiuchung406 發表於 2013-9-25 09:03
已報, 等結果。

小弟用手機報不到....佢要我去過go web sports 日本網登錄先,全日文
師兄順利易報?
作者: hiuchung406    時間: 2013-9-25 11:09
柔詠 發表於 2013-9-25 10:27
小弟用手機報不到....佢要我去過go web sports 日本網登錄先,全日文
師兄順利易報? ...

順利呀。 你唔好用手機報, 手機唔得。
作者: 柔詠    時間: 2013-9-25 11:32
hiuchung406 發表於 2013-9-25 11:09

Oh , thx ....今晚回家先報!
作者: 柔詠    時間: 2013-9-25 21:29
hiuchung406 發表於 2013-9-25 11:09

已報了自己 + 女友, 希望2人都成功.
作者: garyorkf    時間: 2013-9-26 11:06
已報, 等結果, yeah
作者: 柔詠    時間: 2013-9-26 12:24
半馬得一萬人名額,,,,希望海外人易中d la
作者: core2quad    時間: 2013-9-26 20:35
已報
等結果
作者: jackal_chasiu    時間: 2013-9-27 00:44
聽說女子馬拉松的完獎紀念品是tiffany. 很特別, 男女半馬的紀念品又是什麼?

作者: 柔詠    時間: 2013-9-27 07:42
睇跑友的相,上年好似tee + 毛巾
作者: speedpurple0    時間: 2013-9-28 15:15
jackal_chasiu 發表於 2013-9-27 00:44
聽說女子馬拉松的完獎紀念品是tiffany. 很特別, 男女半馬的紀念品又是什麼?
...

係呀,會有個著西裝嘅男人派tiffany完成頸鏈
作者: jackal_chasiu    時間: 2013-9-29 00:54
已報半馬, 等結果...
十月先去大阪全馬...
作者: cam    時間: 2013-10-6 14:48
名古屋市城市馬拉松2014 http://city.marathon-festival.com/
報名日期: 2013年9月25日~2013年10月15日

仲未截止喎 !
作者: hermanchung    時間: 2013-10-12 09:52
已報半馬, 等結果,
作者: ritalau    時間: 2013-10-13 16:00
我都係今日報左半馬
作者: SuetSuet    時間: 2013-10-14 16:23
我都報左半程馬拉松 (男女), 等RESULT
作者: jackal_chasiu    時間: 2013-11-3 03:58
大家知唔知幾時有result? thanks...
作者: 柔詠    時間: 2013-11-3 09:32
jackal_chasiu 發表於 2013-11-3 03:58
大家知唔知幾時有result? thanks...

好似11-5 先知.....如果小弟抽唔中, 可能轉報"長野馬拉松" / 其他
作者: core2quad    時間: 2013-11-3 10:38
9月25日より開始した「名古屋シティマラソン2014」のエントリーを10月15日(火)23:59をもって締め切りました。ハーフマラソン(定員10,000人)の申込総数は16,540人で、抽選倍率は約1.65倍となりました。クオーターマラソン(定員5,000人)の申込総数は5,362人でした。
ハーフマラソンの抽選結果は11月5日にメールで通知する予定です。クオーターマラソンはエントリーされた方全員を受け入れます。

抽選倍率は約1.65倍
中嘅機會都好大
作者: jackal_chasiu    時間: 2013-11-3 13:16
長野marathon 睇返website上年落雪跑真係好堅,係咪年年都咁凍?
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-4 09:12
明天就知結果啦。
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-5 10:40
有冇人收到通知? 我仲未有。
作者: core2quad    時間: 2013-11-5 11:03
我仲未有 x2
作者: core2quad    時間: 2013-11-5 12:48
名古屋シティマラソン(ハーフ)の抽選結果、入金期限について

2013年11月05日

名古屋シティマラソン2014にお申し込みされた皆さまへ。本日(11月5日)、ハーフマラソンの部の抽選結果メールを、ご登録いただいたメールアドレスへ順次お送りします。また、GO SPORTS WEBの「マイページ」からも抽選結果をご確認いただけます。

参加料等の決済期限は11月12日(火)23時59分までとなっておりますので、お早めにお手続きくださいますようお願いいたします(決済期限までにご入金がない場合、当選は無効となります)。

なお、参加料等の未入金が多かった場合、落選者の中から二次抽選を行うことがあります。その場合、11月14日(木)に「二次抽選の有無、結果」を通知させていただく予定です。

Ref.: http://city.marathon-festival.co ... %E3%80%81%E5%85%A5/
作者: ritalau    時間: 2013-11-5 13:01
得咗... yeah.....
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-5 13:02
收到e mail. 抽中。 12 號前要比錢。
作者: garyorkf    時間: 2013-11-5 13:04
有結果了, 抽中喇!!

作者: core2quad    時間: 2013-11-5 14:43
Congratulations!  You have been selected to run NAGOYA CITY MARATHON 2014 (Half).

Your entry will be confirmed with a full payment of the entry fee no later than 12 November 2013 (JST).
Please access to the URL below and complete the payment by credit card in accordance with the instruction.

URL: https://biz2.knt.co.jp/nagoya2014/reg/login.asp

抽中咗
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-5 18:11
我同朋友都抽中, 不過應該外國人易中d.

我已訂好了3/8至3/10既酒店, 其實大部份近Dome(starting point)既酒店都fully book,
所以未訂酒店既朋友快些reserve 左先!

行程方面我還未訂好  應該跑完了馬拉松會到 立山黑部走個圈
作者: edkita    時間: 2013-11-5 18:22
我都抽中左...
但係點樣register.

咩係ref.no 同password.?
作者: 柔詠    時間: 2013-11-5 18:29
我同女友都抽中了...希望找到酒店la
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-5 19:07
我已經未知結果前係樂天預訂咗酒店。住APA Sakae (榮)
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-5 19:09
今次人相對大阪少。攪唔攪影大合照好呢?
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-5 19:13
edkita 發表於 2013-11-5 18:22
我都抽中左...
但係點樣register.

唔駛register架喎
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-5 20:09
hiuchung406 發表於 2013-11-5 19:09
今次人相對大阪少。攪唔攪影大合照好呢?

上次我冇join 你地個大合照, 今次又攪啦!
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-5 21:42
SuetSuet 發表於 2013-11-5 20:09
上次我冇join 你地個大合照, 今次又攪啦!

過埋payment deadline 先,之後再召集
作者: 柔詠    時間: 2013-11-7 22:51
大家比$未? 是否JPY 6,500 (1人)...小弟已網上過比了...但再同1方法幫女友比, 又比唔到( 按入去個網, 只有酒店選, 無得比$ ) , 已email 問緊大會.....
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-8 19:10
我仲未比。weekend 先攪
作者: 柔詠    時間: 2013-11-8 21:02
已成功2人比$ ......但未知到時能否成功取假...所以机票,hotel ,睇定d 先.
作者: core2quad    時間: 2013-11-8 22:03
paid yesterday
作者: ritalau    時間: 2013-11-8 22:38
一收到通知即俾$, E家訂定酒店先, 因我見到都好FULL 下, 我訂了3晚連稅$1850, 是最平的一間, 反正在3月6日前取消不收費.
作者: cam    時間: 2013-11-9 08:55
ritalau 發表於 2013-11-8 22:38
一收到通知即俾$, E家訂定酒店先, 因我見到都好FULL 下, 我訂了3晚連稅$1850, 是最平的一間, 反正在3月6日 ...

你訂了那間酒店 ?
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-9 12:10
我訂咗呢間
アパヴィラホテル<名古屋丸の内駅前>(アパホテルズ&リゾーツ)
3月7號in, 11號out, total 4 晚, 26000yen
作者: 柔詠    時間: 2013-11-9 12:19
hiuchung406 發表於 2013-11-9 12:10
我訂咗呢間
アパヴィラホテル<名古屋丸の内駅前>(アパホテルズ&リゾーツ)
3月7號in, 11號out, total 4 ...

請問單人/ 雙人 room ?
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-9 13:32
我住果間 アパヴィラホテル<名古屋丸の内駅前>, 係丸の内,離起跑站大曾根只係7個站,ok 喎。其他酒店3月8號晚都好貴下。大會果3間, 東急係榮站都ok 既。但果個價我就寧願住我訂果間。話晒都有大浴場同露天風呂。
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-9 13:34
柔詠 發表於 2013-11-9 12:19

單人。雙人我睇下先。check 完話你知。
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-9 13:56
柔詠 發表於 2013-11-9 12:19

double room, room only. 冇早餐

住客免費用大浴場同露天風呂。

http://travel.rakuten.co.jp/HOTEL/40551/40551.html

2014年3月7日(金)
食事 大人:朝食別夕食別 
料金はサービス料込・消費税込

大人:4,200円×2人=8,400円
日合計:8,400円
2014年3月8日(土)

大人:7,500円×2人=15,000円
日合計:15,000円
2014年3月9日(日)

2014年3月10日(月)

合計 40,200円

作者: cam    時間: 2013-11-9 15:21
SuetSuet 發表於 2013-11-5 18:11
......

行程方面我還未訂好  應該跑完了馬拉松會到 立山黑部走個圈.

那段時間立山黑部可能還未開通啊 !

今年登山路線營業期間:  4.16-11.30 (2013)

http://www.alpen-route.com/news/H25/2013ootani.pdf
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-9 21:07
cam 發表於 2013-11-9 15:21
那段時間立山黑部可能還未開通啊 !

今年登山路線營業期間:  4.16-11.30 (2013)

對呀, 如果有得去立山, 可能要渣車到比較遠既下呂溫泉, 現在都係計畫中,
Ching 有咩提議?
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-9 21:12
ritalau 發表於 2013-11-8 22:38
一收到通知即俾$, E家訂定酒店先, 因我見到都好FULL 下, 我訂了3晚連稅$1850, 是最平的一間, 反正在3月6日 ...

請問你訂左邊間酒店? 我都hold 左兩間, 大樓都係6百至6百5 一晚(average )
作者: cam    時間: 2013-11-9 23:20
SuetSuet 發表於 2013-11-9 21:07
對呀, 如果有得去立山, 可能要渣車到比較遠既下呂溫泉, 現在都係計畫中,
Ching 有咩提議?  ...

我九月時去過立山, 爬劍岳.  至於下呂溫泉, 我沒到過呀! ~ 據旅遊網頁介紹, 是日本三大著名溫泉之一, 離名古屋一個多小時車程.   

跑完名古屋馬拉松, 可能去看合掌屋.
http://www.gassho-kaido.jp/world.html

作者: jackal_chasiu    時間: 2013-11-10 02:36
我跑完後都打算自駕,去下呂浸溫泉再去合掌村睇下文化遺產
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-10 20:12
cam 發表於 2013-11-9 23:20
我九月時去過立山, 爬劍岳.  至於下呂溫泉, 我沒到過呀! ~ 據旅遊網頁介紹, 是日本三大著名溫泉之一, 離 ...

多謝分享! Ching.  剛好tvb有旅遊節目介紹有關合掌屋,
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-10 23:48
長空旅遊書: 日本中部14-15年, 會在11月尾出版, 如果想買最新版既, 可以再等等!
作者: 柔詠    時間: 2013-11-11 09:56
SuetSuet 發表於 2013-11-10 23:48
長空旅遊書: 日本中部14-15年, 會在11月尾出版, 如果想買最新版既, 可以再等等! ...

Thank you !
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-12 20:00
大家如果會去既,記住今日係比錢死綫
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-12 20:03
明天會開一個大合照新post. 如果大家討論大合照以外既野,就留番係呢個post度討論,避免大家要二邊睇。
作者: ritalau    時間: 2013-11-12 22:22
cam 發表於 2013-11-9 08:55
你訂了那間酒店 ?
補充下先, 我係hotels.com 訂, 兩人細雙人床包早餐, 正如CHING所講可跑完半馬行返酒店, 因離白川公園只有800米, 但CAM CTSE 跑全馬就唔得啦, 終點唔同. 我朋友跑10K亦唔得.
E個價錢係雙人價, no expectation, 預左好細間. 希望到時唔好碌落地啦...

hotel trusty nagoya

作者: hiuchung406    時間: 2013-11-12 23:36
ritalau 發表於 2013-11-12 22:22
hotel trusty nagoya

係榮站,去會場唔駛轉車都方便,跑完仲可以行返去。
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-12 23:45
各位,大合照post 已開。
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-13 07:12
補充下先, 我係hotels.com 訂, 兩人細雙人床包早餐, 正如CHING所講可跑完半馬行返酒店, 因離白川公園只有80 ...

碌落地就應該唔會。但就應該唔夠位二個人一齊開喼。
作者: cam    時間: 2013-11-13 08:21
補充下先, 我係hotels.com 訂, 兩人細雙人床包早餐, 正如CHING所講可跑完半馬行返酒店, 因離白川公園只有80 ...

我 book 咗東橫 twin room, 離榮駅十分鐘步程, 不過包早餐.
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-16 19:38
大合照whatapps group 已啟動,有興趣參與大合照既師兄師姐,可以到大合照post 報名或pm 我有whatapps 功能既電話。
作者: hiuchung406    時間: 2013-12-16 13:23

之前訂咗APA 榮, 依家改咗住ABホテル名古屋栄, 有大浴場, 包早, in 7 Mar, out 11 Mar total JPY 30600。

http://travel.rakuten.co.jp/HOTEL/142606/142606.html

作者: 柔詠    時間: 2013-12-16 18:39
是否未有賽事進一步資料?
不過未book 机票,hotel....因未知太太能否取假
唔知太太若去不到,比朋友去跑(用passport 副本), 取到號碼布嗎?
作者: hiuchung406    時間: 2013-12-16 23:24
未有。但因假已批,所以去一定冇問題。
作者: hiuchung406    時間: 2013-12-23 11:30
初步睇,名古屋果段時間周邊城市好多都未開。如果近啲名古屋市郊可以去犬山市。今年6月去過, 都幾靚。附近仲有好多手信買。名鐵名古屋站名鐵線約40分鐘犬山站落。還有JR鑼路館, 都可以玩同睇好耐。
去犬山如果打算上寺頂部,要除鞋, 上寺有4至5條接近90度樓梯上落。女士衣著要注意。但風景真係好靚。
作者: cam    時間: 2013-12-29 12:27
ANA 直航名古屋現有特價票, 連稅約二千六百元, 下午機去, 上午機返, 康泰、東瀛遊、ZUJI 等有售.
作者: 柔詠    時間: 2013-12-31 19:03
起點是否近名古屋站?
好似仲未有進一步的email 收到
作者: cam    時間: 2014-1-1 07:54
起點喺名古屋巨蛋 Nagoya Dome, 你去google map 搜尋吓就知喺邊, 用 'direction', 可以顯示從酒店怎去到, 唔近名古屋駅.
作者: core2quad    時間: 2014-1-1 16:30
名古屋巨蛋
由地鐵的ナゴヤドーム前矢田駅行5分鐘
由JR,名鉄的大曽根駅要行15分鐘
作者: 柔詠    時間: 2014-1-3 12:34
不知用passport copy ,能否由他人取野?
因為可能取不到假去...如果可以取番件tee 都好....
作者: hiuchung406    時間: 2014-1-3 13:10
應該唔得。之前幾個日本賽事好似都要正本
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-3 00:46

還有一個多月就起程啦,各位會去而又有興趣影大合照既會員同網友,記得係2014名古屋半馬大合照個post將你地個電話pm我。我會開個group,方便更新同大家可以互相交流,上次好彩有Peter帥兄幫忙,今次會早些少準備定支區旗先。

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-2-11 00:31
請問大家收到大會既 guidebook 未?
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-11 08:56
jackal_chasiu 發表於 2014-2-11 00:31
請問大家收到大會既 guidebook 未?

仲未。
作者: 柔詠    時間: 2014-2-11 12:59
會寄到府上?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-2-11 17:40
應該by email. 有冇師兄知,同堆睇返website, 拿選手包唔係Nagoya Dome wor.
作者: core2quad    時間: 2014-2-11 22:10
jackal_chasiu 發表於 2014-2-11 17:40
應該by email. 有冇師兄知,同堆睇返website, 拿選手包唔係Nagoya Dome wor.

拿選手包係名古屋市東スポーツセンター(Nagoya City Higashi Sports Center)
在Nagoya Dome附近
作者: core2quad    時間: 2014-2-11 22:12
http://www.higashi-spocen.com/access.html
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-13 15:22
收到大會個guide 啦, by e-mail
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-13 15:24
Race guide:
http://ecc.knt.co.jp/ecc7/mfna14/NagoyaCityMarathon.pdf

3. HEALTH CHECKLIST
https://ecc.knt.co.jp/ecc7/mfna14/HealthCheck.pdf
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-13 15:30
我個starting block 係 Q (J-R)
作者: core2quad    時間: 2014-2-13 23:58
received e-mail
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-2-14 02:35
I am at zone Q too. 差不多最後
作者: core2quad    時間: 2014-2-14 08:53
at Q zone, too
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-14 09:00
Number Card Coucher 我print 黎print 去都print唔到, 有冇人有同一情況?
作者: core2quad    時間: 2014-2-14 12:54
hiuchung406 發表於 2014-2-14 09:00
Number Card Coucher 我print 黎print 去都print唔到, 有冇人有同一情況?

i cannot print it with Adobe Reader,
then i tried to print it with Foxit Reader and it succeeded
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-14 14:15
core2quad 發表於 2014-2-14 12:54
i cannot print it with Adobe Reader,
then i tried to print it with Foxit Reader and it succeeded

謝謝師兄。我試下先。
作者: ritalau    時間: 2014-2-14 16:14
我好似係R
作者: cam    時間: 2014-2-14 18:59
今日名古屋好大雪, 連factory outlet都要提早關門.
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-2-17 21:37
大家跑完會留多幾日,有冇師兄有行程參考下. thx
作者: ritalau    時間: 2014-2-17 22:02
我會同其餘3位CTSE 在3月7日搭ANA 去, 8號去EXPO+outlet, 9號跑+ sightseeing+吃羽次+吃鰻魚飯, 10號去白川鄉+\, 11號去飛驒高山+泡溫泉+吃飛驒牛, 12號去新穗高山纜車+返名古屋, 13號返港

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2