香港長跑網 - 長跑長友

標題: 再續長跑夢〜〜廿年後重拾跑鞋 [打印本頁]

作者: 阿業    時間: 2013-7-19 16:04
標題: 再續長跑夢〜〜廿年後重拾跑鞋

小弟35歲 身高173 體重70kg

初次接觸長跑係讀緊中二 當時學校有好多課外活動招生 果時見到有個叫越野賽會個名好似好勁咁(嘿嘿)咁就報左名

記得第一次跑唔識留力一開跑就衝呀 殺呀 當然未跑到一半就要半行半跑 諗番起都辛苦呀 就係咁跑下跑下跑左3年 跟住轉校後一直都無跑過

廿年後〜〜上年因結婚搬到學校附近住 間中都會經過以前讀書跑步路線 有時都會諗下不如跑番步運動下 而且身邊都有朋友跑長跑 何況依廿年都會諗讀書跑步啲野 所以的起心肝買對跑鞋運動下 點知一跑就跑左上癮 越黎越鍾意跑步 所以想藉著寫日誌認識更多志同道合朋友交換下心德同約下出黎跑

10個月跑步歷程:

http://www.sports-tracker.com/#/workout/JayTsin/cmidrrqi3pjj1b4m

比賽成績:

1)24/11 健康快車10K(47:08)

2)20/1 西貢10K (43:09)

3)17/3 ANS 10K (42:26)

4)  1/9  泰基盃 10K (48:55)

5) 27/10 安怡健跑日 8K(運動員明浩 1:03:00)

6) 3/11 綠色半馬 (1:37:36)

會跑嘅比賽:

15/12 皇者半馬(已報)

22/12 石崗30K

5/1 味精濃半馬 (已報)

19/1 中國沿岸馬拉松(已報)

16/2 渣打全馬(已報)

作者: jpg_chu    時間: 2013-7-19 22:07
ching add oil!!
作者: wowodog    時間: 2013-7-19 23:57
  keep it going
作者: 細康    時間: 2013-7-20 09:22
ching 加油~
作者: allmyfriend    時間: 2013-7-20 11:22
阿業, 後生加有天份, 無可限量, 努力
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-20 11:49
業師兄成績好, 歡迎開blog, 也請多d去小弟個blog指教一下~!
作者: 阿業    時間: 2013-7-21 07:28
幾位師兄一齊加油

師兄見笑喇 小弟以前跑過3年有啲經驗 跑番好多野都比較易掌握 所以成績假象黎見晒底

Alex兄 今日我都會黎馬鞍山 轉頭多多指教

榮兄 下次跑山記住預埋我  
作者: 阿業    時間: 2013-7-21 13:45

21/7  May姐有請

原定馬鞍山出發先食粒梅再去大圍來回 但去到麗豪酒店 收到老婆whatsapp醫生岩岩落左藥催生 依家子宮縮左開始陣痛 快啲黎啦 明明講係3日後催生 咩事咁突然 唯有嗱嗱聲打的回程 去到醫院見到老婆開緊飯 我話妳個樣完全唔似生得喎 仲笑笑同我講痛完啦 真係比佢笑死

依家等緊小生命蒞臨好緊張呢

好高興今日識到班新師兄 下次有機會再跑過
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-21 22:00
阿業 發表於 2013-7-21 13:45
21/7  May姐有請

原定馬鞍山出發先食粒梅再去大圍來回 但去到麗豪酒店 收到老婆whatsapp醫生岩岩落左藥 ...

加油呀!
作者: 阿業    時間: 2013-7-24 02:40
分享下小兒啲相先~~^^好開心呢
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-24 08:57
恭喜師兄! 祝bb快高長大!
作者: cpfock    時間: 2013-7-24 09:27
恭喜師兄, 祝願BB身體健康, 快高長大 ^^
作者: mill    時間: 2013-7-24 11:19
呀業開BLOG, 緊係要來恭喜吓...我遲左來, 業仔唔好介意啊!
作者: 阿業    時間: 2013-7-31 01:25
多謝咁多位師姐師兄o既祝福

MILL姐黎撐場點會介意喎 開心都黎唔切啦
作者: 阿業    時間: 2013-7-31 01:52

30/07 放工回家 尖咀>東頭村

小兒出世後今日第一日返工 當然唔好浪費收工跑返屋企o既機會啦 因為都知道黎緊都冇咩時間跑步 盡量跑得就跑

可能唔夠瞓關係今朝早覺得冇咩狀態 腳又軟又眼瞓諗住收工約用5mins pace跑返去啦 點知可能太掛住阿B想同佢玩所以比預期中快左返去

DISTANCE:7.42 km

DURATION:32:24

AVG.PACE:4:22

4:07/4:16/4:31/4:29/3:56/4:24/3:56

ttp://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/1kmr1ctpi9k710fb  

作者: 阿業    時間: 2013-8-8 13:11

7/8 又係放工歸家

以往習慣都係中掌落地 但曾經試過落斜係起級位拗柴 所以係心理壓力下轉左中掌內側落地 但尋晚因為背囊太重關係重心向左後 係自然反應下身體向番前拗身體比以往更向前傾 所以全程改左前掌落地 估唔到效果出奇地好 係負重下做出左歸家路程最快嘅 AVG.PACE 4:16
http://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/3o0st712h68792fm

作者: hifilo    時間: 2013-8-8 14:33
fast foot
作者: 阿業    時間: 2013-8-11 19:57
阿業 發表於 2013-7-31 01:52
30/07 放工回家 尖咀>東頭村

小兒出世後今日第一日返工 當然唔好浪費收工跑返屋企o既機會啦 因為都知道黎 ...

哈哈 以前係阿媽個肚度 試過同佢講我去跑步啦 佢好似聽到咁起勢咁踢
作者: 阿業    時間: 2013-8-11 20:40
聽日放假同老婆申請左 聽日冇咩特別野攪上山跑番轉 祈求聽日順順利利跑得成 黎緊打風睇黎幾日放工都冇得跑

預計路線:

摩士>竹園>沙田坳上>慈雲山道>浦崗村道>豐盛街>扎山道(3分1樓梯)>沙田坳落>慈雲山道>浦崗村道>祟華街>竹園>摩士

作者: 阿業    時間: 2013-8-12 00:36
阿業 發表於 2013-8-11 20:40
聽日放假同老婆申請左 聽日冇咩特別野攪上山跑番轉 祈求聽日順順利利跑得成 黎緊打風睇黎幾日放工都冇得跑  ...

多謝師兄提醒 聽日帶兩枝寶礦力上山
作者: 阿業    時間: 2013-8-12 17:56

22/8 摩士>竹園>沙田坳>慈雲山道>浦崗村道>豐盛街>扎山道(4分1樓梯)>沙田坳>慈雲山道>浦崗村道>祟華街>竹園

http://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/d0snglo0u05fiskm

真係太攰頂唔住大脾有D抽抽地 未能完成計劃路線 失敗 下次再黎過

作者: RingoLee    時間: 2013-8-12 19:13
下次再黎過,用六分半至七分披繩,包你跑完。加油!
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-12 22:49
跑山真係唔容易的
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-12 23:16
唔容易就係要自己進步最大o既推動力<--0岩聽
作者: 阿業    時間: 2013-8-17 08:54

16/8  先做十組衝斜路 再食6k耳屎粥  再6組衝斜路

原定放工跑返屋企 但老婆call今日佢有朋友到 所以返屋企先同個仔沖涼再跑 因隨時要返屋企無謂跑咁遠 橫掂1/9泰基盃 所以係屋企附近衝斜路

十組<培民街 斜度(10:1)>
每組約200米(未到頂)50-55秒 休80秒
衝到第8組大脾已經有撕裂感覺但仲有兩組點都衝埋

衝完之後見仲有時間淨 食多個6K耳屎粥 但估唔到比6個月前keep唔到不特止 仲要大幅退步http://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/ac285hn29iqcrp6s

埋尾仲有時間再衝多6組培民街先收皮 55秒 休90秒

作者: 阿業    時間: 2013-8-17 09:07

黑啤推介 大幅退步梗有啲唔開心 唯有一爽解千愁  整番兩罐先  
此黑啤無初飲健力仕中嘅甘苦香味 換左日本麥啤嘅特有麥香味 適合初飲者值得推介
作者: 阿業    時間: 2013-8-17 09:28
阿業 發表於 2013-8-17 09:07
黑啤推介 大幅退步梗有啲唔開心 唯有一爽解千愁  整番兩罐先  
此黑啤無初飲健力仕中嘅甘苦香味 換左日本麥 ...

咁都比你知道我搵緊藉口 嘿嘿
作者: 阿業    時間: 2013-8-20 11:45

19/8 尖咀>葵涌運動場 再加多場波
自從跑步之後都好少踢波 今場波都因為隊波有個朋友飛去澳洲兩年 所以少有地出席 好朋友一路順風

從尖咀出發經過廣東道時實在太多遊客 經常要左閃右避 可能導致GPS失誤所以頭1K計左3K 所以估實際距離得12K AVG.PACE 5:30
http://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/fvdsgvvlju0ebol6
如果再有機會再跑該斷路 慢粥過左廣東道先開始計會比較準確

可能近排強度加大左所以有啲疲態琴晚場波估唔到輕易比對手撞飛兼雙腿輕微抽筋 距離泰基盃仲有11日睇黎依個禮拜要好好休息 預計下星期初跑一課10k算 以免疲勞過度受傷

作者: 阿業    時間: 2013-8-27 11:48

26/8 因泰基盃以斜路為主 今課亦係比賽前最後一課斜路 所以編左斷有兩種唔同特色嘅斜路黎應付比賽 沙田拗(高斜度)蒲崗村道(長命斜)希望對比賽有所幫助
http://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/3vp5haufol85gbb5
作者: 阿業    時間: 2013-8-31 09:07
聽日就係泰基盃喇 心情有啲緊張 比第一次跑比賽更緊張 條路跟年初西貢10k路線一樣經過8個月練習究竟會進步幾多呢 雖然訂左目標43內比上次快10秒 但又好似無咩信心做到咁 苦惱
作者: jpg_chu    時間: 2013-8-31 11:03
阿業 發表於 2013-8-31 09:07
聽日就係泰基盃喇 心情有啲緊張 比第一次跑比賽更緊張 條路跟年初西貢10k路線一樣經過8個月練習究竟會 ...

祝業師兄取得好成績!
作者: 阿業    時間: 2013-9-5 08:55
柄埋左幾日係時候要跑番上黎

1/9 泰基盃

一早起床 感覺到今日狀態幾好唔錯 梳洗好後6:00戰戰兢兢落街食個早餐 之後到達會場先後遇見多位師兄青公全兄 夢離 泰基Benny及多年無見嘅波友 吹左陣水後開始熱身先慢粥10分鐘 拉筋 快跑幾段開步 一切準備就緒 狀態十分之好PB在望 於是早25分鐘上線排第三行再輕輕拉下根 發現夢離排係前面吹左陣水 原來同西貢10k有啲唔同多左段斜路 不過問題不大絕對應付到
到左開跑其實開跑前搵左個假想敵 就係泰基會員因為睇個款都係跑得之人 沿途步速不算太快輕鬆跟尾位置都係前30個左右 到左3,4k左右目標開始墜後 只好跟隨大隊前進 到左5k過左最難果段路過左時間22分幾 回程落斜多比較輕鬆 預計頭尾段落斜3分幾 中段平路多4分左右 應該20分左右完成穩入MC組別頭10名  當回程落斜時發覺力不從心做4:20  點知落完斜後情況更差 完全發唔到力每k跌到落6分鐘 只靠最後一段落斜跑番3分幾先保持到50分內 但只能以最差成績過終點48:55
由報名一刻目標已經係依場 雖然口講43內 但其實心入面極想40:30 但事與願遺 依家只好盡快收拾心情 迎接綠色半馬

賽後檢討:

其實都唔知發生咩事 會跌得咁快話無就無 曾經都試過一次跑頭6k都無事 心率都保持係145〜158(70%〜80%)但到第7k一下子跌到12X 又係跑唔番 其實係身體有事定練習不足 係唔係應該改變練習方式 因為從來都唔會練interval tempo等等 請各師兄指教

作者: kelvin71    時間: 2013-9-5 09:48
就咁睇,似係落斜太快,不知不覺爆左唔知,到平路點到上唔番力.

是否一定要練INTERVAL/TEMPO?那要看看練來所為何事:一般答案,都是說能提升ANAEROBIC THRESHOLD,排解乳酸能力,抗酸力...等等.如果比賽要用到這個區域,那就一定要練.

至於練了是否比賽就不會爆?那就要看你的比賽策略如何,比賽時又有否跟足來做.
作者: jameshui08    時間: 2013-9-5 11:06
看師兄的練跑日誌, 速度及耐力都很好, 是絶對可以43分內完成。應該天氣太熱及前半程上斜時去得太盡, 都會影響很半程跑爆咗。
當日我都有跑這個比賽, 前半程大部份上斜, 真的很辛苦, 熱到個人無哂鬥志。今年我是第二次跑, 知道頭5k有幾難捱, 所以今次我都唔敢去得太盡。
作者: 阿業    時間: 2013-9-14 14:43

沉左成個星期又上返黎先 多謝幾位師兄鼓勵及分析 經過今場比賽後好開心原來自己仲有好多不足之處 更加清楚了解自己實力 好話唔好聽仲有好多進步空間 睇黎仲有排向咁多位師兄學習
作者: 阿業    時間: 2013-9-14 14:57

14/9 亮哥星級推介 柏架山

此路段真係值得推介 無論景色,空氣靚到不得了 還有沿途大部份有大樹遮陰多段上落斜唔似得扎山道長期暴曬兼跑道單調上完就落跑得多都好悶

作者: kelvin71    時間: 2013-9-14 15:00
其實每次比賽都是一個經驗累積,就算做不到pb,也會有所得著的。
作者: 阿業    時間: 2013-9-14 23:13
阿業 發表於 2013-9-14 14:57
14/9 亮哥星級推介 柏架山

此路段真係值得推介 無論景色,空氣靚到不得了 還有沿途大部份有大樹遮陰多段 ...

已經較番正
作者: 阿業    時間: 2013-9-15 14:31
Ringo兄我都係九龍人有機會去試下
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-15 22:39
睇番業兄你泰基盃戰役的情況, 技術上我唔加意見了, 純share

我明白你失望一定有, 畢竟一個好有期望既比賽, 成績不似預期. 尤其係途中見住pacing跌, 諗盡辦法都上唔番果下, 係好frustrating既事. 有時變蔡東豪話齋, 跑得差有時係冇得解釋既. 講真, 成績好壞有時真係要睇天做人. 天氣唔就的話真係冇辦法. 我諗, 如果10.1都仲係咁熱的話, 我都會面對同樣既苦戰.

我而家都覺得自己狀態唔係太好, 但臨戰只剩十幾日, 我都有d忐忑不安

作者: 阿業    時間: 2013-9-16 01:07

15/9 柏架山

尋日跑完忍唔住今日又執多轉 今日自己單拖無左幾位師兄拍住鼓勵加上non stop 比尋日更加辛苦不過好enjoy 下星期日又整多轉先

http://www.sports-tracker.com/#/workout/jaytsin/4dnoil350l0rktg2

http://www.brytonsport.com/mapTrackView/2?id=4285689(心率)

作者: 阿業    時間: 2013-9-21 15:02

20/9 柏架山 新路(鰂魚涌市政>柏架山路>金督馳馬徑>畢拿山道>陽明山>大潭水塘道>柏架山路)

試新路金督馳馬徑 由石屎路轉泥路除一小段石仔路及比較窄要份外小心 大致上都算唔錯唔係太難跑 下次一定會再試

作者: 阿業    時間: 2013-9-21 16:56
阿業 發表於 2013-9-21 15:02
20/9 柏架山 新路(鰂魚涌市政>柏架山路>金督馳馬徑>畢拿山道>陽明山>大潭水塘道>柏架山路)

試新路金督馳馬 ...

原定回程時會上白波 但因由畢拿山道去陽明山時跑錯路落左大坑道藍塘道用多左時間 所以唔夠時間去白波有d可惜
作者: 阿業    時間: 2013-10-4 03:49
29/09 柏架山 20K 則魚涌市政大樓>大風坳>白波波(天文台雷達站)>大風坳>落大潭水塘>陽明山莊>回程>大潭水塘>大風坳>白波波>則魚涌市政大樓

自從跑左柏架山後開始越黎越享受跑步樂趣 享受每次SAY個早晨SAY個morningSAY個HI 享受每次見到遊人一家大細接觸大自然 享受幫人拍拍照 再唔執著係時間度人都輕鬆D 希望每人都可以開開心心咁享受跑步樂趣

作者: 阿業    時間: 2013-10-4 03:56

02/10 臺北之旅 20K 臺北車站附近酒店>淡水河自行車路>社子島>江記華隆(豬肉紙)

大人產假就結束所以同佢掉低個仔去臺灣玩番4日 因同行朋友習慣無咁早起 而且整個行程都係由大人plan 所以唧到少少時間出外走番轉 酒店附近有條近河邊o既單車徑(淡水河自行車路) 貪佢近河邊單車徑無咁多汽車廢氣 再經上網搜尋知道沿路北上有條人跡稀少風景都唔錯o既小鎮(社子島) 而且回程去到買手信地方大概20k 就決定跑此路線

作者: jpg_chu    時間: 2013-10-4 06:04
阿業 發表於 2013-10-4 03:49
29/09 柏架山 20K 則魚涌市政大樓>大風坳>白波波(天文台雷達站)>大風坳>落大潭水塘>陽明山莊>回程>大潭水塘 ...

enjoy!
作者: 阿業    時間: 2013-10-11 00:28

6/10  22K LSD 柏架山 (鰂魚涌市政>柏架山路>金督馳馬徑>畢拿山道>金督馳馬徑>陽明山>大潭水塘道>白波>柏架山路>鰂魚涌市政)

第一次用65%~75%(136~149)心率進行練習 除回程金督馳馬徑有一段上樓梯之外(升到158) 9都係目標心率區

由於起步已經上斜所以唔使一分鐘就進入目標心率區 起初以為十分簡單 直至回程上白波時發覺KEEP住心率非常辛苦 對腳已經好攰仲要慢跑上斜仲有十幾分鐘路程 好想放棄不如加速跑快D跑完算 好彩都捱到上頂 但落山就真係唔得 因要KEEP住4分尾落斜先做到目標心率區 所以最後果4K KEEP住心率11X當COOLDOWN算

原來KEEP住65~75 Zone有個好處就係跑完22K 第二日都好似無跑過咁  以後跑柏架山KEEP住E個心率 咁就真係長跑長有

DURATION:2:43:16

Avg HR:139

Max HR:158

Avg Pace:7:43

作者: 阿業    時間: 2013-10-11 09:25
阿業 發表於 2013-10-11 00:28
6/10  22K LSD 柏架山 (鰂魚涌市政>柏架山路>金督馳馬徑>畢拿山道>金督馳馬徑>陽明山>大潭水塘道>白波>柏架 ...

雀兄 其實跑左2:43:16只係忘記左報番個時間都跑左好耐一啲都唔快呢

花兄 上斜真係要超慢 好難忍 但易控制 對我依啲初哥黎講比較易掌握 平路反而仲難控制 有幾下都上左152

Ringo兄 我對落斜果斷有啲問題 其實應唔應該keep係心率區 如果keep原本諗住係慢跑又變左快跑 如果唔keep又離開左心率區 好矛盾呢
作者: 阿業    時間: 2013-10-11 12:52
標題: RE: 再續長跑夢〜〜廿年後重拾跑鞋

9/10  放工歸家 7.3K  80~90Zone(HR:157~170)

原定做TR 87~92 Zone(HR:167~173) 可能有個背囊關係 跑左2K都上唔到 所以無謂勉強所以轉Zone 只係最後1k見有機會PB 所以先爆到182

唔知係跑柏架山成果/轉前掌落地熟練左/狀態大好定太陽落山溫度低左 估唔到比歸家路程最快時間快左1分鐘 PACE跟10k PB一樣 會唔會又一次欺騙我進步左嘅假象??

Duration: 30:28

Avg HR:164

Max HR:182

Avg Pace:4:14

作者: 阿業    時間: 2013-10-13 12:14
13/10  亮哥不假山約跑  16K 鰂魚涌市政>白波>陽明山莊>白波>大風坳

今課約跑齊上齊落吹水所以無keep心跳

Duration:2:06:52

Avg HR:135

Max HR:167

Avg Pace:7:53
作者: 阿業    時間: 2013-10-18 17:17
14/10  25K  荃灣西站>寶豐台>NB 15K引水道>荃灣10K黃昏賽引水道>針山>火炭

前一日跑柏架山無跟心率諗住今課跟番心率跑啦 因為係FB度啲師兄師姐講跑6分左右1k  點知開跑後發覺比人騙左 由坦克兄帶領下已經分開前後2批 心諗橫掂都係不如試下跟唔跟到坦克兄 所以慢慢加速上前 但大師兄實在太利害 原來係無可能跟得上 只能夠係第一個休息位(NB 15K 引水道)追到其他師兄 休息過後向第二個休息位進發(荃錦公路口) 同開頭一樣都係未能跟得上大師兄實在太利害了  到左荃錦公路口就要同大師兄分道揚鑣 休息後向第3個休息點進發(城門水塘入口)此段全為平地 又無大師兄帶頭 所以此段跟榮哥閒談 雖然只跟榮哥見過一面 但榮哥都係健談之人所以好快就過左5K到左城門水塘口 第4段又開始上斜 坦克師唔係度 就到我一馬當先 到左第4個休息點針山口 發生左小插曲 我跟其他3位師兄先後到達 等左一段時間都未見其他師兄姐到 開始壞疑係咪跑錯路 因為4個都係第一次跑 再等多陣仲未見人商量過後決定落山(大不了比人上多次) 當落到山時開始見到其他師兄上黎 原來我地無跑錯所以又沿路上番山 第2轉開始腳軟救命 所以到左針山口用左比較耐時間休息 休息過就向我個終點出發(火炭火車站)依段路跟個名一樣針咁直 好彩有沙田坳打底 雖然辛苦但都捱得過 上到頂後就係4K落斜去火炭站舒服晒

今次約跑好高興又識多左幾位師兄 下次有機會要跟佢地再上山 連續跑左兩日山過左3日對腳腕仲有痛 年紀大了 希望後日好番仲要跑柏架山
作者: allmyfriend    時間: 2013-10-18 17:25
阿業, 你同我拍果6K, 我幾擔心你訓著左呀
作者: 阿業    時間: 2013-10-18 17:39
allmyfriend 發表於 2013-10-18 17:25
阿業, 你同我拍果6K, 我幾擔心你訓著左呀

榮哥 點會呢 我仲嫌果段路咁短想傾多陣都唔得呀
作者: 阿業    時間: 2013-10-19 08:19
阿業 發表於 2013-10-4 03:56
02/10 臺北之旅 20K 臺北車站附近酒店>淡水河自行車路>社子島>江記華隆(豬肉紙)

大人產假就結束所以同佢掉 ...

Alex兄有機會真係要感受下 我後悔左遲左兩個月先跑步 上年十月去完阿里山miss左一個咁靚嘅環境 睇黎短時間唔會再去
依家計劃緊下年去芝加哥 如果可以撞岩芝加哥馬拉松就更加好
但去完你會發覺香港人幾冷漠 因為係臺灣無論跑友定單車友都會好主動打招呼 香港唔係無嘅但少囉
作者: 阿業    時間: 2013-10-20 10:05
20/10. 腳傷未愈休腳一天 無謂影響黎緊連續兩個禮拜嘅比賽 所以到左NB場地影相兼為衆師兄打氣 再次恭喜Alex兄成功PB
作者: 阿業    時間: 2013-10-28 10:14

26/10  5K

原定今日做個測試用88%心率走一轉 試下下星期綠色半馬應該大概用咩心率去跑 但近日天氣乾燥阿仔塊面開始爆拆所以改變計劃跑完去買放濕機只走一個5K算 原來88心率Avg Pace:3:52 自問冇本事半馬全程咁高速完成 所以暫定頭段用80心率 後半段10K用85

Duration: 19:20

Avg Pace:3:52

作者: 阿業    時間: 2013-10-28 11:32
27/10 安怡健跑日 8K

第一次參與健體會比賽活動 自從個仔出世後好耐無返個依個大家庭 當去到集合點每個人向你送出祝賀說話時 就會感受到這個家很溫暖

教練可能只道我會經常不能出席 所以安排左個比較輕鬆o既運動員比我 經過與運動員溝通後 只要幫佢保持心率160以下就可以 但起跑時可能大家都實在太興奮 大家都無咩留力去跑 過左2k後運動員經過我多次提醒爆左好耐錶 終於肯減低速調整返160

DURATION:1:03:00

Avg Pace:7:59

令外有一運動員達聰係無分組別下勇奪男子組第6名 恭喜晒~~~

賽後運動員好積極下再補左個長課

14k 科學園>回歸紀念塔來回

有幸跟全馬高手棠哥練習 因比賽後不宜太快只用輕鬆步速完成

DURATION:1:30:00

Avg Pace:6:59

作者: 阿業    時間: 2013-11-2 15:39
31/10 綠色半馬前最後一課 (65~75 ZONE) 九龍仔公園 8K

原本放假要留守屋企湊仔 但母親大人突然殺到 所以就掉低個B落街鬆鬆腳 果然世上只有媽媽好依句說話係無錯o既

Duration:45:00

Avg HR:145

Max HR:157

Avg Pace:5:22

作者: 阿業    時間: 2013-11-3 13:25

3/11  綠色半馬

今場首隻半馬作為第一年嘅總結 幸好成績都尚 算滿意  一年前為左過下癮跑返步 仲計劃逐步逐步黎 但估唔到一發不可收拾 話咁快黎緊嘅日子就要為全馬作準備  

今場賽事為左唔好好似泰基盃咁失敗 所以計劃左用心率控制步速
頭10k (80~85Zone)
10~15k(85~87Zone)
15~20k(87~92Zone)
20k後(92~94Zone)

頭15k雖然好輕鬆好慢但為左跟足指令所以死忍爛忍都忍埋去 但過左15k後情況不妙已經1:11:49 所以跳過左(87~92Zone)  直接去到94 雖然最後6k做到逢人過人 可惜已經為時已晚 追唔返之前嘅時間 但好彩都做到個滿意時間 經過今仗後下個月皇者半馬已經有個概念應該用咩心率去控制步速期待著皇者蒞臨

今日好高興真真正正認識Kelvin兄 仲同師兄影左張靚相
作者: 阿業    時間: 2013-11-3 15:11
阿業 發表於 2013-11-3 13:25
3/11  綠色半馬

今場首隻半馬作為第一年嘅總結 幸好成績都尚 算滿意  一年前為左過下癮跑返步 仲計劃逐步 ...

Kelvn兄唔好意思 如果唔盡早突圍我驚後面會好塞車 假如一齊跑你會早過我過終點都未定  

作者: kokyan_lam    時間: 2013-11-4 08:31
3/11  綠色半馬

今場首隻半馬作為第一年嘅總結 幸好成績都尚 算滿意  一年前為左過下癮跑返步 仲計劃逐步 ...

痴線既,咁鬼快既?!恭喜!
作者: 阿業    時間: 2013-11-4 08:54
3/11  綠色半馬

RINGO兄多謝咁睇得起小弟 但首馬(CCM)要做到sub4真係無咩信心 傳聞CCM賽道比綠色半馬更恐怖 所以會同尋日一樣會依足賽前步處再加後期應變完成 如果預算用咩時間完成 依家仲言之過早 始終未試過跑30+ 唔知自己耐力去到邊 皇者半馬過後先會安排係柏架山練30+ 因為近依兩個禮拜會去沙田或馬鞍山衝10k想總結依一年10k跑到咩時間

作者: 阿業    時間: 2013-11-4 09:24
3/11  綠色半馬

花師兄 賽後我都諗過頭10k如果用(85~87)11~15k用(87~92)究竟會快左定爆左無人知 既然跑出黎個時間滿意 無再諗有無貨淨了

作者: momolone    時間: 2013-11-4 10:02

ching跑得咁快,尾燈都見唔到﹗
作者: 阿業    時間: 2013-11-7 10:28
成績出左啦 激氣分組第六 第五有獎盃
作者: 阿業    時間: 2013-11-7 11:10
阿業 發表於 2013-11-7 10:28
成績出左啦 激氣分組第六 第五有獎盃

多謝 雀兄鼓勵 下年努力

榮哥 味精濃好大機會唔跑lu 果段時間應該會習中係柏架山走長課30+ 如果唔係CCM實失禮死人
作者: allmyfriend    時間: 2013-11-7 11:23
阿業, CCM我完成便算, 目標放渣打
作者: 阿業    時間: 2013-11-7 13:09
阿業 發表於 2013-11-4 08:54
RINGO兄多謝咁睇得起小弟 但首馬(CCM)要做到sub4真係無咩信心 傳聞CCM賽道比綠色半馬更恐怖 所以會同尋日 ...

Ringo兄 經過今場後黎緊所有賽事都會用Negative Split 但頭段唔會再咁hea了

作者: 阿業    時間: 2013-11-9 19:11
07/11  RR65~75Zone 尖咀>賈炳達道公園 8.82K

綠馬過左幾日對腳仲有啲緊跑返個RR鬆鬆先  可能臨近渣馬及天氣開始轉涼收工無跑一排  海傍比一個月前多左好多人跑  跑友加遊客海傍越黎越迫了

Duration: 46:01

Avg HR:148

Max HR:156

Avg Pace:5:12

作者: 阿業    時間: 2013-11-10 12:44

10/11 RR 65~75Zone (137~151) 柏架山 6.21k

原定今日去衝10k為皇者定下策略但一早起床已經開始落雨而且綠馬在最後衝刺時輕微拉傷 所以都係返柏架山搵師傅 單程上斜已經要40分做個幾另類RR

Duration: 45:04

Avg HR:144

Max HR:155

Avg Pace:7:15

作者: 阿業    時間: 2013-11-13 09:55
岩岩去左田總   傻吓傻吓又跟大隊去報味精濃

作者: 阿業    時間: 2013-11-13 10:28
阿業 發表於 2013-11-10 12:44
10/11 RR 65~75Zone (137~151) 柏架山 6.21k

原定今日去衝10k為皇者定下策略但一早起床已經開始落雨而且綠 ...

榮哥 我想試下平路應該用咩速度先捱得晒全程
作者: 阿業    時間: 2013-11-13 10:38
阿業 發表於 2013-11-13 09:55
岩岩去左田總   傻吓傻吓又跟大隊去報味精濃

其實都未必跑 但報左先算 因為都係睇石崗30k攪唔攪得成 攪得成跑完石崗先再算
作者: jpg_chu    時間: 2013-11-13 10:54
阿業 發表於 2013-11-13 10:38
其實都未必跑 但報左先算 因為都係睇石崗30k攪唔攪得成 攪得成跑完石崗先再算 ...

石崗我上年跑過丶非常甘!但啱晒你!
作者: makiofai    時間: 2013-11-13 15:46
kokyan_lam 發表於 2013-11-4 08:31
痴線既,咁鬼快既?!恭喜!

真係好快, 天生跑者是也.
作者: 阿業    時間: 2013-11-14 09:06
makiofai 發表於 2013-11-13 15:46
真係好快, 天生跑者是也.

應該係正宗街童是也  到左中學又跑左3年越野賽  就算之後無再跑  但係廿幾歲又開始踢波司職左右閘防中 可能由細到大都周圍跑所以岩晒我可以滿場飛  就算上年先開始跑  但個底已經由小五開始累積落黎都算落過下苦功  所以未必係天生跑者  多謝師兄 你嘅讚賞先
作者: Ah_Wing    時間: 2013-11-16 00:06
多謝師兄加我為好友,可惜我個account未夠quali接受呢......
---> "抱歉,您目前沒有權限添加好友"

往師兄屋企主頁留下以上回覆,又收到
---> "抱歉,您目前沒有權限進行評論"

抱歉

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2