香港長跑網 - 長跑長友

標題: 空氣差 跑步變吸塵? [打印本頁]

作者: UncleJohn    時間: 2013-7-24 16:24
標題: 空氣差 跑步變吸塵?

http://hk.news.yahoo.com/video/空氣差-跑步變吸塵-想要健康反不能-160000333.html
(要copy以上全條link先睇到條片)

唉!! ..雖然現實唔計較得咁多,但都想請問大家, 有冇各自地點的空氣情況心得? 或盡量注意一下,謝謝!

作者: UncleJohn    時間: 2013-7-24 16:33
有時在路邊跑,都隱約覺得身邊汽車經過的廢氣.
我主力部份已經是在公園內跑....
作者: bunbun    時間: 2013-7-24 17:09
link:

http://tv.on.cc/index.html?s=3&a ... 6M&d=1374608775
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-24 17:48
我地沙田馬鞍山大埔西貢一帶超一流!
作者: sean33    時間: 2013-7-24 18:14
我跑上寶雲道~空氣好好多,同埋盡量早起跑步,少好多車空氣好~
作者: UncleJohn    時間: 2013-7-24 18:36

放假跑: 康寧道->順利邨->清水灣道->飛鵝山腳->壁屋->入西貢... 其實主要即係跑馬路邊, 若根據條片佢個標準,空氣一定麻麻了....

平時短短地在"左敦谷公園跑徑", 反而感覺空氣算ok, 因為夠空曠!
作者: Hennatalk    時間: 2013-7-24 22:34
唉!各位都有條路跑,深水埗,空氣差,人多車多,燈位多,我都係跑深水埗運動場,靠聽歌解悶。
作者: gisp    時間: 2013-7-25 00:22
我有時尖咀跑返青衣,尖咀唔好,一係人多,一係車多.
直至深旺道,夜晚都ok,近燈位有車,廢氣都要吸兩三啖,其他行人路夠闊都唔算太差.
美孚之後荔景,夜晚唔多車算好.
返葵芳又吸返廢氣,直到青衣.
返工日子先會跑呢條線,放假日子跑出荃灣跑青公,空氣流通,有車都唔會吸得多廢氣.
作者: clc88    時間: 2013-7-25 01:00
試過跑完上環到華富,大病一場, 跑完最好補充維他命c
作者: alanika    時間: 2013-7-25 07:36
我跑機場三年,相信係全港空氣最差的地方,咁我就死喇... RIP to myself....
作者: dustin33    時間: 2013-7-25 17:57
UncleJohn 發表於 2013-7-24 18:36
放假跑: 康寧道->順利邨->清水灣道->飛鵝山腳->壁屋->入西貢... 其實主要即係跑馬路邊, 若根據條片佢個標準 ...

我都係跑呢條路,只你由順利出發壁屋回程。空氣算係咁,只係豬場果一段臭啲
不過呢排落雨,懶懶地跑佐敦谷
作者: UncleJohn    時間: 2013-7-25 20:16
dustin33 發表於 2013-7-25 17:57
我都係跑呢條路,只你由順利出發壁屋回程。空氣算係咁,只係豬場果一段臭啲
不過呢排落雨,懶懶地跑佐敦 ...

Hee hee, 老實, 我同樣好多時都跑到壁屋就折返,最多走入佐敦谷公園跑多幾個圈...
因為唔係成日咁有好心情跑咁遠
作者: UncleJohn    時間: 2013-7-25 20:19
dustin33 發表於 2013-7-25 17:57
不過呢排落雨,懶懶地跑佐敦 ...

豬場D味都唔算臭吖! 好有大自然感覺 汽車廢氣至係魔鬼!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2