香港長跑網 - 長跑長友

標題: 求全馬訓練方法 [打印本頁]

作者: Simon@_@    時間: 2013-7-28 23:19
標題: 求全馬訓練方法

新丁報了11月尾廣州全馬,6-7月平均跑220-250里數,一星期跑4-5課,長課開始跑25-29km,各位c兄唔知長課要跑幾多先夠,同要練幾耐先可以加長,同平日要跑幾長里數。謝謝幫忙!
作者: 成記士多    時間: 2013-7-29 00:17
這裡很多師兄、師姐約跑長課(荃灣、沙田都有)。跟他們跑幾課你一定ok。廣馬終點見
作者: KAIMING    時間: 2013-7-29 06:24
我都報了,加油!
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 07:36
到時見,大家加油!^O^
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 07:38
到時見,大家加油!^O^
作者: wowodog    時間: 2013-7-29 09:50
“6-7月平均跑220-250里數”,這位“新丁”不簡單
作者: tango    時間: 2013-7-29 11:05
如果練習速度同比賽目標時間配合得宜,有28k長課應已足夠應付,相反,如果比賽配速不當, 要算平時每星期走一課馬拉松,比賽也會很吃力。     要怎樣訓練,好睇你現時能力同黎緊馬拉松目標時間   
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 13:44
tango 發表於 2013-7-29 11:05
如果練習速度同比賽目標時間配合得宜,有28k長課應已足夠應付,相反,如果比賽配速不當, 要算平時每星期走 ...

謝謝c兄,我努力中練習配速,還未穏定要多加練習,但想問問平時走10k定15k比較好,^^
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 13:52
wowodog 發表於 2013-7-29 09:50
“6-7月平均跑220-250里數”,這位“新丁”不簡單

因自己不才,所以要努力練習去完成賽事,儲多d里數,比賽時唔會敢快爆。希望跑得完啦!^v^
作者: dickyyim    時間: 2013-7-29 14:29
成記士多 發表於 2013-7-29 00:17
這裡很多師兄、師姐約跑長課(荃灣、沙田都有)。跟他們跑幾課你一定ok。廣馬終點見 ...

成記!
您好, 原來你都加入了長跑網, 怪5之得公開足球口咁耐5見你來踢啦!
加油, 廣馬備戰!

作者: tango    時間: 2013-7-29 15:18
Simon@_@ 發表於 2013-7-29 13:44
謝謝c兄,我努力中練習配速,還未穏定要多加練習,但想問問平時走10k定15k比較好,^^ ...

還是遺漏了速度,如果你話以同一速度走,當然係15k比10k好,但不代表練習距離愈長一定愈好,因會增加受傷機會
作者: wowodog    時間: 2013-7-29 15:26
Simon@_@ 發表於 2013-7-29 13:52
因自己不才,所以要努力練習去完成賽事,儲多d里數,比賽時唔會敢快爆。希望跑得完啦!^v^ ...

C-Hing, 只要不受傷,以你的里數一定跑得完
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 16:30
wowodog 發表於 2013-7-29 15:26
C-Hing, 只要不受傷,以你的里數一定跑得完

明白,唔可以太急進,免得受傷,哭都無用
謝謝!
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-29 16:43
成記ching, 你而家已經有25-29k長課, 只要係慢慢build up到11月頭做到2次37-38k既長課咁已經可以好好應付了. 配速做15k開始, 求嚴守紀律, 到10月份將配速融入長課, 我諗咁已經可以事半功倍了
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 16:47
kokyan_lam 發表於 2013-7-29 16:43
成記ching, 你而家已經有25-29k長課, 只要係慢慢build up到11月頭做到2次37-38k既長課咁已經可以好好應付了 ...

明白ching thx
不過我唔係成記ching
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-29 17:18
Simon@_@ 發表於 2013-7-29 16:47
明白ching thx  

OH, SORRY SIMON師兄, 都是我office偷偷上網冇睇清楚人名的禍~~~
作者: Simon@_@    時間: 2013-7-29 18:03
kokyan_lam 發表於 2013-7-29 17:18
OH, SORRY SIMON師兄, 都是我office偷偷上網冇睇清楚人名的禍~~~

唔洗sorry,多謝你們的寶貴意見
作者: 成記士多    時間: 2013-7-31 01:32
Simon@_@ 發表於 2013-7-29 16:47
明白ching thx  

作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-31 01:47
成記士多 發表於 2013-7-31 01:32

你好呀, 真正的成記ching

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2