香港長跑網 - 長跑長友

標題: 蛇蹤處處!跑友小心! [打印本頁]

作者: Deric雄影    時間: 2013-8-11 20:20
標題: 蛇蹤處處!跑友小心!

今早與眾跑友走轉梅子林,下山時前面清潔阿姐大嗌:「小心!有蛇!」只見一條深啡色看似樹枝之物體,原來是一條小蛇!毫不起眼!
幸好是白天跑看得見,最重要是今早無戴耳筒聽得見阿姐之呼喊,否則我一定踩中,阿姐話係毒蛇!
這已經是我跑步中第三次遇蛇了,對上一次還在行人路見到過山烏呢!  近日都不時有市區發現蛇蹤之報導,各位跑友請小心路面,而跑至效區或山野更甚!

作者: Etudiante    時間: 2013-8-11 20:52
請教一下,如果真係遇到蛇,甚至被蛇咬到點算?
作者: kin8333    時間: 2013-8-11 20:59
Etudiante 發表於 2013-8-11 20:52
請教一下,如果真係遇到蛇,甚至被蛇咬到點算?

當然打電話報警啦,唔好跑,等十字車到
作者: Deric雄影    時間: 2013-8-11 21:50
見到緊係避開,若不幸被咬,以我所知,認住係咩蛇!有相機就影低佢,等醫生知道有無毒,有毒就知道用什麼血清,若肯定或不肯定蛇是否有毒,不要接觸傷口,把傷口低過心臟,不要郁動,免血液運行過快,等待救緩!
所以一定要戴電話,跑山有d地方未必有信號,打112!
作者: Etudiante    時間: 2013-8-11 22:22
喔喔,唔該晒,原來行山有咁多學問,
真係要小心D
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-11 22:56
呢條蛇真係好細,我都要望左幾秒先見得到!大家真係要小心,尤其中意跑山既跑友!
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-11 22:59
聽過人講,冇毒既蛇咬到,傷口流血較多、吾會腫;有毒既蛇咬,傷口流血少但會腫,吾知係咪咁?
作者: yatyin2112    時間: 2013-8-18 01:37
感謝分享!!
以後跑山地都要帶返少量緊急用品先得
作者: ktluk    時間: 2013-8-18 08:25
最好影下和知道是甚麼蛇,可立刻給醫護給正確治療。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2