香港長跑網 - 長跑長友

標題: 運動耳機 [打印本頁]

作者: echan811    時間: 2013-8-26 21:49
標題: 運動耳機
請問各位師兄師姐依家用緊邊款earphone呢? 有咩好介紹但又高性價比?

作者: bigman    時間: 2013-8-27 06:03
SONY Z273
作者: believew    時間: 2013-8-27 10:57

因為個個人所需不同. 價格十幾蚊一條線到過千都有. 所以要知道自己要乜. 最慘係呢D個人野, 買左唔啱, 無得退, 放出去又好難.

我搵果陣要考慮:

only for mp3 or 駁電話?
駁電話要唔要bluetooth (or NFC)?
FM radio?
要唔要諗音質? (我無陰質)
大唔大汗?(防水)
其中一隻耳帶要唔要earphone(大耳框, 好易跌). 所以要搵入耳式 or 掛耳式

最後我買左MW600 (因為仲可以插3.5mm耳筒, 隨時換), 不過唔係太鍾意個volume control...
作者: fung1006    時間: 2013-8-27 11:28
SONY Z273 好似比較多人用,其實要睇你有咩要求先可以比到建議。
洗唔洗防水, 有冇線, 入唔入耳, 平時跑帶唔帶電話?
自己用緊jaybird bluebuds x
作者: echan811    時間: 2013-8-27 23:31
我用ipod聽歌,所以有無咪都無所謂,我比較大汗,會覺得掛耳比較穩陣,咁有咩好介紹呢?
作者: jin-roh    時間: 2013-8-28 11:55
Still Sony NWZ-W273 is the best choice among all, it is a MP3 player itself and no need to attach any other device, so you will be wireless (except for the wire back of your head which I have no concern) while running. And it has a pretty good battery life as well. Hope this would help.
作者: zenhoho    時間: 2013-8-28 15:15
用緊 Plantronics BackBeat GO 2 唔錯
作者: crazydiamond    時間: 2013-8-28 20:33
用緊Monster iSport舊款,因完全防水,跑完我就咁開水龍頭沖乾淨佢
作者: echan811    時間: 2013-8-28 23:08
對不起,會唔會有啲比較相宜嘅介紹?有無線都無所謂架,聲唔係太差就可以了
作者: hkericng    時間: 2013-8-28 23:19
用緊JAYBIRD FREEDOM, 防汗, 電OK
作者: yeewahkin    時間: 2013-8-29 13:42
jin-roh 發表於 2013-8-28 11:55
Still Sony NWZ-W273 is the best choice among all, it is a MP3 player itself and no need to attach an ...

yes i , agree
but 6XX , need to think think
作者: crazydiamond    時間: 2013-8-29 17:14
echan811 發表於 2013-8-28 23:08
對不起,會唔會有啲比較相宜嘅介紹?有無線都無所謂架,聲唔係太差就可以了 ...

我嗰隻Amazon訂回來五百幾,防水來講都唔算好貴啦
作者: yeewahkin    時間: 2013-8-29 18:22
我估樓主同我一樣
要求唔高

想300 左右搵到可以跑步用既

我一路想買273, 因為all in ,不用煩

不過唔太捨得

有想國搵國內仿273 既

100 左右

不過都係覺得好快壞
作者: andreakhou    時間: 2013-9-1 23:16
我用緊美國 Earbuds,$200+抵玩。至好係防汗,不會掉下來。柔軟的silicon耳塞更有兩對不同size (size 4 and 5),比唔同耳窿太細的用家。水洗plugs 也方便。但這是有缐的,而且沒咪,(另有咪貴幾十)。音色我接受到啦,路跑也不要求超勁bass 啦。這是剛在sportsoho expo買的。早前試過在淘寶買,只有一對耳塞,約RMB$85.
作者: compass    時間: 2013-9-2 13:41
jaybird bluebuds用左返唔到轉頭!
作者: paulsham    時間: 2013-9-2 15:03
JAYBIRD FREEDOM, 激讚~
作者: paulsiu    時間: 2013-9-2 21:45
ching 請問在那里購買及價錢?
作者: na3310    時間: 2013-9-6 00:34
compass 發表於 2013-9-2 13:41
jaybird bluebuds用左返唔到轉頭!

我都用緊, 都係用左半年, 其實防唔防水, 因為前日落雨跑步之後就壞壞地, 冇啦啦自己on 同off.
作者: danmoho    時間: 2013-9-6 05:43
na3310 發表於 2013-9-6 00:34
我都用緊, 都係用左半年, 其實防唔防水, 因為前日落雨跑步之後就壞壞地, 冇啦啦自己on 同off. ...

汗水就得,雨水唔得
作者: yeewahkin    時間: 2013-9-6 08:52
大家知sony 273 有平請告知
or 如果有團購

thanks 大大
作者: na3310    時間: 2013-9-6 21:25
danmoho 發表於 2013-9-6 05:43
汗水就得,雨水唔得

咁就麻煩啦. 要拎去整
作者: yeewahkin    時間: 2013-9-17 14:16
剛買左 sony w274 s  ,昨晚跑試左

我覺得一路跑, 聽住d音好 chok, 好鄧, 唔係好清楚,

有無ching 會有呢個感覺

我用普遍耳筒好似仲清楚D

大家有無意見
作者: allanccl    時間: 2013-9-17 14:47
yeewahkin 發表於 2013-9-17 14:16
剛買左 sony w274 s  ,昨晚跑試左

我覺得一路跑, 聽住d音好 chok, 好鄧, 唔係好清楚,

可能耳膠太細,跟機有幾對不同size的耳膠,有無試下換?
W273好正,無理由W274S會差! 請問買了多少錢?

作者: yeewahkin    時間: 2013-9-17 15:02
allanccl 發表於 2013-9-17 14:47
可能耳膠太細,跟機有幾對不同size的耳膠,有無試下換?
W273好正,無理由W274S會差! 請問買了多少錢?
...

我都估可能耳膠 未合適

我會再做實驗

我見平先買  5XX ,後門價
作者: allanccl    時間: 2013-9-17 15:20
yeewahkin 發表於 2013-9-17 15:02
我都估可能耳膠 未合適

我會再做實驗

唔係馬? 咁平! 4G的W273都唔得啦! 不過你話明後門價,不然托你買隻。
作者: yeewahkin    時間: 2013-9-17 16:29
allanccl 發表於 2013-9-17 15:20
唔係馬? 咁平! 4G的W273都唔得啦! 不過你話明後門價,不然托你買隻。

yes r

朋友再搭朋友

唔係我都唔捨得買
作者: distancerun    時間: 2013-9-17 17:18
yeewahkin 發表於 2013-9-17 16:29
yes r

朋友再搭朋友

我沒有問題喎 , 覺得都好正常 , 夠穩 , 音色普普通通啦 , 對我來說最緊要唔好影響我跑步 , 唔好有條野係面前fing來fing去就好了.
作者: yeewahkin    時間: 2013-9-17 17:54
distancerun 發表於 2013-9-17 17:18
我沒有問題喎 , 覺得都好正常 , 夠穩 , 音色普普通通啦 , 對我來說最緊要唔好影響我跑步 , 唔好有條野係 ...

我估可能我用既耳髎唔夠大

塞唔住耳孔

我有時間做多幾次實驗

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2