香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請假 [打印本頁]

作者: Advancement    時間: 2013-9-7 11:45
標題: 請假
星期四晚在雨中跑, 好開心, 好浪漫!  可惜腳趾尾的裂紋惡化了, 照完X光, 建議暫停跑2-3 個月! 辛辛苦苦訓練起來的體力又要走下坡!  氣死人!
作者: longman    時間: 2013-9-7 12:37
ching, take care
作者: Etudiante    時間: 2013-9-8 23:23
建議師兄睇物理治療,
好似有D 方法可以快D 好的,
祝師兄早日康復!
作者: Advancement    時間: 2013-9-8 23:28
謝謝大家關心!  
作者: cpfock    時間: 2013-9-11 09:32
祝願早日康復 ~
作者: allanakb48    時間: 2013-10-5 15:16
其實是否可以試下慢慢跑呢,我成隻甲脫了放血,仍繼續,但醫生叫我停一個月,我都無聽
作者: ming4883    時間: 2013-10-5 17:03
跑少 d d,轉玩其他運動 keep 住 d 體能先啦,傷始終係越早處理越好的...

保重,保重
作者: kylo1935    時間: 2013-10-5 17:42
今年一月時,小弟在家因不小心踢埋牆角,令左尾趾骨裂,看了骨科醫生。醫生說起碼三個月才愈合。結果,停了近四個星期練習,再看骨科,醫生說愈合情況較預期理想。我問他:那我可否跑渣馬全馬。他表示,如果傷口不痛,可以試下。結果比賽前一個星期,才只能抽空練了一次16-17km便去馬。

頭23km也沒問題,但過後尾趾開始有隱痛,並越來越痛,於是用右邊來就。到26-27km時,可能偏重於用右腳,結果右腳不斷發出抽筋的警號,過程非常辛苦。死頂下去。

但到Sogo時,右腳抽筋到唔行得,企係度鬆筋鬆左成10分鐘,才勉強兀下兀下過到終點,自覺都幾樣衰下。

勉強真的要付出代價,且又跑唔出理想成績。好慘!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2