香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打馬拉松2014 全馬10月15日開始網上報名 [打印本頁]

作者: hobbywet    時間: 2013-9-16 15:48
標題: 渣打馬拉松2014 全馬10月15日開始網上報名
http://www.hkmarathon.com/
作者: nottoofat    時間: 2013-9-16 15:53

馬拉松 :    2013年10月15日(星期二) 上午7時正起

半馬拉松 : 2013年10月22日(星期二) 上午7時正起

十公里 :    2013年10月29日(星期二) 上午7時正起

十公里/三公里輪椅賽 :    2013年11月5日(星期二) 上午7時正起

大家準備好電腦,信用卡,準備秒殺.....

作者: bigman    時間: 2013-9-16 16:06
幾好喎. 全馬有3組.
作者: tpcwong    時間: 2013-9-16 16:06
暫時睇報名的分流比上一屆好,希望大家都可成功報名。
作者: 阿聰    時間: 2013-9-16 16:11
nottoofat 發表於 2013-9-16 15:53
馬拉松 :    2013年10月15日(星期二) 上午7時正起

半馬拉松 : 2013年10月22日(星期二) 上午7時正起

頂﹗咁搞法,連半馬同全馬報名都分開,恐怕係有史以來渣馬最難報名既一次呢?
作者: savlon    時間: 2013-9-16 16:49
佢分開報,可能唔想個server 同一時間太大負荷
作者: vcbid    時間: 2013-9-16 17:09
希望可以報到初馬啦
作者: kylo1935    時間: 2013-9-16 17:20
唉,報名報到好似打仗咁!
作者: allanccl    時間: 2013-9-16 17:40
又唔係喎!  我每年都報到, 唔想上網,可以寄報名表連支票。
作者: 阿聰    時間: 2013-9-16 17:42
savlon 發表於 2013-9-16 16:49
佢分開報,可能唔想個server 同一時間太大負荷

我都希望係咁諗啦,不過賽事日漸受歡迎,報名真係唔係咁易。
始終一日佢唔改善個server,到時正式報名都會咁混亂。

作者: awolswat    時間: 2013-9-16 17:43
全馬有3組!!正!!
初哥的我, 當然"馬拉松2組"
作者: longman    時間: 2013-9-16 17:58
thx 全馬 again
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-16 20:29
我突然間諗起, 我在15/10之前連半馬都未玩過, 咁係咪唔可以報全馬呢? 賽會會唔會check我race history?
作者: akaivan    時間: 2013-9-16 20:41
我諗會令部份想報半馬既人怕報唔到半馬, 報左全馬擺定個位先...
作者: ChowChow    時間: 2013-9-16 21:31
akaivan 發表於 2013-9-16 20:41
我諗會令部份想報半馬既人怕報唔到半馬, 報左全馬擺定個位先...

啲人又唔會咁無聊,全馬點都要有充足準備, 唔會為咗參加而霸位先掛
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-9-16 21:39
kokyan_lam 發表於 2013-9-16 20:29
我突然間諗起, 我在15/10之前連半馬都未玩過, 咁係咪唔可以報全馬呢? 賽會會唔會check我race history? ...

上年也只是完成十公里比賽(三年內),已可報全馬了!放心
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-16 21:55
龜兔競跑 發表於 2013-9-16 21:39

呵呵, Dickson你打算玩邊個?
作者: kylo1935    時間: 2013-9-16 22:21
ChowChow 發表於 2013-9-16 21:31
啲人又唔會咁無聊,全馬點都要有充足準備, 唔會為咗參加而霸位先掛

應該不會,因報名要用身分證號碼,不能重複報名。

已往不分組別先後報名時,因全馬額少,就出現全馬滿額後,跑友便轉移報半馬,到半馬報不成時,便被逼報10k。出現報名“下移”的情況。
作者: kylo1935    時間: 2013-9-16 22:25
allanccl 發表於 2013-9-16 17:40
又唔係喎!  我每年都報到, 唔想上網,可以寄報名表連支票。

亮哥,小弟上年上網報名,從7:30 a.m.開始,有空便上網試,連吃飯時間也在試,結果要2:00 p.m.才成功報名。報完之後,感覺好累。

同日,我用郵寄方法替女兒報10k,且是先到銀行入帳,結果都報唔到,失敗。
作者: cpfock    時間: 2013-9-16 23:58
kokyan_lam 發表於 2013-9-16 21:55

Alex, 免兄應該會報全馬
作者: savlon    時間: 2013-9-17 00:10
阿聰 發表於 2013-9-16 17:42
我都希望係咁諗啦,不過賽事日漸受歡迎,報名真係唔係咁易。
始終一日佢唔改善個server,到時正式報名都 ...

我之前都未報過,真係未知咩環境~~
不過我諗住搵埋D親戚朋友幫下手~~
到時幾部腦一齊按,應該中簽機會大d~~
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-9-17 00:17
kokyan_lam 發表於 2013-9-16 21:55

膽粗粗! 全馬!
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-9-17 00:25
cpfock 發表於 2013-9-16 23:58
Alex, 免兄應該會報全馬

我吾 FIT 架! , 星期六柏架山大風岰約跑, 徹底失敗, 爆得好快, 但積極來看, 早點遇到挫折也好, 操練要更有系統, 不能屈服於困難!
作者: savlon    時間: 2013-9-17 00:35
龜兔競跑 發表於 2013-9-17 00:25
我吾 FIT 架!  , 星期六柏架山大風岰約跑, 徹底失敗, 爆得好快, 但積極來看, 早點遇到挫折也好, 操練要 ...

柏架山條路~跑到上山頂,真係極限級別~~
兔兄可以返黎MAY姐有請,操多D梅子林打下底先~
黎緊仲有大把時間,慢慢來~應該無問題~~
全馬加油!!
作者: 柔詠    時間: 2013-9-17 06:49
挑戰組, 06:10起跑,,可以遲d就好
作者: bunbun    時間: 2013-9-17 07:29
<蘋果日報>

賽事受歡迎 跑道卻逼狹  渣馬10公里 名額減1,500  

【本報訊】每年一度的渣打馬拉松定於明年2月16日舉行,參賽名額增至7.3萬個,人滿之患又創歷屆新高,全馬及半馬賽事合共增加2,500個名額,但最受歡迎的10公里賽則減少1,500個,並新增10公里輪椅賽。大會解釋此安排為減輕道路負荷,但有資深馬拉松跑手認為作用不大。各項賽事於下月15日開始分階段接受報名。
記者:王家文

業餘田徑總會昨公佈第18屆渣打馬拉松詳情,總參賽名額增加1,000個至7.3萬個。全馬名額微增500個至1.4萬;半馬則加碼2,000個至2.25萬。賽事籌委會主席高威林表示,不少跑手反映希望參加較長路程的賽事,故全馬及半馬賽事各新增一組別,「多一槍,希望能鬆到人潮」。半馬最早賽事清晨5時半起跑,較去年提早半小時;全馬則順延半小時。

歷年最受新手歡迎、名額最多的10公里賽事,名額則由3.8萬個減至3.65萬。高威林解釋是迫不得已,「東區走廊我哋用晒兩邊嚟跑,舊年都發覺非常逼,今年再微調一下,睇吓可唔可以容納現時3.65萬個運動員」。大會也首設10公里輪椅賽,但取消半馬賽事,高指考慮到去年半馬輪椅賽只得一人完成賽事,選手也反映斜路太多,故安排較平坦的10公里賽。

在報章撰文的資深馬拉松跑手園丁認為,大會減少10公里賽名額是少修少補,作用不大,應該向政府爭取延長封路,加長作賽時間。他又指,起跑時間越來越早,對跑手不健康。他批評,大會於2012年首設全馬和半馬輪椅賽,但現時只剩下10公里和3公里賽事,「如果真係有心搞,應該諗點去克服困難」。

難禁止跑手途中拍照

去年賽事有7,000人「甩底」,但也有6.5萬人參賽。在10公里賽起步時,疑有跑手舉機自拍,釀成後上的跑手骨牌式跌倒,導致20多人受傷。高威林坦言,難以全面禁止拍照,但會沿途呼籲跑手切勿在起點、終點或中途忽然停下拍攝。

此外,今年4月波士頓馬拉松賽事發生炸彈恐怖襲擊。高威林表示,早前與政府部門開會,也有討論過相關恐襲,認為香港不涉政治原因,「(恐襲)喺香港可行性非常低」,且賽前警方也會作風險評估,暫未考慮要加強保安檢查,「跑手可以放心參賽」。新一屆馬拉松總金額增加至30萬美元。賽道跟往年一樣,全馬及半馬在尖沙嘴彌敦道起步,經三號幹線在青馬大橋和汀九橋折返,再過西隧、中環到維園,後者在青葵公路折返。10公里賽則在東區走廊起步到維園終站。

作者: cpfock    時間: 2013-9-17 08:40
我吾 FIT 架!  , 星期六柏架山大風岰約跑, 徹底失敗, 爆得好快, 但積極來看, 早點遇到挫折也好, 操練要 ...

兔兄,加油呀 ^ ^
作者: 水陸偉    時間: 2013-9-17 10:17
第一日網上報名一 定爆server
上年排左一個早上先報到
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-17 11:59
如果賽會留番三幾百個名額俾長跑網就好了
作者: cpfock    時間: 2013-9-17 12:33
kokyan_lam 發表於 2013-9-17 11:59
如果賽會留番三幾百個名額俾長跑網就好了

作者: desmond_myf    時間: 2013-9-17 13:08
龜兔競跑 發表於 2013-9-16 21:39

兔CHING, 我不如跟你跑全馬啦
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-17 15:43

喂, Dickson, Ricky, Desmond, Dick, 不如我地報同一組, 一齊跑全馬喇, target400-430
作者: desmond_myf    時間: 2013-9-17 17:47
kokyan_lam 發表於 2013-9-17 15:43
喂, Dickson, Ricky, Desmond, Dick, 不如我地報同一組, 一齊跑全馬喇, target400-430

好啊, 上年拼了老命只得4小時49分, 有人帶住一定有進步, 但三組中你會選邊組?
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-17 17:51
desmond_myf 發表於 2013-9-17 17:47
好啊, 上年拼了老命只得4小時49分, 有人帶住一定有進步, 但三組中你會選邊組? ...

我今晚會在此版開thread, 到時大家再傾下決定
作者: desmond_myf    時間: 2013-9-17 17:57
kokyan_lam 發表於 2013-9-17 17:51

作者: bunbun    時間: 2013-9-17 18:00
kokyan_lam 發表於 2013-9-17 17:51

因剛剛有人問到interval,
https://www.longrun.hk/thread-19880-1-1.html

其實呢個表, 亦可推算全馬時間
http://www.hksports.net/hkpe/marathon/10-1300_tables.pdf

如10km, PB大約是50min
score是250
推算全馬 sub 4有望!

加油!

作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-17 20:08
desmond_myf 發表於 2013-9-17 17:57

暫定全馬一組, 請收PM
作者: doracrap    時間: 2013-9-18 13:15
上年我用不停試,成十點幾先報~(全馬)~

作者: ericwcl    時間: 2013-9-18 15:47
希望可以順利報到第二個渣馬,全力爭取sub3同1k獎金
作者: HIN    時間: 2013-10-12 00:34
相信今年server 7點開始報會不斷塞車...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2