香港長跑網 - 長跑長友

標題: 【網投】香港馬拉松最乞人憎惡習 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-9-17 07:35
標題: 【網投】香港馬拉松最乞人憎惡習
【網投】香港馬拉松最乞人憎惡習?

<蘋果日報>

渣馬三大乞人憎 心悠BB險跣親  

新一屆渣打馬拉松即將接受報名,以往做跑手,你有否試過做出以下乞人憎惡習,妨礙他人?

1.搭車拉筋:有參加者會於前往起點的途中「偷時間」,在港鐵車廂或車站拉筋。但公共交通工具並非熱身場所,想拉筋不如提早出門,到場才用空檔熱身。

2.影相路障:跑步時,前方有人突然停下拍照阻路,除了乞人憎,更可能引發骨牌式意外。要於賽道留倩影,最好必然是「企埋一邊」,確保後方無其他選手才停下。

3.深水炸彈:賽事中途的水站,讓選手補充水份,但不時有人未喝完整杯水便猛力掉在地上,引爆「水彈」,遺下的水更可能滑倒其他人。連多年來熱衷參與馬拉松的劉心悠,也試過險被水站的濕滑地面滑倒,幸無跌傷。

作者: jyew    時間: 2013-9-17 10:06
影相 is the most i hate...
作者: kylo1935    時間: 2013-9-17 10:21
其實影相不一定乞人增,始終是一年一度的盛事。只要識做,離開跑道,不妨礙他人,也可接受。最衰的就是那些要用跑手人群作背景的跑友突然停在跑道中間,高舉電話要拍照的,跟在後面的隨時收制不及。

希望今年要拍照的跑友能“識做”,不會傷及無辜。
作者: jasonjason    時間: 2013-9-17 10:48
kylo1935 發表於 2013-9-17 10:21
其實影相不一定乞人增,始終是一年一度的盛事。只要識做,離開跑道,不妨礙他人,也可接受。最衰的就是那些 ...

我讚成你的看法,我都好理解在平時無機會停下的地方影相真的沒有多少次機會,但真的想下附近的人,你一停小即阻了人家跑步節奏,重即撞到人生意外.....
作者: bigman    時間: 2013-9-17 12:23
深水炸彈
作者: GO!    時間: 2013-9-17 13:19
影相一定係最最乞人增,搞到後面跑手喲節奏亂七八糟,我有幾次在另一喲比賽差少少撞底幾件
作者: kiwong1800    時間: 2013-9-17 14:17
最乞人增是兩人并排傾偈,中間留得少少位,阻住半條路。
作者: sonilmk    時間: 2013-9-17 17:53
自拍影相真係來得好突然, 撞唔到佢算好好彩. 以前見過有人好似打卡咁打...
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-18 01:57
突然停低影相! 的確相當危險GA!
作者: 坑口公牛    時間: 2013-9-19 16:39
水站推人,爭水。
作者: tango    時間: 2013-9-20 08:18
搭車拉筋都乞人憎? 唔係咁無聊嘛
作者: kylo1935    時間: 2013-9-20 21:27
sonilmk 發表於 2013-9-17 17:53
自拍影相真係來得好突然, 撞唔到佢算好好彩. 以前見過有人好似打卡咁打...

小弟真的聽過有人在每一個距離牌處在fb打卡,向親友報告行程。

感覺他們真的好無聊!
作者: 馬交餅    時間: 2013-9-22 13:09
深水炸彈勁討厭呀!
有啲人唔睇後面有冇人不特止, 仲要掉響路中心, 想唔中到人都難啦.
作者: indy    時間: 2013-9-25 21:50
3.   深水炸彈
作者: wowodog    時間: 2013-10-15 14:59
影相路障
作者: 范大夫    時間: 2013-10-15 16:07
半馬 全馬既跑手 都好自覺,唔會做影相路障,相反10K 就......嘉年華會
作者: nov012006    時間: 2013-10-22 16:38
我覺得最離譜係

我本身跑得慢 (通常都係五小時才完成全馬)
但跑到第一個check point, 即係青馬大橋掉頭位

年年都有人, 快又快過我, 但就正正在青馬大橋傾計等timeout!!!!!!

頂, 馬拉松的quota咁少, 你無心跑就該個位俾第二個.

作者: cyfung1230429    時間: 2013-10-22 17:40
報名之後唔去跑
作者: JoJoYip    時間: 2013-10-23 02:15
如果有人突然停低影相我會二話不說推佢
作者: Hkbuggyboy    時間: 2013-10-25 10:39
kiwong1800 發表於 2013-9-17 14:17
最乞人增是兩人并排傾偈,中間留得少少位,阻住半條路。

Also the lover hold hands together.....
作者: 麥仔    時間: 2013-10-27 18:12
見到其他需要帮忙,而視而不見。

如有跑手跛親或抽筋,無人去扶他一下。

2011渣馬10K,起跑時有人跌低,竟然無人扶佢,我在此人的第+排以后的,我跑到時才扶起他。
作者: wai896    時間: 2013-12-3 14:10
周圍屙尿~~~~~~~~
作者: pak    時間: 2014-2-12 18:55
wai896 發表於 2013-12-3 14:10
周圍屙尿~~~~~~~~

同意
作者: kennethwk    時間: 2014-2-13 05:57
仲有隨便掉D垃圾..特別係便利雨衣...  有一次义D KO左我..
作者: suniebo    時間: 2014-2-19 08:36
周圍小便,揮棍傷人
作者: Pawda    時間: 2014-2-19 13:48

跑跑下突然打橫cut正你面前,焗住收步以免炒埋一碟.
可能因為個名改得勁關係,早排參加Asics 10 km勁多呢d亂咁o黎o既後生仔,我見有一個仲一次過打橫cut過三個人. 渣打相對較少,但今年都遇到一個,我拍下佢背脊同佢講-'唔該夠位先好cut'!
作者: ma321c    時間: 2014-2-20 16:55
suniebo 發表於 2014-2-19 08:36
周圍小便,揮棍傷人

果個孫悟空...我睇到都替比佢打到果位人兄感到忿怒
作者: hingkeestore    時間: 2014-2-21 14:31
今年渣馬以上三樣我並不覺嚴重,可以包容及高興啦,不竟數萬人參與,或許有些初嘗渣馬的今年學懂了,下年便將水杯等棄於收集區吧。反而早上很多師兄/姐用作保温的膠雨衣棄在賽道上,黑暗中人多下真的很容易滑到,感動有見一師兄熱心的拾起放回路邊,,,
作者: pierre_wo    時間: 2014-2-24 20:54
坑口公牛 發表於 2013-9-19 16:39
水站推人,爭水。

水站好多排,義工都有講前面都有水,除非幾百人一齊衝去攞啦,我又唔覺爭水。
開跑果時,跑道好多即棄雨衣。
作者: Glad222    時間: 2014-3-2 04:15
阻路、擲水抔.....影響到人,都不應該
作者: daiichi    時間: 2014-3-2 08:33
吐口水
作者: Glad222    時間: 2014-3-3 17:27
加多一項:賽後投訴沒有生蠔紅酒、朝早起得早、阻住我返工上路的人
作者: man_simon    時間: 2014-9-17 19:51
1.吐淡。

2. 老馮cut線, 完全唔睇側邊有無人。

3. 係西隊入面狂叫, 唔知叫乜春。
作者: hin_basketball    時間: 2014-9-18 12:53
點解無人講裸跑.....
作者: ive7007    時間: 2014-9-23 18:19
影相最乞人憎
作者: xiaotung    時間: 2015-1-9 11:06
將心比心,要拍可以,絕對不能擋到跑者!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2