香港長跑網 - 長跑長友

標題: (誠心請教)如何訓練速度 [打印本頁]

作者: 369power    時間: 2013-9-18 01:39
標題: (誠心請教)如何訓練速度
誠心想請教各師兄/師姐,我六個禮拜之前因為想減肥同希望身體健康啲嘅關係,就開始咗跑步,點知跑上癮,由最初係跑步機跑十五分鐘都已經想死,到慢慢開始適應可以跑四十五分鐘,但係係跑步機上D時間好難捱,所以開始咗出街跑,感覺非常良好而且越跑越上癮。
時間亦都越來越耐,開始可以連續跑一個鐘頭大約8-9k距離,其實係耐力方面係一路都有進步而且我覺得成績都算唔錯,但係我而家想參加一啲比賽玩吓,所以都想係速度上可以加強,但我唔知點解係速度上都無咩點進步,大概keep住都係6.5min/k。所以好想請教下各位點樣可以係速度方面鍛煉。
我依家平均一個星期跑四日(每次6-9k),游水兩日,一日係休息。

感謝

作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-18 01:48
你可試試跑tempo/interval
作者: bunbun    時間: 2013-9-18 05:54
參考:
https://www.longrun.hk/thread-19880-1-1.html
作者: 369power    時間: 2013-9-18 10:42
多謝ching指教,成日聽人講tempo and interval,b 但請問兩者有咩分別?
作者: 369power    時間: 2013-9-18 10:44
bunbun 發表於 2013-9-18 05:54
參考:
https://www.longrun.hk/thread-19880-1-1.html

唔係太睇得明個table, 要研究研究一下. Thanks anyway!
作者: bigman    時間: 2013-9-19 05:38
kokyan_lam 發表於 2013-9-18 01:48
你可試試跑tempo/interval

呢兩味都自己一個人都幾難練(以我自己計)

作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-19 10:40
bigman 發表於 2013-9-19 05:38
呢兩味都自己一個人都幾難練(以我自己計)

快慢由人,按能力喇,不過最緊要係堅持,因為強度都幾大
作者: kinchu    時間: 2013-9-19 11:24
最好戴心跳錶去練
跑tempo既話 以hr 80-89%去練 .初初唔使跑太長  ,build up endurance先加長.
目標距離同目標時間係? 我諗你可以先試下6min/km ,之後慢慢加快少少去到目標時間...
作者: bigman    時間: 2013-9-19 11:31
每個人都有惰性, 好難自己一個人在球場練.
作者: 馬交餅    時間: 2013-9-19 15:40
速度, 間歇跑一個人練會有惰性 (本人會咁....), 成班人一齊練可以互相push, 效果好好多.
作者: little-fish    時間: 2013-9-22 06:37
馬交餅 發表於 2013-9-19 15:40
速度, 間歇跑一個人練會有惰性 (本人會咁....), 成班人一齊練可以互相push, 效果好好多. ...

平時一些遊山玩水式約跑/長課 就可以約跑,tempo and interval 這些強度較大的應該避免,一班人冇可能同速,太快死跟會overtrain,太慢去就人又練唔到
作者: bunbun    時間: 2013-9-22 07:39
little-fish 發表於 2013-9-22 06:37
平時一些遊山玩水式約跑/長課 就可以約跑,tempo and interval 這些強度較大的應該避免,一班人冇可能同 ...

如果上堂時做interval, 都會把不同時間的同學分開不同的group去跑, 互相做pacer
作者: 馬交餅    時間: 2013-9-22 12:35
bunbun 發表於 2013-9-22 07:39
如果上堂時做interval, 都會把不同時間的同學分開不同的group去跑, 互相做pacer ...

係, 要分group跟同自己差不多既一齊練先有效. 一齊進步.
作者: little-fish    時間: 2013-9-22 16:39
馬交餅 發表於 2013-9-22 12:35
係, 要分group跟同自己差不多既一齊練先有效. 一齊進步.

這個仍然只是根據過去的成績,人唔係每日都一樣

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2