香港長跑網 - 長跑長友

標題: 推BB車運動場跑道上散步 跑友嬲爆 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-9-23 07:33
標題: 推BB車運動場跑道上散步 跑友嬲爆
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130923/18433656
推BB車散步 跑友嬲爆
【呻一呻】
熱愛跑步的黃先生與跑友間中到屯門鄧肇堅運動場練跑,惟他曾見有家長帶着小孩在跑道上慢步,甚至推着載有嬰兒的手推車散步。他不滿地說:「有幾次仲見有人一邊傾電話;一邊慢步,但場地職員冇干涉。」

作者: bunbun    時間: 2013-9-23 07:35
推BB車橫過跑道, 更危險

話分兩頭, 點睇fun run中推BB車?

作者: GO!    時間: 2013-9-23 07:54
運動場推BB車都吾算咩?有時比賽都見到有人推BB車,又吾知佢點入到條跑道,礙手礙腳事少,撞倒佢個B就吾好
作者: kokyan_lam    時間: 2013-9-23 09:01
講住手機跑冇問題,只要佢吾好突然停或者cut線都ok. 推BB車就真正係危險了. Fun run其實真係for fun, 玩性質,推bb車冇問題
作者: leefs    時間: 2013-9-23 09:05
其實大部份比賽都無此要求!

作者: kylo1935    時間: 2013-9-23 09:20
推BB車,傾電話,又是“識做與否”的問題。只要推BB車和傾電話的盡量選外邊的跑道,便可減少阻人前進和意外碰撞的機會。
作者: Ah_Wing    時間: 2013-9-23 11:48

年頭跑咗個30K比賽,有個鬼佬爸爸推BB車跑2:07,快到連俾佢界嘅機會都沒有。個BB仲要係個4,5歲嘅細路嚟......
作者: longman    時間: 2013-9-23 11:55
Ah_Wing 發表於 2013-9-23 11:48
年頭跑咗個30K比賽,有個鬼佬爸爸推BB車跑2:07,快到連俾佢界嘅機會都沒有。個BB仲要係個4,5歲嘅細路嚟... ...

有個鬼佬爸爸推BB車跑2:07---
作者: enochlam    時間: 2013-9-23 11:58
kylo1935 發表於 2013-9-23 09:20
推BB車,傾電話,又是“識做與否”的問題。只要推BB車和傾電話的盡量選外邊的跑道,便可減少阻人前進和意外 ...

可惜大部人都唔識跑道上,係內快外慢嘅規則T_T
作者: patcochoi    時間: 2013-9-23 11:58
葵涌運動場星期六早上都有推着載有嬰兒的手推車在1線散步.
作者: ccomeout    時間: 2013-9-23 12:39
佢地有無諗過BB的安全問題?始終我覺得自律和公民意識好緊要。
作者: 1678    時間: 2013-9-23 13:38
邊條線都冇咩所謂
最怕的係亂咁行,亂咁轉線
作者: GO!    時間: 2013-9-23 13:40
longman 發表於 2013-9-23 11:55
有個鬼佬爸爸推BB車跑2:07---

E個吾係怏慢問題,而係安全及尊重比賽的問題
作者: vcbid    時間: 2013-9-23 14:20
我都成日去鄧記, 但係好少見BB車落跑道
作者: lotustower    時間: 2013-9-23 19:08
唔好嬲,這是運動場經常有的事情,不能阻止他人使用,有一次我晨早六時到運動場想來個早跑,場內全是公公、婆婆在八条跑道上慢行、散步真是奇景,因這是公共設施大家都可使用,無計啦可在某D時段會好D,例如下午一時至四時,烈日當空這批人不會出現,所以我現都小去運動場改跑街多D。
作者: enochlam    時間: 2013-9-23 19:38
公共空間,當然所有人都有權使用。問題係正確使用。跑道,顧名思義,應該係用嚟跑嘅
作者: Dipchk    時間: 2013-9-23 23:14
運動場應告示:
1. 不要停留;
2. 不要切線;
3. 不要多人一起佔用多條跑道;

否則被人撞死不要投訴!
作者: tango    時間: 2013-9-25 11:13
鬥投訴既話,大家都麻煩 .... (由於跑道是給予緩步跑人士作緩跑用,如發現在跑道上停留或進行競賽等)
作者: tango    時間: 2013-9-25 11:17
Dipchk 發表於 2013-9-23 23:14
運動場應告示:
1. 不要停留;
2. 不要切線;

緩跑唔應該撞死或撞倒人,聽晚鄧記又有interval,互相容讓喇
作者: Dipchk    時間: 2013-9-25 12:41
我意思唔係特意去撞人,只係當你穩定地在其中一線道上緩跑時,有小朋友在你前面亂跑,當你想轉方向去避開他,他又向你的方向跑,如是者你很有可能避不到,而他們的父母又不控制小朋友,哪可以怎樣?我只說如果避不到時責任不在正確使用跑道人仕,而是哪些不守規則之人!
作者: enochlam    時間: 2013-9-26 13:00
Diphk ching, 小弟有同感

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2