香港長跑網 - 長跑長友

標題: 針對Polyster好靚既運動衫的洗衣粉 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-9-23 16:07
標題: 針對Polyster好靚既運動衫的洗衣粉
<轉貼>
一般洗衣粉配方針對Cotton物料
而大家d好靚既運動衫係各式各樣Polyster
*T** 呢隻清潔劑就係針對Polyster
平時有手洗開既你, 一用已經會feel到佢既分別
超強除臭工能, 落少少已經好有效

作者: bunbun    時間: 2013-9-23 16:08
其實, 平時大家點洗衫? 鞋?
作者: chuen3182    時間: 2013-9-23 19:23
bunbun 發表於 2013-9-23 16:08
其實, 平時大家點洗衫? 鞋?

跑衫及褲會反轉入落洗衣袋後,放入歐洲式洗衣機洗,因為肯定比手洗乾淨(日式可能會扯壞衣物)
跑鞋以前用手洗,但要三日後才乾,現也放入洗衣機洗,乾衣後,一日乾。(壞處是對鞋比較快殘)
作者: wowodog    時間: 2013-9-24 10:23
用手洗完對跑鞋之後,放報紙/雜誌紙落對鞋裡面,会好快乾。想快D乾可以換多幾次紙。

作者: indy    時間: 2013-9-24 11:11
跑衫點洗都係有汗味

作者: chuen3182    時間: 2013-9-24 11:22
indy 發表於 2013-9-24 11:11
跑衫點洗都係有汗味

當你用過柔順濟或高溫熱水,破壞纖維組織,件跑衫衭以後可以拜拜。(好似毒品咁,一次至命)

作者: wowodog    時間: 2013-9-24 12:19
indy 發表於 2013-9-24 11:11
跑衫點洗都係有汗味

用番梘应该可以
作者: indy    時間: 2013-9-24 16:44
有時都唔係剩係話運動衫!!棉質翻工衫出完汗干翻之後又臭又縮!!搭巴士時搞到好尷尬!!用埋滴露都唔掂!!
作者: robbiefung    時間: 2013-9-25 16:30
可唔可以PM我即係咩牌子
作者: 馬交餅    時間: 2013-9-26 16:33
我會用洗衣液+滴露洗衣消毒液, 可以去到汗味.
同埋如果唔係即時洗會先用清水洗一洗件衫過緊啲汗味.
作者: kelvinhth    時間: 2013-10-5 17:50
indy 發表於 2013-9-24 16:44
有時都唔係剩係話運動衫!!棉質翻工衫出完汗干翻之後又臭又縮!!搭巴士時搞到好尷尬!!用埋滴露都唔掂!! ...

試下用普通白醋浸完再放入機洗/手洗
作者: allanccl    時間: 2013-10-5 22:46
kelvinhth 發表於 2013-10-5 17:50
試下用普通白醋浸完再放入機洗/手洗

這個方法試過唔得。
作者: allanccl    時間: 2013-10-5 22:51
wowodog 發表於 2013-9-24 12:19
用番梘应该可以

不行! 番鹼含油脂,會破壞靚運動衫的透氣排水功能。
作者: rl0497    時間: 2013-10-6 10:42
我有個比較偏方嘅方法,係老媽子聽收音機聽到嘅,個節目有個人話用沖涼嘅梘液去洗衫,對啲衫嘅傷害最少,因為嗰啲梘液對皮膚好溫和,其實對衫嘅質料都一樣溫和嘅。

我而家每逢跑完都會開一盤凍水撳幾下沖涼梘液落去,然後掉晒啲衫褲落去浸,浸幾個字後再搵手搓吓再過幾次水,我啲衫褲到而家都保持得好好,而且仲有沖涼液嗰陣香味,大家不妨試試。
作者: hkericng    時間: 2013-10-6 16:18
我用消毒藥水浸洗, 用手扭乾, 唔覺有汗味.
不過我件唔係貴野, 只係快乾跑步衫.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2