香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我也來問步速問題,請 ching ctsz 指教 [打印本頁]

作者: ckycat    時間: 2013-11-1 21:13
標題: 我也來問步速問題,請 ching ctsz 指教
初參加十公里時需時 1:15,渣打半馬 2:40
現十公里約為 55min。
後日參加半馬,大約預咩時間左右?

我意思是,十公里步速 5:30,半馬大約預咩步速完成?
p.s. green run by HKDRC
作者: bunbun    時間: 2013-11-1 21:23
http://www.runnersworld.com/race-training/pace-chart-500-559-pace-kilometer
理論上: sub 2

不過, 大美督斜路多

作者: ckycat    時間: 2013-11-1 22:00
多謝 ching,但這個表基本上的以均速計,
當然我有考慮斜路,
但更重要的是,路程更長是否會比短途的均速為慢呢?
大約預慢幾多呢?
另外,應預計 10km 後均速慢些或是加速完成呢?
謝謝
作者: vcbid    時間: 2013-11-1 22:13
試試呢個calculator, 都幾準

http://bbs.running8.com/plugin.p ... ator:run_calculator
作者: Ah_Wing    時間: 2013-11-1 22:19
http://www.mcmillanrunning.com/
半馬 pace 會慢過 5:30/k。計到 2:02。
個個跑手都希望後段加速,不是個個跑手都做到,只好臨場應變。
Pace calculator 對你用途不大,因為你的進步很快(10k 1:15 -> 0:55),非在平台期,calculator 會唔準,所以做到 sub-2 亦不奇。
作者: vcbid    時間: 2013-11-1 22:31
vcbid 發表於 2013-11-1 22:13
試試呢個calculator, 都幾準

http://bbs.running8.com/plugin.php?id=run_calculator:run_calculator ...

回ckycat 師姐: 佢背後係統計學, 網上好多類似既計算機, 大概既formula如下

距離 5K 10K  21K  42K
倍數 1   2.08 4.65 9.75

小弟試過根據link入面既時間走3000, 5000, 10k, 同21k, 時間亦都相距不大, 可以作為提升距離既參考時間
作者: kokyan_lam    時間: 2013-11-1 23:21
2小時前後2-3分鐘
作者: esd517    時間: 2013-11-1 23:39
輸入今天10km成績,55分
計算結果,半馬貼近2小時完
加油練習先
作者: keithlky    時間: 2013-11-2 01:36
不能一蓋而論,10km 55分,但如果無練足夠耐力體能,可能去到18km 就撞牆或跑唔完成,數據只可以作為一個普遍參考。
作者: keithlky    時間: 2013-11-2 01:42
做到頭20km pacing 無大跌既,相信平時操練及已儲夠 K 數了。建議做多D「LSD」training.
作者: little-fish    時間: 2013-11-2 06:22
2:15..........
作者: ckycat    時間: 2013-11-3 10:44

賽已完。真是唔夠課,12k 打柴。
上斜都應付唔到,有兩個上斜要行。
總結去年 2:37,
今年 2:08(手錶計),
原目標 2:20,算超額完成了

作者: esd517    時間: 2013-11-3 12:40
多謝ching提示
作者: kinchu    時間: 2013-11-3 22:43
建議做多d lactate threshold run....13km加長到15km-18km
作者: keithlky    時間: 2013-11-4 10:27
ckycat 發表於 2013-11-3 10:44
賽已完。真是唔夠課,12k 打柴。
上斜都應付唔到,有兩個上斜要行。
總結去年 2:37,

明白嗎?跑完自己知欠乜?就做多D乜,唔係人人話2:02就 2:02既
仲有,比較自己個pacing, 落差幾多?再針對?這才是訓練重點。

作者: blackmamba24    時間: 2013-11-6 12:43
keithlky 發表於 2013-11-2 01:42
做到頭20km pacing 無大跌既,相信平時操練及已儲夠 K 數了。建議做多D「LSD」training. ...

hi, can you talk more about LSD training, CHING, my 10K record is 49 mins now
作者: keithlky    時間: 2013-11-7 01:51
blackmamba24 發表於 2013-11-6 12:43
hi, can you talk more about LSD training, CHING, my 10K record is 49 mins now

吹下水
長慢走一定有幫助你訓練持久力,有左持久力做基石就向時間挑戰,亦即是心肺,肌肉可以在一定程度下
加強力度鍛鍊。到時自然會做到較好成績。
簡單直接講 經常聽人話「儲夠K數」,不是每次8、9k 個D。
10k 49mins, 如未試過20km? 35km?幾多mins ? 如果打算跑全馬既話,要放棄10Km 這個字。
打過比喻,話之你係林丹,次次騰空追波扣殺,無耐力,可以殺得幾多次?長短棍,無耐力到時就企係度。
作者: chunqq    時間: 2013-11-7 23:01
想問下,又1:15 --->55mins 用左幾耐時間練?我人生第一個十K都係1:15,可以分享下點練嗎?
作者: blackmamba24    時間: 2013-11-8 14:46
keithlky 發表於 2013-11-7 01:51
吹下水
長慢走一定有幫助你訓練持久力,有左持久力做基石就向時間挑戰,亦即是心肺,肌肉可以在一定程度 ...

唔, 半馬跑1:55左右, 不過我練習時最長跑12K, 一般跑8K!~
作者: keithlky    時間: 2013-11-9 10:00
blackmamba24 發表於 2013-11-8 14:46
唔, 半馬跑1:55左右, 不過我練習時最長跑12K, 一般跑8K!~

平時8k ,以你49分 pacing 計
可能跑得30分鐘就完, 25分才進入有氧訓練狀態,即係實際練5分鐘。
你有既係「本$」去跑半馬。
作者: blackmamba24    時間: 2013-11-9 10:46
keithlky 發表於 2013-11-9 10:00
平時8k ,以你49分 pacing 計
可能跑得30分鐘就完, 25分才進入有氧訓練狀態,即係實際練5分鐘。
你有既 ...

如以我為例, 平時應該要練幾長時間OR距離先叫有實際練到呢?
作者: ckycat    時間: 2014-7-6 23:31
blackmamba24 發表於 2013-11-9 10:46
如以我為例, 平時應該要練幾長時間OR距離先叫有實際練到呢?

blackmamba24 好耐冇見,
我依家星期四開始跟新丁班練習,
原來是咁的,
星期二 tempo run (比賽速跑6k)
星期四 新丁班強度訓練
星期六 跑二小時或 20K

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2