香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打馬拉松只值廿蚊 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-11-15 07:00
標題: 渣打馬拉松只值廿蚊
http://www.am730.com.hk/column-181673
am730 2013-11-15

渣打馬拉松只值廿蚊         
園丁

繼引入強國品牌「特步」後,今年渣打馬拉松「再獻新猷」, 頭一百個買夠廿蚊Snickers朱古力,然後WhatsApp收據的顧客,可免費得到價值300蚊的10公里參賽名額。當你7點起身上網,坐在電腦前苦等幾小時報名,翌日才發現原來鬥快買朱古力同樣可以參加,還可以省回280元,為了報名而冒著詐病曠工被炒的你,會否與王維基一樣憤怒?

預留名額給贊助商沒有錯,但歐美日本的賽會,肯定不會像渣打般自我作賤,讓贊助商以跳樓價的廿蚊雞,把爭崩頭的賽事名額如水潑出去,而是把參賽名額用在更有意義的地方,例如為慈善機構籌款,或招募長跑隊伍並提供訓練,提升品牌的檔次。朱古力賽會用咁cheap、咁低水平、咁無意義、兼得罪一眾7點起身跑友的方法派膠,證明搞手都認為:「渣兜最多值廿蚊雞。」暗寸俾300蚊參加就真係傻仔。

辦馬拉松的目的,並不是為了賺錢、不是為了一項例行公事、不是為了給梁特和禿鷹鳴槍、也不是為了少數跑者拼時間、更不是為了人數年年創新高,好讓金主洪丕正繼續呃細路說:「渣打馬拉松超越波士頓!」而是讓馬拉松彰顯人性的真善美,把天堂帶到人間,讓86歲的老婆婆跑手覺得死在路上也不錯。

幸好,香港仍有一些有心人願意踏出第一步。明年3月,觀塘鬧市將會有一個別開生面的路跑,容我引述搞手之一、來自財經界的張亮所言: 「到那一天, 當我們不再認為辦跑步比賽只是為了少數跑者的快樂,而是幫助青年、社區的一個管道,是社會展現慈悲和創意的一個平台;當我們可以在香港每一個社區引領青年人跑步以改變命運,在每一個社區舉辦賽事帶來正能量,到時我們就可能真正做到了領世界之先的全城街馬!」

比賽的詳情,下次再跟大家介紹。
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-15 09:07
我覺得筆者有抽水成份。果100個位只係比10公里而唔係半馬或全馬。咁寫係話埋早起身報全半馬果班都係傻仔?
作者: leehyalbert    時間: 2013-11-15 09:23
hiuchung406 發表於 2013-11-15 09:07
我覺得筆者有抽水成份。果100個位只係比10公里而唔係半馬或全馬。咁寫係話埋早起身報全半馬果班都係傻仔?  ...

我又覺得唔係喎! 果100個位雖然係10公里, 但係和半馬全馬一樣原價係要300大元, 拉埋全馬和半馬來講係誇張左!

但的確對一早起身報10公里既人係不公平喎!
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-15 09:30
leehyalbert 發表於 2013-11-15 09:23
我又覺得唔係喎! 果100個位雖然係10公里, 但係和半馬全馬一樣原價係要300大元, 拉埋全馬和半馬來講係誇張 ...

其實我又覺得, 呢100個名額, 當係一個bonus又好, 遊戲又好,只係100個名額,而且係用贊助商自己既名額,有咩問題呢。值唔值得筆者以傻仔形容早起身報名(無論成功與否)既人呢? 個主題仲要係講到好似成個渣馬,無論係報全、半定10公里,渣打馬拉松都只值廿蚊   
如果如筆者所講,為了報名而冒著詐病曠工被炒的你,呢個就係報渣馬同比人炒既機會成本問題。

作者: wlau    時間: 2013-11-15 13:54
leehyalbert 發表於 2013-11-15 09:23
我又覺得唔係喎! 果100個位雖然係10公里, 但係和半馬全馬一樣原價係要300大元, 拉埋全馬和半馬來講係誇張 ...

我又唔覺得有幾唔公平.. 好似世界盃咁.. 屆屆D 人都搶決賽門卷, 又係個個要衝入個網買, 但差不多屆屆可樂都有決賽門卷等你玩遊戲拿..唔通咁又唔公唔平?

見筆者講, 下年三月有個別開生面既比賽, ... 但如果佢係有跑開步, 要有意義, 要別開生面既跑步比賽, 由現在到下年, 根本都有唔少選擇, VTP, 聯合國兒童基金慈善跑, 海洋公園慈善跑, 清水灣10公里等........ 我真係好懷疑筆者自己都唔知有無跑開步既人.. 會唔會又係年跑者, 有渣馬先突然係專家果D 人...
佢俾我既感覺, 自己爭唔到門卷, 就將一D 本身唔係問題既事, 無限放大..

作者: CRE    時間: 2013-11-15 14:18
佢個專欄叫繞著世界跑, 可能佢真係冇玩過其他本地賽都唔奇
作者: patcochoi    時間: 2013-11-15 14:43
這些文章,不用認真看!
作者: tango    時間: 2013-11-15 19:09
真係想講粗口,咁樣歪曲都得既,依家俾20蚊買排朱古力睇下有冇得跑,贊助商俾錢出黎都係想搞下宣傳,咁都眼紅?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2