香港長跑網 - 長跑長友

標題: RC3 GPS 的"入水" 能力 [打印本頁]

作者: nov012006    時間: 2013-11-25 10:39
標題: RC3 GPS 的"入水" 能力
昨天跑步中途下大雨,
本來想繼續.
但想起
自己隻RC3 GPS不能入水

結果跑到一個避雨亭避雨

我想問一問各個有RC3 GPS的師兄.
我見過有文章, 誇張到連跑步的汗水都有機會入水攪到要去整

其實, 係咪隻錶的防水能力真係咁弱, 連大雨都防唔到?

作者: savlon    時間: 2013-11-25 10:47
佢隻錶後面個usb 位有機會入水~~
不過我通常落大雨都照跑無理~~~
但通常跑完,會開一開個usb 位,抹下~~
因為多數裡面會有些少入水~~
作者: kelvin71    時間: 2013-11-25 11:02
通常我會帶一個wrist band先帶錶,可抵禦一般汗水/雨水(試過大雨/黃雨下跑步).但長時間大雨下,連wrist band都濕透的話,便收起隻錶較穩陣.

另外,避免在雨中按鍵,因為這些位置都有機會入水. (抹乾先,小心駛得萬年船)

講到尾,都係要睇你有幾小心用隻錶...太過粗心大意的話,真係蛇都死.
作者: 艾崴    時間: 2013-11-25 11:18
以前試大雨時跑,
而昨晚大雨時有跑,約半小時,
之後一切正常

另外, 要小心大汗, 跑完後, 最好用濕布抹一下個ubs蓋,
因之前, 試過個蓋既兩個鐵片及usb 有生銹現象,
已拿去維修, 並更換.
作者: TerenceLeung    時間: 2013-11-25 11:31
試過好多次落雨帶住跑, Touch Wood 無咩問題,
不過就算無落雨, 都會有少少汗水, 所以每次跑完, 都會打開 USB 蓋, 抹一抹
作者: nov012006    時間: 2013-11-27 13:09
多謝師兄們的提醒.
咁我都可以放心去跑. 只係跑完之後記得 抹一抹USB入面.

講起黎, 試過洗手之後睇睇隻錶, 打開USB果然有少少水

真係時時刻刻都要小心

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2