香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑到這個位痛 [打印本頁]

作者: manpao    時間: 2013-12-4 22:04
標題: 跑到這個位痛
跑到紅圈的位置痛, 這是什麼位?

是跑姿唔岩? 換左對跑鞋都係咁, 跑快D就會開始痛

[attach]24337[/attach]

[attach]24338[/attach]

作者: nicolechung    時間: 2013-12-5 09:35
C HING, 腫晒WO, 休息下好D.
我都有試過因為熱身唔足夠, 跑到D筋都腫腫地, 同C HING 差不多既位置, 去睇鐵打按摩D筋+休息1星期, 之後熱身時間加長, 就無再出現同樣問題了.

作者: nottoofat    時間: 2013-12-5 10:39
CHING,有可能鞋帶綁太緊,可以試下放鬆D,或許有幫助.
作者: manpao    時間: 2013-12-5 21:59
nicolechung 發表於 2013-12-5 09:35
C HING, 腫晒WO, 休息下好D.
我都有試過因為熱身唔足夠, 跑到D筋都腫腫地, 同C HING 差不多既位置, 去睇鐵 ...

就係因為果個位痛, 休息左兩三個月

見唔痛, 最近跑返, 但果個位跑跑下又痛返...
作者: manpao    時間: 2013-12-6 00:22
究竟係什麼原因導致果個位痛呢?

只係右腳果個位痛, 左腳完全無事
作者: averyyam    時間: 2013-12-6 01:53
之前有無扭傷過?
作者: manpao    時間: 2013-12-6 20:22
averyyam 發表於 2013-12-6 01:53
之前有無扭傷過?

沒有
作者: manpao    時間: 2013-12-6 20:24
真係好煩

休息左兩三個月, 見果個位唔痛, 再跑返, 同一個位又痛...

作者: averyyam    時間: 2013-12-7 13:46
ching, 你邊到跑多?
作者: manpao    時間: 2013-12-9 10:00
averyyam 發表於 2013-12-7 13:46
ching, 你邊到跑多?

運動場
作者: averyyam    時間: 2013-12-9 16:21
係邊個場跑多? 有機會一齊跑下..睇下會唔會係步姿影響到個情況
作者: manpao    時間: 2013-12-12 10:28
averyyam 發表於 2013-12-9 16:21
係邊個場跑多? 有機會一齊跑下..睇下會唔會係步姿影響到個情況

我係城門谷
作者: manpao    時間: 2013-12-30 21:57
今日跑左10 分鐘後, 果個位突然感到好熱, 跟住果個位有種肌肉拉住的感覺, 一直延伸去小腿前外則的位置

上星期跑左三次都無事, 今日突然又出事
作者: 光头羽云    時間: 2013-12-31 11:55
看是否鞋子太小,还是鞋带系得太紧呢?还有一个是你没跑过很长的距离或者是你很久没运动了?这些情况都会出现这种情况的!建议鞋子穿合适的系鞋带稍微松一点点,坚持跑步,距离要慢慢加大不要操之过急!!
作者: minmin    時間: 2014-1-3 21:31
我有個friend都係咁,睇骨科話有水囔在腳眼側,要做手術抽出來呀
作者: paytonlau    時間: 2014-1-3 21:48
我之前也有相同的問題, 也是右腳, 後來睇中醫針炙拔罐放血出來先好返
好返後還要多活動腳指, 每天收緊放鬆5 分鐘以上時間, 用腳尖站維持1分鐘, 多做拉筋
另外, 通常右手寫字的人, 左腳會強一點, 所以左腳沒事.

作者: manpao    時間: 2014-1-4 12:39
minmin 發表於 2014-1-3 21:31
我有個friend都係咁,睇骨科話有水囔在腳眼側,要做手術抽出來呀

我睇骨科佢話果個位是肌肉來, 好似手的老鼠仔咁

佢話肌肉發炎, 但係我休息左半年, 最近跑返, 果個位又痛

你咁講搞到我都唔太信個醫生.... 可能要找個醫生睇多次
作者: manpao    時間: 2014-1-4 12:54
我現在懷疑是不是這個

關節 / 腱膜水囊腫
http://hkpom.com/TC/joints-hygroma.html
作者: manpao    時間: 2014-1-4 13:10
不會是這個吧

巨細胞瘤
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20090107/12059208
作者: taitaufatfat    時間: 2014-1-31 18:27
師兄:係時候要轉睇第二個骨科醫生啦攞second opinion都好呀
作者: manpao    時間: 2014-12-17 00:04

現在發現了...當跑運動場跑得太久太快果個位就會開始痛, 但跑硬地就唔會

係咪運動場個地太軟.....
同埋, 又係呢個時間果個位痛..... 早幾個月都無事.... 係咪冬天唔夠熱身?

作者: manpao    時間: 2014-12-19 10:54
前幾天係運動場跑跑下果個位有點不適, 即刻跑出去硬地, 果左不適感即刻得到舒緩

作者: averyyam    時間: 2014-12-19 15:33
可以睇番係咪步姿問題

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2