香港長跑網 - 長跑長友

標題: 傳2014三月辦市區馬拉松 (啟德郵輪碼頭10km) [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-12-17 08:23
標題: 傳2014三月辦市區馬拉松 (啟德郵輪碼頭10km)

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131217/00176_115.html
東方日報 2013-12-17

政情:傳明年三月辦市區馬拉松         

新一屆渣打馬拉松明年二月開跑,參賽名額增至七萬三千個,報名當日不消一會就額滿,延續渣打馬拉松年年人山人海嘅傳統。錯過咗明年渣打馬拉松嘅市民都唔使失望,因為緊隨其後,同年三月可能有首場市區馬拉松誕生,不過名額同樣有限,到時勢必又爭崩頭。

橫跨九龍城觀塘 名額五千

呢場市區馬拉松正籌辦得如火如荼,計劃於明年三月舉行,參賽名額預計五千人,路線橫跨九龍城同觀塘區,起點係啟德郵輪碼頭,經鯉魚門再折返郵輪碼頭,全長十公里,既為社企籌款,又可為社會帶來正能量,認真一舉兩得。

知情人士話,要辦好呢場馬拉松一啲都唔簡單,因為除咗渣打馬拉松外,未曾有類似活動喺市區舉辦,自然要走訪多個政府部門做游說。有心人話希望呢次市區馬拉松舉辦成功,成為日後舉辦類似活動嘅藍本。香港眾多長跑愛好者,好及早跑多幾轉練定氣喇!
作者: clau    時間: 2013-12-17 08:43
十畸咪要走四個圈?心理壓力會唔會大D?
作者: 阿聰    時間: 2013-12-17 09:35
如果真係有呢個機會,希望可以參加啦?
作者: bunbun    時間: 2013-12-17 09:39
阿聰 發表於 2013-12-17 09:35
如果真係有呢個機會,希望可以參加啦?

5,000個位, 點都有份啩
作者: kokyan_lam    時間: 2013-12-17 09:42
有的話當然係一件好事, 我都會參加, 不過都係一句, 10k不是馬拉松
作者: 阿聰    時間: 2013-12-17 09:54
bunbun 發表於 2013-12-17 09:39
5,000個位, 點都有份啩

但如果好似報渣馬咁「虛冚」既話,莫講五千個位,五萬個位都恐怕唔夠呀。
作者: 阿聰    時間: 2013-12-17 10:01
kokyan_lam 發表於 2013-12-17 09:42
有的話當然係一件好事, 我都會參加, 不過都係一句, 10k不是馬拉松

外邊既人只會覺得,但凡長跑賽事,不論幾多公里都叫做「馬拉松」,其實呢個謬誤係需要糾正。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-12-17 10:06
阿聰 發表於 2013-12-17 10:01
外邊既人只會覺得,但凡長跑賽事,不論幾多公里都叫做「馬拉松」,其實呢個謬誤係需要糾正。 ...

係呀, cool魔尋晚都話佢攞完獎就要花時間去操馬拉松
作者: 大文DaiMan    時間: 2013-12-17 10:18
10K only???
作者: Hong    時間: 2013-12-17 10:55
參加!!!!!
作者: CEC    時間: 2013-12-17 11:11
10k 只系短距離賽事,怎能與馬拉松相提並論
作者: bobdog0224    時間: 2013-12-17 11:16
辦市區賽一定支持!
作者: 得得地    時間: 2013-12-17 11:16
又是方向報, 又是謬誤 !
馬拉松字眼上, 可以解作或形容很長的事情等等,
但作為新聞報導在長跑上, 不可這樣 !   
作者: luiwai5    時間: 2013-12-17 13:20
即係10KM 下話?
不如改返個標題, 唔好誤導人啦!
作者: luiwai5    時間: 2013-12-17 13:22
得得地 發表於 2013-12-17 11:16
又是方向報, 又是謬誤 !
馬拉松字眼上, 可以解作或形容很長的事情等等,
但作為新聞報導在長跑上, 不可這樣  ...

根本就係錯, 馬拉松就係42.195KM, 其他就是長跑!
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-12-17 13:30
再今落去! 曰後可能見到報紙寫:  由 xxx主辦馬垃松賽事, 地點xx運動場, 路程800 米 ... .. 即是跑2個圈
作者: Pawda    時間: 2013-12-17 13:59

其實好難怪人,我未跑步前,都唔知馬拉松係指42.195 km. 以為長跑就係馬拉松. 加上每年舉辦o既渣打馬拉松,又設有10 km賽,仲係最多人參與o既項目,難免令人混淆.
正如好多人誤以為o係香港考咗跆拳道或者空手道黑帶,同人打交就等同持攻擊性武器一樣,有機會o既咪解釋俾身邊人聽,但我覺得又唔駛太執著. 而家有朋友話我跑馬拉松,我會立刻紏正番係跑10 km,42.195 km至係馬拉松,半馬係21.0975 km.

作者: colonelbruce    時間: 2013-12-17 14:21
10KM... 我基本練習黎咋 WOR...
作者: Hennatalk    時間: 2013-12-17 15:26
起初見到標題,好興奮。因為在香港舉辦的馬拉松賽不多,況且在市區辦。可惜,又是誤道你的十公里賽。Cool魔分不清10K和馬拉松,我理解。但是那些報刊記者,有些還聲稱自己何等熱情,又在外地見多識廣,為什麼經常把10K和馬拉松混肴不清。
作者: Run2012    時間: 2013-12-17 17:45
得嗰 10k,實迫爆啦!
作者: 肥瀨    時間: 2013-12-18 05:21
期待!
作者: tomcat    時間: 2013-12-18 10:58
但是那些報刊記者,有些還聲稱自己何等熱情,又在外地見多識廣,為什麼經常把10K和馬拉松混肴不清。
=== === ===
本文地址︰https://www.longrun.hk/thread-21758-1-1.html
內容來源︰香港長跑網 - 長跑長友( https://www.longrun.hk

作為記者都混肴不清,同d街邊市井........................
作者: RingoLee    時間: 2013-12-18 13:27
係我主場,辦得成的話,我一定報。
作者: wlau    時間: 2013-12-18 15:29
其實VTP 都算係市區比賽.. 而幾年前SPORT SOHO 都係尖沙咀攪過一個7 K 賽,
寫果個人其實知唔知香港除左渣打. 仲有好多其他比賽..
作者: tangolok    時間: 2013-12-18 19:48
10k ? 不過有機會都想一試!
作者: 隊長堅尼    時間: 2013-12-19 10:30
好期待~~

但只有10km? 如果有埋半馬, 甚至全馬就更好了, 可以多些不同跑手參與...
作者: jogging_cat    時間: 2013-12-19 12:46
如果好似東京馬拉松咁就好喇!
作者: Alan123    時間: 2013-12-19 16:13
九龍灣去郵輪碼頭都 7k 啦

所謂 10k 市區賽真係 . . .
作者: man1973    時間: 2013-12-20 18:56
support
作者: johnrun    時間: 2013-12-23 16:33
有主場之利, 一定報!
作者: 柔詠    時間: 2013-12-25 22:05
主場就到時間,應玩....雖然得10km , 但應該全平路
****(10km 不是馬拉松)緊記!
作者: 日本專家    時間: 2013-12-28 13:04
滿心歡喜入黎睇市區馬拉松,,,,,點知
作者: 三項肥人    時間: 2013-12-31 01:17
平時入鯉魚門經茶果嶺段燈位等到想死,如果有又唔錯呀一定去
作者: bunbun    時間: 2013-12-31 07:53
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20131231/18572470
蘋果日報 2013-12-31
Big Spender:他們的來年願景……        

魏華星

首個跑畢北極馬拉松港人

今年四月舉行的北極馬拉松,首次有七男一女香港人參加,香港社會創投基金創辦人及行政總裁魏華星是其中一人。魏華星具12年跑馬拉松經驗,參加過毅行者及戈壁沙漠七天、共250公里馬拉松,北極馬拉松是他參加過天氣最冷及環境最惡劣的馬拉松。今屆北極馬拉松是每圈約4.7公里的9圈繞跑賽,他完成首圈後沒有走入補給站小休,次圈即出現幻聽,「感覺很疲倦,開始有幻聽等精神錯亂,由於戶外氣溫是零下30度,為保持體溫不可以停在雪地上休息,只靠意志捱下去。」最終以七小時兩分鐘完成賽事,成為首名完成該賽事的香港人。九月底,他還到過新加坡參加100公里Sundown Ultra馬拉松,上個月又參加毅行者。

以往是馬拉松參賽者,現在魏華星正籌備一個於觀塘舉行的10公里慈善賽,「計劃於啟德郵輪碼頭至觀塘工業區一帶進行,籌得善款將用於觀塘區的NGO。除跑步,還會在啟德郵輪碼頭設嘉年華會,讓一家大小也可參與。」將個人喜好傳送給別人,並且貫徹其社會創投基金宗旨。
作者: ectony    時間: 2014-1-6 21:31
支持!
作者: kokyan_lam    時間: 2014-1-6 21:38
bunbun 發表於 2013-12-31 07:53
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/culture/art/20131231/18572470
蘋果日報 2013-12-31
Big Spend ...

希望儘快有好消息
作者: 大力    時間: 2014-1-6 22:42
搞手同記者都知馬拉松同10K嘅分別,不過要考慮宣傳效果、跑友反應參賽人數等因素,所以10K照樣叫馬拉松啫,大家搵食遮,睇開D啦
作者: kofiyip    時間: 2014-1-7 11:30
已經是一月了,還會搞得成嗎?
作者: dominic.kwok    時間: 2014-1-8 16:25
kofiyip 發表於 2014-1-7 11:30
已經是一月了,還會搞得成嗎?

http://demo12.sportsoho.com/pg/match/read/1254371/102014

冇路線圖... 10日開始報名...
作者: allmyfriend    時間: 2014-1-8 16:27
280蚊跑10K, 多謝了
作者: kofiyip    時間: 2014-1-9 11:52
dominic.kwok 發表於 2014-1-8 16:25
http://demo12.sportsoho.com/pg/match/read/1254371/102014

冇路線圖... 10日開始報名...

謝謝師兄,條link要login?
作者: Pawda    時間: 2014-1-9 15:41
allmyfriend 發表於 2014-1-8 16:27
280蚊跑10K, 多謝了

咁貴?
作者: bunbun    時間: 2014-1-9 18:47
平過渣打
作者: cowfu    時間: 2014-1-9 19:10
rather expensive
作者: mingr    時間: 2014-1-9 19:42
渣打十公里都好唔抵玩架..
又唔駛運行理..玩得果一個鐘(如果真係跑)
作者: wwwdragon2    時間: 2014-1-9 20:39
跑市區新路就讚,但收費$280 甘貴,d 錢唔知去邊就討厭d !  
作者: Hong    時間: 2014-1-9 21:23

http://www.sportsoho.com/pg/match/read/3645279/axa-102014
聽日開始報名

作者: yannn3860    時間: 2014-1-9 22:01
試下玩先~~~~
作者: ckycat    時間: 2014-1-9 23:13
https://www.longrun.hk/forum.php ... ;tid=22024#lastpost
作者: salmon    時間: 2014-1-10 09:35
SPORTSOHX都搞得幾濫,濫到自己連"馬"係乜都已經唔曉. 街外人唔知,都情有可緣,好心佢地就唔好咁害人地個贊助商啦
作者: swkh    時間: 2014-1-10 17:44
都唔知會唔會觸犯《商品說明條例》???

作者: leehyalbert    時間: 2014-1-31 17:02
大力 發表於 2014-1-6 22:42
搞手同記者都知馬拉松同10K嘅分別,不過要考慮宣傳效果、跑友反應參賽人數等因素,所以10K照樣叫馬拉松啫, ...

我唔係好信正正常常叫"10K比賽"人數就少一大截, 正如話齋, 想跑就跑, 唔想郁既就算個比賽叫"超級馬拉松"都唔會報!

個D以為自己跑左10K就以為跑左全馬既人, 簡單講一句: 自欺欺人!
作者: 柔詠    時間: 2014-1-31 21:26
leehyalbert 發表於 2014-1-31 17:02
我唔係好信正正常常叫"10K比賽"人數就少一大截, 正如話齋, 想跑就跑, 唔想郁既就算個比賽叫"超級馬拉松" ...

認同 !!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2