香港長跑網 - 長跑長友

標題: compression tight 用後感 [打印本頁]

作者: 大力    時間: 2013-12-26 12:11
標題: compression tight 用後感
因為有幾張東京 coupons,所以買咗 Mizuno 3000 同 5000 兩條壓力褲。的於上星期六日連續跑咗兩個半馬,大腿及小腿都有酸痛感,所以上班時穿了條 5000,感覺很緊,慶幸自己沒有買 8000! 穿上不久酸痛感減輕了,甚至有時完全感覺不到,所以當天下班後來一課 recovery run 7k,感覺良好,相信 compression tight 對復原有一定幫助。之後兩天穿上 3000,效果差很遠,像穿上普通梯褲一般,沒有 compression / recovery 效果,似乎壓力和復原效果是成正比例的!

作者: 大力    時間: 2013-12-26 12:57
後話: compression tight 的存在感很強烈,跑步時活像和我抗衡着,要使勁才能如常展步,令人不禁懷疑穿上 compression tight 比賽會否影響成績,這一點要有經驗的師兄作分享。
作者: LegLegHim    時間: 2013-12-26 14:43
淨係買5000用唔用到張coupons?折左大約幾錢?
作者: JoJoYip    時間: 2013-12-26 16:04
我有條A400
之前見平買條泥玩下
跑果時無著跑完沖涼後訓教著,但訓到第二朝抽筋。。。
利伸:我跑步好少抽筋,應該話試過一次練唔夠跑全馬三十四畸後抽左一下我強行行返順個人
平時高強度訓練時及後都唔會抽
唔知咩原因

長TIGHT現在比我作是保暖及欣賞腳部線條之用。。。。哈哈
作者: 大力    時間: 2013-12-26 20:37
LegLegHim 發表於 2013-12-26 14:43
淨係買5000用唔用到張coupons?折左大約幾錢?

得,正價$630,滿$500減一百。但買兩件貨有八折,所以買夠$1000折完再用兩張coupon最抵!
作者: 大力    時間: 2013-12-26 20:39
JoJoYip 發表於 2013-12-26 16:04
我有條A400
之前見平買條泥玩下
跑果時無著跑完沖涼後訓教著,但訓到第二朝抽筋。。。

笑咗!亮哥話壓力太大適得其反,好彩無買8000 (因為貴)
作者: ming4883    時間: 2013-12-26 23:39
一分錢一分貨,
2XU 既 compression 及 recovery 效果更佳,而且比 bio-gear 稍輕 (所以賣得更貴... )
作者: 大力    時間: 2013-12-27 09:38
2XU 產品真係貴, 一對 calf guard 要 $420, 好彩跑網有團購, 實付 ....... (好似唔可以公開講!)。
作者: ryangiggb    時間: 2014-1-16 16:34
大力 發表於 2013-12-27 09:38
2XU 產品真係貴, 一對 calf guard 要 $420, 好彩跑網有團購, 實付 ....... (好似唔可以公開講!)。 ...

師兄,我著住CALF GUARD跑一陣就發覺腳掌又痛又攰....是否過緊導致血液不流暢???
作者: 大力    時間: 2014-1-16 17:07
ryangiggb 發表於 2014-1-16 16:34
師兄,我著住CALF GUARD跑一陣就發覺腳掌又痛又攰....是否過緊導致血液不流暢??? ...

係咪買細咗??

我 calk guard + compression tight 都無嘢渦 .....
作者: allanccl    時間: 2014-1-16 18:02
ryangiggb 發表於 2014-1-16 16:34
師兄,我著住CALF GUARD跑一陣就發覺腳掌又痛又攰....是否過緊導致血液不流暢??? ...

你可用軟尺度下小腿园週,比對—下个盒背面的尺码表,便知是否过细。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2