香港長跑網 - 長跑長友

標題: 肥佬報到 [打印本頁]

作者: chris    時間: 2008-11-4 12:24
標題: 肥佬報到
新人肥佬報到 !! 178cm w/ 200+pds.

數星期起每晚 "跑 / 急行" 一小時以上 ... 至弊仲未捨得減食

希望可以好似各師兄師姐一樣成功

各位多多指教 !!
作者: blurmax    時間: 2008-11-4 12:53
Welcome to LongRun.hk.  I'm with the similar height with U but I weighted 165 lbs now.  I once dropped my weight to 138 hrs (probably too thin) after serious running and skipping lunches.

The most important thing is to keep on exercise and suitable diet.  Slow long distance run is so effective to loose weight.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: 龜速行    時間: 2008-11-4 12:53
chris ching

小弟都係 178cm 高峰期重ar200lbs

而家ar171(戒煙後重"返")

需要 add more oil ar

減食都重要的

瘋狂 c hing 係超成功例子

瘋狂 c hing不如分享心得!!

chris ching 一齊 add oil

沒有減不到的磅數 !

作者: chris    時間: 2008-11-4 12:58

感激各位支持, 我會努力的 !!!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-4 13:05
作者: chris    時間: 2008-11-4 14:40
跑步機兄, 多謝你的提議及鼓勵, 我會以你及其他師兄師姐為目標的

我都有好似你咁由立心跑步果日開始寫blog架喇 希望可以好似你咁成功啦

而家我唸唯一欠缺既就係一個磅喇, 你地知啦, 肥人好忌呢家野加嘛
作者: 龜速行    時間: 2008-11-4 14:49
唔驚 !!!

遲D上到個磅

會好開心 ar

作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-4 14:53
作者: chris    時間: 2008-11-4 14:58
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-11-4 14:53 發表

嘩, 肥佬兄你個頭像點解同我年頭個張咁似, 都係一pet既! 遲幾日我地會出年刊俾會員下載, 入面有張小弟既一pet野肥相, 大家真係有得揮架!

真失禮呢  
作者: kopo1128    時間: 2008-11-4 16:41
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-11-4 14:53 發表

嘩, 肥佬兄你個頭像點解同我年頭個張咁似, 都係一pet既! 遲幾日我地會出年刊俾會員下載, 入面有張小弟既一pet野肥相, 大家真係有得揮架!

我地不如就開個新帖,將自己減肥前同減肥後個樣post上黎作比較, 簡單介紹現時減肥的status. 有無ching ctse有興趣??
作者: logistica    時間: 2008-11-5 13:37
我又報到
我183CM 最重195磅
之後每星期跑3-5次 每次30Min(自覺唔夠), 及控制飲食
而家171磅左右
短期目標165磅, 最終目標155磅
不過又要用好多時間操肌肉
作者: logistica    時間: 2008-11-5 13:40
同埋我只係初出來工作既後生仔, 銀彈唔夠買好裝備, 仲著緊白飯魚+出街襪
想入對400蚊左右既鞋+一隻心跳手表(唔知價錢), 前輩們有冇好提議
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-5 13:41
作者: kenneth    時間: 2008-11-5 14:04
作者: logistica    時間: 2008-11-5 14:07
原帖由 kenneth 於 2008-11-5 14:04 發表

著白飯魚跑太傷腳了﹗跑鞋小弟會介紹美記,但如得400元,則有點困難。心跳表現裝備區有一只可代訂的,價錢超平,但有少少缺點。

美記即係mizuxx果個牌子? 如果500蚊上下都冇問題
請問係咪有專門店店員會唔會教新買配鞋?
去裝備區睇睇先
作者: kenneth    時間: 2008-11-5 14:10
作者: logistica    時間: 2008-11-5 14:27
原帖由 kenneth 於 2008-11-5 14:10 發表
是﹗另外買跑鞋,閣下要買對避震能力夠強的跑鞋﹗rider 是可以一試的。

見裝備區, ave rider11好似幾岩我要求請問旺角區有店鋪售賣嗎?
作者: chris    時間: 2008-11-5 14:32
logistica 師兄你好

你好好成績呀, 我都要以你為榜樣喇

好似其他師兄師姐講, 鞋可以既話買對好少少

至於錶呢, 我果隻就$3xx左右, 舊年買的

登錄/註冊後可看大圖

http://www.oregonscientific.com.hk/shop/product.asp?cid=3&scid=9&pid=681
(不過唔係呢個型號, 再低一級的)

另外, 有一款係香港科大研究發明的, 不過唔係錶, 可以聽mp3, 收音機, 量距, 心跳等等

登錄/註冊後可看大圖

http://www.perceptiondigital.com/web/productNew.php?prod_type=1&key=1
send email 問過, 1gb版, $780
作者: kenneth    時間: 2008-11-5 14:33
作者: 龜速行    時間: 2008-11-5 14:34
logistica c hing

welcome welcome

好成功啦!!!

作者: logistica    時間: 2008-11-5 14:35
原帖由 chris 於 2008-11-5 14:32 發表
logistica 師兄你好

你好好成績呀, 我都要以你為榜樣喇

好似其他師兄師姐講, 鞋可以既話買對好少少

至於錶呢, 我果隻就$3xx左右, 舊年買的
http://www.oregonscientific.com.hk/assets/product/photos/SE1 ...

我覺得太慢啦, 195磅到171磅用左4個月(4月到8月), 8月到而家11月 1磅都減唔到飲食上要再改善
岩岩去裝備區訂左alan板主既心跳表, 仲同佢講左陣電話, 今日拎貨
作者: logistica    時間: 2008-11-5 14:38
原帖由 kenneth 於 2008-11-5 14:33 發表

其實 RIDER 11 已於上個月尾開始無貨供應,而今個月,大部份運動店如有 RIDER11,都是貨尾而已。而 RIDER 12 ,相信會於今個月稍後時間開始上市,但會加價。

thz咁我留意下waverider 12
岩岩今日出糧, 掃貨去
作者: tank1438    時間: 2008-11-11 14:45
肥佬坦克車報到 ....我舊年開始跑時都OVER200磅 ...一年後現在180左右 ....

作者: kenneth    時間: 2008-11-11 14:54
作者: SimonFai    時間: 2008-11-11 14:57
肥佬坦克車 & logistica C-Hings
welcome  welcome
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-22 18:29
作者: cu83    時間: 2008-11-22 20:24
祝早日減肥成功!!
作者: 駿3    時間: 2009-2-24 16:19
小弟高171cm,

上幾個月唔敢磅 大約188磅到, (無跑步,無gym, 日日打邊爐)

經過為渣打馬拉松10k的少許練習( 不勤力)

現去返181 到,目標 先去170,

最長遠目標去到160以下

作者: angkso    時間: 2009-3-18 18:31
加油,你實減到。
原帖由 駿駿駿 於 2009-2-24 16:19 發表 小弟高171cm, 上幾個月唔敢磅 大約188磅到, (無跑步,無gym, 日日打邊爐)經過為渣打馬拉松10k的少許練習( 不勤力)現去返181 到,目標 先去170, 最長遠目標去到160以下

作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-20 16:02
作者: 興記J-run    時間: 2009-3-20 16:58
原帖由 cu83 於 2008-11-22 20:24 發表
祝早日減肥成功!!

肥佬坦克車 & logistica C-Hings,
只要有恆心, 鐵柱都可磨成針。為送走個大肚腩..努力..加油加油!
作者: Slowslowman    時間: 2009-3-31 22:40
原帖由 chris 於 2008-11-4 12:24 發表
新人肥佬報到 !! 178cm w/ 200+pds.

數星期起每晚 "跑 / 急行" 一小時以上 ... 至弊仲未捨得減食

希望可以好似各師兄師姐一樣成功

各位多多指教 !!

減肥不等於減食, 越食得少越減
作者: 天天跑    時間: 2010-1-3 00:43
小弟前年(奧運期間)最高215lb, 個肚腩突到衫到蓋唔到, 俾老闆勒令減肥, 於是開始跑步, 發覺身體果然好好多, 由細到大鼻敏感消失, 依家183lb, 希望再減多15公斤就好好, 各位加油呀!

作者: spolenboat    時間: 2010-3-13 21:25
12月尾開始減肥 當時243磅(大約110公斤)
1月-2月因為天氣凍所以無跑當時已經231(105公斤)
3月頭跑返 係103-101.9公斤 漂浮緊......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2