香港長跑網 - 長跑長友

標題: 可能要放棄渣馬 [打印本頁]

作者: LiuHingChuen    時間: 2014-1-22 16:27
標題: 可能要放棄渣馬
自從上次鵬馬捱回終點後,雙腳腳筋似是(應是)更傷,到現在仍未能操練,
渣馬大可能要放棄 ! 但我都希望可捱埋這次比賽才看醫生,因相信醫生第一句就說 : 不要跑啦!

作者: swan    時間: 2014-1-22 17:12
留得雙腳在,那怕冇得跑!

小心為上。

作者: shogikin    時間: 2014-1-22 17:13

Ching,
健康要緊,等好翻之後,馬拉松就時時都可以跑啦

Kin in Running

作者: nic_wing2002    時間: 2014-1-22 17:24
醫生都咁講,咁就休息下
比賽年年有,只會多不會少
作者: nov012006    時間: 2014-1-22 17:26
唉.
我都受同一類問題困擾
由十月中一直睇物理治療到依家

練跑次數又唔夠.
十二月好番少少, 點知一落場跑15公里立即中招又痛過.

現在 一月二十二日叫做隻腳"好番D, 無咁痛"
我怕我一落場, 就前功盡廢.

現在都是心大心細係咪去渣馬.
作者: wickyho2    時間: 2014-1-22 18:25
keep in resting until the recovery of the foot , then keep on running next year !!
don't make it hurt again !!
作者: kylo1935    時間: 2014-1-22 20:05
師兄,跑步本來是要強身健體,千萬別再勉強,否則讓自己再傷,便違背了我們跑步的目的啊!

好好保重,並祝早日康復!
作者: ManRun    時間: 2014-1-22 20:22
Take Care!
作者: nacorner90    時間: 2014-1-22 22:25
師兄,

靜心養傷, 我腳筋也傷了,  上星期日中國沿岸都要放棄,  希望渣馬時能及時復原
作者: qaz.201309    時間: 2014-1-23 00:20
好好休息!
今次懂得放下,嚟緊仲有好多機會。  
作者: 奧澤涼子    時間: 2014-1-23 12:02
可惜, 樓主是跑全馬還是其他??
作者: LiuHingChuen    時間: 2014-1-23 12:07
多謝各位師兄關心 !
唉 ! 不過跑手無得跑,真是點滴在心頭 。
下午去睇物理治療,到時千萬不要有更可怕消息出現 。
作者: 奧澤涼子    時間: 2014-1-23 12:32
祝216 順利出動
作者: CEC    時間: 2014-1-23 13:16
少D冰敷,多D熱敷,
少D破壞,多D修復...
作者: LiuHingChuen    時間: 2014-1-27 11:55
上星期睇完物理治療,治療師都是講個句:暫不要跑啦。
我最後都聽從其意見放棄今年渣打半馬,要盡早療傷,因巳應友人之約,
會參與年底Vibram-100及其它賽事。
其實雙腳早在上年8月巳弄傷,簡歇休養個多月,加埋止痛藥,便先後參與苗圃26K,毅行者,樂善柸及鵬馬,
雙腳實在負荷過度,是比巳往只跑一兩項賽事為多;況且預計下半年所參與之賽事會更多,所以現在都是及早養傷為佳。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2