香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長課感肚餓 [打印本頁]

作者: ampm6170    時間: 2014-1-27 10:14
標題: 長課感肚餓
練長課到接近20K有肚餓感,食左gel無耐都係咁,會唔會係平時食野唔夠carb有所影響?請問可以有咩方法改善?跑步過時會唔會帶小食?
長課早餐: 跑前個半鐘食兩個bagel搽花生醬。

謝謝。
作者: Koma_rider    時間: 2014-1-27 10:41
過往我跑長課前2小時, 會隊盅蒸飯或糯米雞, 跑35K也OK...

最近改了朝早7點幾起跑 , 所以5點幾查幾片麵包, 飲杯華田就算...
跑到廿零K就開始餓...
作者: ampm6170    時間: 2014-1-27 11:10
Koma_rider 發表於 2014-1-27 10:41
過往我跑長課前2小時, 會隊盅蒸飯或糯米雞, 跑35K也OK...

最近改了朝早7點幾起跑 , 所以5點 ...

我以前有試過食個一丁先跑,但又好似太多咁,就算有兩個鐘消化,跑無耐都有反胃及胃酸倒流現象,感覺好辛苦,後來試下食bagel呢類麵包,有改善到,能夠支持到18-20K到唔太有餓的感覺,但一過左呢d關口,好快個肚就打鼓.....
作者: water0712    時間: 2014-1-27 11:32
我以為是我自己問題,原來各位C Hing都係一樣,我試食2隻豬仔飽,但跑到20幾K就餓,之後食Power Gal到30幾再餓,之後再買支保x力,先可以到尾.
PS: 我第一次參加渣馬全馬,所以路上如何預備"補充品",本人跑得慢,預算時間4:30左架
作者: ming4883    時間: 2014-1-27 12:34
小弟都係第一次全馬,近幾次30km以上長課都係早餐食4-5塊生命麵包,跑既時候食散裝朱古力,約10-12km食一舊,暫時未試過有肚餓感覺
作者: JoJoYip    時間: 2014-1-27 12:44
尋日朝早長課
起身食左波羅包,咖渄
坐車食左塊面包食左菊花茶
跑到26K好餓有啲集中唔到
有帶八達通去雪糕車買雪糕車食
最後挨返去跑左32K。。。全馬帶四包GEL四包鹽咩都夠掛@@
作者: Koma_rider    時間: 2014-1-27 12:45
全馬有蕉和朱古力 , 希望某d義工唔好收埋啦~
作者: MW_Run    時間: 2014-1-27 13:34
 我就會袋住小型 sn##kers 朱古力 (一包 12 條約二吋長) 長課餓時頂肚。
作者: ah_teng    時間: 2014-1-27 13:41
路過...
我只有兩次跑全馬經驗 (東京, 神戶), 跑前3小時 (5 點幾6點左右) PAK 三個便利店飯團, 全程只係吃左一包GEL (可能因為有飲水站的 AMINO VALUE).
個人認為長課/ 全馬前早餐真的不能HEA, 要上夠電 (當然唔係飽到行唔郁).
作者: ampm6170    時間: 2014-1-27 15:39
MW_Run 發表於 2014-1-27 13:34
 我就會袋住小型 sn##kers 朱古力 (一包 12 條約二吋長) 長課餓時頂肚。

我驚到時會溶....會唔會有呢個問題?
作者: ampm6170    時間: 2014-1-27 15:41
請問食朱古力,蕉會一路食一路跑定停係度食完至跑?THX!
作者: ampm6170    時間: 2014-1-27 15:52
JoJoYip 發表於 2014-1-27 12:44
尋日朝早長課
起身食左波羅包,咖渄
坐車食左塊面包食左菊花茶

帶鹽有乜好?
作者: ming4883    時間: 2014-1-27 16:07
ampm6170 發表於 2014-1-27 15:52
帶鹽有乜好?

唔夠鹽會有低血鈉症 http://www.hksports.net/hkpe/run ... es/hyponatremia.htm
作者: MW_Run    時間: 2014-1-27 17:07
ampm6170 發表於 2014-1-27 15:39
我驚到時會溶....會唔會有呢個問題?

熱天就算放在小腰包都會有點溶,秋冬天沒問題。
作者: MW_Run    時間: 2014-1-27 17:09
我就邊跑邊吃。一兩啖食完啦。
作者: RingoLee    時間: 2014-1-27 19:57
我跑長課前一天所吃碳水化合物,是平常整天的1.5~2倍份量,跑步中途會喝兩罐寶x力,吃兩個麵包,跑50-60k都得。

作者: ampm6170    時間: 2014-1-28 10:25
多謝各位意見...
作者: ampm6170    時間: 2014-1-28 10:46
我都係第一次跑全馬,各位ching的飲食策略係點? 參考下。
1)比賽前
2)比賽中
3)比賽後

謝謝

作者: dogdog54321    時間: 2014-1-28 11:55
ampm6170 發表於 2014-1-28 10:46
我都係第一次跑全馬,各位ching的飲食策略係點? 參考下。
1)比賽前
2)比賽中

1. 前, 食波仔飯+保礦力
2. 中, 水站飲野, + 2 x gel
3. 後, 無定. 都係正常午餐.

我自己覺得長課training同比賽唔同. Training 我自己會慢d, 所以消fat 比例高d, 所以唔洗點食野都得(長課i mean 30-40k).  Race, 快d, 所以消糖多d, 要gel
作者: Mimi    時間: 2014-1-28 12:39
死啦! 點解我跑前, 跑緊, 跑後都無肚餓感覺嘅? 尤其長課後 (小妹長課只有 20+ k), 真係食唔落

不過唔食野無力跑, 所以長課前2, 3前鐘會食麵包

作者: JoJoYip    時間: 2014-1-28 13:41
ampm6170 發表於 2014-1-27 15:52
帶鹽有乜好?

我都唔知
人地話食就食啦
第一次全馬得三包GE同兩包M記鹽好似唔夠都係抽筋
所以今次帶夠四包以上(睇下到時濕熱程度同流汗程度)
反正我拎M記鹽免費
作者: kirin    時間: 2014-1-28 16:53
我都係23K左右開始肚餓

作者: ampm6170    時間: 2014-2-9 22:17
JoJoYip 發表於 2014-1-28 13:41
我都唔知
人地話食就食啦
第一次全馬得三包GE同兩包M記鹽好似唔夠都係抽筋

M記鹽即係?
作者: ah_teng    時間: 2014-2-9 22:20
係咪麥 x 勞一包仔跟早晨全餐嘅鹽呢?
作者: JoJoYip    時間: 2014-2-10 15:24
ampm6170 發表於 2014-2-9 22:17
M記鹽即係?

麥記鹽。。。哈哈
你行過去叫佢比你幾包鹽就得~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2