香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有冇人用FR10跑全馬?? [打印本頁]

作者: alfred0211    時間: 2014-2-11 18:53
標題: 有冇人用FR10跑全馬??
我去年使用FR10跑全馬,半馬回程經第一條隧道就斷了gps,出了隧道一直追唔返gps..好激氣
有冇朋友有相同經驗or其他心得?
作者: alanleung4444    時間: 2014-2-11 18:56
FR10跑全馬有機會會唔夠電
作者: alfred0211    時間: 2014-2-12 10:11
唉,所以今年問朋友借了sunnto ambit2s,不過還是想拎埋fr10
作者: siufung    時間: 2014-2-12 10:47
我都用緊 FR10, 試過雨天跑到7-8K忽然收唔到 GPS, KEEP住跑大概1分鐘都無訊號, 要停低 PAUSE 再 RESUME 至得, 原因不明
我心諗, 如果跑緊比賽出現同樣問題, 咪慘?

另外, 順帶一問, 如果用可帶 FOOTPOD 既型號, 係咪只要入隧道就自動轉用 FOOTPOD, 出隧道就自動用番 GPS 呢?
THX!

作者: smallkoei    時間: 2014-2-12 11:00
本身用f10, 買左220, f10  一定唔夠電

作者: allanccl    時間: 2014-2-14 23:00
FR10一般不夠電力跑全馬,它不能配footpod的。
因它接收衛星比較慢,出了隧道如果不停下來,它無法接收衛星訊號,那就不能給你pace等資料。
針對三隧,可以用Garmin620或Bryton,它們除了接收衛星快之外,還有內置步頻器,入隧道後仍可給你步速等等資料,出隧道後也不用停下來等訊號,很快便可找回衛星,繼續給你準確資料。
作者: alfred0211    時間: 2014-2-17 17:57
allanccl 發表於 2014-2-14 23:00
FR10一般不夠電力跑全馬,它不能配footpod的。
因它接收衛星比較慢,出了隧道如果不停下來,它無法接收衛 ...

謝謝,剛過去的全馬我借用朋友的,suntto ambit,介面mama地, 現時仍在選擇中620 OR 210 OR BRYTON
作者: allanccl    時間: 2014-2-17 19:42
alfred0211 發表於 2014-2-17 17:57
謝謝,剛過去的全馬我借用朋友的,suntto ambit,介面mama地, 現時仍在選擇中620 OR 210 OR BRYTON ...

可以借來用过才選就最理想!
210唔出了,220代替了。
昨天我用BRYTON,入了隧道仍有步速顯示,出隧道即刻揾到星,很滿意。
作者: allanccl    時間: 2014-2-17 19:42
alfred0211 發表於 2014-2-17 17:57
謝謝,剛過去的全馬我借用朋友的,suntto ambit,介面mama地, 現時仍在選擇中620 OR 210 OR BRYTON ...

昨天我用BRYTON,入了隧道仍有步速顯示,出隧道即刻揾到星,很滿意。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2