香港長跑網 - 長跑長友

標題: 一個不錯的手機跑步APP跟大家分享 [打印本頁]

作者: dunkel    時間: 2014-3-2 17:24
標題: 一個不錯的手機跑步APP跟大家分享
清貧的小生沒有什麼GPS手錶作跑步記錄,
所以一直都是以手機跑步APP來代替。
不過,近日因為由於漸漸受不了NIKE+的GPS定位,
在手機中經常看到自己跑到海裡時……
真是一整個無言,
所以剛剛又走去SEARCH一下較好用的APP了。

發現在目前NIKE+、RUNKEEPER、RUNTASTIC都是較多人使用的APP,
不過NIKE+是路盲、而RUNKEEPER和RUNTASTIC都是付費才能用到較好的功能,
所以……小生只能無視掉……

後來,在無意中發現國內有兩個GPS和跑步功能完備的APP
所以在此跟大家分享,
當然如果有師兄、姐也有用,
但發覺有問題亦請指出,
好讓小生和大家得悉。

第一個是 咕咚運動PRO
它的GPS、社交功能(較偏向國內)和跑步記錄、分析都蠻齊全。
適合個人運動使用

第二個是 戈壁之眼
這個APP最強大之處是GPS可說準確得沒話說,
在事前會作深度位置赳正,(誤差在5米以內)
而且還有團隊功能,
能顯示隊友位置和與隊友即時聊天功能。

作者: bladerunner    時間: 2014-3-2 20:03
谷歌隨意搜了搜,搜到「益動GPS」,號稱「軌跡最精準的運動記錄應用」,這個怎麼樣?
作者: you20000    時間: 2014-3-2 21:37
How about Endomondo ?
作者: dunkel    時間: 2014-3-3 12:42
小生也在搜尋GPS精準的APP,
因為顯示跑落海真的一整個無言。
作者: pakcb    時間: 2014-3-3 14:28
想問問..手機手臂帶,鴨寮街是否多選擇?
有無話邊款好用?邊款易甩唔好買?
作者: believew    時間: 2014-3-3 18:04
you20000 發表於 2014-3-2 21:37
How about Endomondo ?

我用開呢個, 果陣promote 幾蚊hk$ 買pro 版, gps 幾準, 跑渣全馬 里數多左1500m (當中有隧道) . 平時跑都好準, 迪士尼半馬一樣里數。 (我部機run  runtastic 超唔準, 唔知會唔會唔夾機)
個apps 有幾種training,  包括 時間或里數interval.  配速跑…(Free 版唔知有無)

可惜hrm 要事後上網update (Runtastic 有得直接apps update)

我用xperia z,  慢腳5:30 全馬  用電 30-40% (pro 版有省電mode)

作者: you20000    時間: 2014-3-3 18:41
believew 發表於 2014-3-3 18:04
我用開呢個, 果陣promote 幾蚊hk$ 買pro 版, gps 幾準, 跑渣全馬 里數多左1500m (當中有隧道) . 平時 ...

c hing, 平時邊處練跑?
作者: believew    時間: 2014-3-3 23:16
紅磡至尖咀 來來回回, 有時上公大去太子 咁
作者: ncy727    時間: 2014-3-5 10:46
師兄, 點解唔用 adidas 的 Micoach?
免費且功能強大, 仲有幾位知名運動員真人發聲提示.
小弟用左半年, 冇咩問題發生.
作者: dunkel    時間: 2014-3-6 17:05
ncy727 發表於 2014-3-5 10:46
師兄, 點解唔用 adidas 的 Micoach?
免費且功能強大, 仲有幾位知名運動員真人發聲提示.
小弟用左半年, 冇咩 ...

請問他的社交功能和GPS如何,
路線會否飛出海?
作者: ncy727    時間: 2014-3-7 12:32
dunkel 發表於 2014-3-6 17:05
請問他的社交功能和GPS如何,
路線會否飛出海?

社交功能較弱, 需透過網頁登入加好友, 瀏覽好友資訊等.
但可即時在運動後同步成績及報告上facebook, twitter 等.

我用iPhone 5S,  GPS 從未試過飛出海.
除了有一次, 2014年渣打馬拉松, 在西隧後半段路, 因手機接收唔到信號, 直衝了出海.
出西隧後就冇事了.
作者: you20000    時間: 2014-3-7 22:37
believew 發表於 2014-3-3 23:16
紅磡至尖咀 來來回回, 有時上公大去太子 咁

c hing 我跑的路線和你一樣wo 平時什麼時間練跑? 一星期大約跑幾次?
作者: hifilo    時間: 2014-3-8 00:37
strava is quite good too. You could check progress of your friends
作者: believew    時間: 2014-3-8 03:40
you20000 發表於 2014-3-7 22:37
c hing 我跑的路線和你一樣wo 平時什麼時間練跑? 一星期大約跑幾次?

我返shift, 放假有時放平日, 呢排返夜, 所以唔定

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2